Kvitová si poradila s Ivanovičovou a je ve čtvrtfinále!

23. 1. 2012, 02:58
Aktuality 33
AUSTRALIAN OPEN ženy - Petra Kvitová se po roce dostala znovu do čtvrtfinále Australian Open. Česká tenistka si dnes poradila s bývalou světovou jedničkou a vítězkou French Open Anou Ivanovičovou, kterou porazila bez větších problémů ve dvou setech. O první melbournské semifinále a přiblížení postu světové jedničky se utká s Italkou Sarou Erraniovou. Ve čtvrtfinále je také duo Hlaváčková/Hradecká.
Petra Kvitová

Petra Kvitová do třetice na letošním Australian Open vyhrála zahajovací zápas v Rod Laver Areně a znovu v něm neztratila ani set. Jednadvacetiletá Češka si poradila s bývalou světovou jedničkou Anou Ivanovičovou, se kterou v letech 2008 a 2009 všechny tří vzájemné střetnutí prohrála, a postupem do čtvrtfinále vyrovnala své melbournské maximum z loňského roku.

Petra Kvitová a Ana IvanovičováV horkém dnu začala Kvitová proti bývalé jedničce Ivanovičové zostra. Snažila se agresivně returnovat a hned soupeřku tlačit do defenzívy. První brejbol v úvodní hře ještě nevyužila, ale v prvním setu uspěla dvakrát - v třetím a sedmém gamu. První sadu ukončila Kvitová po půl hodině hry esem, které potvrdilo i jestřábí oko.

Ivanovičová zahrozila na začátku druhé sady. Kvitová ale oba brejkboly odvrátila a sama získala brejk na 3-2. Zdálo se, že jde jistě za výhrou, jenomže v deváté hře pokazila smeč. Vůbec při ní netrefila míč, což narušilo její pohodu.



V dalším gamu podávala za stavu 5-4 na výhru, ale evidentně psychicky rozhozená prohrála poprvé v zápase podání a ztrátou osmi výměn v řadě nechala i tři roky zkušenější soupeřku vrátit se do hry.

Ve tie-breaku pomohla Kvitovou uklidnit soupeřka. Vítězka French Open 2008 Ivanovičová udělala na začátku dvě dvojchyby a svěřenkyně Davida Kotyzy nabídnutou šanci využila. Zápas vyhrála i za pomoci 30 vítězných míčů za hodinu a pětadvacet minut.

Highlights ze zápasu najdete na oficiálních stránkch turnaje.

"Byl to těžký zápas především ve druhém setu. Už jsem si myslela, že jsem vyhrála, ale pak jsem najednou ztratila osm míčů v řadě a jsem ráda, že jsem zvládla dobře tie-break," řekla jednadvacetiletá Kvitová, jež udělala 23 nevynucených chyb, v rozhovoru na dvorci.

Ivanovičová hrála naposledy v grandslamovém čtvrtfinále před čtyřmi lety při vítězném tažení v Paříži.

Sara ErraniováO semifinále bude světová dvojka Kvitová hrát s 48. hráčkou světa Sarou Erraniovou z Itálie, se kterou se na okruhu dosud neutkala. 

Čtyřiadvacetiletá Erraniová dnes ve svém prvním grandslamovém osmifinále smetla v duelu dvou nenasazených hráček 6-2 6-1 předloňskou semifinalistku turnaje Jie Zheng z Číny. 

Kvitová se může stát po Melbourne světovou jedničkou. O tenisový trůn bojuje s trojicí hráček - aktuální první hráčkou světa Caroline Wozniackou z Dánska, s Běloruskou Viktorií Azarenkovou a s Ruskou Marií Šarapovovou.

Ve čtvrtfinále je i Hlaváčková s Hradeckou
Dařilo se také poslední českým zástupkyním ve čtyřhře žen Andree Hlaváčkové s Lucií Hradeckou. Vítězky loňského French Open dnes porazily 6-3 3-6 6-2 Japonky Fujiwaraovou a Moritaovou a poprvé spolu postoupily do čtvrtfinále Australian Open. Mezi nejlepší osmičkou tak byly už na každém grandslamu kromě Wimbledonu.

Pětadvacetiletá Hlaváčková s o rok starší Hradeckou tak letos vyhrály i sedmé utkání, neboť začátkem sezony triumfovaly na turnaji v Sydney.

O postup do semifinále si sedmá nasazená dvojice z Česka zahraje proti turnajovým trojkám Vanie Kingové a Jaroslavě Švedovové. Ty porazily cetou za loňským titulem z Paříže, pak ale s americko-kazašským párem prohrály ve čtvrtfinále US Open.

Po čtyřhře žen postoupila Andrea Hlaváčková do čtvrtfinále i ve smíšené čtyřhře. S Aisamem Qureshím z Pákistánu dnes porazili dvakrát 6-3 srbsko-australskou dvojici Jankovičová/Tomic. O semifinále si zahrají buď s Italy Vinciovou a Braccialim, nebo Japonci Dateovou a Nišikorim.

Ve druhém kole naopak končí Vladimíra Uhlířová, která neuspěla po boku Američana Scotta Lipského, a také Iveta Benešová. Ta s přítelem Jürgenem Melzerem v Melbourne vypadla již ze všech soutěží, dnes ve 2. kole smíšené čtyřhry prohrála 6-3 4-6 10-12 s Indy Mirzaovou a Bhúpathím. Osmadvacetiletou Benešovou nyní čeká pár dní volna a příprava na 1. kolo Fed Cupu v Německu.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
pondělní výsledky žen (23. 01. 2012)

Dvouhra - osmifinále:
Kvitová (2-ČR) - Ivanovičová (21-Srb.) 6-2 7-6(2)
Erraniová (It.) - Jie Zheng (Čína) 6-2 6-1

Čtyřhra - osmifinále:
Hlaváčková/Hradecká (7-ČR) - Fujiwaraová/Moritaová (Jap.) 6-3 3-6 6-2

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Hlaváčková/Kúreší (7-ČR/Pák.) - Jankovičová/Tomic (Srb./Austr.) 6-3 6-3
Mirzaová/Bhúpathí (6-Ind.) - Benešová/Melzer (ČR/Rak.) 3-6 6-4 12-10
Huberová/Fleming (USA/Brit.) - Uhlířová/Lipsky (ČR/USA) 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
škoda že akorát musela vyřadit tu okouzlujici čarokrásku.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, dvakrát škoda!
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Petře. Ana hrála dobře hlavně ve 2. setu, ale Petra měla svůj den (až na ten malý výpadek ve druhém setu). Petru je strašně těžké brejknout, když jí funguje servis. Jak říkám: Ana hrála dobře, ale k výhře nad Petrou je zapotřebí lepší výkon (třeba ten z druhého setu v Brisbane proti Kim). Každopádně jsem rád, že se Ana nevzdala a v tom druhém setu ještě zabojovala. Je škoda, že pak nevyšel tie-break. Ana pořád ještě pracuje na svém podání. Jednou eso, podruhé dvojchyba... Jak jsem psal, je to taková alfa a omega její hry. Ale věřím, že Ana jde správným směrem. Osmifinále AO je dobrý výsledek a prohrát s Petrou není žádná ostuda... Ale samozřejmě může být ještě mnohem líp a já věřím, že bude. Ajde! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si myslím, že to u Any může být ještě lepší, i když k takovému postavení na žebříčku jak bývalo už to nikdy stačit nebude.
Máš recht monty, prohrát s nejlepší hráčkou světa není žádná ostuda. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No tak Petra je zatím pořád druhá, i když tě to asi netrápí. :D Podle momentální formy je možná nejlepší, to třeba uvidíme v následujících dnech... Ale nechci tady nějak spekulovat. Petra patří mezi nejužší světovou špičku. První pětka žebříčku jsou pro mě absolutně top hráčky. :)
Reagovat
mac.hall
Jediné pozitivum tohoto zápasu je vítězství Petry a postup do dalšího kola. Jinak kvalita hry byla špatná, Petra opět kazila spoustu snadných míčů. Působila na mně nervozně, nesoustředěně, měl jsem obavy z každého jejího úderu , aby ho nezkazila. Měla štěstí , že Anna je jen stínem hráčky z období , kdy vyhrála Paříž. Pokud Petra výrazně nezlepší svou hru, nemá příliš šancí dále uspět. Již Erraniová by ji mohla vyškolit. Hrát jsem ji neviděl , ale výsledkově zatím vypadá velmi dobře.
Reagovat
Fandina
byl to standardní zápas Ana kazila od začátku a od toho se odvíjel první set. V druhém nezvládla ten podávací gem a Ana se heclovala viditelně. Tajbrejk ukázal jak na tom obě jsou a rozhodl. Gratulace Petře a jen tak dál.
Reagovat
mac.hall
V zásadě máš pravdu, ale myslím , že je patrné , že Petra se zatím na AO se svou špičkovou formou nepotkává. S takovým tenisem nemůže myslet na celkové vítězství. Na druhou stranu jsou u ní změny kvality hry velmi rychlé , obojím směrem , a tak není vůbec vyloučené , že v příštím zápase podá skvělý výkon a uvidíme jí v semi a možná i ve finále. To jí samozřejmě přeju a budu jí i nadále fandit
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, jo, věčný pesimista, jak už jsem jednou psal :-)
Reagovat
Jabadu
Ve správné šachové partii královna ke konci hry zaujímá strategickou pozici a hrozí neodvratitelným matem. Královna Petra se probouzí ze sna a ruku zvedá ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ještě jednou tady : Gratulace Petře a držím všechny palce. :-)
Hlavně se pořádně vyhecovat na Italku, i když to na první pohled vypadá jako malina ke slupnutí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ana moc dobře věděla, že její předchozí tři vítězství s Petrou nic neznamenají a že tentokráte ji čeká zápas s nejlepší hráčkou světa. To se na kurtu potvrdilo a i přes potíže s prvním servisem, vyhrála Petra naprosto zaslouženě.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra to zvládla a jsem rád, že nakonec ve 2 setech! Škoda toho kolapsu po tom voleji, zase se dostala do křeče a všechno v těch 2 gamech vyházela. Už jsem se trochu bál, že půjdeme do 3. setu, ale naštěstí se Péťa vrátila včas. Je to fakt ale těžký, udržet koncentraci celý zápas a nepodlehnout okamžiku, který se Petře stal. Sám tyto okamžiky při zápasech mívám, takže úplně vidím, co při tom prožívá. To třeba chcete dát balón na jistotu a on vám letí metr za základní čáru. No hrůza, jak je celý tělo v křeči :-( Je ale pravda, že některým hráčům se toto nestává, anebo ne tak často.
Makarova mě hodně překvapila! Trochu mi připomíná svou hrou právě Petru, a to nejen tím, že je levačka. Vůbec jsem ji do této doby neznal a vidím v ním velký potenciál do budoucna.
Péťo POJĎ!
Reagovat
ArcusII
Za takovehoto stavu nesmite davat micky na jistotu, a hrat opatrne za takovehoto stavu si musite jit pro vyhru a na nic necekat, nebot souper nema co ztratit a zkusi riskovat a stav srovnat, pokud budete za tohoto stavu hrat na jistotu vetsinou o gem prijdete... Zasada ktere bych se drzel je soustredit se na bezchybny servis a hrat aktivne. Pasivni hra v gemu kdy servirujete na zapas nahrava na brejk soupere... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli si dobře pamatuji, tak Petra servírovala ten prohraný gem při 5:4 proti slunku. I na Aně bylo vidět, že servis z té strany jí dělá mnohem větší problém a to měla kšilt.
Reagovat
ArcusII
Jasny ja to spis myslel vseobecne, jako zasadu do vsech zapasu nez konkretne na zapas jenom Petry ;-)
Reagovat
VlS
Lajno, slunko za to nemohlo, Peťa si prostě vybírala oddechovej čas. Ale i to překoná, dneska to už trvalo jen 2 gamy a ne celej set.
Reagovat
relax1
Héééézky Ty kluku, jak erudovaně rozvíjíš pocity po skaženém míči. Zřejmě jsi už nějaký ten grendslam odehrál, takže není pro Tebe problém líčit jak se člověk cítí po skaženém míči. Ale bavíš, to taky hned tak někdo nedokáže !
Reagovat
smazaný uživatel
Grand Slam jsem žádnej neodehrál, ale soutěžních zápasů docela dost ano. Trochu nechápu Tvoji reakci.. malinko zbytečná, nemyslíš? Nebo si myslíš, že se hráči sesypou nebo dostanou herní krizi jenom na Grand Slamech?
Reagovat
Frick
Petru může porazit jen astma a Petra Kvitvová...
Reagovat
relax1
Přesně tak. Naprostý souhlas.
Reagovat
smazaný uživatel
Naštěstí krize na rozdíl od zápasu s krasavicí trval jen dva gemy, což je pozitivní pro další zápas :) jinak od Peti skvělý zápas, sice na začátku trochu slabší servis ale ty voleje, ty byly :D Srbka hodně chybovala a tak to Peti dávala na zlatým podnose. Teď bude hrát s další o hodně papírově slabší soupeřkou a po kolapsu Sereny to vidím i na finále, sice porazit Mařenku nebude lehký ale Peti věřím.
Reagovat
Pe3k
Pěkně Péťo! Už vyřadila ty nejpěknější tenistky, nyní ty nejlepší :)
Reagovat
Heather_Fedex
Je to mozny???!!! tohle zrejme nikto necekal! serena musela hrat se zavrenyma ocima, jinak si to neumim vysvetlit
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Serena balí kufry!Tak pro mě největší překvapení turnaje...A já se těšil tak na zápas Maria vs. Serena...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
taky sem se na to těšila.. dokonce sem se rozhodla i vstát a dívat se :D
Reagovat
lasseklus
je venku!!
Reagovat
smazaný uživatel
Krize druheho setu opet prisla. To by me zajimalo, jestli se tohodle Petra dokaze nekdy zbavit. No, QF je tam, takze pokud nezavaha, vidim to na SF, ovsem tam uz pujde opravdu do tuheho a tydle psychokolapsy se ji muzou krute vymstit.
Reagovat
smazaný uživatel
Naštěstí pro Petru ji opravdu štěstí přálo ve zkrácené hře, kde zlomovej míček z jejich tří úderů ve hře dvakrát dopadl na zadní lajnu a jednou na boční. Kdo ví, kdyby jeden z těchto velice štastných úderu ukončil pouť v autu, nožná by jsme se dočkali i třetí sady. V každém případě super výkon a gratulace k postupu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nerek bych, ze slo o stastne mice, to je proste Petrina hra, na hranici, riskantni, proto dela taky tolik nevynucenejch chyb. To je u ni normalka. Ale to zavahani po promachnutem voleji muze bejt priste fatalni. Proste dve hry se uplne vyhazela z kurtu. Jeste premejslim, nakolik ji vadi to slunko. Jak je v hale nebo je zatazeno, tak je to vetsinou jinej pribeh.
Reagovat
relax1
Tak teorie, ta Ti jde. Kvitek hrála super tenis a neznám tenistku či tenistu, která(ý) by si nevybrala v alespoň trochu vyrovnaném zápase slabší chvilku. Hrála velice soustředěně, hrála svoji hru. SUPER !!!!!!! FAMÓZNÍ !!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ale klidek, ja to nemyslim nijak spatne, jsem jeji velkej fanda, jen se na to snazim divat strizlive. A to, co jsem napsal, neni jen muj nazor, staci si projit diskuse. Cim kratsi bude mit Petra tyhle vypadky, tim lip. Az nebudou zadny (a kdo z jejich fandu by si tohle nepral?), tak bude neporazitelna (a kdo z jejich fandu by si tohle nepral?).
Reagovat
Fandina
jen tak dál ........ držím palce.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist