Kvitová nechce žít ze vzpomínek, chce nechat mluvit raketu

27. 12. 2012, 12:29
Aktuality 51
Petra Kvitová se po minulé absenci vrací do Brisbane. Výhrou na turnaji v Queensland Tennis Centru odstartovala svoji životní sezonu 2011 vyšperkovanou wimbledonským titulem. Nyní by se chtěla podobně odrazit do roku 2013. "To by bylo nádherné," řekla česká jednička deníku The Australian.
Profily hráčů
Petra Kvitová

"Rok 2011 byl úžasný a samozřejmě bych byla ráda, kdybych ho dokázala zopakovat," řekla světová osmička Kvitová před začátkem sezony. 

Svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy ale nechce žít vzpomínkami na minulost. V letošním roce se udržela v elitní desítce, byla strůjkyní obhajoby titulu ve Fed Cupu, vyhrála dva turnaje a hrála dvakrát grandslamové semifinále. 

"Uplynulý rok byl těžký, učila jsem se nové věci, přes několik úspěchů to ale nebylo úplně ono," podotkla Kvitová, že velký individuální výsledek jí chyběl. "Získala jsem další zkušenosti, které, doufám, v nové sezoně využiju. Věřím, že můžu hrát skvělý tenis a výsledky přijdou, ale nejlepší je na to nemyslet a nechat mluvit raketu," řekla. 

Dvaadvacetiletá rodačka z Fulneku vyhrála turnaj v Brisbane ještě jako řadová hráčka světové stovky. Od té doby se hodně změnilo. Stala se z ní hvězda a elitní tenistka, která musí obhajovat svoji pozici a pro niž prohra v prvních kolech znamená neúspěch. "Všechno se od té doby v mém životě dost změnilo. Na kurtu jsem zkušenější, ale soupeřky proti mně nemají co ztratit, s čímž jsem se musela naučit žít," řekla Kvitová. 

Zopakovat titul v Brisbane nebude jednoduché i proto, že turnaj povýšil na okruhu WTA do nejvyšší kategorie Premiere. V pavouku tak budou světová jednička Viktoria Azarenková z Běloruska i dvojka Maria Šarapovová z Ruska nebo patnáctinásobná grandslamová vítězka Serena Williamsová z USA. 

"Obsazení turnaje je skutečně výjimečné a silné. Je tady přihlášeno osm hráček ze světové desítky, takže začátek sezony bude pěkně zostra," poznamenala Kvitová. Hlavní soutěž turnaje s dotací milion dolarů začne v neděli.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

51
Přidat komentář
freeteepek
Tak v tom rozhovoru z Brisbane se Petra zmiňuje o tom, že klima je poněkud horší, než v r.2011. Má opět problémy s dýcháním. Je jasný, že Petra bude v r.2013 potřebovat i potřebnou dávku štěstí. V r.2011 nebyla ženská špička tak silná, neřádila Serena a Petřina hra byla pro soupeřky něčím novým.
Reagovat
tommr
no jestli má Petra problémy s dýcháním už i v Austrálii tak to není dobrý znamení ...
Reagovat
tommr
z webu WTA: http://www.wtatennis.com/news/article/3020596/title/kvitova-koalas-qualies
Reagovat
pepin
Tak hlavně aby ji ten nový kamarád pomohl v nové sezoně. Celou dobu byl o ní klid, nikde nic, jak trénuje, jak nový kondiční a tak to vlastně uvidíme až ted na ostro. Doufejme, že s úspěchem.
Reagovat
Karl
http://www.brisbaneinternational.com.au/wp-content/uploads/2012/12/158762541516.jpg
Tady je ta fotka celá, na WTA webu je trochu ořezaná.
Reagovat
freeteepek
Petře ta Koala sluší:-)
Reagovat
pepin
Tak, aby Petra mohla zopakovat rok 2011 je zapotřebí 2 věcí. Za prvé aby byla zdráva a za druhé, aby se ji srovnala hlava. Pak o její výsledky a postavení na žebříčku nebudeme mít obavy. Hrát tenis umí, to víme a její agresivní styl kromě Sereny nemá konkurenci. A tak uvidíme. Přeji hodně zdraví a pevnou chytrou hlavičku.
Reagovat
tommr
naprostej souhlas. Je ovšem otázka jestli tyhle dvě základní věci Petra může nějak zlepšovat - jestli to v jejím případě není nějak geneticky daný. Nadcházející sezóna by měla ukázat jak na tom skutečně je - ukáže se jestli byl rok 2012 jen mimořádně smolnej nebo jestli je to její zdraví opravdu tak chatrný ... :)
Reagovat
pepin
Pokud je schopná, nebo lépe řečeno byla schopná vyvodit z celé sezony 2012 k sobě patřičné závěry a to nejen co se týče zdraví, ale i ostatních věcí at mediálního nasazení tak třeba i kondice tak by to mělo být ku prospěchu. Po roce 2011, kdy vylétla jako kometa přišlo něco jiného na co nebyla zvyklá, co ji odvádělo od její "práce". At si říká kdo chce co chce, byl to prostě nápor. To před ní říkali naprosto jiní sportovci, že po takovém to úspěchu nevěděli co a kam dřív. Letos ji to míjí a to si myslím bude jen dobře.
Reagovat
tommr
z toho mála co jsem od ní v poslední době čet se zdá, že si to Petra uvědomuje a že na tom hodlá zapracovat. Uvidíme jestli se jí to podaří ... :)
Reagovat
freeteepek
Ukáže se, jestli si dobře vybrala nového kondičního trenéra. Petra na tom v r.2012 nebyla po zdravotní stránce úplně nejhůř. Byly to jen malé bolístky a virová onemocnění, který smolně chytla. Např. Indian Wales nebo před TM. Oproti tomu jsou hráčky, který nemůžou hrát kvůli zranění řadu měsíců(Petkovicová, Benešová, Penetaová, Cetkovská...)Je na jedný straně dobře, že se Petře nepřihodilo nic vážnýho. Na druhý straně je pravda, že těch nemocí a zranění bylo dohromady moc a Petra by potřebovala zdatný tým okolo sebe a dokonalou péči. Takže kromě dobrého kondičního trenéra asi i vlastního fyzio a svůj zdravotní stav neustále kontrolovat. Všechno souvisí se vším a i těm virovým onemocněním se dá s pomocí moderních prostředků předcházet.
Reagovat
Bob
Tak on samotný špatný zdravotní stav na psychici moc nepřidá, je to všechno se vším.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, kvalitní tým je potřeba, ale největší díl zodpovědnosti je na samotné Petře, ona sama musí říct, že má nějaký problém. Jinak by jí nepomohlo ani kdyby ji hnali k doktorovi obden.
Btw. jestli víš, jak předcházet infekčním nemocem, tak jsi žhavý kandidát na Nobelovku..
Reagovat
freeteepek
Nejsem doktor, ale ty věci jsou všeobecně známý. Že předcházet chřipce se dá např. očkováním. Ale důležitá je i strava bohatá na vitamíny, otužování, sauna, vyhýbání se infekčnímu prostředí. Důležitá je pochopitelně celková fyzická kondice. Když je člověk unavený, podlehne snáz, než když není. Roli hraje i psychika.
Alfou a omegou zlepšení v P. hře v r.2013 určitě bude kvalita kondiční přípravy. Když bude dostatečně rychlá, bude dělat méně chyb. A bude méně unavená, a bude se cítit lépe. Shodit pár kilo by jí nepochybně prospělo. Možná by se na to měla víc zaměřit. Není to jen otázka vzhledu, spíš vlastních pocitů. A nohy to v delších výměnách ocení:-) No, třeba na tom už s novým trenérem mákli. Nechme se překvapit.
Reagovat
smazaný uživatel
Riziko infekce lze snížit, ale tvrdit, že se infekčním nemocem dá předcházet, to je nesmysl. To platí jenom u těch, na které se lze očkovat, ale těch je mizivé procento. Ono je totiž celkem malé procento nemocí, které dokážeme léčit, u většiny se pouze zmírňují příznaky, třeba právě u té chřipky.
Máš pravdu, kondice je důležitá. Ale nevím, proč do toho motáš nadbytečná kila, která Petra nemá a nejde tu o vzhled. Její hra není založená na aktivním pohybu, ale na síle a přesnosti a tady by jí hubnutí akorát uškodilo. Ale to tady vysvětluju už nejmíň po patnácté a přestává mě to bavit.
Reagovat
smazaný uživatel
taky nejsem lekar, ale zvysovani obranyschopnosti organismu preventivni vyznam rozhodne ma a tady jsem s freeteepkem (vyziva, otuzovani vcetne sauny a klimatoterapie vubec). S hrou zalozenou na sile a presnosti souhlasim - jak toho vsak asi bez pohybu dosahnout? A sila u tenisu je super, ale co by byla bez svihu, zrychleni paze, spravneho momentu brani mice... a jsme zase u aktivniho pohybu, obratnosti a rychlosti... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já ale prevenci nezpochybňuju, nicméně ani ta nejlepší prevence ti nezaručí, že se nenakazíš a o tom mluvím.
Pohyb je důležitý, a když ho Petra zlepší, jedině dobře, pokud - a to je nesmírně důležité - to nebude na úkor jejich předností. A to si myslím, že by shozením pár kil, co tu všichni neustále zmiňují, nastalo - že by mohla přijít o sílu. A pohyb by se tím beztak nezlepšil.
Reagovat
smazaný uživatel
Petruško, lásko moje, budu ti fandit ze všech sil.Však už mi ty nervy chybí. Oba víme, že máš na career GS. Ale i když by ti to třeba zase nešlo, já ti fandit nepřestanu.
Reagovat
Bob
Péťo pojď, věřím ti a držím moc palce! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Bude hrozně těžké ještě někey zopakovat sezónu 2011, ale proč by jí nezopakovala. Pokud bude zdravá a bude chtít hrát, může dokázat velké věci!
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím.
Reagovat
dadaft
doufám, že až bude někdy za deset let končit profesionální kariéru hráčky, bude na tom třeba jako Lindsay Davenportová - 52 titulů na okruhu WTA + 3 GS - - - nebo ještě lépe. ))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se po Benešové a Strýcové odhlásila z australských turnajů i Cetkovská...do hlavní soutěže AO se tak dostala i druhá Plíšková
Reagovat
tommr
o Benešový a Strýcový vím, ale s tou Cetkovskou je to nepříjemný překvapení. Je to jen pár dní co jsem s ní čet rozhovor, že je připravená hrát a že se chystá do Austrálie: http://sport.idnes.cz/tenistka-petra-cetkovska-zraneni-navrat-ff4-/tenis.aspx?c=A121220_120719_tenis_bem
Doufám, že to není zase něco vážnýho ...
Reagovat
EllNino
a co je se Strycokou ? :D
Reagovat
vendulkabendulka
Jenom pripominam, ze v kvalde Brisbane jsou i obe Plisky, uz by se jim snad konecne mohlo podarit prorazit.
Reagovat
tommr
zrovna jsem se pídil po tom kde budou Plíščata hrát. Loni hrály v Aucklandu a tak jsem si myslel, že tam pojedou i letos. V Brisbane to budou mít o něco těžší, ale pokud chtějí pomýšlet na první stovku tak se nesmí větší konkurence bát. Snad se jim podaří aspon postoupit z kvalifikace do hlavního turnaje. Kristýně by to už mohlo stačit na první stovku ... :)
Reagovat
fazil
budes rada, kdyz se nekde dostanes do finale. snad na mensich turnajich, kde nebude ta uplna spicka..tvoje hra uz asi pul roku absolutne neodpovida svetove top 10. nahodne udery bud anebo, tragickej pohyb atd.. doufam, ze jsi poradne potrenovala. budu fandit, at se dari
Reagovat
tommr
ale nevím, nevím jestli se jí ještě někdy podaří takovou sezónu jako byla ta v roce 2011 zopakovat. Ocenuju ale, že si Petra aspon uvědomuje, že letos to nebylo úplně ono a pokusí se to příští rok zvrátit ... :)
Škoda jen, že letos Petru asi na televizních obrazovkách moc neuvidíme. Vypadá to totiž, že Eurosport nebude přenášet tolik WTA turnajů jako dřív. Třeba v prvním týdnu se bude místo Brisbane (WTA) vysílat Doha (ATP) ...
Reagovat
vendulkabendulka
Ja bych nehazela televizi do zita. Je dost pravdepodobne, ze ty turnaje koupi nejake jine mensi stanice, je jich tady krome Eurosportu dost.
Reagovat
vendulkabendulka
A krome toho, na co nam je Eurosport, kdyz stejne pak dorazi Broz s tim jeho "E55 strelec na D4 dexempo krumplex"
Reagovat
Vojtiik
:D:D
Reagovat
tommr
no já se trochu bojím, aby to neskončilo tak, že se ted budou v televizi vysílat jen ty největší turnaje. Eurosport byl v počtu odvysílanejch WTA turnajů téměř bez konkurence. Byla by to velká rána nejen pro fanoušky, ale i pro ženskej tenis jako takovej ...
Reagovat
smazaný uživatel
S tim Eurosportem klid. Minulý rok taky vysílal první týden Dohu a ne Brisbane..
Reagovat
dadaft
klid je k ničemu. Eurosport práva na WTA opravdu nekoupil.
Reagovat
tommr
jak to bylo loni si už nepamatuju, protože to Petra v Brisbane nehrála a sledoval jsem jí na HC. Doufejme, že máš pravdu a že počínaje turnajem v Sydney zase začnou přenosy na Eurosportu. Byla by velká škoda kdyby se ženskej tenis v televizi nějak omezil ... :)
Reagovat
tommr
já něco takovýho taky slyšel. Jen nevím jestli to znamená, že na Eurosportu nebudou vysílat vůbec nic nebo jestli jen radikálně omezí počet vysílanejch turnajů na pár nejdůležitějších ...
Reagovat
dadaft
AO, RG a USO vysílat budou.
Reagovat
tommr
o GS žádnou obavu nemám - ty bude vždycky nějaká televize vysílat. Mě jde spíš o ty další turnaje - zejména kategorie Premier, který se až dosud vysílaly téměř výhradně jen na Eurosportu ... :)
Reagovat
dadaft
jak říkám, na WTA nekoupili práva - takže na 99.9% nic (pokud jde o Eurosport).
jestli to koupí některá ze sportovních televizí, co jsou u nás na kabelu (tj. ČTsport, Novasport nebo Sport.TV), to nevím, ale myslím, že ne, protože to už by se v jinglech určitě pochlubili........
zkrátka pro nás, co nemáme možnost mít satelit, to bude pokud jde o ženský tenis hodně mizerný rok... - asi budu viset na streamech - - - proti TV hrůza... ((
Reagovat
smazaný uživatel
Tak sezona 2011 z pohledu Petry vůbec nebyla špatná, ale na druhou stranu ani to není nic, co by hráčka jejích kvalit nemohla zopakovat. Že se to nepovedlo hned letos neznamená, že se to nepovede už nikdy. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
To je stejně zvláštní, že žádná TV doted nekoupila práva na turnaje WTA. Dnes běžel souběžně na ES a NS hokej, nějaký pohár..nevím ani, jakou to má prestiž, nic moc mi to neříká. Ale to TV koupí :-/ No, asi jde o peníze, ale vždyt jsou na to pak nabalený reklamní časy..
A komentoval to na ES Basík, přišlo mi divný ho slyšet, protože jeho hlas znám jen z tenisu :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Otázka zní, za kolik jsou ta práva prodávána. Ten hokejový turnaj třeba žádnou extra prestiž nemá, ale jestliže ho koupili za pakatel, mohl se jim vyplatit víc než ten tenis. A co si budeme nalhávat, většina lidí tenisové turnaje rozděluje akorát na GS a "to ostatní". A "to ostatní" je pochopitelně zas tak moc nezajímá.
Reagovat
freeteepek
Já teda s eurosportem končím. Ruším předplatné. Očekávám, že až Petra vyhraje v Brisbane, turnaj v Sydney stejně bude normálně vysílat na ČT4 sport:-)
Reagovat
dadaft
s tím bych moc nepočítal. možná koupí zápasy našich holek, ale ani tomu moc nevěřím - - - ale že by ČT4 přenášela 3 i 4 zápasy denně od prvního kola, jak to do teď dělal Eurosport, na to zapomeň.

pro lidi bez satelitu nezbývá než doufat, že budou hrát dobře němky a britky (a třeba polky) - možná že by tlak z těchto lidnatých zemí a velkých trhů mohl pohlaváry eurosportu přesvědčit, že turnaje WTA jsou (byly) skutečně jednou z "výkladních skříní" téhle stanice.

já ale asi pro jistotu koupím dobrou flašku a půjdu pokecat se sousedem, jestli bych si k němu na balkón mohl dát satelitní talíř..........
Reagovat
tommr
taky si myslím, že pokud nebude tenis na Eurosportu tak nebude asi nikde s výjímkou specializovanejch tenisovejch kanálů. V takovým případě se budu muset nejspíš taky poohlídnout po tom satelitu, protože streamy jsou strašně nespolehlivý ...

Ještě horší je, že se taky zásadně změnil vzhled ATP/WTA on-linů na kterejch se dřív daly poměrně dobře sledovat všechny zápasy. Nový uspořádání se mi vůbec nelíbí ...
Reagovat
smazaný uživatel
Emičko, ty neznáš Spenglerův pohár? To je velmi prestižní hokejový turnaj s bohatou tradicí (hraje se už od roku 1923). Tady máš odkaz, aby ses trochu vzdělala... :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Spengler_Cup

Asi tě zajímá, proč takhle reaguju... No, já jsem totiž dlouholetý fanoušek Davosu, který tenhle turnaj pořádá. :) Takže to už spoustu let sleduju, vždycky takhle na konci roku... Jinak co se týče toho, že Spengler Cup vysílají Nova Sport i Eurosport 2, tak to už takhle vysílají možná třetí rok po sobě. Vysílací práva asi nebudou drahá a pravidelně se tam zúčastňuje některý z českých klubů (v posledních dvou letech Vítkovice). Takže já tohle vítám, i když by mi to stačilo na jednom programu. :) Dřív jsem to sledoval na bývalém DSF nebo na ruském kanálu Planeta sport. Kdysi to dávala i Česká televize... Anebo jsem se koukal přes net. :)

Ale co se týče toho jádra diskuse, tzn. (ne)vysílání tenisových turnajů WTA na Eurosportu, tak to je pro mě hodně špatná novinka. :(
Reagovat
smazaný uživatel
SP znám, podle názvu mi to i cosi říká, ale upřímně, nic víc..nekoukám na to a nikdy mě to nezajímalo. Díky za odkaz, ale ani se v tomto směru dovzdělat nechci, ty jsi mně ted dal informace, které jsou pro mě ted dostačující :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To víš, já mám hokej hodně rád, hlavně takhle kolem Vánoc. :) KHL, MS juniorů, Spengeler Cup... Sleduju to všechno. :D Jinak jsem rád, že ti mnou poskytnuté informace stačí. A taky jsem rád, že Davos konečně začal dávat góly. :)
Reagovat
PetaM
Do toho Peťo! Budu držet palce u televize. Vím, že na to máš a víš to i ty. Do nich a znič je všechny :D Přeju hodně štěstí v nadcházející sezóně! :)
Reagovat
dadaft
pěsti i celé končetiny, Petro. ))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist