Kuzněcovová se před Grafovou červenala, pak od ní převzala trofej

6. 6. 2009, 19:42
Aktuality 0
Před finále se v šatně studem červenala, ale na konci dne se nesměle smála. Ruská tenistka Světlana Kuzněcovová je už dvojnásobnou grandslamovou šampionkou, poté co dnes ve finále French Open porazila Dinaru Safinovou. Trofej přebrala z rukou šestinásobnou vítězky Roland Garros Steffi Grafové.

Německou hvězdu Kuzněcovová obdivovala, ale až dosud se s ní osobně nikdy nesetkala. "Až před finále jsem ji potkala v šatně a zrudla jsem. Ona mi pak popřála hodně štěstí," řekla Kuzněcovová. "Je opravdu nádherné, že mi pak předala vítěznou trofej," dodala.

Ještě dlouho po výhře byla Kuzněcovová, která v šatně často vtipkuje a je velice komunikativní, zamlklá a v šoku. "Jako bych stále byla v určitém zatmění, i když jsem šla na kurt přesvědčená, že vyhraji," řekla na oficiální tiskové konferenci. "Mám v sobě strašně moc emocí, ale stále jsem je nepustila ven," přiznala.

Právě emoce a psychika rozhodly finálový duel. Sedmá nasazená Kuzněcovová v něm porazila příliš nervózní Safinovou, s kterou jsou od dvanácti let kamarádky. "Jednou tady taky určitě vyhraješ, jsi skvělá tenistka," utěšovala rodačka z Petrohradu kolegyni.

Safinová přitom letos na antuce prohrála z 22 zápasů jen dvakrát, ale pokaždé právě s Kuzněcovovou. "Dříve se mi proti ní hrálo hrozně, protože se tak dobře známe, ale naučila jsem se to," uvedla vítězka. Kuzněcovová získala svůj druhý grandslamový titul po pětiletém čekání. Poprvé vyhrála v New Yorku US Open již v roce 2004. "Pro tenhle moment jsem trpělivě pracovala a není to o štěstí. I když jsem nečekala, že by to tady mohlo vyjít zrovna letos, tak jsem hrála srdcem a mám titul z mého nejoblíbenějšího turnaje," řekla.

Kuzněcovová pochází z cyklistické rodiny. Jejím otcem je věhlasný trenér Alexandr Kuzněcov a matka Galina je šestinásobnou světovou šampionkou a světovou rekordmankou na dráze. I bratr Nikolaj byl na olympiádě v Atlantě 1996 členem stříbrného družstva stíhačů. Jenomže Kuzněcovová se dala na tenis a ve 13 letech odjela do Barcelony. "Byl to taková legrační holka," vzpomínala na ni Safinová před finále. "Pamatuji si, že si na zápas přinesla dvoulitrovou lahev koly. Člověk si o ní říkal: 'Ta nemůže nikdy vyhrát grandslam', ale strašně se zlepšila a je velkou hráčkou," dodala Safinová.

Kuzněcovová se v šatně rychle nalíčila a oblékla si vítězné bílé sako. V Paříži ještě nafotí tradiční fotky, ale na nedělní finále mužů a Rogera Federera, kterého obdivuje, už se nepodívá. "Spěchám do Moskvy. Dva měsíce jsem tam nebyla a moc se domů těším," vysvětila.

ČTK, Adam Bárta

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist