Kvitová hrála bez bolesti, emoce neustála až po mečbolu

28. 5. 2017, 19:37
Aktuality 51
Po zápase si Petra Kvitová sedla na lavičku a uvolnila průchod emocím. Ukápla jí slza a není se čemu divit. Na Roland Garros se úspěšně vrátila na kurty po vážném zranění levé ruky.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Den před návratem si v hlavě přehrávala, jaké to bude, až přijde na dvorec Philippea Chatriera v Paříži. "Možná se na kurtu rozpláču," myslela si dvojnásobná vítězka Wimbledonu, ale dokázala se kontrolovat. "To mě potěšilo," oddechla si.

Nezasvěcený divák by pak nepoznal, že jí 20. prosince dosud neznámý pachatel při přepadení vážně pořezal všech pět prstů levé ruky, v které drží raketu. Po zdařilé operaci a rehabilitaci se vrátila rychleji, než čekala, a soupeřku zasypala jednatřiceti vítěznými údery.

Až po proměněném mečbolu a výhře nad Američankou Julií Boserupovou 6-3 6-2 na ni dolehla tíha okamžiku. "Už to nešlo ustát," přiznala. Rozplakala se na lavičce do dlaní. "Slza ukápla. Co už se mnou," smála se na tiskové konferenci.

Emoce s ní ale v nitru pořádně cloumaly během utkání. "Měla jsem pár momentů, kdy jsem se dojala," přiznala. Především o pauzách mezi gamy na lavičce měla čas přemýšlet. "Vzpomněla jsem si na vše, co se odehrálo," řekla.

Při výměnách se soustředila na tenis. A byla i klidnější než jindy, kdy se z prvních zápasů stresovala. "Musím říct, že jsem byla taková vyrovnanější, než jsem bývala. Dřív pro mě byly první kola hrozně těžký, tentokrát jsem se cítila jinak," řekla.

Důležité je, že ruka ji ani trochu nebolela. Pokud by bolest cítila, zápas by ihned ukončila. "Slíbila jsem doktorům, co mi dali zelenou, že pokud by byla bolest, okamžitě bych skrečovala," uvedla čtyřnásobná vítězka Fed Cupu. Ruka ji bolela hodně jen v době, kdy začínala. "To jsem cítila jizvy při každém úderu. Taky prsty hodně otékaly a vydržela jsem třeba jen patnáct minut, ale teď už je to dobré."

Ruka ale ještě zdaleka není zcela v pořádku. Kvitová to poznala třeba při oslavě vítězných míčů. K pokřiku "pojď!" je zvyklá zatnout ruku v pěst. Levou úplně nesevře. "Jednou jsem to udělala automaticky a zjistila, že to nejde. Říkám si: 'To je divný'. Když zatínám pěst pravou, nepřijde mi to tak přirozený, ale to je maličkost," řekla.

Zápas sledoval v hledišti i francouzský specialista Dominique Thomas a po utkání mu ruku ukázala. Musí a ještě dlouho bude pečlivě cvičit. "Říkal, že se ruka zase zlepšila. Konečky prstů ale pořád ještě stagnují a nejsou úplně ve stavu, v jakém by měly být. Na tom bych měla pracovat," řekla sedmadvacetiletá Kvitová.

Lóže Kvitové v hledišti se při jejím debutu zaplnila jako při finálových zápasech ve Wimbledonu. Přijeli rodiče, bratři, manažeři i zmíněný fyzioterapeut. Světová šestnáctka ale nechtěla duel přirovnat k finále grandslamu. "To je něco úplně jiného. Že jsem se vrátila, hrála a vyhrála, bude na úplně jiné koleji než finále grandslamu," řekla jasně.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

51
Přidat komentář
Frick
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/2950--slavistka-kvitova-zaziva-snovy-vikend-super-ze-jste-vyhrali-titul-vzkazuje-fotbalistum
Reagovat
FulnekUltras
- a v tomto smyslu je daná zkušenost nesmírně důležitá...na druhou stranu za cenu, kterou jistě nikdo z jejích příznivců nechtěl a neuměl si nikdy ani představit. Teď jen aby všechno klapalo a časem se zpevňovalo fyzicky - tady nelze než věřit osudu, který vládne kdesi vysoko nad lidskými červíčky...
Reagovat
Empe
Jsem jediná, kdo si pod "neustát emoce" představí podstatně jiné tóčo než trochu slzavý úsměv? :)
Reagovat
blixa
Jo, jediná ;-) :D
Reagovat
Jabadu
Ne, hombre. To jenom ty se stydíš za slzy! Já se za ně nestydím a dnes jsem brečel s Petrou a moje přítelkyně mi uvařila kafe (které nepiji), abych se uklidnil.
Emoce jsou důkazem osobní vyspělosti. Kdo je vědomě skrývá, doplatí na to. (nespavostí, ... a to nemluvím o "tom")
:-)
Reagovat
VlS
No, a to kafe, odkud bylo? Z konzumu, nebo od žida?
Reagovat
Jabadu
Asi od Žida. Nějak mi není volno.
:-)
Reagovat
VlS
Nejmenuje se přítelkyně Maryša? Esli jo, tak bych volal záchranku ( nebo rovnou havrany?).
Reagovat
Jabadu
:DDD
Mně bylo blbě po těch klicích. Jsem to trochu přehnal. Znáš ty kecy: Když může Petra, můžu i já!
Vyžral jsem ledničku a teď je mi celkem fajn.
:-)
Reagovat
FulnekUltras
Jak že to nedávno říkal jistý Laďa Štancl? Už mám přece jen pade - musím se krotit... ;)
Reagovat
Pedronegro
ano, byl to úžasný návrat, ve který jsme asi většinou ani nedoufali, a tím lépe, ale zas bych z toho nedělal laciný doják a ta trička bych řekl, že už byla mírně melodramaticky přes čáru ...
Reagovat
Jabadu
Mno, že zrovna ty budeš mít něco proti černé barvě, bych si netipl.
:-)
Reagovat
Pedronegro
černá je fajn, jen mi trochu vadí takové to marketingové dojímání se za každou cenu a nejmíň třikrát, aby se to chytlo :)
Reagovat
Jabadu
To není o marketingu. Já věřím, že je to návrat královny. Bez mýdlové opery, mediální cirkus bude mít za sebou a bude to zase o jejím neskutečném, smrtícím forehandu.
Tak to snad bude a já to po jejím dnešním vítězství oslavil 300 kliky (pochopitelně ne najednou). I když se tomuto cviku spíše vyhýbám. Není pro tělo v určitém věku zrovna bezpečný.
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
:-) tak hlavne, abychom neprisli o sve jakoby drsnactvi, ze? Promin, ale co ty vlastne vis o tenisovem zivote? Kolik toho v cloveku ta "hra" vyplni, kolik mu vezme a kolik da... Ja si Petru pustila v klidu "po" a nepokryte obrecela. Protoze mam rada pribehy. A potoze "vim". Sama jsem (z uplne jinych duvodu) nehrala tri roky a na ten pocit navratu na kurt nezapomenu do smrti, dojak jak blazen. A najednou mi to doslo - vratila se mi do zivota vasen (a touha a komu pripada, ze mluvim o lasce, tak se vubec neplete) :-))) Pojd, Peto! ;-)
Reagovat
Jabadu
Přesně! Proto jsem fan Queen. Mně se líbí i jiná hudba, ale ...
:-)
Reagovat
horska.kraslice
Pěkné :-)
Reagovat
Nancy_z
Krásně napsáno Sojko :-)
Reagovat
cheeky
Sojko, a jak ti přišla Petřina hra? Změnily se nějak její údery v tom smyslu, že by ji to mohlo v budoucnu nějak limitovat? Vím, že je hrozně brzy dělat rozbory po jednom zápasu, ale zajímaly by mě tvoje postřehy. Já tak akorát poznám backhand od forhehandu, tak by mě zajímalo, co vidělo oko odbornice. :)
Reagovat
smazaný uživatel
ja jsem sdilela ten "Svacinovsky" pocit - totiz ze Petra navazala presne tam, kde koncila.. tim myslim tu umirnenejsi "Cermakovinu," hru na dve tri rany sice, ale vydrzim i sest.. :-) Vic to "citi" v ruce a kupodivu me nenapada, ze bohuzel, oc mene oslnive, o to ucinnejsi .. Ale je otresne brzy jeste.. ;-)
Reagovat
cheeky
Děkuji za postřehy :)
Reagovat
smazaný uživatel
nic moc.. :-))) Ale opatrnost neni zmena. Snazila jsem se take postrehnout pri detailnich zaberech ruky, jestli nemeni nejak drzeni... marna snaha, to se nedalo.. ;-)
Reagovat
Pedronegro
jejda, co tak strašnýho jsem napsal? jo byla to krásná výhra, dojemné chvíle i pro mě, moc jsem jí to přál, jen ta trika mi přišla nějak moc, to je celý, tak se prosím nepotento ;)
Reagovat
Nancy_z
To jsme my Češi, neumíme pracovat s emocema. Každej kdo je dá víc najevo je hned divnej. Mně se trěba líbí, jak to umí proźívat amíci. V tomhle jsme proti nim hrozně chladný. Přitom Ten Petřin příběh je jako hrom a není to jenom o marketingu...
Reagovat
Jabadu
Jsem dítě 70. let, kdy nikdo nesměl vyčuhovat a dost mě to poznamenalo. Přitom dělám pořád práci, kde musím být dominantní. V tomhle jsem fakt neměl na dobu moc štěstí.
:-)
Reagovat
Nancy_z
No, poznamenalo to nás všechny... ale ty kolektivní emoce asi budeme shazovat vždycky, to asi s komoušema nesouvisí. Aspoň myslím :-)
Reagovat
FulnekUltras
Normální lidi se dokázali projevit po svém za komoušů i teď - žádný rozdíl v tom není. Kdo se krčil tehdá, krčí se dneska zrovna tak. Křiváci se současným lidskovztahově extremistickým systémem jen ještě víc zdokonalili a pevní se ještě víc zocelili. Převrat byla historicky jen havloidně-gorbačovská epizoda, využívající faktu, že lidi už příliš dlouho žili v jakémsi stereotypu, jehož předností si rozmařile přestali vážit.
Reagovat
Atoidi1
Kdykoli se Ti uchce, tak z výšin jakéhosi pseudonadhledu komentuješ přemoudřele cokoli, ale byv konfrontován s principielně formulovanou zásadní otázkou, začneš a nepřestaneš se svíjet a kroutit jako had syčící své tajnosmyslno-agresivní bonmoty, aniž bys ale poctivě zdvihl rukavici merita věci. Pokoušel jsem se s tím smířit, aniž bych si ulevil, leč nepodařilo se mi to. Pokusím se zvládnout lépe alespoň následující výrok - neřeknu: "Jsi hnus, je mi z tebe na blití", nýbrž "chováš se hnusně, a teoretická naděje na to, že z potenciálu svého lidství vydoluješ někdy něco lepšího, sice neumírá nikdy, avšak den ode dne bledne a slábne..."
Reagovat
blixa
Ty myslíš, že se u té stalinistické zrůdy vyskytuje nějaké "lidství" ? :-o
Reagovat
Atoidi1
Ano - in potentia
Reagovat
Pedronegro
proti emocím nic nemám, ani se jim nebráním, jsou zpravidla bezprostřední a opravdové, trička s patetickými nápisy naopak bezprostřední moc nejsou ;)
Reagovat
Empe
Kam se hrabou tahle trička (pro mě osobně naprosto adekvátní situaci) na těžce motivační citáty, co si dává na facebook každý druhý, kdo se přemůže jít si na chvilku zaběhat nebo zacvičit. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
tricka s "patetickymi" napisy (me omejou, odvaha, vira a pojd je pateticky!) vyplynuly z podpory nejblizsich, jako vnejsi projev, silene pateticke - vymezit se a dat najevo prizen, navic slo urco o prekvapeni, tajnacku, forek, asi se chichotali pri vymysleni, pri predstave, jak bude prekvapena... vlastne neee, jasnej komercni kalkul, sponzori se jen hrnou.. ;-)
Reagovat
Pedronegro
patetické je to, co nápisy evokují, pokud ti to tak nepřijde, tak jsi sice asi úžasně empatická, ale jestliže nechápeš, že se to někomu může jevit jinak,tak asi nebudeš tak chytrá, jak tady ze sebe děláš ... projev přízně nebo fórek ... hmm, musíš se rozhodnout, mně to přišlo spíš směšné ... a o sponzorech jsi se zmínila sama, tedy asi něco víš :)
Reagovat
smazaný uživatel
:-))) abysisenpotento. ;-) A je mi zahadou, proc tedy ty nevnimas muj pohled jen jako jiny nez tvuj, proc utocis osobni invektivou, vzdyt jen diskutujeme.. ;-) A co rozhodovat? Projev prizne je cela akce a napisy, forek, ze trika. A napisy nejsou smesne, jsou v nich stopy lidi, v napisech jsou cele dejiny.. :-))
Reagovat
Pedronegro
pche, jen si to projdi, začala jsi si ty, a snad tě teda už omyli, tak se nedělej zas tak hloupou, a máš pravdu, nápisy nejsou směšné, ale trapné, jen se zamysli, komu jsou vlastně určené, Petře asi těžko, že by nevěděla jaké má zázemí a musí proto vyrobit trička, aby věděla? ne, evidentně měla připomenout všem divákům i těm v TV, kdyby už zapomněli, že nějaké strašné drama, o kterém se obecně nic bližšího neví, prožila a jak se pere s následky, nic proti záměru, jen mi to přišlo příliš teatrální a lacině účelové, jsem ale zvědav, zda v tom budou dál chodit na zápasy, když je to podle tebe ten fórek a projev přízně :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak predne, je velky rozdil "zautocit" na vyrok nebo na cloveka.. ;-) Jinak kurt je samozrejme otevrena scena a ja jsem to nazvala podporou navenek, ale zijou se tam lidske zivoty a je dobre se po takovem kotrmelci semknout, podrzet a treba to i demonstrovat, ja v tom nic trapneho nevidim a klidne bych si to triko na podporu Peti navlekla taky. Mam treba triko Radka Jarose se stopami jeho nohou po amputaci prstu, o ktere prisel na Ance. Protoze ho podporuji a NAVENEK! Tak se v tom pohledu rozchazime. A??? Presto se nebudu snizovat k tomu, abych te napadla osobne, to mi prislo mnohem trapnejsi.. ;-)
Reagovat
Pedronegro
nevím, jak ty rozumíš psanému textu, já tedy z mé strany žádný útok na člověka nevidím, jak tady fabuluješ, jsou to reakce na názory a ještě s podmínkou, na rozdíl od tvých invektiv, takže se snažíš dělat lepší, ač to tak fakticky není, ano, i tomu demonstrování rozumím, a trička s nápisy třeba Team Petra a Pojď bych vnímal jasně pozitivně, protože by byla bez toho účelově vnucovaného sentimentu, takže se ještě lišíme v tom, co komu připadá ještě vhodné a co už trapné ...
Reagovat
smazaný uživatel
noooo, pokud je "reakce na nazor" formulovana tak, ze delam chytrou, pak hloupou, nakonec dokonce i lepsi, vnimam takovy text v souvislosti se svoji osobou.. a nazvala jsem se clovekem, zrejme fabulativne.. :-)))
Ja uz koncim, ale vsadim se, ze bychom to casem vyladili jak Jura tu raketu a prisel bys na to, ze pravdu mam vlastne ja... :-)))
Reagovat
Pedronegro
hm, to už jsi ve své sebestřednosti úplně odbočila od podstaty, takže já jen trvám na tom, že nápisy byly přes čáru a ty si k tomu třeba řekni poslední slovo :)
Reagovat
VlS
Nedramatizoval bych to. Pro Petru i pro tým to musel být obrovský okamžik a tak bych jim trošku patosu nevyčítal. Asi si to neumíš představit. Pro mě byl velkej okamžik a gratulace a obětí od Marion. I na ní bylo vidět, že to prociťuje a že to není role popsaná ve scénáři. Docela mě to chytlo za srdce.
Reagovat
smazaný uživatel
me Marion taky chytla a nejak jsem si i pomyslela, ze je vlastne take zpatky a byla rada i za ni, jeji predchazejici vyhublost byla celkem desiva..
Reagovat
VlS
Víš, já se v tom nechci ni rat, abych si ten moment nerozpustil na nic neříkající fragmenty. Prostě tam byly dvě holky, který toho dosáhly v tenisu hodně, úplně na ten trůn se nedostaly a který přes to ( nebo právě proto) už ví.
Reagovat
Jabadu
Jakou vybrat, safra ...
Nakonec jsem zvolil tuhle: Šampioni šampionům:

https://www.youtube.com/watch?v=nEiY3rjpAmA

:-)
Reagovat
PetaM
A teď už stačí jen zahrát si v Ordinaci :D :D
Reagovat
Jabadu
Tu nabídku už jistě dostala, ale ... třeba jí to někdo rozmluvil.
:-)
Reagovat
Jabadu
Fandím i jiným, ale Petra je něco navždy speciálního.
Povstaňte, holomc... holoto venkovs ... přichází královna!
:-)
Reagovat
aligo
přesně tak, Petře zkrátka fandím úplně jinak než ostatním, je to takový bezvýhradní obdiv :))
Reagovat
Jabadu
Sice mám rád zdravé sebevědomí, které k dnešní šílené době patří, ale ONA je úplně mimo jakékoliv tabulky. Milá, příjemná, kamrádská, vychovaná ... dtttt ... to snad ani není možný.
To je nějaký jiný vývojový stupeň.
Reagovat
Nancy_z
Mám to taky tak. Pro mě je Petra jenom jedna, a i když fandím všem Češkám, tak emoce mám největší při Petře a taky Lucce Š. :-)
Reagovat
jirkomar
Taky tak, taky tak.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist