Kvitová kořistí. Wozniacká měsíc po comebacku slaví skalp světové jedenáctky

31. 8. 2023, 05:33
Aktuality 53
US OPEN - Petra Kvitová (33) bude po čtyřech letech chybět ve 3. kole US Open. Ve svém druhém letošním vystoupení nestačila i kvůli 40 nevynuceným chybám na dvojnásobnou finalistku Caroline Wozniackou (33), které podlehla 5:7, 6:7. Dánka si proti světové jedenáctce připsala první skalp hráčky TOP 100 necelý měsíc po návratu po více než tříleté mateřské pauze.
Petra Kvitová (© Profimedia)

Petra Kvitová během letošního US Open Series bojovala s nemocí a možná také proto na všech třech turnajích v dusných podmínkách ztroskotala už na raketě druhé soupeřky. Poslední grandslam sezony sice počtrnácté v kariéře a 12. rok po sobě začala vítězstvím, ale druhou výhru nepřidala a teprve podruhé od roku 2011 bude v New Yorku chybět ve třetím kole.

Čtvrtfinalistka z let 2015 a 2017 po výhře nad Španělkou Cristinou Bucsaovou neuspěla v souboji grandslamových šampionek a vítězek Turnaje mistryň proti dvojnásobné finalistce Caroline Wozniacké. Dvojnásobná wimbledonská vítězka podlehla šampionce Australian Open z roku 2018 ve večerním utkání na Arthur Ashe Stadium po více než dvou hodinách boje 5:7, 6:7.

Třiatřicetiletá Češka měla v úvodu zápasu dvakrát výhodu brejku, ale od stavu 4:2 prohrála 5 z 6 gamů a první set získala její dánská vrstevnice. Ve druhé sadě si Kvitová dokázala vzít zpátky ztracený servis, za stavu 4:5 díky odvážné hře a chybě soupeřky odvrátila dva mečboly a vynutila si tie-break. V něm přímým bodem z podání odvrátila i třetí hrozbu ukončení zápasu, ale při čtvrté spáchala 40. nevynucenou chybu.

"Zápasy proti Caroline jsou vždy těžké. I když teď pár let nehrála, vůbec to nevypadlo, že byla pryč. Byla to velká bitva. Já jsem dnes neodehrála to nejlepší. Cítila jsem se trochu bez energie," přiznala na tiskové konferenci Kvitová. "Od Montrealu mě trápí zdraví, ale na to se nechci vymlouvat. Caroline dnes hrála skvělý tenis," doplnila.

"Na druhý mečbol jsem chtěla zahrát agresivně, být odvážná. Míček ale zastavila páska, bylo to hodně o hlavě. Jsem ráda, že jsem to nakonec dotáhla do vítězného konce," komentovala Wozniacká, jež upravila vzájemnou bilanci na 7:9.

Dánská tenistka se teprve na začátku srpna vrátila na kurty po více než tříleté mateřské pauze, během které se stala dvojnásobnou maminkou. V New Yorku hraje první grandslam od Australian Open 2020 a připsala si druhou a třetí výhru. Vůbec poprvé po svém comebacku porazila členku TOP 100 a rovnou světovou jedenáctku. Členku elitní dvacítky zdolala poprvé od Turnaje mistryň 2018, kdy skolila právě Kvitovou.

"Když jsem sem přijela, tak jsem věděla, že budu nepříjemnou soupeřkou pro všechny hráčky. Cítila jsem se opravdu dobře. Petra je velká šampionka, hraje skvělý tenis a já jsem šťastná, že jsem ji dokázala porazit," dodala dánská finalistka z let 2009 a 2014.

"Hrát Night Session na kurtu Arthura Ashe je ten důvod, proč jsem se vracela. Nemohlo to být lepší, plní se mi sen. Před třemi lety jsem si myslela, že už si tu nezahraju. Teď jsme moc šťastná a všem děkuju za podporu. Moc to pro mě znamená. New York miluju. Miluju město i tento kurt," usmívala se spokojená Wozniacká.

O postup do osmifinále si aktuálně 623. hráčka světa Wozniacká zahraje s domácí 433. ženou žebříčku Jennifer Bradyovou (h2h 0:0), finalistka Australian Open 2021 se minulý měsíc vrátila po dvouleté pauze zaviněné vleklým zraněním levé nohy.

"Je skvělé, že se také dokázala vrátit a zase hraje neuvěřitelný tenis. Já si teď chci užít zítřek se svými dětmi, odpočinout si a co nejlépe se připravit na další zápas," doplnila rodačka z Odense.

Kvitová nedokázala napodobit Karolínu Muchovou, jež ve středu odpoledne přehrála Polku Magdalenu Frechovou a jako první z Češek postoupila do třetího kola. Ve čtvrtek se na ni pokusí navázat Marie Bouzková, Linda Nosková, Karolína Plíšková a čerstvá wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
středeční výsledky (30. 8. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Muchová (10-ČR) - Frechová (Pol.) 6:3, 6:3
Wozniacká (Dán.) - Kvitová (11-ČR) 7:5, 7:6 (7:5)
Šwiateková (1-Pol.) - Savilleová (Austr.) 6:3, 6:4
Rybakinová (4-Kaz.) - Tomljanovicová (Austr.) bez boje
Gauffová (6-USA) - M. Andrejevová (-) 6:3, 6:2
Bencicová (15-Švýc.) - Miyazakiová (Brit.) 6:3, 6:3
Lin Zhu (Čína) - Azarenková (18-) 6:3, 6:3
Ostapenková (20-Lot.) - Avanesjanová (-) 6:3, 5:7, 7:5
Lin Zhu (Čína) - Azarenková (18) 6:3, 6:3
Townsendová (USA) - Haddadová Maiaová (19-Braz.) 7:6 (7:1), 7:5
Bradyová - Linetteová (24-Pol.) 6:1, 2:6, 6:2
Cirsteaová (30-Rum.) - Kalinská (-) 6:3, 6:4
Mertensová (32-Belg.) - Collinsová (USA) 3:6, 7:6 (9:7), 6:1
Juvanová (Slovin.) - Davisová (USA) 6:7 (3:7), 6:4, 6:3
Schmiedlová (SR) - Masárová (Šp.) 7:6 (7:0), 6:2
Xinyu Wang (Čína) - Sorribesová (Šp.) 5:7, 6:3, 6:4
Peraová (USA) - Xiyu Wang 3:6, 7:6 (7:5), 6:2
• Čtyřhra - 1. kolo •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Santamariaová/Ninomijaová (USA/Jap.) 6:7 (5:7), 6:1, 6:4
Kolodziejová/Nosková (ČR) - Jonesová/Loebová (USA) 4:6, 6:1, 6:0
Strýcová/Vondroušová (ČR) - Mihalíková/Y. Xu (SR/Čína) 6:4, 6:1
Plíšková/Vekičová (ČR/Chorv.) - Bronzettiová/Hozumiová (It./Jap.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

53
Přidat komentář
victim
slovo k obecenstvu.Ty americký vidláci mi teda hnuli žlučí.Ještě bych jakžtakž chápal kdyby hrála s Američankou ale tohle.
Reagovat
com
chacha
cheche
chichi
smilesmile
Reagovat
hanz
Neboj, comí, Plíškovic to také brzo čeká...smilesmile
Reagovat
Petr_Fisk
Už se dočkal.
Reagovat
Drzymalski
Mě se zápas líbil. Petra mohla oba sety stejně vyhrát jako je prohrála. Výborně ale možná málo zkracovala hru, druhé servisy jako většina hraček první, držela se ve výměnách. Snad ani jednou nevřeštěla po wineru, aby další projela. Odešla se ctí. Wozniacká? Díky za návrat. Tak hraje světová hráčka a ne to co se teď dostalo do top ten (Sakari,Pegula, Kasatkina, Jabeur...).
Reagovat
Blondie
Viděla jsem první set, pak jsem usnula a oko otevřela na stav 5:6, 40:A XD ten první set byl fajn útočný tenis, který ale často končil chybami Peti.

u Peti škoda, ale na USO jsem jí letos ani trochu nevěřila, tak jsem smutná, ale smířená. Caroline obrovský respekt, ta kombinace talentu a očividně tvrdé přípravy nesla ovoce smile

Petě hodně štěstí do zbytku sezóny.

BTW, za mě je neuvěřitelné, kolik koček máme tak vysoko, že se Petra na OH možná nedostane, ač je v TOP20 O_o
Reagovat
misa
O olympiádu bude velký boj.
Reagovat
misa
Žebříček k účasti na olympiádě se začal počítat po French Open:
https://www.openerarankings.com/WTAHome?Race=6
Reagovat
lvicek
Ty jo, diky! Uz delsi dobu jsem se chystala zeptat, jestli je nekde zebricek race to OH, jen jsem se k tomu nejak nedostala :D.
Reagovat
misa
smile
Reagovat
lvicek
Hele, tak Petka zatim na druhem miste a ma zatim dvojnasobek bodu nez Linda Noskova. A pak za nimi pomerne daleko Katka, kterazto ted take body moc nepridava. Takze pokud jeste sem tam neco uhraje, tak ma celkem sanci.
Reagovat
misa
Do příštího French Open se odehraje ještě hodně velkých turnajů.
Reagovat
victim
Problém je,že je olympiáda ve Francii kde Petra za 3 roky vyhrála 2 zápasy.
Reagovat
hanz
Doufám, že jí ani Plíškovic tam nenapadne hrát a dají to někomu mladšímu, antukářskému..
Reagovat
lvicek
Karolina zatim ovsem do boju o OH moc nezasahuje. S Petou se uvidi. Zda se, ze ted neni zase zdravotne v poradku, takze to uz jsou trable, no...
Reagovat
NovacekTP
smile no tragédie, jak jinak.
Reagovat
vinva2
Paní Kvitová zaklepejte "patama o podlahu a budete zdravá", kašle a rýmy se zbavíte když budete 5x denně cca 3 minuty cvičit vibrogymnastiku podle Mikulina "zaklepejte patama o podlahu a budete zdravá", já (73 roků stáry) to cvičím pátý rok a nevím co je to rýma, kašel, onemocnění křečových žil, štítné žlázy atd., to je prostě zázrak - zkouším to i touto cestou to k Vám dostat, ale nevím jak. Držím Vám palce.
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
NovacekTP
takže výpony asi si
Reagovat
Marduch
smilesmile
Reagovat
Drzymalski
Zaklepat patama (nohama) o zem...smile člověče, nerouhejte se! Tak se v češtině říká opačnému stavu než je zdraví.
Reagovat
Krisboy
To je klepání bačkorama, to je něco jiného.
Reagovat
Drzymalski
No zní to podobně. Raději nezkoušet.
Reagovat
bIbec
Já nevím, tohle může být dobrá rada pro pecivály, co sedí celý den u počítače.

Kvítí, jakožto profesionální tenistka, klepe patama o zem každý den snad.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
klepe, klepe, ale blbě, protože neví jaksmile
Reagovat
bIbec
https://www.instagram.com/reel/CwnOpPDBF7T/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Reagovat
bIbec
Přiznám se, že na instagramu sleduju minimum lidí a tohle zrovna jeden z těch málo lidí postnul. Celkem náhodička.
Reagovat
bIbec
Každopádně já chodím HODNĚ a zároveň cíleně cvičím lýtka a nemocný nebývám vůbec.
Reagovat
bardunek666
Jako dvojnásobná a ještě unavená matka působila spíše Petra. Turnaj mistryň je spíše nereálný, ale kdo ví. Čekají nás ještě dvě tisícovky. Překvapilo mě, že je Petra přihlášena do Mexika, tak jsem zvědavý, zda ten turnaj odehraje.
Reagovat
mamina
Petra to svou hrou Caroline vyhrála. Bylo to utrpení se na ni byť jen dívat. Chápu, že není každý den posvícení, ale Petra je stále, bez pauzy a bez dětí ve hře, kdežto Caroline s dětmi a dlouhou herní pauzu ne. A přesto Petru přehrála svou trpělivou hrou i když taky nic moc. Tak nevyrovnaný výkon jsem u Petry snad ještě neviděla.
Reagovat
victim
Dalo se to čekat ne že ne.Vždyť už na konci prvního kola pletla nohama.Celou kariéru jede na talent.Její fyzička je na vrcholového sportovce celkem mizerná a tak přicházejí takové výbuchy.A to jí mám hodně rád.
Reagovat
Serpens
Vůbec nic překvapivého. Zápasy Kvitové, kde je favoritkou proti nějaké hráčce strhávající pozornost (bývalé hvězdy, mladé pušky), většinou se nechá porazit. Je to důsledek její malé sebedůvěry celou kariéru. Bouchardovou ve Wimbledonu naštěstí porazila.
Reagovat
Lada62
..to je zase ostuda Kvitky...měla by se radši věnovat manželství a s tenisem skončitsmilesmile
Reagovat
Blondie
To je srandovní - čím menší vlastní relevance, tím intenzivnější pocit, že můžeš mluvit do života druhým :D
Reagovat
victim
No zvážit by to mohla.Moje oběhová soustava by to velmi ocenila.
Reagovat
Blondie
Napadlo tě někdy, že bys třeba... nekoukal? :D
Požadovat, aby dopady tvého problému nesli jiní, taky není úplně ok :D

Ale u tebe alespoň chci věřit, že vtipkuješ...
Reagovat
victim
Ježišmarjá.Vážně?
Reagovat
Lada62
J8 nikomu do života nekecámsmile Jenom mě napadlo, že by se mohla už věnovat třeba rodině. Díru do světa už asi neudělá...smile
Reagovat
PetaM
Proč by dělala? Tu už dávno udělala.
Reagovat
bIbec
Petru už to určitě napadá takysmile

Někdo se může smát někomu, že ho jakože porazila maminka Wozejk, jenže jí už do toho nikdo kecat nebude. Vlak jí neujede a může být klidná a v poho.
Reagovat
Holahej
trapný komentář
Reagovat
Otmar
Neviděl jsem, nemohu soudit. Z toho, co čtu, se Petra utloukla sama, jako už mnohokrát. Škoda, těch šancí bude ubývat.
Reagovat
Nenela
Ach jo Petro proc? Wozniacki je daleko od sve byvale formy, to byl zase jednou klasicky Petrin ulet....
Reagovat
Sinuhet1
videl jsem prvni set, Petra se u toho tvarila utrpne jako kdyby ji natahovali na skripec, zadny usmev....
Reagovat
hanz
Kvítí dobrej trapas ... ale což, hraje nemožně od Berlína...smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
Škoda, ale Caro to přeju a Kuba s J1rkou to bohatě vynahradili smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hmm, kluci skvělí a problémy Kvítí s Wozejkem jsem tak nějak čekal - viděl jsem hrát Wozejk po návratu a vím, jak hraje Kvítí, prostě celkem špatný matchup.
Reagovat
EllNino
Solidně vyházený TB, jako by to snad už chtěla mít za sebou :)

Celý US pobyt nestál za moc, alespoň se oddělily adeptky na TM, Petra ztrácí, Muška si to pojišťuje na 3000 bodů

Petra se musí dát dokupy, teď má zase svou klasickou vlnu dole, i když poslední léta v USA spíše přišla vlna nahoru, ale to tak je :)

Los byl stejně dost brtální ... 3. kolo Brady, pak Gauff a nakonec Swiatek, takže vzhledem k TM, to je stejně poměrně fuk ... třeba zabojuje v Asii a nebo se na to už vyprdne a sezónu dopleská :)
Reagovat
Meceon
Žádná radost, žádné emoce, žádné pěsti, žádný řev...jako kdyby to chtěla mít rychle za sebou
Reagovat
Holahej
Taky mě to neobvyklé chování překvapilo...

Petro, kde se zápas lámal?
Hned na začátku. Necítila jsem se nejlíp, přišlo mi, že balóny neletí. I centrkurt se mi zdál pomalejší. Přesto jsem v prvním setu vedla a nedokázala si náskok udržet. Caro zahrála trošku líp, šla na kurt bez nervů, neměla co ztratit. Fakt musím říct, že hrála dobře. Klobouk dolů.

Co vás trápilo?
Bojuju se zdravím už celý měsíc, nastupovaly jsme ještě k tomu pozdě večer. Energie mi chybí. Jak kašlu, mám zaťaté celé tělo. Je to boj s tělem a pak i myslí. I tak jsem se ze sebe snažila vytřískat, co to šlo. Nestačilo to.

Když člověk není fit, tak čelit běžkyni Wozniacké není ideální.
A navíc mi přišlo, že balóny fakt nelítaly. Měla jsem mít převahu v agresivitě, ale nebyla tam. Jak mi chyběla energie, nemohla jsem se do míčů opřít.

Ani newyorské publikum vám extra nepřálo.
Na centru byl od začátku strašný kravál, jak ve vosím hnízdě. Pak se na tenis těžko soustředíte, když pořád slyšíte nějaké hlasy. Když jsem to řešila s rozhodčí, odpověděla mi, že to lepší nebude. Takže super. Chápu, že diváci byli trošku na straně Caroliny, ale nemuseli tleskat, když jsem zkazila první servis. Byl to zkrátka divný zápas.
Reagovat
Holahej
Přijde mi, že začínáme hrozně pozdě. Night session by měla startovat alespoň v šest, ne v sedm. Teď jsem měla štěstí, že hrál před námi Tiafoe tři rychlé sety, i tak je ale nastupovat na kurt v devět hrozně náročný. Jsem člověk, co chodí spát v deset. Jasně, hrát night session v New Yorku je krásné, elektrizující a všechno---
Reagovat
Holahej
Jakou máte představu o zbytku sezony?
Pořád mám přihlášenou Guadalajaru a dva turnaje v Asii. Teď nevím... Je to hodně cestování, ani letadlo mi nedělá na průdušky dobře. Uvidím, co mi řeknou doktoři.
Reagovat
Drzymalski
S tím vosím hnízdem má Petra pravdu. Někteří se chovali jako by je špil ani nezajímal. Na posměch po zkaženém servisu není Vřeštidlo holt zvyklé. Storka Wożejka była pro amíky silnější.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist