Krok od účasti v hlavní fázi French Open. Brenda Fruhvirtová a Bejlek jsou ve finále kvalifikace

24. 5. 2023, 15:44
Aktuality 12
Naději na postup do hlavní soutěže antukového vrcholu sezony French Open už mají jen dvě české teenagerky. Brenda Fruhvirtová (16) i Sára Bejlek (17) dnes potvrdily v areálu Rolanda Garrose roli favoritky a postoupily do finále kvalifikačních bojů. Pařížský major naopak skončil po dvousetových porážkách pro Barboru Palicovou (19), Dalibora Svrčinu (20) i Zdeňka Koláře (26).
Brenda Fruhvirtová (© Profimedia)

Brenda Fruhvirtová loni dominovala na okruhu ITF, ale letos výhradně startuje na nejvyšší tour. Šestnáctiletá Češka si na nižší úroveň odskočila pouze v březnu a na W40 v indickém Bengalúru vyhrála i své deváté finále na dospělých turnajích. Na oblíbené antuce hraje v probíhající sezoně svůj teprve druhý podnik, před měsícem v Madridu prohrála bitvu s Annou Kalinskou.

Premiéru na dospělých grandslamech si odbyla na lednovém Australian Open a projít tříkolovou kvalifikací může také v Paříži. Zatímco v úterý musela likvidovat mečbol Antonie Ružičové, kterou udolala až v super tie-breaku, dnes měla mnohem méně práce a Kathinku von Deichmannovou přehrála 7:6, 6:1.

Fruhvirtová neuhájila úvodní dva gamy na servisu, nicméně manko dotáhla, stav otočila a měla možnost první dějství dopodávat. Se skálopevnou obranou soupeřky se však prala ještě několik minut a její odpor definitivně zlomila až po zvládnutí zkrácené hry (7:4). Ve druhé sadě už reprezentantce Lichtenštejnska povolila jen jeden game, ovšem na ukončení zápasu potřebovala celkem osm mečbolů. O místo v hlavní soutěži se utká s domácí Alice Robbeovou.

Statistiky zápasu Fruhvirtová - von Deichmannová

Účast v hlavní fázi antukového majoru má na dosah i Sára Bejlek. Rovněž o rok starší teenagerka musela v úterý sáhnout po obratu a středeční duel zvládla ve dvou setech. Po tahanici s Arianne Hartonovou si poradila 6:4, 6:1 s Carol Zhaovou a může už na třetím grandslamu v řadě úspěšně projít kvalifikací.

Rodačka z Hrušovan nad Jevišovkou předvedla jediné zaváhání na podání, a to když měla doservírovat úvodní sadu. Set nakonec zakončila hned vzápětí na returnu a ve zbytku zápasu už byla zase jasně lepší hráčkou na kurtu. V debutu na French Open bude pokračovat soubojem s nasazenou Slovenkou Viktórií Hrunčákovou.

Statistiky zápasu Bejlek - Zhaová


Naděje zhasla pro Palicovou, Svrčinu i Koláře
Barbora Palicová
se ani na druhý pokus tříkolovou kvalifikací grandslamových podniků neprobila. Devatenáctiletá Češka skončila stejně jako v lednu v Austrálii ve druhém kole, na pařížské antuce v něm nestačila 3:6, 4:6 na nasazenou trojku Arantxu Rusovou z Nizozemska. V úvodním dějství přitom klidně mohla srovnat skóre na 5:5, ačkoli ztratila první čtyři gamy, a ve druhé sadě vedla už 4:1.

České řady v hlavní soutěži nerozšíří ani Dalibor Svrčina. Dvacetiletý Čech vyřadil v prvním kole Leandra Riediho, ale na dalšího švýcarského zástupce Dominica Strickera už nestačil a po setech 4:6, 1:6 pro něj turnaj skončil. Na French Open startoval podruhé, neuspěl ani loni a na překvapivé letošní tažení z Melbourne Parku zatím nenavázal.

Zdeněk Kolář si před rokem ve francouzské metropoli připsal své jediné dosavadní vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšší tour, ovšem postup z kvalifikace do druhého kola hlavní fáze antukového grandslamu nezopakuje. Šestadvacetiletý Čech letos ztroskotal už ve druhém kole kvalifikačních bojů, se skvěle hrajícím Yannickem Hanfmannem prohrál 2:6, 4:6.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
není správně ani německy, ani česky, ovšem je to nádherný jazykový kočkopessmilesmile
Reagovat
hanz
Má to být FON DAJCHMANKA.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
skorosmile bez toho -ka na koncismile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ale zas, chtěls jí přiznat ženský rod a to se cení.smile I když dneska, kdovísmile
Reagovat
com
Brendicka zaperli urcite priste smile
Bejlekova to da.. Kužmová je neškodná smile
Reagovat
hanz
Kužmice už byla dvakrát za sebou zralá na prohru v setu, pokaždý se z toho vylízala.
Reagovat
tommr
jak Brenda tak Sára zatím hrajou dobře a mají velkou šanci na postup do hlavní soutěže ...
Brenda bude ve finále hrát proti domácí hráčce z konce druhé stovky která má sice dobrou bilaci na antuce ale většinu výher získala proti slabým soupeřkám ...
Sára bude hrát proti Hrunčákové aka Kužmové která na posledních třech turnajích vypadla v prvním kole. Soupeřku by ale neměla podcenit aby nedopadla jako loni Linda Fruhvirtová která s ní prohrála i když vedla ve třetím setu o dva brejky ...
Reagovat
makro99
Brenda i Sára ubojovaly první kolo, které bývá zvláště na GS nejobtížnější; a dneska už to šlo dle očekávání mnohem snáz..smile
Po dnešku tak má Brenda bilanci v GS kvaldách pořád 5:0; Sára 8:1, a to myslím, že to platonické travní extempore bychom zrovna Sáře mohli klidně odpustit :)
Reagovat
Liverpool22
Holky mají dost slušnou bilanci v GS kvaldách - snad to ještě chvilku vydrží smile
Reagovat
Liverpool22
Brenda + Sára dnes super výkony smile Navíc obě mají velký potenciál, tak snad zvládnou i poslední krok a zahrají si v hlavní soutěži smile
Naopak Bára zklamala a opět nic i když měla těžkou soupeřku postoupit se dalo. Problém Báry je netrpělivost - je to hurá tenis, kde chybí rozvaha a klid - uvidíme zda se do budoucna uklidní....
Reagovat
tommr
já bych neřek že Bára zklamala. Zvládla první kolo proti srovnatelné soupeřce a na zkušenou Rusovou prostě zatím nemá dostatečnou výkonnost ...
Reagovat
makro99
Tak tak, nezklamala, neprekvapila...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist