Kvitová prohrála s patnáctiletou soupeřkou, tu zítra vyzve Benešová

16. 7. 2009, 15:46
Aktuality 5
Diváci na pražské Štvanici dnes viděli překvapení na úkor české reprezentantky Petry Kvitové. Sedmá nasazená hráčka nestačila na teprve patnáctiletou Zarinu Dijasovou z Kazachstánu, která se zítra utká s Ivetou Benešovou. Ta si dokázala poradit s Rumunkou Niculescuovou a zopakovat loňské čtvrtfinále.
Petra Kvitová

Zarina Dijasová, která oslaví šestnácté narozeniny až v říjnu, žije deset let v Praze a trénuje na Štvanici pod vedením Jaroslava Janduse. Do turnaje dostala divokou kartu, v prvním kole zdolala současnou první hráčku juniorského žebříčku světa Kristinu Mladenovicovou z Francie a nyní dokázala nečekaně vyřadit i 58. hráčku světa Petru Kvitovou. Po výhře 6-4 6-2 poprvé postoupila do čtvrtfinále turnaje WTA.

Dijasová udeřila hned v úvodu utkání, když favorizované soupeřce sebrala čistou hrou servis. Kvitová se sice dokázala vzpamatovat a otočit stav na 4-2, ale to od ní bylo dnes vše. Mladá Kazaška vyhrála další čtyři hry a nakročila ke svému prvnímu postupu mezi nejlepších osm na turnaji WTA.

Kvitová jí práci ulehčila množstvím nevynucených chyb, kvůli kterým ztrácela podání také ve druhém setu. Když se patnáctiletá Dijasová ujala vedení 4-2, šanci už si ujít nenechala a po 70 minutách dotáhla zápas do vítězného konce.

"Je to největší úspěch mé kariéry," radovala se po utkání Kazaška. "Věřila jsem si před zápasem. Byla jsem trochu nervózní, ale pak to ze mě spadlo a měla jsem lepší return. A myslím, že jsem dělala míň chyb," uvažovala, proč zvítězila.

Dijasová, která oslaví šestnácté narozeniny až v říjnu, žije deset let v Praze a pět let trénuje na Štvanici pod vedením Jaroslava Janduse. "Porazila Petru Kvitovou. Dobrý, ne?" usmíval se kouč. "Některé hráčky mají v hlavě diskotéky, Zarina jen tenis," řekl už před utkáním Vladislav Šavrda, ředitel turnaje a manažer klubu.

Kvitová, která nastoupila do zápasu se zavázaným kotníkem a stehenním svalem, omluvila svůj výkon zdravotní indispozicí. "Nevynucené chyby jsou moje největší slabina, toho se musím příště vyvarovat. V prvním kole s Lapuščenkovovou jsem si natáhla tříslo, proto jsem se špatně hýbala," vysvětlila česká reprezentantka. "Ale musím přiznat, že Zarina hrála dobře. A jestli takhle bude hrát dál, tak bude dobrá," řekla tenistka z Fulneku.

Čtvrtfinále si ale přesto dvě domácí tenistky zahrajou. Na včerejší postup Lucie Hradecké navázala Iveta Benešová, jež po setech 7-5 6-4 porazila Monicu Niculescuovou z Rumunska. V pátek může pomstít svou tréninkovou partnerku, když si o premiérový postup do semifinále Prague Open zahraje s patnáctiletou Dijasovou.

Dvaatřicátá hráčka světa Benešová si zahraje popáté v sezoně čtvrtfinále turnaje WTA, ale poprvé od březnového turnaje v Miami. "Jsem ráda, že jsem se do toho na antuce trochu dostala, a chtěla bych rozhodně ještě dál," myslela Benešová na postup do semifinále.

Informace o čtvrtfinálové soupeřce Dijasové si zjistí ze dvou zdrojů. Jednak od Kvitové, s kterou šla hrát čtyřhru. "Zkusím se jí zeptat, ale nevím, jestli před, nebo po deblu," smála se Benešová. A pak také od kouče Davida Kotyzy, jenž obě české hráčky připravuje.

Výsledky - ECM Prague Open (antuka, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Benešová (3-ČR) - Niculescuová (Rum.) 7-5 6-4
Dijasová (Kaz.) - Kvitová (8-ČR) 6-4 6-2
K. Bondarenková (Ukr.) - Barroisová (Něm.) 7-5 7-5
Bacsinszká - Vögeleová (obě Švýc.) 6-4 6-1

Čtvrtfinálové dvojice:
Schiavoneová (1-It.) - K. Bondarenková, Suárezová-Navarrová (4-Šp.) - Bacsinszká, Benešová - Dijasová, Hradecká (7-ČR) - Bammerová (2-Rak.).

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková/Hradecká (3-ČR) - Kondratěvová/Lefevreová (Rus./Fr.) 7-6(5) 6-2
Benešová, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Kvitová, Vaidišová (ČR) 6-2 6-3
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Co se tyka projevu Nicol Vaidisove, tak je hezke ze se prijela podivat domu do Prahy, ale z celkovyho vystupovani mam dojem, ze na nas i na cely turnaj pekne chcije. Slecna Kvitova ostatne taky, ale medialni pozornost pritahuje hlavne Vaidisova.
Reagovat
smazaný uživatel
tlusty, cesky prase
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co jsem četl, už tu žije s rodinou 10let a pokud je pravda co se o ní píše, měli by se tenisoví bossové snažit ji přemluvit k českému občanství, protože Vaidišová do které jsem vkládal velké naděje mě zklamala a jde ve stopách Dáji Bedáňové a jiné češky nemaj tu motivaci být nejlepší, bohužel, chybí nám ženskej tenisovej pitbul! :-(
Reagovat
smazaný uživatel
presne, zarina hrala dobre, fakt je, ze ji to petra hodne ulehcila, ale to nemeni nic na tom, ze z ni neco opravdu muze byt.
Reagovat
skott
Prosim, kdyz nevis, tak nesrovnavej Daju Bedanovou s Vaidisovou.Jeji konec kariery nemel nic spolecneho s nedostatkem motivace, ale opakovane se vracejicimi zranenimi, kvuli kterym dodnes jeste nemuze hrat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist