Kvitová: Nikdy nebudu typem hráčky, která bude hrát skvěle celou sezonu

5. 2. 2018, 20:40
Aktuality 57
O Petře Kvitové se často říká, že dokáže porazit všechny hráčky na světě, stejně tak ale může s kýmkoli prohrát. V případě, že má svůj den, umí svou agresivní a nátlakovou hru skvěle využít, pokud den nemá, odchází často s vysokým počtem nevynucených chyb jako poražená. Co si o své hře myslí sama dvojnásobná wimbledonská šampionka? Vím, že to je nahoru a dolů, ale jiné už to semnou asi nebude, míní Češka.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Kvitová startovala minulý týden na turnaji v Petrohradu díky divoké kartě, kterou obdržela od pořadatelů, a nakonec celý turnaj i vyhrála. "Je to zvláštní pocit hrát na divokou kartu a pak celý turnaj vyhrát. Myslím, že se mi něco takového povedlo poprvé, ale jsem za to moc ráda. Byl to můj třetí turnaj v letošní sezoně a já jsem si ho moc užila. Hrálo se v hale, což mám ráda a možná i díky tomu jsem hrála tak dobrý tenis. Celý ten týden jsem si maximálně užila a je úžasné, že nyní odjíždím s titulem. Musela jsem tu porazit spoustu dobrých hráček a jsem na sebe opravdu hrdá," hodnotila celý týden Kvitová, jež se díky výhře posunula v žebříčku WTA na 21. příčku.

"Přijela jsem sem až na poslední chvíli, protože jsem vlastně nebyla úplně rozhodnutá, jestli tu budu hrát, nebo ne. Možná ale právě to mi pomohlo, protože jsem sem přijela uvolněná a necítila jsem žádný tlak. Prostě jsem si říkala, že pojedu a pokusím se odehrát nějaké zápasy. Mým hlavním cílem bylo se trošku uklidnit a užívat si každou chvíli na kurtě, což se mi povedlo."

"V prvním kole jsem čelila Vesninové, která je tu doma, ale mně se ten zápas vydařil a to mě hodně nakoplo. Dokázala jsem si, že hraju přesně to, co hrát mám. Moje hra byla najednou na úplně jiné úrovni než třeba v Melbourne, kam jsem přijela a cítila jsem se pod tlakem nějakého očekávání, tady jsem ale vyhrála první utkání a byla jsem spokojená s tím, co jsem na kurtu předvedla," vzpomínala česká tenistka na utkání, v němž smetla domácí hráčku 6-2 6-0.

"A právě to byl možná i klíčový moment celého turnaje. Díky tomu jsem si začala věřit a věděla jsem, že můžu zase hrát svůj tenis, díky kterému můžu porážet i ty nejlepší hráčky. Moje hra je agresivní, tvrdá a jde hodně přes sílu. Vím to a vím, že některým svým fanouškům občas lezu na nervy tím, když to tam nepadá. Tady to ale padalo. Naštěstí. (smích) Dělala jsem i chyby, ale dobrý servis, kvalitní returny a tvrdé údery od základní čáry to převážily, za což jsem moc ráda."

Právě s takovou hrou je Kvitová, vítězka 21 turnajů na okruhu WTA, pro ostatní velmi nebezpečná. Hra dvojnásobné wimbledonské šampionky má velké výkyvy, o kterých sama Kvitová dobře ví, v případě, že se však sejde všechno, co se sejít má, patří mezi nejlepší hráčky světa a je schopná porazit všechny soupeřky, které proti ní nastoupí.

"Samozřejmě, že je krásné tohle slyšet, ale na druhou stranu pak přichází ty dny, kdy se mi nedaří a já jsem smutná, že nedokážu pokaždé hrát to, co umím. Je to nahoru a dolů a člověk se s tím musí naučit pracovat, občas je to ale náročné. Všechno má tedy dvě strany. Já sama vím, co umím, ale vím i to, že nikdy nebudu hrát celou sezonu tak skvěle. Umím zahrát spoustu vítězných míčů, ale když nemám den, jsou z toho samé nevynucené chyby. Snažím se pracovat na tom, aby ty lepší chvíle převažovaly ty horší, ale svou hru jen tak nezměním. Nestane se ze mě hráčka, která bude hrát všechno do kurtu a nebude dělat chyby, to mi není vlastní. Chyby jsou součástí mé hry, snažíme se ale, aby jejich počet klesal," komentovala sympatická Češka.

"To víte, že mě to taky někdy štve. Asi už bych na to měla být zvyklá, ale když se mi delší dobu nedaří, tak jsem z toho smutná. Stačí jen, když si vzpomenu na všechny ty turnaje, které jsem vyhrála, na dvě vítězství ve Wimbledonu, na to, že jsem byla světovou dvojkou... právě proto mě ty chyby čas od času štvou. V ten moment si říkám, že všechny ty chyby brzdí cestu k cílům, kterých bych ještě chtěla dosáhnout. Není to frustrace, prostě pak jen přemýšlím, co se stalo, co jsem měla dělat lépe a tak."

Kvitová si triumfem v Rusku znovu vylepšila už tak báječnou finálovou bilanci na 21 vítězství a 7 porážek. "Není to špatná bilance, ne?" podotkla s úsměvem aktuálně druhá nejlepší česká hráčka, která je nyní v počtu vyhraných turnajů mezi aktivně hrajícími tenistkami na páté příčce. "Jsem typem hráčky, která potřebuje být v nějaké pohodě, aby vyhrávala. Na turnaje přijíždím s tím, že musím jít krok za krokem a snažím se vždy myslet jen na ten nejbližší zápas. Pokud se mi úvodní kola podaří, začnu se cítit uvolněně a sebevědomě. Myslím, že právě proto se mi ve finálových zápasech tak daří. Pokud vím, že mám za sebou báječný týden, tak jsem vnitřně naladěná na bojovnou vlnu, věřím si a chci vyhrát titul," míní Kvitová.

"Nebo to je možná i tím, že si prostě to nejlepší nechávám na ty největší zápasy," dodala s úsměvem česká hráčka, jež se již dnes připojila v pražské O2 aréně k fedcupovému výběru Petra Pály.

"Máme výborný tým a já jsem ráda, že budu znovu jeho součástí. Fed Cup je úžasná soutěž, která ale občas komplikuje plánování individuálních turnajů. Někdy je prostě těžké jet přes půlku světa na Fed Cup, protože v kontextu všech těch dalších akcí je to někdy opravdu velmi náročné. Rozumím tedy tomu, když někdo ve Fed Cupu nenastoupí. Někdy je toho opravdu moc a já doufám, že to fanoušci čas od času pochopí," konstatovala Kvitová.

"My Češky ale většinou chceme hrát, protože máme opravdu výborný tým a celý ten týden si vždy užijeme, zejména pokud hrajeme doma. Vždy je plno, lidé nás podporují a ženou nás k lepším výkonům. Mnohdy je ta atmosféra doma doslova neuvěřitelná, zároveň je to ale i jistý tlak, protož všichni očekávají, že vyhrajeme. Nic podobného se nám nikde jinde nestane, nikde nestojí publikum na naší straně tak jako doma, a to je důvod, proč my Češky Fed Cup milujeme."

"Celý ten týden je vždy úžasný. Hodně se nasmějeme, užijeme si spoustu zábavy a až do pátku je všechno uvolněné a v pohodě. Pak začínají nervy. (smích)"

Komentáře

57
Přidat komentář
Pavlis
Petřin zápas s Goerges jsem už včera viděl. Dobrá podívaná, pár neuvěřitelnejch výměn tam bylo. Peti má fakt schopnost otáčet z 0-40, což bylo vidět i ve finále. Zbývá mi tak už jen Vesnina, kterou jsem dosud nenašel.
Reagovat
tommr
to semifinále proti Goergesový bylo vlastně předčasný finále ... :)
Reagovat
slacker
opozdenene ctvrtfinale
Reagovat
Holahej
Petra Kvitova?s toughest roads to a title:

Avg Rank Tournament
5.20 2011 WTA Finals
11.00 2015 New Haven
15.83 2016 Wuhan
17.20 2018 St. Petersburg
20.00 2016 Zhuhai
Reagovat
Fandina
Super. Před pár dny jsem to tu také počítala.
Reagovat
smazaný uživatel
Palec hore za sebareflexiu.
Reagovat
Padme
Je to prostě dobrá holka a moc hezky všechno popsala... Doufám, že se jí ještě nějaké velké úspěchy podaří ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v Praze už jsou kompletní, a je tam zřejmě veselo :D

https://twitter.com/luciesafarova
Reagovat
Fandina
Koukám na to, ještě pořád čekám, kdy dojde k výměně trenérů mezi Petra Krupa Bára Vaněk, aby to bylo komplet. A chudák Šafinka, ta tam asi trenéra nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
Má dorazit na víkend.
Reagovat
Fandina
Tak super. Už mi nic nechybí :-)).
Reagovat
lvicek
Mozna by ho tam radsi ale vodit nemela :D.
Reagovat
blixa
Myslíš, že by se také mohl zapojit do nekonečného seriálu ? :D
Reagovat
Fandina
Nepřímo se ale zapojila s Čermákem, ten by se tam ještě s Katkou také hodil :-))
Reagovat
Fandina
:-))
jj, ještě by o něm mohla přijít :D
Reagovat
blixa
Mohl by se domluvit další díl seriálu "Výměna trenérů" :D
Reagovat
Fandina
Nemáš mě v ignoru, že píšeš skoro to samé, co já? :-))
Reagovat
blixa
Zatím ne, chceš tam ? :D :D Jen pro vysoce privilegované ;-) Ne, nějak jsem začal psát hned jak jsem viděl to foto a ještě jsem nedočetl zbytek.
Reagovat
Fandina
Bodejď, co bys četl ty pod tím, máš svůj rozum :-)).

Ale jako ty, to snad ani nešlo, aby člověka napadlo něco jiného při pohledu na tu skupinku :-)).
Reagovat
Fandina
tvoje upřímnost nezná mezí. Jasňačka, že by tvoji fandové chtěli, abys pořád vyhrávala. Ale zase chápu, že když to nejde pořád, tak jsem nadšená, když hraješ top alespoň někdy. Stojí to totiž za to. PetraHrad toho byl důkazem. Nádherné finále, super cesta k němu. A je prima, že umíš zahrát top párkrát do roka. U některých jiných tenistů člověk fandí a nepřijde žádný vrchol. Takže díky Kvítí a přeji víc těch úspěchů než těch nepovedených turnajů. Držím palce. Pojď!!!!!!!!
Reagovat
Roger_Federer
Jak vis, ze je to upřímné ?
Reagovat
Fandina
Protože tak působí.
Reagovat
smazaný uživatel
Hergot, tohle nikdo nevěděl, vážně... :D
Reagovat
FulnekUltras
Peťa ví, že na to pořád má - víc není potřeba.
Reagovat
LukasH
Je to tak. Horsi jsou ty grandslamy. Jeji nejoblibenejsi ji nejdou. Na AO je plno ocekavani, libi se ji tam a od roku 2012 tam jezdi na otoc, FO takovy neslany nemastny, Wibledon by zas strasne chtela a je to znat a USO je pro ni paradoxne nejuvolnenejsi ve smyslu je konec sezony a tady mi to nikdy neslo. Ten bych ji asi pral nejvic. Mozna by ale predtim musela nasledovat vlna zmaru, treba vypadky v prvnich kolech na kazdym z travnatych turnaju :D
Reagovat
LukasH
Oprava: od roku 2013
Reagovat
FulnekUltras
ono si to zase jednou sedne i při GS
Reagovat
LukasH
My Kvitovci nikdy neprestaneme verit :-)
Reagovat
FulnekUltras
ještě jednou takové "náhodné" dva týdny - a v historickém hodnocení našich nejlepších tenistek už dál není co řešit
Reagovat
Pavlis
Ještě na zde rozhovor s Jarochem.

https://isport.blesk.cz/clanek/tenis/325773/kvitova-po-titulu-az-trener-navrhl-at-sem-vubec-jedu-kredit-pro-nej.html

Fotky s titulem

https://i.imgur.com/Di3lqpS.jpg
https://i.imgur.com/BK5K7Pt.jpg
https://i.imgur.com/OOhJm3u.jpg
https://i.imgur.com/7tIAixN.jpg
https://i.imgur.com/3Fm6jVh.jpg
Reagovat
marsden
Petru mam rad, Fed cup o neco min. Nelibi se mi, ze hracky nejsou obodovane do ratingu a casto ztraceji zbytecne sily, ktere pak v sezone chybeji. Presto pro Petru muze tento vikend byt prinosem, cestuje jen z Ruska a po Fed cupu jen par hodin do Doha / i kdyz pocasi hlavne teplotni rozdil muze taky zavinit zanet. Petra je rozehrana a muze potrenovat.
Reagovat
FulnekUltras
body by FC i DC opravdu hodně pomohly - přibývá totiž holátek, která už jinou motivaci neznají
Reagovat
Fandina
ty kvůli FEDu a DC vyvádíš, jak kdyby se nevím co stalo. Uvědom si, že je to akce mimo ATP a WTA, kde mají tenisti svoje zaměstnání a DC s FEDem je něco mimo a je pochopitelné, že někdy to nevyjde tam hrát.

Jinak já mám FED a DC ráda, ale nebudu dělat velkou světovou z toho, že tam občas někdo nejde hrát.
Reagovat
FulnekUltras
obodování by byl jen drobný byrokratický "problém" - ale kde není vůle... tam se ani s Evžou nerajdí... ;)

https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/958492-setkani-na-letisti-vecere-koncert-a-pak-finale-kanadska-kraska-oslavila-s-fanouskem-vyroci.html#hp-sez
Reagovat
Fandina
Dřív se body za DC dávaly. Problém je v tom, že ITF se není schopna s ATP a WTA dohodnout.
Reagovat
Fandina
A co má být. Genie si užívá, nezáviď.
Reagovat
Fandina
Já si také budu užívat, za čtrnáct dní v Dubaji, na pláži, na tenise, na pamětihodnostech.
Reagovat
FulnekUltras
užij si to - já tam vždycky jenom přeleštil mosaz na eskalátorech ;)
Reagovat
Fandina
za to já nemůžu
Reagovat
FulnekUltras
měla bys? ;)
Reagovat
Fandina
připadalo mi to tak, jako že tam ani nejde si nic užít
Reagovat
FulnekUltras
tak já myslím, že zážitek bude už letadlo
Reagovat
Fandina
Letadla má miluju. Zamlada jsem sama lítala, samozřejmě ne takovýhle, na větroni, ale bylo to super období, když jsem několik let trávila volné chvíle na letišti.
Reagovat
Fandina
I když, kromě vlastního lítaní s větroněm bylo pro mě ještě zajímavéjší, co všechno jsem se musela k tomu učit. Aerodynamiku, stavbu letadel a meteorologii. Kumuly a podobně. To mě opravdu zaujalo, že je to věda.
Reagovat
FulnekUltras
kumulonimby jsou kolikrát horší než dočasný název ruzyňského letiště... ;)

https://www.youtube.com/watch?v=tx0gMidbJvI
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Fandina
Naše letiště má krásný název. Nezáviď.
Reagovat
Fandina
Nicméně, je možné, že ještě stihnu i Rogera, který tam možná bude hrát. Berďulka i Veselka mě naštvali, protože tam nejsou přihlášeni.
Reagovat
PetaM
"Je to zvláštní pocit hrát na divokou kartu a pak celý turnaj vyhrát. Myslím, že se mi něco takového povedlo poprvé, ale jsem za to moc ráda. ..."

Mám takové tušení, že turnaj na Divokou kartu vyhrála už v roce 2012, a to New Haven :D Ale to si samozřejmě nemůže pamatovat :D :D

Jinak hezký rozhovor. Uvidíme, jak to půjde na dalších turnajích :) Snad vyhraje první kolo a získá pokaždé dost sebevědomí :D
Reagovat
misa
Můžu potvrdit, že New Haven 2012 byl na WC.
http://www.itftennis.com/procircuit/players/player/profile.aspx?PlayerID=100075246

Na stránkách ITF jsou dobré přehledy všech výsledků jednotlivých tenistů.
Reagovat
Fandina
Díky, to jsem nevěděla.
Reagovat
Fandina
Coach David Kotyza :-))
Reagovat
PetaM
Já jsem to zkoušel hledat na stránkách WTA, ale tam nenajdu ani h.ovn.o ....
Reagovat
Fandina
Já to hledala tady, ale v pavouku to nebylo.
http://www.tenisportal.cz/new-haven/2012/wta-zeny/?draw=1
Reagovat
Hector21
to není pravda, já tam přesně to h***o vždy najdu
Reagovat
tommr
v Rusku se ale na divošku ještě žádný hráčce vyhrát nepodařilo ... :)
Reagovat
Nola
Petra vyborny rozhovor, ziadne ruzove bryle, takto sa ma chovat sampionka, pokora tam je, dokaze priznat svoje chyby, palec nahoru
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist