Kvitová: Prošla jsem zkouškou trpělivosti. Teď už se mohu uvolnit

9. 7. 2023, 09:55
Rozhovory 41
Jako zkoušku trpělivosti označila Petra Kvitová sobotní duel 3. kola Wimbledonu proti Srbce Nataliji Stevanovičové. Novinářům po vítězství 6:3, 7:5 řekla, že právě klidná hlava rozhodla o jejím postupu do osmifinále. Nejen, že se turnajová devítka vypořádala s odlišným stylem soupeřky a jejími hlasitými projevy během hry, ale zvládla také přestávku kvůli dešti v koncovce druhého setu. Postupem mezi šestnáct nejlepších tenistek splnila podle svých slov povinnost, jako favoritka turnaje se ale nevnímá.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© Profimedia)

"Jsem ráda, že jsem ty tři zápasy zvládla. Teď musím už porazit někoho skvělého, abych se dostala dál," řekla Kvitová, jež do osmifinále Wimbledonu prošla teprve podruhé od posledního triumfu v roce 2014. Naposledy se jí to povedlo před čtyřmi lety. "Povinnost jsem splnila a teď už se snad mohu trošku uvolnit. Beru to jako úspěch po dlouhé době," doplnila.

Přemožitelka Karolíny Plíškové z úvodního kola a 225. hráčka světa Stevanovičová byla nepříjemná soupeřka s odlišným stylem hry. Údery hodně podsekávala a podařilo se jí Kvitovou třikrát brejknout. "Bez trpělivosti a klidné hlavy by to dneska nešlo. Kdybych byla nervózní jako včera, měla bych to o dost těžší. Zkazila jsem nějaké údery, ale klidná hlava mi to dneska vyhrála," řekla dvojnásobná wimbledonská šampionka.

Světová devítka a vítězka 31 turnajů na okruhu WTA se vypořádala i s hlasitými projevy Stevanovičové během hry. "Moc jsem to nevnímala, kluci to vnímali mnohem víc. Já to znám, zakázala bych to. Dokážu to odblokovat a soustředím se sama na sebe. Kdyby hekala až do mého úderu, bylo by to něco jiného," uvedla Kvitová.

Nepříjemná přestávka

Nepříjemná byla pro tenistku z Fulneku i více než dvouhodinová přestávka kvůli počasí. Déšť přišel za stavu 4:5 ve druhém setu, kdy Kvitová měla podávat na udržení v setu. Po návratu vyhrála deset míčků za sebou, vývoj otočila a nakonec využila čtvrtý mečbol.

"Dlouho se mi takové přerušení nestalo. Byla jsem úplně vyřízená, dokonce jsem i usnula a skoro nic nesnědla," líčila Kvitová. "Vrátila jsem se dobře, ale stejně jsem si konec zkomplikovala. Byly tam samozřejmě nervy. Věděla jsem, že musím hrát poctivě každý balón, ale nebylo to jednoduché. Jsem strašně ráda, že jsem měla odvahu jít i párkrát na síť. Mělo to být ještě víc, ale někdy jsem byla tak zatažená, že mě to prostě nenapadlo," doplnila.

Přestože před necelými dvěma týdny vyhrála turnaj v Berlíně a dnes prodloužila na trávě letošní neporazitelnost na osm zápasů, za favoritku Wimbledonu se stále nebere. "Všechna velká jména stále postupují. Už to ale neřeším. Jsem šťastná, že jsem postoupila do druhého týdne. Už to je pro mě úspěch," podotkla Kvitová.

Na dálku prožívala také postup do osmifinále Jiřího Lehečky, jenž zdolal po pětisetové bitvě Američana Tommyho Paula. "Pořád máme skupinu z United Cupu, ve které si gratulujeme. S Jirkou jsme se potkali na rozcvičce a při rozehrávce. Sleduju, jak hraje a fandím mu," uvedla Kvitová.

V osmifinále narazí na loňskou finalistku Tunisanku Uns Džábirovou. "Myslím, že Uns se zlepšuje každým dnem. Je hezké vidět, že se jí daří. Vím, že letos měla nějaké zdravotní problémy. Umí měnit rytmus hry a má skvělý cit pro míč. Zápas s ní si určitě užiju. Ona je skvělá, v šatně spolu vždy vtipkujeme," prohlásila Kvitová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

41
Přidat komentář
Kandinsky1
A jéje, uvolní se a bude konec.
Reagovat
Petr_Fisk
Přesně to mě také napadlo.
Reagovat
hanz
Uvolnění asi znamená desetimetrový outy.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Homerunysmile
Reagovat
rib
Petře gratuluji, fakt jsem ji tak soustředěnou a klidnou už dlouho neviděla. A malá poznámka k článku - pane Zabloudile, opravdu musíte změnit Ons Jabeurovou a Uns Džabůrovou??? Co vás k tomu vede?
Reagovat
Mony
A co tebe vede k reakci na takovou blbost?
Reagovat
com
a co tebe vede k reakci na reakci? smilesmile
Reagovat
Mony
Vytáčí mě to , když pracanty otravují blbostma
Reagovat
hanz
A kdo je pracant?
Reagovat
tenisfan178
Aha ale reagovat na tu blbost musís i ty. Poučování by ti šlo ale v praxi to je složitější že.
Reagovat
tenisfan178
*musíš
Reagovat
rib
No, možná tam mám nějakou osobní projekci- žiju částečně v cizí zemi a nemám ráda, když mi přepisují jméno tak, jak se opravdu nepíše (ale těm cizincům se zdá, že by se to podle výslovnosti tak psát mohlo). No a taky si myslím, že můžeme kultivovaně akceptovat, že Ons Jabeur není Uns Džábirová (a pardon, ani se to tak nečte), stejně jako Petra Kvitová není třeba Petjia Kvajtova, Quitteova ani nic podobného. Doby, kdy jsme moc neuměli jazyky a komolili jsme jména, jsou snad už pryč, co myslíte?
Reagovat
IngStavinoha
to je celé překopírované ze sportcézet - jako radost z toho taky nemám, ale rychlost se dnes často cení víc ;-)
Reagovat
arvncr
Sice z toho přepisu krvácí oči, ale podle pravidel českého pravopisu je to (asi) správně. Kdyby měla v "občance" Ons Jabeur, tak by to ČTK a spol. zprasili jen na Ons Jabeurová, ale takhle holt dělají český přepis z arabského jména a ne z jeho anglické/mezinárodní verze.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Mně tyhle paskvily vadí dost. A pravidla českého pravopisu se také upravují všelijak. To je jak s politikou...
Reagovat
SydneyOpen
Jinak Petře se pěkně otevírá cesta k účasti na Turnaji Mistryň... byla by to velká bomba kdyby se to Petře povedlo
Reagovat
EllNino
Snad se některé povede, rozjeto to má pár holek super :)
Reagovat
hanz
Slovo uvolnit ve mně evokovalo úplně něco jiného...smilesmile
Reagovat
Kandinsky1
Jako že se Vaněk moc nevyspí ?
Reagovat
hanz
Né, použití WC. smile
Reagovat
frenkie57
Ale přímo na kurtu, že?smile
Reagovat
Drzymalski
Kvitová v suchém triku. Tak to někdy na GS bývá. Na Srbku jsem byl zvědavý. Vida! S rekreačním tenisem do 3. kola Wimblu. Karol se ještě dnes červená. Petra má proti Žábě vše ve svých rukou. Když se nepoděla, postoupí. Na talíř ji ale nevěřím.
Reagovat
Mantra
tady nebudu za hodného. Hrála lejno a každý soudný to viděl.
Reagovat
EllNino
hrála, ale na její poměry zvládla první tři kola na GS výborně, v posledních letech je na GS statistka a "cenný" skalp pro každou Kumkhum, která nekazí ...

Takže rozhodně neí pravidlem tento postup do 4. kola, ustála to ... ale neuvolní se, nevěřím tomu :)
Reagovat
Mantra
s tím souhlasím, proto když hrajou tak na to upozorňuji a jsem za nejzlejšího, ale reálně je to jak píšešsmile
Reagovat
EllNino
Nejzlejší si jen připadáš a dělá ti to dobře, ve výsledku jsi každýmu jedno, každej si tu jede to svoje, tak o sobě neměj přehnaný mínění, ať nejsi zklamanej smile

Jinak uvidíme, ale těžko se ve 4. kole s Jabeur Petra uvolní, spíš to bude podobná křeč jako loni s Badosou nebo 2019 s Kontou, prostě takovej ten "těžkej" zápas, kterej tenkrát vybojovala s Venus nebo 2011 s Vinci, 2013 s Makarovou, ale nevím, jestli to zvládne i letos
Reagovat
Mantra
s prvním souhlasím, s druhým moc nevím, Jabeur je pro ní ještě zlato, Biance by ji asi vyprovodila svinským krokem, podle mě je naopak pro Kvitku hratelnější Žabé smile
Reagovat
EllNino
Nějak mám z Jabeur vždycky vítr, jak v tom není rytmus smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
V téhle fázi je to už asi jedno. Bude to zápas nervů u obou.
Pravdou je, že ty dably v koncovce u dvojnásobné byly dost nepatřičné.
Pohyb byl taky takový všelijaký, hlavně směrem k síti, kam se s Žabkou naběhá až až. Nesmí ji k těm parádičkám pustit.
Reagovat
petrulinka
Tak myslím, že Petře tvůj neobjektivní názor fakt trhá žíly. Až dokážeš alespoň z 10% to, co Petra, tak přijď kritizovat. Docela by mně zajímala tvá pracovní morálka.
Reagovat
Mantra
tohle je přesně komentář od tety, která neví kde je - na co mě píšeš o tom, že potřebuji jejích deset procent, když třeba ty potřeuješ dvě na mě - nebo naopak - kdo to ví? Třeba mých 10procent by jí stačilo, a tobě třeba jejích 90ne - argument - ty jsi nic, je tak mylná idea smile
Reagovat
Mantra
ps. pracovní morálka živnostníka co jede i v noci, protože si myslí, že se bude mít lépe je tobě cizí - a to dám ruku do ohně, že sama od sebe ve dvě ráno nevstaneš, abys mohla ve dvě odpoledne vyzvednout holku na flétně a jít na zmrzlinu - ovšem prvním předpokladem je mít vůbec jako živnostník práce tolik, abys přemýšlela, kdy ji uděláš smile
Reagovat
petrulinka
No tak opět mně tvůj komentář přesvědčil, že jsi totální mimoň, zahleděný pouze do sebe a s é dokonalosti. Myslím, že bys nevydržel ani že třetiny to, co jsem si musela prožít já. Podnikám celý život, ale na rozdíl od tebe, to nikomu necpu. A i přes spoustu času a úsilí, které jsem tomu věnovala, bych si v životě nikdy netroufla kritizovat jakéhokoliv sportovce, protože je za tím tolik dřiny a odříkání, že ani jako živnostník se tomu nemůže nikdo rovnat. Jen hlupák jako ty.
Reagovat
hippos
Vstávat ve dvě ráno, aby člověk měl čas na dceru, tím bych se moc nechlubil. Já som rentiér a pracuju cca 4 hodiny denně, teda spíš telefonuju a brífuju.smile
Reagovat
Drzymalski
Nepraš. Tady můžeš o sobě napsat cokoliv a vsadil bych se, že to bude stejně bajka. Ty rentiéresmile
Reagovat
LukasH
Ja tedy nevím. Petru sleduju 12 let a tenhle styl jí nikdy extrémně neseděl. Stefanovič hrála jen slajzy, udělala jen pár UE, na tý pomalejší trávě vše doběhla. Do takových podseků se dá těžko bouchat a střílet winnery. Petra si každej bod musela doslova uhrát sama. A pamatuju hodně zápasů, kdy Petra opravdu hrála lejno nebo se soupeřka totálně ke konci složila. To nebylo včera ani jedno.
Reagovat
hanz
To oki, ale servis byl fakt žalostnej.
Reagovat
com
Kvitovic si zas nevidi do papule smile

Teď musím už porazit někoho skvělého, abych se dostala dál," řekla Kvitová

Dobre ona, takhle verejne rict, ze ty 3 hracky, ktery uz porazila sou jen naky blbky pod jeji uroven smilesmile
Reagovat
Oin
Tak ona s 225. hráčkou světa neprohrála, ona ne.
Reagovat
tenisfan178
Kde je ta Kája v tom pavouku. A jo počkat ona prohrála už v 1.kole.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak Kvítí mluví o kvalitách budoucí soupeřky, ale řekni nám radši nějaké hlášky Kájíska, to se možná pobavíme i víc smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist