Kvitová: Já a favoritka Wimbledonu? Ne, těch máme několik. Chci hlavně předvést dobrý tenis

26. 6. 2023, 13:11
Rozhovory 28
Petra Kvitová se po nedělním vítězství v Berlíně radovala z 31. titulu na okruhu WTA, jako favoritka Wimbledonu se ale necítí. Dvanáct let od prvního ze dvou grandslamových triumfů v All England Clubu označila za dlouhou dobu, stále jí to však přijde jako včera. Vážila si, jaké trable v minulosti překonala, a přestože nechává budoucnost otevřenou, webu DW.com řekla, že by také ráda založila rodinu.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© Profimedia)

"Vždycky je úplné jiné hrát grandslamy a ostatní turnaje. Je tam velký tlak," uvedla Kvitová. Na otázku, zda se cítí být před Wimbledonem jednou z favoritek, odpověděla, že ne. "Zkusím si to užít, a když předvedu dobrý tenis, kdo ví, co se stane. Jsem ráda, co se mi tenhle týden povedlo. Je to pro mě důležité a uvidíme, co bude dál," doplnila.

Devátá hráčka světa triumfovala ve Wimbledonu v letech 2011 a 2014. Vloni skončila ve 3. kole, kde ji zastavila Španělka Paula Badosaová. Favoritkami letošního ročníku jsou podle Kvitové první tři ženy světového pořadí, Polka Iga Šwiateková, Aryna Sabalenková a úřadující šampionka Jelena Rybakinová z Kazachstánu.

"Vždycky máme několik favoritek, které mohou vyhrát. Máme to trochu jiné oproti mužům. Možná ale bude nějaké překvapení," podotkla Kvitová.

Česká tenistka se stala ve 33 letech a 110 dnech nejstarší vítězkou German Open. Ve finále porazila Chorvatku Donnu Vekičovou 6:2, 7:6, na turnaji neztratila ani set. "Je to vždycky skvělé, když se mi podaří vyhrát titul. Tráva je můj oblíbený povrch, takže mám radost," řekla.

Dlouhé a úspěšné kariéry si cení o to víc, že překonala řadu zdravotních potíží. Vrátila se také po vážném zranění ruky, které utrpěla při přepadení v roce 2016. Od jejího prvního triumfu ve Wimbledonu uběhlo dvanáct let.

"Dvanáct let? Wow. Je to dlouhá doba. Jako by to bylo včera, čas neuvěřitelně letí. V životě se mi změnila spousta věcí, na kurtu i mimo něj. Prošla jsem si těžkými časy a nevěděla jsem, zda se ještě vrátím," uvedla Kvitová.

Mateřství? Uvidíme, co život přinese

"Myslím, že jsem vyzrálejší. Pořád miluju hru na trávě, to se naštěstí nezměnilo. Tenis mám stále ráda a pořád mám motivaci. To je s věkem také důležité. Máte víc zkušeností a více o tom přemýšlíte," doplnila.

Při otázce na budoucnost však byla opatrná. "Za deset let už určitě hrát nebudu," řekla Kvitová s úsměvem. "Jednoho dne bych se ráda stala maminkou a měla děti. Tohle je vždy těžké načasovat. Myslím, že sportovkyně to nemají snadné rozhodnout se, co v životě chtějí. Teď o tom ale nepřemýšlím. Co se stane, stane se. Uvidíme, co život přinese," dodala.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

28
Přidat komentář
Fandina
je prostě topka. A s tím, jak chce být maminkou mě také dostala. Celkem mě to její vyjádření po zisku 31 titulu z turnaje dostalo. Petruška už se stala legendou světového tenisu. Zase jsem si to uvědomila. Finále s Vekic se mi líbilo. Byl to dobrý výkon od obou. Gratulace Pétě k rozšíření tak velké řady titulů.
Reagovat
horska.kraslice
mně momentálně těší žebříček. Dvě hráčky v desítce, další dvě ve dvacítce, další dvě ve čtyřicítce a další dvě v padesátce plus jedna další těsně za padesátkou. Kdo to má?
Škarohlídům vzkazuji: samozřejmě, že se to bude měnit, ale TEĎ mě to fakt hřeje u smile
smile
Reagovat
horska.kraslice
oprava gramatické chyby: Mne
smile
Reagovat
IngStavinoha
jj, žít je nejlepší FČIL smile
Reagovat
makro99
Je to tak. A momentálně 3 hráčky do osmičky postupující na turnaj mistryň smile
Po všech těch loňských zraněních letos zase mimořádná sezóna českého ženského tenisu smile
Reagovat
lvicek
To je proto, ze na zacatku roku tu padaly prognozy jako ze letos zadna z nasich postupovat do zaverecnych kol nebude, ze vsechny jsou z formy nebo zranene a povypadavaji v prvnich kolech ;).
Reagovat
IngStavinoha
že se opět nepočítá s Krejčíkovou? smile

smilesmile
Reagovat
hanz
Kvítí, Kvítí, jako bys nevěděla, že je tam jiná tráva, tolik to tam nepíše.
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
hanz
No tak Kájískovi taky nevyhovuje, takže klíd tam. smile
Reagovat
tommr
finálová soupeřka Petry z Berlína se odhlásila z Bad Homburgu. Petra je ale zatím v Eastbourne pořád napsaná ...
Reagovat
Mantra
s jídlem roste chuť smile
Reagovat
jackiec
Myslím že nepřežije ani první týden, ten vyhraný turnaj neznamená nic, vlastně tři roky na GS hraje kulové a max. 3. kola.
Reagovat
Mantra
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak ono být ve 33letech v top 10 vlastně taky nic neznamenásmile

Pevně věřím, že máš za sebou větší úspěchy, ale díky své skromnosti se jimi nechlubíšsmile
Reagovat
Ela-fon-isi
smile. Fakt těžko k chápaní. Být v jakémkoliv věku mezi nejlepšími teniskami na světě? smile´
Reagovat
Semi
Kdykoliv naše tenisky mluví o tom, jak skvěle hrají a jak můžou kohokoliv porazit, tak hned v následujícím kole vypadnou. Takže to pro Wimbledon vypadá nadějně. Jen by měla další zápas s Ostapenkou vypustit, aby si před GS stihla trochu odpočinout.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to asi Petru neznáš. Ta jede málokdy někam vyhrát, ale většinou si to hlavně užítsmile
Reagovat
Ela-fon-isi
Vždyť je to vidět. Zatleskat soupeřce i za skvělý return, i když sama prohrává.
Reagovat
Kandinsky1
Ta její vyhraná trofej ze včerejška je v té krabici? A proč ji nevyndali?
Reagovat
frenkie57
Předpokládám, že jsi to napsal jako ironii. Jo, také se mně ta cena vůbec nelíbí, přijde mně to hrozně laciné, kousek akrylatu s potiskem. Je to hanba pro pořadatele a není to vůbec ojedinělé. smile
Reagovat
Kandinsky1
Nejhorší trofej, co jsem kdy viděl. I v Dolním Nadlesí v soutěži o co nejvíce sežraných buřtů dávají hezčí.
Reagovat
makro99
Konzervativní páprdové.... zrovna od průkopníka abstrakce bych teda čekal větší toleranci k revolučním prvkům v umění/designu :)
Reagovat
Kandinsky1
Jenže u tohoto abstrakce spočívá jedině v tom, jesli Kvitová přemýšlela o tom, co v tá krabici může být.
Reagovat
Mantra
trofej a sponzor (ta polská sázkovka) odpovídá prestiži turnaje a nezachrání to ani "Stadium Stefi Graf" smile
Reagovat
Kandinsky1
Tak snad už skončily ty nuzné časy WTA, ve kterých GS vyhrála kdejaká kolemjdoucí.
Reagovat
lenka258
Všichni tak nějak tušíme, že pravděpodobně příští sezóna bude její rozlučková, většina z nás jí přeje pěkný poslední rok tenisu smile.

Jasně, nikdo jí nevidí do hlavy, může skončit letos po Wimbledonu, může se rozhodnout hrát ještě dvě sezony...
Reagovat
makro99
tak přesně toto se tady tuší už minimálně čtvrtým rokem...:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist