Kvitová: Už jsem matadorka, ale fedcupový víkend je vždy náročný

19. 4. 2018, 19:00
Aktuality 4
Jen loni kvůli zraněné ruce vynechala Petra Kvitová od své premiéry zápas ve Fed Cupu. Jinak je téměř nepostradatelnou součástí úspěšné éry, do které rychle zapadla Karolína Plíšková. Obě se budou snažit pomoci přiblížit další triumf semifinálovou výhrou v Německu.
Profily hráčů
© Česká sportovní / Pavel Lebeda

Kvitová se podílela na pěti titulech v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016, Plíšková výraznou měrou přispěla k posledním dvěma vavřínům. Loni obě chyběly v semifinále a české tenistky vypadly. Letos jsou zpět a ve vzduchu je cítit vítězná nálada.

"Vždycky se ode mne v posledních letech samozřejmě čekají body. Není nic úplně příjemného se s tím vypořádat, ale tak to je. Ne vždy to jde úplně odbourat, ale jsou to zkušenosti," přemítala Kvitová, která má fedcupovou bilanci 28-11.

V sestavě s aktuální světovou šestkou Plíškovou jsou Češky dokonce neporažené. Všech šest zápasů, v kterých zasáhla do hry, výběr kapitána Petra Pála zvládl vítězně. Extra tlaku se Plíšková nebojí. "Ten je všude. Je skoro stejný jako na turnajích. Já bojuju jenom s tlakem, co dávám sama na sebe, ostatní tolik neřeším," řekla.

Osmadvacetiletá Kvitová hraje Fed Cup jedenáctou sezonu. Premiéru si odbyla nečekaně ve čtyřhře proti Španělsku v roce 2007. "To bylo otrkávání. Teď už si přijdu jako matadorka a beru to trošku víc jako automatiku," řekla Kvitová. Jedna věc se ale nemění - nervy. "Přijde víkend a je to náročné."

Plíšková poprvé zažila fedcupovou atmosféru před čtyřmi lety. V O2 areně jako pětka pomáhala rozehrát Kvitovou a spol. na vítězné finále právě proti Němkám. "Tenkrát jsem to tak nebrala, ale teď už vím, že mi to hodně dalo. Získala jsem zkušenost do dalších Fed Cupů," řekla Plíšková. V roce 2015 zvládla roli jedničky v Kanadě a nyní má bilanci 13:3, přičemž vyhrála všechny čtyři čtyřhry.

Samotný Fed Cup ale Plíšková vnímá rozporuplně. "Řekla bych, že to je trošku nevděčná soutěž," myslí si šestadvacetiletá hráčka. Občas je totiž hráčka po náročném týdnu vyčerpaná, a to především psychicky. "Ne vždycky se to úplně povede. Někdy ten týden vezme tolik, že nejste připraven na turnaje. Ale když se vyhraje, nadšení a euforie lidí okolo je hezká a vzpomínky mám nezapomenutelné," řekla Plíšková.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
MonikaS
Petra snad nehrála vícekrát za FedCup než jen loni?
Reagovat
smazaný uživatel
První hrací den, lze zřejmě očekávat duely -

Julie-Petra
Angii-Karolína

V prvním má ve vzájemných zápasech navrch Petra, v druhém Angii. Stav po prvním dnu 1-1 by byl ideální. Bude zajímavé, zda některá hráčka dokáže překvapit soupeřku. Všem hráčkám se letos víceméně daří a jsou v TOP20, tak snad to bude skvělý tenis. Kateřina by z takové kvality a atmosféry mohla posbírat zkušenosti do dalších turnajů.
Reagovat
tommr
Karolína má pravdu v tom, že hrát FC je často nevděčná role. Tentokrát je to ale možný brát i jako dobrej trénink a rozehrání před turnajem ve Stuttgartu kde budou naše hráčky následně hrát. Bitá bude akorát Katka Siniaková, která kvůli FC nebude moct hrát kvalifikaci ...
Jinak v článku zazněla docela zajímavá informace, že s Karolínou v sestavě jsme ještě nikdy neprohráli. Doufám, že to bude platit i po utkání s Němkama ... :)
Reagovat
horska.kraslice
Já se obávám, že Petra a Kája budou spíš vyčerpané než dobře rozehrané a v turnaji se to projeví negativně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist