Kvitová končí v osmifinále. Neuspěly ani zbylé Rusky

7. 9. 2009, 22:02
Aktuality 7
US OPEN ŽENY - Poslední česká zástupkyně ve dvouhře žen Petra Kvitová, jež ve 3. kole vyřadila světovou jedničku Safinovu, své maximum na grandslamových turnajích nepřekonala. S US Open se loučí v osmifinále, když podlehla Belgičance Wickmayerové. Poprvé do čtvrtfinále postoupila sedmnáctiletá Američanka Oudinová, která přešla už přes čtvrtou Rusku. Ty už v New Yorku dohrály.
Petra Kvitová

Devatenáctiletá Petra Kvitová, která se ve 3. kole postarala o senzaci vítězstvím nad světovou jedničkou Dinarou Safinovou z Ruska, v utkání s Janinou Wickmayerovou až příliš mnoho kazila. Celkem udělala za 123 minut 51 nevynucených chyb a především hned osmkrát ztratila servis.

V prvním setu prohrávala 1-4, ale ziskem pěti her v řadě set otočila. Druhý set Kvitová ztratila 4-6 a v rozhodujícím se opět pokoušela o velký obrat. Prohrávala již 2-5, ale odvrátila jeden mečbol a vyrovnala na 5-5. Jenomže další dvě hry opět prohrála.

Česká tenistka si grandslamové čtvrtfinále dvouhry naposledy zahrála loni, kdy se na londýnské trávě ve Wimbledonu dostala mezi nejlepší osmičku Nicole Vaidišová. V New Yorku hrála čtvrtfinále v areálu Flushing Meadows před osmi lety Daniela Bedáňová.

Soupeřkou devatenáctileté Wickmayerové, padesáté hráčky žebříčku WTA, bude v duelu o semifinále Kataryna Bondarenková z Ukrajiny, která deklasovala Giselu Dulkovou z Argentiny dvakrát 6-0.

Z patnácti Rusek se do čtvrtfinále nedostala ani jedna
Pavljučenkovová, Dementěvová, Šarapovová a Petrovová. Ani jedna z těchto Rusek nedokázala zastavit senzační tažení sedmnáctileté Američanky Melanie Oudinové letošním US Open.

A právě mladá tenistka ze Spojených států má největší zásluhu na nejhorším výsledku ruských tenistů za posledních 9 let. Celkem 23 mužů a žen z Ruska startovalo na letošním US Open, ale nikdo z nich se nedokázal dostat do čtvrtfinále. To se stalo poprvé od Wimbledonu 2000.

Za to Oudinová nenápadně kolí favoritky a už si zajistila premiérový postup do grandslamového čtvrtfinále. S Naďou Petrovovou sice prohrála první set 1-6, do utkání se ale dokázala vrátit a nakonec i vyhrát.

Oudinová je v současnosti po sestrách Williamsových třetí nejlepší Američankou. V 17 letech je velkou nadějí do budoucích let a už nyní se na US Open stává miláčkem domácího publika.

Po postupu mezi nejlepších osm hráček turnaje jí ve stoje tleskalo téměř 24 tisíc diváků. "Je to ohromný pocit, když víte, jaké se vám dostává podpory," děkovala fanouškům Oudinová. "Je to bláznivé, když vidím, kolik lidí mi fandí."

V dalším zápase mohla Oudinová znovu narazit na Rusku, jenže poslední naděje ruského tenisu Světlana Kuzněcovová nevyužila mečboly s Dánkou Caroline Wozniackou a prohrála 6-2 6-7 6-7.

Vítězka US Open z roku 2004 Kuzněcovová sice využila všech sedmi brejkbolů, jenže její agresivní hra přinášela nejen skvělé vítězné údery, ale také velké množství nevynucených chyb. Těch za celý zápas udělala hned 63.

Devatenáctiletá Wozniacká tak na čtvrtý pokus zvládla grandslamové osmifinále a je poprvé mezi nejlepší osmičkou.

Již nyní je jisté, že si ve finále zahraje tenistka, která na grandslamu dosud nehrála ani ve čtvrtfinále. Bude to buď Wozniacká, nebo jedna z nenasazených hráček: Oudinová, Kateryna Bondarenková a Wickmayerová.

- US OPEN ŽENY (USA - New York, tv. povrch) -
pondělní výsledky (07. 09. 2009)

Dvouhra - osmifinále:
Wickmayerová (Belg.) - Kvitová (ČR) 4-6 6-4 7-5
Wozniacká (9-Dán.) - Kuzněcovová (6-Rus.) 2-6 7-6(5) 7-6(3)
Oudinová (USA) - Petrovová (13-Rus.) 1-6 7-6(2) 6-3
K. Bondarenková (Ukr.) - Dulková (Arg.) 6-0 6-0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Petra mě zkalamala, ale co jsem měl čekat. Za ty její a moje řeči asi musel nastat pád na hubu. Bohužel čeští tenisté dovedou uhrát výsledky jen v případě, když nerozhoduje závěrečný set. Takže maximum našich letos na grandslamu osmifinále? To dávala v roce 2007 Vaidiška i se zavázanýma očima. Bohužel ten náš tenis moc světlé vyhlídky do budoucnosti nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
Kuzna se dnes k mečbolu nedostala.
Caroline nevyužila dva mečboly, oba při podání soupeřky, ještě předtím než došlo k tajbrejku - jeden za stavu 5-4 a druhý za stavu 6-5.
Reagovat
smazaný uživatel
Masakr rusaček. Kuzna nádherně zjebala dobře rozehrané utkání a to přitom měla reálnou šanci vystřídat Venuši (6645 bodů) na 3. místě žebříčku, kdyby postoupila do SF (6680 bodů). Stačilo jenom přehrát Wozniacki a Oudin, co už chce víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to skoda, ale cekal jsem to, preju to Katerine :)
Reagovat
smazaný uživatel
Neměl jí utéct začátek 3. setu. Dotahováním přišla o hodně sil a to v závěru mohlo rozhodnout.
Je ale dobře, že Údánová zastavila tu nevzhlednou hranatou škatuli. Zatímco Zvonarevky je mi strašně líto (zranění zrovna v době kdy chytla skvělou formu a po návratu několik turnajů pořád jenom smůla), tak tuhle rusačku bych nemusel vidět za rok ani jednou.
Reagovat
smazaný uživatel
brozi pokud si to videl tak kvitove dosla sila, zkousela to dobre ale nakonec nepomohla ani netaktická eskapáda wickmayerove, spis to slo vyhrat 2-0,,,
petrova pravda pro me taky obohacenim wta neni ,) -s oudin ale ??? (no k dementové se vracet nebudu),
zvonareva to bylo zajimavy, mela to vyhrany- zraneni nezraneni, videl jsem to taky, (a nevim presne jake_ je to zraneni) ale ukazala vic labilni povahu, nez jsem u ni ocekaval, coz nemeni na tom , ze celkem beru jeji tenis, beru ale i flavii, i kdyz je to "arogantni italka )
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, ten konec 2. setu Zvonareva - Pennetta byl opravdu koukatelný. Zajímavé bylo, že i když Flavia hrála proti 5 mečbolům při vlastním podání a skoro jí nešel první servis, tak to zvládla. Flavia ukázala psychickou odolnost, která chybí labilním Ruskám, královnám dvojchyb.
Dementová, Dinára, Marija. Která z nich je na podání nejtragičtější? Ty se už dopředu bojí, že se netrefí do čtverce. Děs.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist