Kvitová letos stále neztratila set. Krejčíková a Siniaková v Adelaide skončily na favoritkách

11. 1. 2023, 02:58
Aktuality 56
WTA ADELAIDE 2 - Petra Kvitová v Adelaide odehrála čtvrtý zápas v sezoně a stále neztratila set, ačkoli dnes musela proti Qinwen Zheng, která po prohraném tie-breaku vzdala, likvidovat sérii tří setbolů a dvakrát returnovat na udržení se v úvodní sadě. O první semifinále od loňského srpna se mohla utkat s Barborou Krejčíkovou, její krajanka ale nestačila na Darju Kasatkinovou. Po třísetovém boji s Caroline Garciaovou dohrála i Kateřina Siniaková.
Petra Kvitová (© AFP)

Petra Kvitová si loni v Austrálii připsala jedinou výhru ze čtyř utkání a v Adelaide skončila hned v prvním kole na raketě domácí outsiderky Priscilly Honové. Dvaatřicetiletá Češka ovšem v posledních dnech u protinožců exceluje, má už čtyři výhry a ještě neztratila set. Své letošní působení odstartovala v United Cupu a v nové týmové soutěži porazila v Sydney světovou trojku Jessicu Pegulaovou i Lauru Siegemundovou.

Parádní fazónu si přivezla i do další australské metropole, kde nejprve zvládla souboj wimbledonských šampionek s Jelenou Rybakinovou a dnes postoupila do čtvrtfinále po skreči Qinwen Zheng.

Proti Číňance, jež za sebou měla dvě třísetové bitvy a nastoupila s obvázaným levým stehnem, od začátku tahala za kratší konec. K prvním brejkbolům se dostala až za stavu 4-5, dvakrát returnovala na udržení se v úvodním setu a v tie-breaku prohrávala už 3-6. Pěti body v řadě však vývoj zkrácené hry otočila a soupeřka jí pro zranění vzdala.

O první semifinále od loňského srpna se mohla česká jednička utkat s krajankou Barborou Krejčíkovou. Předloňská šampionka French Open však svůj teprve druhý zápas v probíhající sezoně nezvládla a podlehla 2-6 5-7 světové osmičce a nasazené pětce Darje Kasatkinové, která před týdnem v tom samém dějišti nestačila na Lindu Noskovou a s Kvitovou jediný předchozí souboj prohrála.

Krejčíková se loni po problémech s loktem zvedla až ke konci roku, když ovládla halové podniky v Tallinnu a Ostravě, ale letos se jí zatím formu najít nedaří. Už proti Alison Riskeové-Amritrajové v prvním kole nehrála přesvědčivě a dnes od začátku tahala za kratší konec. V prvním dějství prohrála úvodní čtyři gamy a celkem třikrát zaváhala na podání. Ve druhé sadě držela se soupeřkou krok mnohem déle, ovšem tie-break si nevynutila. Kasatkinová se v závěrečné hře dostala ke třem mečbolům v řadě a na ten poslední už Češka odpověď nenašla.

Krejčíková pak ve večerním programu vypadla i ze čtyřhry (viz níže).

O své největší čtvrtfinále od října 2018 marně usilovala Kateřina Siniaková. V závěrečném osmifinále podlehla ve večerním duelu 3-6 6-3 5-7 světové čtyřce a vítězce loňského Turnaje mistryň Caroline Garciaové. S Francouzkou prohrála poprvé po sérii tří výher a celkově potřetí v sedmém vzájemném duelu.

26letá Češka v úvodu zápasu prohrávala 0-5, navíc v žádném z gamů neuhrála víc jak dva fiftýny. Po odvrácení tří setbolů pak sice snížila na 3-5, ale špatný vstup do utkání už dohnat nedokázala. Přesto Siniaková dostala favoritku do třetího setu. V něm vyrovnala z 0-3 na 3-3, ale za stavu 5-6 přišla počtvrté v utkání o podání a tím i o šanci na postup.

Nejlepší deblistka světa Siniaková může být se svou formou před Australian Open relativně spokojená. Na dvou turnajích v Adelaide odehrála šest zápasů ve dvouhře, čtyři ve čtyřhře a zaznamenala celkem sedm vítězství.

Světová jedenáctka Paula Badosaová před rokem vyhrála generálku na Australian Open v Sydney, kde slavila svůj dosud poslední třetí titul, a nyní se jí před úvodním grandslamem sezony daří i v Adelaide. Dnes 25letá Španělka porazila 6-1 7-5 estonskou veteránku Kaiu Kanepiovou, které oplatila čtyři roky starou porážku z Miami, a vyhrála i třetí letošní zápas.

Ve čtvrtfinále se Badosaová utká v duelu hráček druhé světové dvacítky s Beatriz Haddadovou Maiaovou (h2h 0-0). Brazilka si poradila s Američankou Amandou Anisimovovou.

Vondroušová s Kolodziejovou jsou poprvé v semifinále čtyřhry
Markéta Vondroušová a Miriam Kolodziejová i na druhém letošním turnaji v Adelaide vyhrály už dva zápasy ve čtyřhře. Dnes zdolaly 4-6 6-4 10-8 nejvýše nasazený pár krajanku Barboru Krejčíkovou s domácí Storm Sandersovou (Australance oplatily pět dní starou porážku po boku Siniakové) a poprvé společně postoupily do semifinále turnaje WTA.

České tenistky tak vylepšily společnou zápasovou bilanci na 27-3, většinu výher ale zaznamenaly na akcích ITF. O největší finále si juniorské vítězky Australian Open 2015 a Roland Garros 2015 zahrají s brazilsko-americkým párem Luisa Stefaniová a Taylor Townsendová, které vyřadily nasazené čtyřky Desirae Krawczykovou s Demi Schuursovou.
Američanka Townsendová minulý týden v Adelaide triumfovala společně s krajankou Asiou Muhammadovou a letos má tak deblovou bilanci 6-0.

• WTA 500 ADELAIDE 2 •
Austrálie, tv. povrch, 780.637 dolarů
středeční výsledky (11. 1. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Kvitová (12-ČR) - Qinwen Zheng (Čína) 7-6(6) / skreč
Garciaová (4-Fr.) - Siniaková (ČR) 6-3 3-6 7-5
Kasatkinová (5-) - Krejčíková (ČR) 6-2 7-5
Kuděrmetovová (6-) - Alexandrovová (-) / bez boje
Bencicová (8-Švýc.) - Kalinská (-) 6-3 6-3
Badosaová (9-Šp.) - Kontaveitová (Est.) 6-1 7-5
Collinsová (10-USA) - Teichmannová (Švýc.) 6-3 7-6(2)
Haddadová Maiaová (11-Braz.) - Anisimovová (USA) 6-4 7-5
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Vondroušová/Kolodziejová (ČR) - Krejčíková/Hunterová (1-ČR/Austr.) 4-6 6-4 10-8
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

56
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Drzymalski
Siniakovová jednou svůj talent přetaví v nějaký velký GS výsledek. Je ještě relativně mladá. Věřím tomu. Garcia pokračuje v módu roku 2022, ale podle mě AO nevyhraje. Vypadne docela brzo.
Reagovat
tommr
Katka dneska prohrála se ctí. Momentálně je ve velmi dobrý formě a při dobrým losu by mohla na AO dojít daleko ... smile
Garcia si udržuje dobrou formu ze závěru minulé sezony a bude na AO patřit k největším favoritkám ...
Reagovat
EllNino
Nevídané smile
Reagovat
makro99
Nevídané... zato v Hobartu jsou ve čtvrtfinále dvě kvalifikantky, jedna LL a - světe div se - i jedna WC :)
Reagovat
paddy
a přitom top8 to není smile

4 5 6 8 9 10 11 12
Reagovat
Mony
Tak ještě Havlíčkova a můžeme jít spat
Reagovat
tommr
Lucka dneska narazila na živou zeď a při její netrpělivosti a zbrklosti to muselo špatně dopadnout ... smile
Reagovat
dadaft
ach jo, tyhlety zápasy prohrané v samotné koncovce ...... smile
Reagovat
makro99
škoda, škoda.. ale Garcia byla hodně dobrá v těch klíčových míčích..
Reagovat
dadaft
pravda ........... ona celkově je teď po slabším období zase nahoře
Reagovat
makro99
hmm, po tom US open se zdálo, že půjde zase dolů.. ale na Masters se našla a zdá se, že tu výkonnost si přenáší i do nového roku... s Bencic to může být top zápas;
Reagovat
Vlk-v-trave
Garcia prohlasila, ze celou pripravu na novou sezonu venovala servisu, fyzicke priprave, nebot jejim cilem je v tomto roce 2023 min. jeden titul na GS.:)

Hele, trebas Katka prohrala s budouci GS vitezkou:)
Reagovat
Vlk-v-trave
A kdo vi, jestli jsme nevideli nejkvalitnejsi zapas ledna:)
Ikdyz Vika vs. Linda, to byl opravdu paradni duel a mozna bych ho dal o chlup vys od dnesniho:) Ikdyz to jsou uz nepodstatne chlupy:)
Reagovat
zfloyd
Garcia evidentně přepálila začátek smile
Reagovat
Mony
Se stává nejobavanejsi servismankou
Reagovat
zfloyd
ta dávala vždycky děla smile
Reagovat
tommr
na začátku zápasu to vypadalo že Katka odejde se dvěma kanárama, ale místo toho je srovnáno na sety ... smile
Reagovat
makro99
to je ta umocněná Csaplarova past aneb zrádný stav 5:0, od té doby je to 9:4 pro Katku :) a věřím, že obratu se dočkáme i ve třetímu setu...
Reagovat
tommr
začátek třetího setu se Katce bohužel vůbec nepoved takže další obrat bude nezbytnej ...
Reagovat
makro99
jo, s tím sem počítal, že jí uteče začátek... a musím přiznat, že víc, než s tím následným obratem :/ je potřeba podržet ty servy do 3:5 a pak snad Garcia pomůže...
Reagovat
zfloyd
není třeba tak dlouho smile
Reagovat
makro99
teď Katka pěkný, důrazný game za těžkého stavu 3:4 - 2 BH šwinners, 2 body ze servu.. dojem není špatný smile
Reagovat
tommr
teď se hraje oboustranně světovej tenis ... smile
Reagovat
makro99
tak. nutno přiznat, že Garcia na svým top levelu je asi ještě nehratelnější než Rybakina (kterou Katka porazila ve skvělém finále v Portoroži)
Reagovat
makro99
teď ale Garcia pomohla. dobře, že to byl rychlý servis game
Reagovat
frenkie57
jj, je to pěkná podívaná. Hlavně aby teď dala Káťa servis, jinak je hotovo.
Reagovat
frenkie57
A teď Káťa znovu pod tlakem. Upřímně, ten TB by byl fér...
Reagovat
makro99
BH winners 15:5 pro Katku smile wow!
Reagovat
zfloyd
už to dávno není to nadávající a rozčilené děvče , stala se z ní bojovnice jako blázen smilesmile
Reagovat
tommr
to je tím že dostala toho Zlatýho kanára ... smile
Reagovat
makro99
smile
Reagovat
zfloyd
Kačence to zatím moc nejde , ale zase jí to dost sluší smile
Reagovat
makro99
Dneska je den bláznivých českých obratů.. a Katka je na ně přímo specialistka :) Tak poď - stav 0:5 a 3 odvrácené setboly jsou pěkný základ :)
Reagovat
frenkie57
Jako by tě slyšela - tři gemy za sebou.smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Jen aby byla pro i ta Garcia - myslim na obrat v zapase:)
Ted ma aspon Katerina sanci na druhy set:)
Reagovat
makro99
Tak zrovna Garcia by pro podobné scénáře mohla mít pochopení.. pochopitelně ne jako její krajanka :) ale... ale set je doma! :)
Reagovat
frenkie57
Tak Garcia řekla, že prej jo, proč ne.smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Je videt, ze Katerina ma dobry vliv na souperky:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak Pavlinka dneska predvedla, ze patri do CZ tymu:D Tedy aspon dle nekterych mistnich brblu...

Vubec se ji nedarilo zakoncit zapas na svem servisu, a bylo to opravdu narocne:)
Takze jak nekdo bude brblat, ze ji tlacim proti Petre, pokud se potkaji, tak si usetrte cas, nebot dle mistni ideologie, jen ceske hracky neumi zakoncit set, zapas na svem servise plati, ze Pavlinka je taky ceska:) A jeste Mladonovic Kikina:D

Kazdopadne radost, ikdyz tam vidim urcite diry, ktere asi zacelit hned tak nepujde...:(

V dalsim kole Maia, a pokud to prezije, a Petra se nebude parat s Kosatkou, tak tu mame pekne SF derby:D
Reagovat
Dobry-den
Takže opět jen tato stařenka drží na turnajích vztyčený český prapor. smile
Reagovat
tommr
těšil jsem se na české derby ve čtvrtfinále, ale Bára byla dneska slabá jako čaj ... smile
Petra si snad vezme příklad z Lindy Noskový a s pinkalkou Kasatkinou si poradí líp ...
Reagovat
Alien
Petro do toho, Petro! Jinak Brenda Frühaufová dnes také paráda. Trošičku s odřenýma ušima, ale!!!
Reagovat
Mony
s odřenýma nohama
Reagovat
tommr
zdá se že jí nemůžeš přijít na jméno ... smile
Reagovat
Alien
Komu?
Reagovat
zfloyd
i když už vedla 5:3 , tak nakonec 5:7 , bohužel
Maruška se většinou jen brání , Blinková i když se jí už z toho pěkně potí spodní záda tak střílí své bomby zatím většinou do kurtu , snad jí ta přesnost dojde , jinak toho Maruška asi moc neudělá
Reagovat
Mony
Podobnou lekci jako Pára(B. Palicova) dostává i Kára (Krejcikova). Jako přes kopírka. Darja k ničemu zatím Káru nepustí.
Reagovat
EllNino
Doufám, že tyhle hrozné přezdívky se neuchytí smile
Reagovat
Mony
Tak jo, polepším se
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Virka a Lirka, to zní taky šíleně.smile
Reagovat
EllNino
na WTA :)) Gratulace! smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
já jich teda tolik nenapočítal a určitě by to WTA nebo nějaký expert, komentátor či reportér zveřejnili. ani v media notes na wta taková informace nebyla. zatím počkám, ale nemyslím si, že je to pravda :) podle spolehlivého Tennis Abstract je tohle 96.
Reagovat
EllNino
bylo to na tennisfóru, pardon :) asi mylná informace
Reagovat
EllNino
Peťa na začátku roku obrací tiebreaky a nepříznivé stavy skoro ve všech zápasech :)

4 výhry na začátku roku jsou super :) Dneska to nebylo ono, ale urvala si to sama smile Připomnělo mi zápas s Jess na United Cupu, i kdž to byl ještě větší bizár smile

Bára/Daria next ... hratelné, musíme si říct :) Ale bude muset hrát líp než dnes, budiž to výstraha

Jsem rád, že takhle hraje ještě, už jsem nedoufal :)
Reagovat
Blondie
A ani nevypadala zničeně, co?
Jasně, byl to jeden set, ale docela si zaběhala...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist