Kvalifikantka Podoroská na French Open pokračuje v senzační jízdě. Ve čtvrtfinále vyřadila Svitolinovou!

6. 10. 2020, 14:48
Aktuality 117
FRENCH OPEN - Nadia Podoroská na French Open dál píše neuvěřitelný příběh. Třiadvacetiletá Argentinka na pařížské antuce vyhrála již osmý zápas v řadě, když v dnešním čtvrtfinále hladce přehrála světovou pětku Elinu Svitolinovou, a stala se první kvalifikantkou v semifinále French Open v historii. O postup do finále si může zahrát s jinou kvalifikantkou Martinou Trevisanovou, pokud Italka zaskočí favorizovanou Igu Šwiatekovou.
Nadia Podoroská (© AFP)

Nadia Podoroská si nedávno na třímilionovém podniku WTA 125k v Praze zahrála své tehdy největší semifinále, o týden později na akci ITF W60 v Saint-Malu slavila svůj nejcennější triumf a na pařížské antuce svou fantastickou letošní bilanci po již osmém vítězství v řadě vylepšila na 43-6.

V Paříži suverénně prošla tříkolovou kvalifikací a podruhé v kariéře se dostala do hlavní soutěže grandslamů. Zatímco před čtyřmi lety na US Open vypadla hned v prvním kole, v areálu Rolanda Garrose Podoroská, která nikdy v hlavních soutěžích na hlavní tour nevyhrála dva zápasy po sobě a neporazila soupeřku z Top 50, nedala šanci Greet Minnenové, Julii Putincevové, Anně Karolině Schmiedlové ani Barboře Krejčíkové a se ztrátou pouhých dvou setů prošla do čtvrtfinále.

V něm dnes na centrálním dvorci Philippa Chatriera po setech 6-2 6-4 zaskočila nasazenou trojku, světovou pětku, vítězku Turnaje mistryň, dvojnásobnou grandslamovou semifinalistku a vítězku poslední antukové generálky ve Štrasburku Elinu Svitolinovou, jež byla jasnou favoritkou na postup mezi nejlepší kvarteto.

Podoroská byla od začátku aktivnější a přestože v úvodní sadě dvakrát přišla o podání, Svitolinové to její nedovolila uhájit ani jednou. Zatímco v úvodním dějství měla jasně navrch, ve druhém musela neustále dotahovat, Svitolinová ovšem ani jeden ze tří brejků nedokázala potvrdit a Podoroská od stavu 4-4 opět dominovala.

Mečboly si vypracovala na příjmu za stavu 5-4. První zazdila returnem do sítě, druhý Svitolinová po maratonské výměně odvrátila, ovšem ten třetí už po vítězném forhendu proměnila a po 79 minutách mohla slavit.

"Je pro mě těžké mluvit takto hned po zápase, ale děkuju všem za podporu. Jsem moc šťastná. Během karantény jsme odvedli s trenéry velmi dobrou práci, proto jsem dnes tady," uvedla v rozhovoru na kurtu tenistka ukrajinského původu.

Podoroská se dnes stala první argentinskou semifinalistkou na grandslamech po 16 letech (Paola Suárezová, French Open 2004) a první kvalifikantkou v semifinále French Open v historii. V open éře je v semifinále grandslamů kvalifikantka teprve potřetí (Alexandra Stevensonová - Wimbledon 1999, Christine Doreyová - Australian Open 1978). Žádná z kvalifikantek se zatím do finále turnaje velké čtyřky nedostala.

Třiadvacetiletá Podoroská, která v žebříčku WTA ještě nikdy nefigurovala ani v elitní stovce, a dnešním vítězstvím si zajistila debut dokonce v Top 50, se v semifinále utká s Igou Šwiatekovou.

Devatenáctiletá Polka Šwiateková dnes v duelu dvou debutantek ve čtrvtfinále grandslamu přehrála Italku Martinu Trevisanovou 6-3 6-1. Trevisanová v Paříži absolvovala také kvalifikaci a mohla se postarat o to, že poprvé v open éře bude hrát kvalifikantka finále grandslamu. Šwiateková, osmifinálová přemožitelka nasazené jedničky Simony Halepové, však od stavu 1-3 dominovala a ztratila už jen jediný game.

"Výsledek možnái vypadá jednoznačně, ale jednoduché to dnes rozhodně nebylo. Podmínky byly hodně náročné a musela jsem si na ně zvyknout. Ale po třech gamech jsem se přizpůsobila," komentovala Šwiateková větrnné podmínky.

"Hrála jsem aktivně, útočně a měla zápas pod kontrolou. Myslím, že jsem se s větrem dobře vypořádala. Hrála jsem chytře a měla dobrý plán," komentovala Šwiateková, jež v žádném z pěti zápasů neprohrála víc jek pět gamů a v prvním kole deklasovala loňskopu finalistku Markétu Vondroušovou.

Už po vyřazení Simony Halepové, o které se v osmifinále postarala právě Šwiateková, bylo jasné, že French Open pozná novou šampionku. Zatímco finalistkou z horní poloviny pavouka bude jistě nenasazená hráčka, v dolní polovině pavouka se budou zítra snažit potvrdit roli favoritek grandslamové vítězky Petra Kvitová a Sofia Keninová. Kvitovou zítra čeká souboj s Laurou Siegemundovou, Keninovou derby s Danielle Collinsovou.

• FRENCH OPEN 2020 •
Paříž, Francie, antuka, 38.000.000 eur
úterní výsledky (06. 10. 2020)
• Dvouhra žen - čtvrtfinále •
Podoroská (Arg.) - Svitolinová (3-Ukr.) 6-2 6-4
Šwiateková (Pol.) - Trevisanová (It.) 6-3 6-1
• Dvouhra žen - osmifinále •
Collinsová (USA) - Džabúrová (30-Tun.) 6-4 4-6 6-4
• Čtyřhra žen - čtvrtfinále •
Krejčíková/Siniaková (4-ČR) - Keninová/Matteková-Sandsová (9-USA) 1-6 6-4 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

117
Přidat komentář
blixa
Tak po skvělém zápase Igy s Martinou je Nadal se Sinnerem značná nuda. Nevím proč ti chlapy mají stejné odměny teda smilesmilesmile
Reagovat
blixa
"chlapi", smile
Reagovat
Fandina
:DDDD
Reagovat
FulnekUltras
FKK tenis ;-)
Reagovat
EllNino
pokud dá trojblok Siegemund, Kenin/Collins a Podoroska/Swiatek, bude to bomba :)
Reagovat
d@ve
To teda a přitom ještě na začátku turnaje bychom to nejspíš brali všema deseti. smile
Reagovat
Grape
Před turnajem bychom to brali jako jedinečnou šanci smile
No ono je i tak klidně možné, že větší šance už nebude. Ale rozhodně to nebude nic snadného, ty holky sice nejsou tak vysoko na žebříčku, ale hrají tu výborně. Hlavně Iga.
Reagovat
annah
Świątek znamená v polštině Vánoce.
To má teda Iga zajímavé sváteční příjmení... :-)
Reagovat
RF46
Jako jo ale kdyz to hodim do google obracene, tak mi Vanoce prelozi jako "Boże Narodzenie" a "gwiazdka" ...takze nevim nevim :)
Reagovat
annah
Aha. No ale něco se svátkem to bude. :-)
Tenisový svátek předvedla teda v každém případě. :-)
Reagovat
blixa
Až dorazí Vlk v lese , tak nám to snad objasní, jak to s tou polštinou je.
Reagovat
makro99
z lesa - aspoň česky
Reagovat
annah
On je ale expert na španělštinu myslím. To je od polstiny trochu z ruky.
Reagovat
blixa
Tak teď jsem zmaten. Já žiju v domnění, že už docela dlouho působí v Polsku ... to si ho s někým pletu ?
Reagovat
makro99
:) ale odbornou polštinu zvládá taky :)
Reagovat
smazaný uživatel
Iga dominantní.
Martina přitom bojovala. I za nepříznivého stavu uhrála pár pěkných míčků, ale Iga zkušeně.
Její tažení trochu připomíná loňské Markétiny výsledky na FO.
Reagovat
dadaft
i když v průběhu druhého setu Martina postupně odpadala, tak velmi dobrý zápas, první set dokonce úžasný, obě hrály ostře a rychle s dobrou délkou, ani krok dozadu od BL, to raději v pokleku halfvoleje, což hru ještě zrychluje, a někdy od 5. gemu Iga zase začala hrát breutálně dobře.
gratulace velká.
smile
Reagovat
Dobry-den
Šfjontek si jde pro titul. Dneska smázla i pátou soupeřku, nikomu nedala sebemenší naději na zvrat. Zbylé zápasy jsou již jen formalitou. smilesmilesmile
Reagovat
lars
nesmazla , ale sfoukla :)
Reagovat
Dobry-den
https://twitter.com/TennisPodcast/status/1313574472692232193
Reagovat
blixa
Iga ! smilesmilesmile
Reagovat
blixa
Vyhraj to tam celé, holčičko naše ! smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
jen aby ji to nakonec nepřekamónovalo smile
Reagovat
blixa
Já vím že by sis přál, aby tam ječela "Nu, pogodi!", ale s tou ruštinou vám to nějak nevyšlo, soudruzi .... smile smilesmile
Reagovat
annah
Ale dlouho jim to sycakum vycházelo. Takových ztracených a promarněných let...
Reagovat
FulnekUltras
aspoň tak trapně nelži, pokud jsi to vůbec zažila smile
Reagovat
annah
Bohuzel zažila. Se vším všudy.
Reagovat
FulnekUltras
tak aspoň víš, že na normální život jsi měla možností víc než dost smile
Reagovat
FulnekUltras
aniž bys musela lézt rudochům do prdele
Reagovat
blixa
Problém je v tom, že naše představy o tom, co je "normální život" se dost zásadně liší ...
Reagovat
FulnekUltras
pokud jsi nedělal vyložený protistátní bordel, což netoleruje žádný režim, dalo se žít naprosto svobodně smile
Reagovat
blixa
smilesmile soudruhu, tady s tou propagandou asi moc nepochodíš ... smile
Reagovat
FulnekUltras
jako myslíš TP?
Reagovat
blixa
No a píšeme kam ? Na Mars ? smile
Reagovat
FulnekUltras
speciálně po včerejšku mě napadá celkem zřetelné srovnání oné fakticky klidné a optimistické doby se současnou prázdně vysmátou mileniální érou falešného sebeobviňování, uměle vyvolávaného strachu a zcela zbytečných sebevražd, ale už to tady opravdu nemíním dál rozmazávat smile
Reagovat
blixa
Pravděpodobně jsi žil v oné fakticky klidné a optimistické době v nějaké paralelní galaxii. Mě se v té úžasně "fakticky klidné a optimistické době" zasebevraždilo během 8 let 6 kamarádů a jednoho zmrzačili bolševici ve vězení. Ještě teď je mi zle, když si na tu dobu vzpomenu. Pochopím že lžeš při debatě s nějakými, jak ty říkáš "holátky" které nemůžou vůbec tušit, co to bylo za dobu a ty si neumíš pomoct a lžeš pořád, i když dobře víš, s kým se bavíš.
Reagovat
FulnekUltras
Zajímavé by byly důvody v těch konkrétních případech. Když někdy mrknu na zde postované, často silně negativistické hudební sračky, není tak těžké si je domyslet. smile
Reagovat
blixa
Ty "negativistické sračky" jak říkáš nám pomáhaly přežít. Ale každý neměl tu sílu. Vzpomínám třeba na Martina K. Strašně hodnej kluk. Bylo mu 18. STBáciho zmáčkli, že musí spolupracovat. A ten kluk neuměl lhát. Radši se zabil, než aby na někoho donášel. Taková to byla skvělá doba ...
Reagovat
FulnekUltras
Na přežití mi stačí asi podstatně míň, no. Nebo mnohem víc? Zase ten zatracený úhel pohledu. ;-)
Reagovat
hippos
Nesmíš si plést pojmy přežití a přežívání.
Reagovat
FulnekUltras
Pokud někdo za socialismu 70. a 80. let jen přežíval a "ztrácel roky života", byla to většinou čistě jeho osobní volba. Nejvíc práce během týdne odvedli tihle experti obvykle přes víkend na chatě, sem tam ukradli nějakou tu cihlu nebo prkno, kvůli kdejaké rádoby pozlacené zápaďácké píčovině bivakovali před Tuzexem. V pinoživém shromažďování předmětů nepolevili ani teď, kdy už prý konečně dosáhli své nirvány. A já jim ten blažený pocit samozřejmě neberu. ;-)))
Reagovat
hippos
Třeba takovej protistátní bordel sedět po desáté večerní v hospodě. A pak zak za ten hrozný zločin zlámaný paty obuškem vod VB příslušníků.smile
Reagovat
Esgalnor
Trevisan vidím živě poprvé a hrozně se mi líbí, jak si ten turnaj užívá - od začátku se usmívá, hraje, jak nejlíp může, přijde mi hrozně sympatická, o tomhle výsledku asi ani nesnila. Má skvělý levácký forehand, v tom mi připomíná Petru. Ten její backhand je ale otřesný, Iga se na začátku nemohla chytit, ale od momentu, co se jí povedl ten break v prvním setu díky prasátku, ví, že jí stačí většinou jen hrát ty míče bezpečně na backhand Trevisan a ona se vyhází.
Po prvních 4 gamech jsem doufal, že to bude trochu zajímavější. Ale přeju jí to, Iga jede, po Markétě a Amandě loni další mladá holka, co na RG došla daleko.
Reagovat
annah
Parádní dámský zápas!Italka mě trochu štve tím řvaním. Já to ječení nesnáším. Polka moc sympatická. Nasadila poker face a jede jak pila. |
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
jirkaS
iga to tam sype smile
Reagovat
dadaft
žádné blbosti,
žádná svitolínština,
máš na ni,
tak to ukaž .............. ju?
Reagovat
dadaft
hm, Trevisian zatím velmi dobře, zdá se, že ze tří ženských zápasů dnes jen Svitolina udělala ostudu trapnou hrou...
Reagovat
Andrew89
to teda...a to je 5 hráčka světa:D
Reagovat
tommr
už je dokonce čtvrtá na světě, protože díky postupu do čtvrtfinále FO se jí podařilo dostat se v žebříčku před Karolínu Plíškovou ... smile
Reagovat
d@ve
Chtělo by to, aby to tam Petra vyhrála a odsunula Svitolinu zpět na páté místo, viď že jo? smile
Reagovat
tommr
jj ale bude to mít těžký - všechny zbývající hráčky hrajou opravdu dobře ...
Reagovat
d@ve
To jo.. smile
Reagovat
FulnekUltras
zatím smile
Reagovat
dadaft
Trevisian se umí opravdu velice rychle přesunovat za základní čárou, dokáže doběhnout všechno a forhendy mají slušnou razanci --- jestli to udrží, tak pro Igu zatím nejtěžší soupeřka
Reagovat
tommr
zatím hraje dobře. Je vidět, že jí narostlo sebevědomí a nebojí se toho ... smile
Reagovat
dadaft
Iga má set a je to parádní zápas smile
Reagovat
Nancy_z
Jj, je to paráda smile
Reagovat
jirkaS
tenhle zápas je celkem řež smile
Reagovat
FulnekUltras
jakmile se ve WTA nějaká holčička dostane na vlnu, drží ji někdy i dva turnaje - a ostatní tomu jen těžko čelí - zkušené fanoušky už tyhle jepičí úlety nemohou nijak zvlášť vzrušit ;-)
Reagovat
ttopi
V podstatě každý míček je 50:50 a je jedno kdo podává. Ať vyhraje ten nebo ten, bude to stát dost sil do SF, což je škoda.
Reagovat
tommr
Bára s Katkou si vyřazení v singlu jako tradičně vynahrazujou aspon v deblu ... smile
Dneska špatně začaly a ve druhým setu byly krůček od vyřazení, ale pak už americký soupeřky jednoznačně přehrávaly. Keninový dvojí zápřah asi v singlu moc nepomůže i když kondičku má nepochybně dobrou ...
Reagovat
Enterprise
V prvním setu se holky předháněly, kdo udělá více chyb, v druhém setu to bylo hodně vyrovnané, praktiky o jednom míčku, ale ve třetím setu potom už holky hrály jak počítač nastavený na nejvyšší obtížnost smile. Bethanie bohužel po těch mnoha zraněních už není co bývala.
Reagovat
tommr
přesto ale dneska byla lepší než Keninová ...
Reagovat
George_Renel
Sázka vše hrát na Kenin vyšla.smile
Reagovat
George_Renel
Napoprvé jsem četl, že má velmi dobrého něco jiného než kondičkusmile.
Reagovat
Enterprise
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Jojo, klidně bych taky zlehka nakouk - nezávazněsmilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
holátka nebrat smile
Reagovat
brixner
Bobra nebrat! Si zaleť do amazónie smilesmilesmile
Reagovat
blixa
Ty a nezávazně, jo ? smilesmilesmile
Reagovat
brixner
No jistě, pane Mrmek! Nakounout, chvíli koukat a pak hnedky zmizetsmilesmilesmile
Reagovat
blixa
To ti tak věřím, čuňáku ! smilesmile
Reagovat
brixner
Skoro sem čet něco jinýho...Poď ven moresmilesmilesmile
Reagovat
blixa
Tak to bys nechtěl smilesmile věř mi smile
Reagovat
brixner
Si dam Kourose a je z tebe autsajdrsmilesmilesmile
Reagovat
George_Renel
S periskopem nebo bez?smile
Reagovat
misa
Na Sofii je všechno dobré a krásné smile
Reagovat
brixner
Až prej na toho bobrasmilesmilesmile
Reagovat
RF46
to bych musel..nebo spis rad videl :)
Reagovat
smazaný uživatel
Petra zitra ve 12 na centru! smile
Reagovat
com
takze okolo jedny by mohlo byt pohadce konec smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
pro všechny případy si připrav zvonohlíka smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a střecha se nehýbe...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
všichni maj srandu z rozhodčísmile největší Diegosmile
Reagovat
Newcombe
Snad to vyhraje Kvitová!
Reagovat
paddy
je proti logice, aby divný turnaj vyhrála nasazená hráčka smilesmile
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
Herbert_Hoover
Martina Trevisan potěžkává v rukou osud historie tenisu. Podoroska se stala druhou kvalifikantkou v grandslamovém semifinále v celé open éře po 21 letech od Wimbledonu 1999. Trevisan může zlomit historii vaz, když by se vůbec poprvé přihodilo, že by se semifinále zúčastnily dvě kvalifikantky. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak to je ještě větší úlet než první q v SF na RG.
Reagovat
Herbert_Hoover
Jako že Trevisan nemůže postoupit nebo jak to myslíš?
Reagovat
makro99
lidi jsou tady nějak citliví na slovo "úlet" - přitom ono nemusí mít vůbec žádné negativní konotace...
Reagovat
Herbert_Hoover
Samozřejmě, že nemusí, ale je na místě se zeptat na jednu z variant :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
myslel jsem, že je to asi ještě větší úspěch (pro Nadiu)smile
Reagovat
Herbert_Hoover
Jo takhle smile Tojo...obě ještě nenakoukly nikdy do top 100 a najednou z kvalifikace až do čtvrtfinále, respektive Nadia semifinále...a cesta nekončí, já jedu dál. jak zpívali kdysi členové Superstar smile
Reagovat
makro99
no já jen, že se tady někdo před pár dny pohoršoval, když se tu tenhle termín používal v souvislosti s životním úspěchem Krejčíkové :)
Reagovat
Nenela
Mile prekvapeni. Jen at se to na spicce trochu micha. Navic Svitolina s jeji henezkouhrou venku - co vic si prat
Reagovat
FulnekUltras
též mi to nevadí
Reagovat
Andrew89
hrala dneska opravdu skvěle. Uvidíme co předvede Iga...ale jestli prohraje, tak budu překvapenej.

Zítra nás čeká den D...snad Petra pomůže Lauře balit kufry..
Reagovat
FulnekUltras
jen ať si je gertruda zabalí sama
Reagovat
Esgalnor
Volny los pro Igu az do finale. Fandim ji, pokud nedojde do finale Petra, pak preju titul prave ji, jedna z nejsympatictejsich a nejnadejnejsich tenistek na okruhu.
Taky skoda, ze Muska se vracela po zraneni a bez treninku, na tomhle GS mohla v techhle podminkach uhrat taky dobry vysledek, vykonnostne ji vidim podobne jako Igu.
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
FulnekUltras
v trapně afektovaných kamónech muška jednoznačně zaostává
Reagovat
tommr
Podoroska příjemně překvapila. Hrála opravdu dobře a zaslouženě postupuje ... smile
Dnešní zápas mi trochu připomněl demolici Halepky od Swiatekový. Na rozdíl od Halepky ale měla Svitolina štěstí, že Podoroska zkazila několik nalitých míčů a tak skóre nevypadá tak hrozivě ... smile

Svitolina po zásluze končí. Na tu její haluzáckou hru se opravdu nedá koukat ... smile
Z nasazených v turnaji už zbývají jen Petra a Keninka ...
Reagovat
makro99
Já už jsem měl v poledne rozepsanej comment, že mi nějak pocitově přijde, že zrovna Argentinka by mohla na Svitolinu platit... ale pak sem to nechtěl zakřiknout :) Každopádně pěkný postup; a na zápas, doufám že opravdu s vzývanou Igou, bych se možná i podíval :)
Reagovat
makro99
Pro Petru bych viděl schůdnost: 1. Trevisan, 2. Podoroska, 3. Iga. Ale Trevisan tak daleko asi nechci, takže dnes fandím Ize, ale zítra asi lehce Argentince, kvůli Petře pozítří :)
OTOH, jestli by Iga unesla takhle z nuly hnedka GS finále, to si taky můžeme hodit korunou...
Reagovat
Fransoas
Argentinka hrála famózně,bez respektu.Zaslouženě postoupila do SF.Gratulace dvojnásobná!
Reagovat
svetova.dvojka
Argentina moje oblíbená země, doufám, že ještě vyhraje i švarcík. smile
Reagovat
peek
Podle jména to vypadá na potomka nějakého uprchlého nacisty smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to opravdu nevím čímsmile
Reagovat
George_Renel
Spíš Banderovce.smile
Reagovat
makro99
no, to nevím, v 80. letech.. každopádně ukrajinské derby v QF French open :)
Reagovat
George_Renel
Samozřejmě vnučka či pravnučka.
Reagovat
Herbert_Hoover
Doktor Švarc z Ordinace v Růžovce smile
Reagovat
brixner
Jojo a kurevsky dobře ukrytýhosmilesmilesmile
Reagovat
hippos
Zrovna dneska jsem taky o tom přemýšlel, ale oni měli většinou nový papíry s latino jménama.
Reagovat
FulnekUltras
soudruzi z Vatikánu to prostě uměli zařídit celkem kvalitně smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist