Kvitová zvládla čtvrtfinále proti Teichmannové. Martincové už došly síly

24. 9. 2021, 15:48
Aktuality 105
WTA OSTRAVA - Petra Kvitová v Ostravě porazila Švýcarku Jil Teichmannovou, oplatila jí březnovou porážku z Dubaje a postoupila do semifinále. O druhé letošní finále si druhá nasazená Češka zahraje s Estonkou Anett Kontaveitovou. Další cenný skalp nepřidala Tereza Martincová, jež ve svém největším čtvrtfinále nenašla ani na třetí pokus recept na Řekyni Mariu Sakkariovou.
Petra Kvitová (© AFP)

Petra Kvitová po úvodní třísetové výhře nad Ruskou Anastasií Potapovovou zvládla čtvrtfinále s Jil Teichmannovou mnohem jistěji. Švýcarku, které v březnu vzdala zápas v Dubaji, porazila 6-4 6-4.

31letá Češka se v úvodu svého druhého zápasu na J&T Banka Ostrava Open  opírala především o výborný servis. S jeho pomocí odvrátila ve čtvrtém gamu čtyři brejkboly. V koncovce sady pak zpřesnila hru od základní čáry a získala tři hry za sebou, přičemž švýcarské soupeřce nedala šanci na obranu.

Teichmannová odchodem do šatny prodloužila pauzu mezi sety a přibrzdila rozjetou dvojnásobnou wimbledonskou šampionku. Kvitová ztratila hned své první podání ve druhé sadě, ale pak se znovu dostala do rytmu a otočila na 4-2. Za stavu 5-4 proměnila přímým bodem z podání druhý mečbol.

"Při odvrácení brejkbolů jsem si pomohla servisem, to byl dneska klíč k výhře. Ona taky dobře podávala. Výborně variuje servis, jako levačka má jinou rotaci. Musela jsem si na to zvyknout," popisovala Kvitová důležité momenty utkání.

"Ona hraje trošku jinak. Začátek asi nebyl úplně ideální, ale čím jsem hrála déle, tím jsem hrála lépe. Věděla jsem, že ty výměny budou dlouhé. Myslím, že jsem to ve finále zvládla dobře," radovala se rodačka z nedalekého Bílovce.

Mezi posledními čtyřmi je letos na okruhu teprve potřetí. V Dauhá to v březnu nakonec dotáhla k titulu, v Bad Homburgu v červnu na trávě prohrála v semifinále s Němkou Angelique Kerberovou.

"Být v semifinále je skvělé, hlavně se představit před domácím publikem je fajn. Mám tu rodinu, mám tu bratry. To je zpestření, které za celý rok rok nemám. Toho si vážím, že vždycky přijedou a fandí mi. Já jsem ráda, že jsem dneska podala takový výkon, jaký jsem podala, a že to mohli vidět," řekla novinářům.

O celkově 39. finále, v němž by usilovala o 29. titul, si Kvitová zahraje s Anett Kontaveitovou. S 25letou Estonkou vede ve vzájemné bilanci 5-2, naposledy s ní hrála letos v Dauhá na cestě za svým posledním triumfem.

Kontaveitová ve večerním čtvrtfinále porazila olympijskou vítězku a světovou jedenáctku Belindu Bencicovou, s níž vyhrála i druhý vzájemný duel. Po loňské demolici na Australian Open dnes Švýcarku přehrála 6-4 6-3 po velmi dobrém výkonu a také díky 29 winnerům a pouze 19 nevynuceným chybám.

"Dnes se mi opravdu dařilo. Až na ten malý propad na konci prvního setu mi téměř všechno vycházelo. Ale rychle jsem se z toho dostala," pochvalovala si Kontaveitová, která v prvním setu od stavu 5-1 prohospodařila náskok dvou brejků.

Naopak ve čtvrtfinále skončila cesta Terezy Martincové. Na divokou kartu statující Češka v dnešním utkání nestačila na čtvrtou nasazenou Marii Sakkariovou a řecké soupeřce podlehla 5-7 3-6.

Martincová ztratila servis v první hře zápasu. Pak sice podání držela jistě, ale ač se Sakkariové nedařil první servis, dlouho se nemohla prosadit na returnu. To se povedlo až brejkem na 5-5, vzápětí však po chybách přišla o game na 5-6 a napodruhé už Řekyně set dokončila.

"Je jednou z nejlíp servírujících hráček na okruhu a ani jsem nepociťovala, že jí v prvním setu první servis moc nešel. Má obrovský tlak i z druhého," řekla Martincová.

Ve druhém setu se projevila domácí hráčkou opakovaně avizovaná únava. S publikem v zádech sice Martincová bojovala, ve výměnách držela s favoritkou krok, ale síly na obrat neměla. Zvláště, když přišla o servis na 1-2 a Sakkariová pak už podávala svůj vysoký standard.

"Měřit síly se špičkou, když nejsem úplně ready, je nesmírně těžké, ale byly tam kvalitní výměny," uvedla česká tenistka. "Přijdu si jako parní lokomotiva, chvilku mi trvá, než se rozběhnu, a bez prvotní dynamiky to jde těžko," odvětila, jak reagovala na "kraťasy" Sakkariové.

Zápas Martincová prohrála za hodinu a půl. Po prvním čtvrtfinále na turnaji kategorie WTA 500 si ale vylepší žebříčkové maximum a posune se na 53. místo pořadí dvouhry. "Sezona je průlomová, dostala jsem se do stovky a daří se mi prodat, co jsem natrénovala," řekla.

Přes únavu plánuje odletět do Chicaga, kde by měla hrát příští týden další turnaj. "Sáhla jsem si na dno sil a nevím, co to se mnou udělá, ale řekla jsem si, že tam odjedu," uvedla Martincová, která plánuje hrát ještě turnaje v Indian Wells, Moskvě a Courmayeuru.

Sakkariová se v semifinále střetne s Igou Šwiatekovou (h2h 1-0), kterou v červnu porazila ve čtvrtfinále antukového French Open zatarasila jí cestu za obhajobou titulu. Nejvýše nasazená Polka si ve čtvrtfinále poradila 7-6 6-2 s Kazaškou Jelenou Rybakinovou.

"Dnes mi pomohl servis. Neměla jsme po něm přímé body, ale vytvářela jsem si dobrou pozici do výměn", řekla Šwiateková po 33. výhře v sezoně. V zápase přitom zahrála jen 12 winnerů a spáchala dvojnásobné množství nevynucených chyb.

• WTA 500 OSTRAVA •
Česko, tv. povrch / hala, 565.530 dolarů
páteční výsledky (24. 09. 2021)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kvitová (2-ČR) - Teichmannová (Švýc.) 6-4 6-4
Sakkariová (4-Řec.) - Martincová (ČR) 7-5 6-3
Šwiateková (1-Pol.) - Rybakinová (7-Kaz.) 7-6(5) 6-2
Kontaveitová (Est.) - Bencicová (3-Švýc.) 6-4 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

105
Přidat komentář
Nola
Maria vs Iga to bola bitka, so vsetkym co k tomu patri, ostravsky turnaj poskytuje velmi kvalitny zensky tenis, vobec mi tam nechybaju niektore hracky, Mariu aj Igu mozem, ale dnes vyhrala zasluzene Maria
Reagovat
EllNino
Dostala WC i v Chicagu ... tak co tohle je za tlačenku?
Reagovat
SydneyOpen
hráčka co celý život hraje turnaje ITF a ani nijak zvlášť úspěšně najednou dostává WC na turnaje WTA Premier smilesmile nepochopím a raději chápat nechci
Reagovat
hanz
Jediné rozumné vysvětlení - Komu dala?smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
no já teda nevímsmile
https://touch.facebook.com/stuttgARTfactory/photos/a.257630611556137/257630794889452/?type=3&source=54
Reagovat
blixa
Taky pochybuju ....
https://media.gettyimages.com/photos/julia-lohoff-of-germany-dives-for-the-ball-during-her-doubles-match-picture-id1335756870?s=2048x2048
Reagovat
Nola
Petre to oblecko velmi pristane, konecne zhodila tie zlte saty, ktore mi prisli ako zastera do kuchyne....
Reagovat
EllNino
Má to fedcupový nádech, barvy oblečení, Ostrava, publikum :) A v pavouku Anett, což už třikrát znamenalo titul :)

Ale víkend bude ohromně náročný, porazit Anett a pak Sakkari/Swiatek bude chtít hodně se kousnout a ani to nemusí vyjít :)

Na druhou stranu je to Petra, konec sezóny mívala dříve výborný, snad si na to vzpomene :)
Reagovat
Tiebraker
Nevyrostly Kvitce kozicky? Ze by Vanek??
Reagovat
PetaM
Nevyrostly, neboj. :)

A tobě už piňďa vyrostl z centimetru aspoň na dva?
Reagovat
Blondie
Ten je beznadějnej ;P
Reagovat
Drzymalski
Spíš poklesly...asi nevhodné podpieroky na cicoky.
Reagovat
Blondie
Musím říci, že to množství čuňat tady na TP je kapku znepokojující.
Reagovat
Drzymalski
Nebuďte cimprlich. Nediskutujeme o jeptiškách řádu milosrdných sester.
Reagovat
smazaný uživatel
Diskuze hodná oplzlých buranů z novinek.cz :-(
smile
Reagovat
annah
smile
Reagovat
hanz
Teame, třeba Tajbrejk myslel, že chová doma kozičky v ohradě a ty už povyrostly z mláďat do samic. smile
Reagovat
hanz
Jakože Vaněk zaúřadoval? smile
Reagovat
horska.kraslice
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kvitova-byla-nadsena-ze-rodina-v-ostrave-videla-jeji-vyborny-vykon/2094517?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Evropa vs Svět 1:0!
Bravo Casper, pěkně naložil pOpelkovismile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nic proti rouškám (když je situace vyžaduje), ale proč je proboha musí mít i všichni hráči na lavičkách (asi 100x testovaní). Jen Big John tam jako rebel běhal bez.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A Američani udělali přestávku přes 2 gemy?smilesmilesmile
Reagovat
Pe3k
O tom Rudovi se vůbec nemluví a přitom je v ranku dost vysoko. Fandil jsem Felixovi, měl to dobře rozehrané a pak se sekl stream a najednou v prdeli.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asis myslel pOpelkovi, ne? Toho moc nemusím, ale Casper je nervák na BP, vždycky hrozně vyměkne...
Reagovat
Alien
O Rudovi? Jakým Rudovi?
Reagovat
Pe3k
Ruud Casper.
Reagovat
paddy
Ruda Pivrnec
https://marken.cz/min.php?file=files/product/3/1/5035/original.jpg&w=1600&h=1200
Reagovat
paddy
Reagovat
sojka1
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
se s tím nepářesmile Už se asi vidí v Americesmile
Reagovat
SydneyOpen
Petra super smile tak zítra konečně z Ostravy taky něco uvidím
Reagovat
paddy
v archívu ČT jsou odvysílané přenosy smile
Reagovat
SydneyOpen
i know but zítra konečně stihnu něco i živě smile
Reagovat
Blondie
Užij si to smile
Reagovat
sojka1
jede... a nikdy jsem se nevsimla, ze je take premotavacka omotavek gripu.... :-))
Reagovat
com
tak snad ji to vydrzi i do dalsiho zapasu smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a hezká holka k tomusmile
Reagovat
sojka1
a ani nema od Lacoste kroj... :-))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak taksmile
a teď koukám, jak Rune trápí Bustičkusmile
Reagovat
sojka1
nikdy jsem nepochopila, proc mu Fandina nerika Busticek... :-))
Reagovat
Nenela
Berdych byl u Fandiny taky Berda. Ona si ty chlapy proste zdrobnuje do holcicek smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nebyl to Berďulka?smile
Busta měl z p*dele kliku. Rune neudržel nervy, když servíroval za stavu 4:5 ve třetím.
Reagovat
sojka1
Tomas ale byl Berda pro vsechny, rikal mu tak i jeho tata... Busticka mi krute nesedi, kdyz je cely.... :-))
Reagovat
Nenela
Tomas_Smid ma pravdu, byl to Berdulka, uz jsem pozapomnela smile
Reagovat
Fandina
Zdrobnělina od Busta je Bustička. smile
Reagovat
sojka1
dopodavala s prehledem, pekne... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Anett je ve formě.
BeBe v závěru přestala špačkovat, a dokonce se usmívala, jak ji Anett vyškolila ;-)

S Petrou to bude zajímavá přestřelka.
Reagovat
Dobry-den
Zápasy jsem neviděl, ale vypadá to, že Tereza se s turnajem rozloučila se ctí. smile
A Petra na své poměry relativně hladce postupuje, pro mě docela překvapení, měl jsem o ni strah, takže gratulace. smile

Pokud postoupí i Belinda, tak budou v semifinále první čtyři nasazené, to se ve WTA moc často nevidí. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nevím nevím, Bebe má na kahánku...
Reagovat
Dobry-den
Anettka je taky fajn. smile
Reagovat
tommr
Petra dneska příjemně překvapila. Zdá se, že FC dres FC podpora publika její hře svědčí ... smile
Reagovat
sojka1
bylo to celkem s prehledem, to je pravda, ale na sobe mela jen dalsi verzi kolekce Nike, v tomhle prece hrala napriklad Emma na USO a spousta dalsich holek... i Maky, myslim.... :-)
Reagovat
Jan
Kdyby takhle hrála na FC, kde se omluvila, tak to bude škoda, že tam nenastoupí.
Reagovat
Pavlis
Petře gratuluji k výhře. Nebylo to snadné, ale povedlo se. Teichmann je velmi schopná, vrátí hodně. Peti měla kliku, že ty své servisy ustála. A to za cenu dotahování a likvidování nevýhod. Jak dávala prudké rány do stran, tak to má být. To jí trochu trvalo, že našla ten správný rytmus, co a hrát a tak.
Reagovat
aape
tak nakonec Petra nastavila vítězný mód, takže velká gratulace smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Musím konstatovat, že kvitoviny mají rozhodně vyšší estetickou úroveň než berdychovky (které ovšem Petra dokáže taky zahrát, jako před chvílí). U kvitovin oceňuji především variabilitu, kdy svým úderem dokáže najít soupeřku z jakéhokoli místa a člověk se pak může těšit, kam jí to soupeřka vrátísmile O tento nadmíru zajímavý a vzrušující moment jsme byli u berdychovek ochuzeni.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a dalšísmile to mohl být od Jil úder měsícesmile
Reagovat
tommr
vyhozený returny slabýho druhýho podání soupeřky na brejkboly jsou taky Petřina specialita a ani dneska s nima nešetří ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, 2BB za sebou fuč, ale nakonec gem urvala.
Reagovat
PetaM
No Jil se taky na své BB nepředvedla. Asi chce dokázat, že je umí hrát jak Petra :D
Reagovat
lvicek
Kdyby Peta jednou zahrala obycejny pomaly returnek pri svem BB, tak z toho bude souperka tak konsternovana, ze vubec nebude vedet, jak reagovat...
Reagovat
tommr
Petra ve stylovým oblečení zkušeně udeřila v pravej čas ... smile
Chtělo by to ale zápas moc neprotahovat a ukončit ho ve dvou setech jinak Petra zase dojede na špatnou kondičku ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
se v závěru prvního setu proměnilo v Nemesissmilesmile
Reagovat
horska.kraslice
Petra má set. Ale nějak těžce dýchá.
Reagovat
paddy
smile

a zítra další paní na holení smile
pome!
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
už sis domluvil rande? Možná holí i pánysmile
Reagovat
blixa
Zítra má instruktáž u Igy, jak se má hrát tenis smilesmilesmile
Reagovat
paddy
jako na RG smile
Reagovat
blixa
Trapná výjimka potvrzující pravidlo ! smile
Reagovat
paddy
jen aby sis zítra nelízal rány smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
díky oblečení to vypadá, jako kdyby hrála Irská selka proti českému pážetismile Ten Lacoste je jak šitý na Wimbledon, ovšem v hale, kde je všude modrá, vypadá trochu divně...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
by teda mohla být ještě absintová vílasmilesmile
Reagovat
tommr
mě se náhodou to oblečení Petry líbí. Připomíná mi to dobu její největší FC slávy ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jako připomínka možná, ale že by to byla na pohled nějaká paráda, to teda ne.
Reagovat
tommr
proti tý žlutý ohavnosti co měla na sobě předtím je to velký zlepšení ...
Reagovat
Jan
Mi se ta žlutá naopak líbila.
Reagovat
Nenela
Ta zluta vec byla strasna. Ani ne tak sama o sobe jako to, ze na vetsine holek podivne visela, strih se uplne nepovedl. Jedna z mala, ktera v tom vypadala dobre, byla Maky
Reagovat
sojka1
a holky Fruhvirtovy... :-)
Reagovat
Fandina
Mně se to také líbilo. Žluté šatičky byly super a na každé holce smilesmile. Tahle červená varianta triko sukně se mi ale také líbí. Petře to sluší.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
myslíš ty švédský šatičky, co na všech kromě Bebe visely? No to byla hrůza...smile
Reagovat
vladka
Jediná Petra vypadá v tomhle kostýmku dobře, jinak tomu chyběj ještě rolničky :)
Reagovat
tommr
zatím se hraje jen při servisu Petry. Což znamená, že o něj dřív nebo pozdějc určitě příjde ... smile
Reagovat
Pavol
Komentátor opatrne naznačil že Jil bude Petru trápiť.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
je nesmělý, ale léčí sesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
je nesmělý, ale léčí sesmilesmile
Reagovat
aape
no Petro to jsou zas returny metr v outu..
Reagovat
aape
no Petro to jsou zas returny metr v outu..
Reagovat
dadaft
mnó, tohle vypadá na pěknou řezačku.
Reagovat
makro99
Ja dnes Iga poprve nazivo, navic uprostred polskyho kotle (:coz sou teda asi 2/3 haly:), tak sem natesen..
Reagovat
dadaft
smile smile
Reagovat
makro99
Ale Rybakina se mi teda libi, na tu vysku elegantni pohyb. A nadhernej svih z BH...
Reagovat
tommr
přál bych si finále Kvitová vs Rybakina, ale nevypadá to že by se mi moje přání mohlo splnit ...
Reagovat
Mony
Rozhodně už kvůli Polákum a případně zaplněné hale Iga - Petra
Reagovat
dadaft
jo jo, to byl mazec a souboj dvou kotlů
Reagovat
aligo
To by bylo jako FedCup, starý dobrý FedCup... kde je mu jen konec ....
Reagovat
dadaft
první set je doma, ale po pravdě, bylo to naprosto vyrovnané a mohlo klidně dopadnout naopak.

vysoká úroveň hry. smile
Reagovat
dadaft
gratulace Tereze,
samozřejmě ne k dnešní porážce,
ale k tomu, co dokázala a předvedla na celém tomto turnaji.
Reagovat
Fransoas
Ukázalo se,že chybí fyzický fond.Přeci jenom ze dvou těžkých zápasů se to muselo projevit.Přesto Tereza na tomto turnaji předvedla bojovný výkon za který si zaslouží určitě uznání.Dnes ale Sakkari nehrála svojí top hru.
Reagovat
tommr
Tereza se sice snažila, ale soupeřka byla nad její síly. Výsledek vypadá ještě dost lichotivě protože ve skutečnosti to bylo naprosto jednostranný utkání. Tereza prostě nemá nic čím by mohla top-hráčku jako je Sakkari nějak ohrozit ...
Reagovat
lvicek
Tak uplne jednostranny ne, Sekerka se v prvnim setu celkem vyprdla na prijmu a to se ji nevyplatilo v zaveru, kdy nedopodavala, a tam to chvili vypadalo, ze treba Terka ten prvni set nejak da a bylo to celkem o kousek. Ve druhem dochazely sily (a taky Terka vedela, ze na otocku by musela uhrat jeste treti set...). Ale hrala s ni slusne. Top hracku jako Pavlyuchenkova dokazala ohrozit vcera, takze tak hrozny to s ni nebude ;).
Reagovat
tommr
tak Pavlyuchenková se sama vyházela to se občas stane. Sakkari dneska stačil průměrnej výkon na jasný vítězství. Za celej zápas jsem neměl ani na chvíli pocit že by jí mohla Tereza nějak ohrozit ...
Reagovat
makro99
Bohuzel musim souhlasit. Tereza uhrala maximum mozneho, ale taky sem ani na chvili nemel pocit, ze by mohla uhrat byt jen set..
Reagovat
Mony
Vždyť měla gameball na 6:5
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist