Kvitovou proti Pavljučenkovové potopil servis, v Miami končí

28. 3. 2011, 07:19
Aktuality 5
WTA MIAMI - Petra Kvitová v Miami po více než měsíci ukončila čekání na vítězný zápas, po něm se už ale ze soutěže poroučela. Nejlepší Češka se ve třetím kole trápila na podání a nakonec Rusce Pavljučenkovové po dvou hodinách podlehla.
Petra Kvitová

Petra Kvitová letos vyhrála už dva turnaje, byla ve čtvrtfinále Australian Open a Česku pomohla k postupu do semifinále Fed Cupu. Po triumfu v Paříži ale prohrála tři zápasy v řadě a černou šňůru přetrhla až v pátek v Miami proti 82. hráčce světa Varvaře Lepchenkové.

S Američankou ztratila jen tři gamy, ale hned dva po svém podání. A právě servis potopil českou tenistku ve třetím kole v duelu s Anastasií Pavljučenkovovou. Jednadvacetiletá rodačka z Bílovce o dva roky mladší Rusce, kterou porazila předloni na cestě za triumfem v Hobartu i letos v Brisbane, podlehla za 125 minut 4-6 7-6 0-6. 

Kvitová se ve třetím vzájemném souboji na okruhu WTA trápila hlavně na podání. Ve druhé sadě sice za stavu 4-5 a 5-6 ještě na returnu odvrátila vyřazení a v tie-breaku si vynutila třetí dějství, na jeho úvodu ale neproměnila brejkbol a zápas definitivně ztratila.

Česká hráčka ze čtrnácti gamů na servisu jen šestkrát nezaváhala a Pavljučenkovová nakonec její trápění ve třetím setu ukončila 'kanárem'. Tak jednoznačně Kvitová dějství na okruhu WTA prohrála pouze v roce 2008 se Slovinkou Klepačovou a loni na US Open s Clijstersovou.

Nejlepší Češka současnosti po úspěšném vstupu do sezony v žebříčku poskočila na krásnou 14. pozici s velkou šancí posunout se do top 10. Po čtyřech porážkách z posledních pěti utkání si ale další vzestup komplikuje. Nicméně po Miami by neměla nijak výrazně ztratit a až do Wimbledonu stále neobhajuje téměř žádné body. 

Jenže současným trápením jich ani moc přidat nemůže. Nakopne snad Kvitovou v polovině dubna Fed Cup proti Belgii v čele s hvězdnou Clijstersovou? Nebo začne vyhrávat během následné antukové sezony zakončené French Open a objeví se tak mezi desítkou nejlepších tenistek světa?

Prestižní turnaj s přívlastkem 'pátý grandslam' na Floridě už bude pokračovat bez českých tenistek, a to dokonce i ve čtyřhře. Soutěž ve druhém kole skončila i pro duo Benešová/Záhlavová-Strýcová.

Na Pavljučenkovovou v osmifinále čeká Viktoria Azarenková. Běloruska stejně jako v předchozím souboji před rokem v Sydney s Dominikou Cibulkovou ztratila první set, zápas ale znovu otočila a vyhrála už šesté ze sedmi vzájemných utkání.

Slovenská tenistka přitom duel jednadvacetiletých hráček měla skvěle rozehraný. Vedla už 6-3 a 3-1, Azarenková však následně získala osm z devíti gamů a měla nakročeno ke skvělému obratu. Cibulková ještě manko brejku ve třetím dějství smazala, po dvojchybě však ztratila klíčový servis a po dvou hodinách a třinácti minutách 6-3 3-6 4-6.

Clijstersová vyhrála 500. zápas
Hodně sil vynaložila na postup do 4. kola světová dvojka Kim Clijstersová. V prvním vzájemném souboji s levorukou Marií José Martínezovou-Sanchézovou, která je známá svým originálním stylem hry, nastřádala deset dvojchyb a zvítězila až po dvou hodinách 6-4 4-6 6-3. 

Pro sedmadvacetiletou Belgičanku to tak byla jubilejní 500. výhra na okruhu WTA. "Je to hezké číslo, ale dnes to byl hodně těžký zápas. Ono je obtížné když hrajete proti soupeřce, která hraje z každé strany zcela odlišné údery," komentovala Clijstersová. "Musíte být neustále ve střehu a v pohybu. Několikrát jsem s tím měla problémy, ale jsem ráda, že i přes to jsem se pohybovala vcelku dobře," dodala čtyřnásobná grandslamová vítězka, která proti Španělce zaznamenala 39 nevynucených chyb.

Nyní ji čeká Ana Ivanovičová, kterou zatím dvakrát suverénně smetla shodně 6-2 6-1, naposledy při cestě za triumfem z loňského US Open. Bývalá srbská světová jednička se do 4. kola dostala poté, co v duelu s Francouzkou Virginí Razzanovou otočila nepříznivý stav a soupeřka nakonec kvůli zranění stehenního svalu vzdala.

Spoustu práce měla se Lourdes Domínguezovou-Linovou ze Španělska světová pětka Francesca Schiavoneová. Italka v prvním setu prohrávala 2-4 a ve třetím byla pozadu už dva brejky, nakonec však vyhrála 6-4 7-6.

O čtvrtfinále si vítězka loňského French Open zahraje s Agnieszkou Radwaňskou, která si po 14 dnech znovu poradila s Marií Kirilenkovou. Polská tenistka v Miami svou ruskou soupeřku porazila 7-6 6-4 a vyhrála už čtvrté vzájemné střetnutí v řadě.

Poslední osmifnálovou dvojicí je podle očekávání rusko-francouzský tandem: světová trojka Vera Zvonarevová a finalistka z Indian Wells Marion Bartoliová.

- WTA PREMIER MANDATORY MIAMI -
(USA / Florida, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
nedělní výsledky (27. 03. 2011)

Dvouhra - 3. kolo:
Pavljučenkovová (17-Rus.) - Kvitová (12-ČR) 6-4 6-7(3) 6-0
Clijstersová (2-Belg.) - Martínezová (27-Šp.) 6-4 4-6 6-3
Zvonarevová (3-Rus.) - Grothová (28-Austr.) 7-6(4) 6-2
Azarenková (8-Běl.) - Cibulková (25-SR) 3-6 6-3 6-4
Schiavoneová (5-It.) - Domínguezová (Šp.) 6-4 7-6(2)
A. Radwaňská (9-Pol.) - Kirilenková (24-Rus.) 7-6(2) 6-3
Bartoliová (15-Fr.) - Makarovová (Rus.) 6-0 6-2
Ivanovičová (19-Srb.) - Razzanová (Fr.) 2-6 6-2 3-0 skreč R.

Čtyřhra - 2. kolo:
Ivanovičová/Petkovicová (Srb./Něm.) - Benešová/Záhlavová-Strýcová (6-ČR) 6-3 5-7 10-6

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Toto se může opravdu stát jen našim, po takovém průběhu druhého setu, dostat ve třetím kanára :-(, nechápu..... Petro.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty toho asi nechápeš víc! Řekni kolik jsi odehrál turnajů,a na takovéhle úrovni?! Ale kritizovat výkony druhých,na to jsi velký borec! Jinak věřím,že se Petře brzy vrátí skvělá forma ze začátku roku! Petro máš na to hrát absolutní špičku! A moc Ti to přeju!
Reagovat
smazaný uživatel
je pravda ze vecinou dostanes kanáro po prohraném tajbrejku kdy te to složí , ale i tak se muze stát petra momentálne neprožíva nejlepší obdobi mimo uplný začátek ale ja plně verím ze se to zlepší :) ... a nestáva se to jenom našim ikdyz je pravda ze docela casto :D ... ale podívej se na Muraryho nebo sederlinga taky se trápí!
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže ona toho kanára dostala po vyhraném teabreaku a upřímně jsem od ní po tom začátku roku čekal taky víc, ale snad se to zase zlomí.
Reagovat
smazaný uživatel
tak jak je videt, stava se i jinde. Caroline - sice dneska tragicka, ale po celkem pohodovem druhem sete se uz take zdalo, ze je z krize venku. Kanar to sice ve tretim nebyl, ale.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist