Kvitovou zradilo tělo. V Montrealu 'odchodila' závěr osmifinále s Bencicovou

11. 8. 2023, 21:39
Aktuality 44
WTA MONTREAL - Petra Kvitová (33) se v Montrealu od triumfu v roce 2012 nedostala již popáté v řadě přes osmifinále. Letos v dešťovými přeháňkami a zdravotními problémy obou hráček komplikovaném souboji podlehla 7:6, 3:6, 1:6 švýcarské kamarádce Belindě Bencicové (26), když ji v závěru zápasu čím dál více limitovala ostrá bolest v pravém boku. Švýcarka, jež si na začátku třetí sady bolestivě podvrtla levý kotník a dlouho byla ošetřována, pak ve večerním čtvrtfinále podlehla Ljudmile Samsonovové (24). V semifinále nechybí Iga Šwiateková či Jessica Pegulaová.
Petra Kvitová (© Profimedia)

Petra Kvitová se v Montrealu představila poprvé od červencové svatby s trenérem Jiřím Vaňkem a od začátku turnaje řešila komplikace. Ve středu ukončila svůj úvodní zápas proti Italce Camile Giorgiové až hodinu po půlnoci, ve čtvrtek se kvůli dešti nedočkala osmifinále a v jeho páteční dohrávce proti Belindě Bencicové nejen prohrála, ale také si z něj odnesla zranění.

Třiatřicetiletá Češka vydřela úvodní set za 70 minut v tie-breaku 7:3. Druhou sadu ale začala nasazená sedmička ztrátou podání a manko už nestáhla, přestože měla pět brejkbolů. Na závěr naopak znovu přišla o servis.

V úvodu třetí sady to chvíli vypadalo, že světovou devítku možná pošle do čtvrtfinále zranění soupeřky, která si za stavu 1:0 ve druhém gamu podvrtla kotník. Kvitová olympijské šampionce přinesla led a čekala s ní na ošetření.

Po zatejpování nohy mohla Švýcarka v zápase pokračovat a dokázala těžit z nepřesností české tenistky, kterou naopak čím dál více limitovaly bolesti pravého boku. Druhý game při podání Kvitové získala a náskok si udržovala. Česká jednička se naopak s bolestivou grimasou opakovaně chytala za pravou kyčli a tříslo a za stavu 1:4 si rovněž vyžádala ošetření. Po něm podruhé přišla o servis, praštila raketou o zem a Bencicová duel dopodávala čistou hrou.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka Kvitová před 11 lety v Montrealu získala jednu z nejcennějších trofejí, od té doby pokaždé vypadla v osmifinále. Pokud jí to zdraví dovolí, bude příští týden obhajovat finále v Cincinnati.

Švýcarka navzdory zranění nastoupila ještě v pátek večer ke čtvrtfinále, druhou výhru ale přidat nedokázala. S Ljudmilou Samsonovovou, která v druhém odloženém duelu 3. kola vyřadila po setech 7:6, 4:6, 6:3 světovou dvojku Arynu Sabalenkovou, prohrála 4:6, 4:6.

 

Rybakinová – Kasatkinová 5:7, 7:5, 7:6

Samsonovová oplatila Bencicové porážku z letošního Abú Zabí a vedení ve vzájemné bilanci zvýraznila na 4:1. Ve svém jedenáctém a dosud největším semifinále se utká s Jelenou Rybakinovou (h2h 2:0), kterou porazila loni na Rogers Cupu v Torontu i cestou za titulem v Tokiu.

Světová čtyřka Rybakinová udolala v noční čtvrtfinálové bitvě s celkově 20 prohranými servisy až téměř ve tři hodiny ráno, po odvrácení mečbolu a 3 hodinách a 27 minutách boje 5:7, 7:5, 7:6 Darju Kasatkinovou a zahraje si již o páté letošní finále.

Obě tenistky prohrály 10 z 18 gamů po svém podání. Kasatkinová měla ve druhém i třetím setu šanci ukončit zápas při servisu, ale ten se vždy ukázal být v dané chvíli jako nevýhoda. V rozhodujícím tie-breaku utekla ze čtyř mečbolů a jediný míček ji dělil od vítězství, ale Rybakinová ho odvrátila přímým bodem z podání a vzápětí duel na pátý pokud ukončila připraveným útokem k síti a následnou smečí.

"Už jsem odehrála spoustu třísetových zápasů, ale ne takovýhle. Bylo to fyzicky velmi náročné, navíc tak pozdě v noci. Chci všem poděkovat za podporu a doufám, že se do zítra vzpamatuju," řekla vyčerpaná Rybakinová.

Šwiateková  – Collinsová 6:3, 4:6, 6:2

Iga Šwiateková na konci července triumfovala v rodné Varšavě a neporazitelnost v přípravě na US Open drží i po přesunu za Atlantik. V Montrealu musela druhý den po sobě do tří setů, po Karolíně Muchové si poradila i s Daniellou Collinsovou, Američanku porazila  6:3, 4:6, 6:2 a zaznamenala osmou výhru v řadě.

Polská tenistka ve druhém setu neudržela vedení 2:0, za stavu 4:4 neproměnila brejkbol a vzápětí potřetí v zápase přišla o podání. V rozhodující sadě ale nečelila brejkbolu, sama obě šance na brejk proměnila a vzájemnou bilanci upravila na 3:1.

"Chtěla jsem hrát agresivně a jsem ráda, že se mi ve třetím setu ještě podařilo zvýšit sílu úderů. A děkuji za atmosféru, byla úžasná," řekla Šwiateková po výhře nad Collinsovou.

Šwiateková za poslední dvě sezony vyhrála celkem již 117 zápasů (67 a 50), což dokázala naposledy v letech 2013 a 2014 Serena Williamsová (130 - 78 a 52). A Polka ji letos může překonat.

V semifinále se světová jednička utká s další Američankou Jessicou Pegulaovou (h2h 5:2). Ta zdolala 6:2, 5:7, 7:5 šest šest zápasů a dvanáct setů neporaženou krajanku a deblovou partnerku Coco Gauffovou a třetí rok po sobě na kanadské 'tisícovce' nechybí v semifinále.

• WTA 1000 MONTREAL •
Kanada, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
páteční výsledky (11. 08. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Šwiateková (1-Pol.) - Collinsová (USA) 6:3, 4:6, 6:2
Rybakinová (3-Kaz.) - Kasatkinová (10-Rus.) 5:7, 7:5, 7:6 (10:8).
Pegulaová (4-USA) - Gauffová (6-USA) 6:2, 5:7, 7:5
Samsonovová (15-Rus.) - Bencicová (12-Švýc.) 6:4, 6:4
• Dvouhra - osmifinále •
Bencicová (12-Švýc.) - Kvitová (7-ČR) 6:7, 6:3, 6:1
Samsonovová (15) - Sabalenková (2) 7:6 (7:2), 4:6, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
Blondie
Petra se fakt odhlásila ze Cincy? Nikde to zatím nevidím
Reagovat
lenka258
Nn, nikde to ofiko není
Reagovat
Frick
Mám se zeptat sousedů, zda si pamatuji, že někdy bylo na zvonku Kvitová?
Reagovat
George_Renel
Jen jestli se nevracíš na místo činu.smile
Reagovat
paddy
Někteří se tady snažili odhadnout, jak se po svatbě bude jmenovat, ale samozřejmě, jak je na portálu plném laiků zvykem, nikdo to neuhodl smile

V dokladech nemá ani Kvitová, ani Vaňková ani Kvitová Vaňková

A můžete si spekulovat, jak se jmenuje, jestli je to třeba rodné příjmení po babičce nebo nějak jinak smile smile
Reagovat
com
a tys jeji doklady videl smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kvitovic-Vaňkovicsmilesmile
Reagovat
Drzymalski
Petra Vřeštidlo smile
Reagovat
Frick
Zrovna šla nějaká babi vyhazovat smetí a prej tenkrát slyšela nějaký křik. Snad i to jméno na zvonkách bylo...

Je to zvláštní. Možná by člověk měl skutečně počítat s iracionálním chovánim aktérů, přestože zjištěné skutečnosti (zkušenosti pachatele, dostatečná inteligence, bez závislosti, případná neduvodná motivace obětí bojovat o majetek) nejsou pro to předpokladem
Reagovat
Blondie
Ach, ti gaučáci...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Lidi se chovají iracionálně dnes a denně, takže nic nového pod smile
Reagovat
pepin
Tak opět se ukázala tvrdá realita našich tenistek.Pokud narazí v prvém či druhém kole na kvalitní soupeřku tak to většinou znamená konec v turnaji. Montreal je toho jen potvrzení. Většinou mizerný servis, čekání zda to soupeřka zkazí, minimální snaha o vítězný úder, mimo Petry. Máme hodně dobrých a nadějných holek, ale nějak to zůstává u nadějí. Podívejme na Coco. Ta byla také naděje, jenže ona se za 3 roky opravdu posunula do absolutní špičky, kterou většinou potvrzuje což se o našich nedá říci, kde se jedná o vyjímky.
Reagovat
EllNino
Já teda nevím ... ale zrovna Muška dokázala porazit už x výborných hráček během turnajů, to samé Markéta a Krejča (letos porazila na 1000 v Dubaji světovou 1, 2 i 3) ... Maruška úrovně Gauff nedosahuje, ale taky umí překvapit, na top 10 určitě nemá

Petru snad nemá cenu komentovat :)

Naděje máme, Markéta s Bárou Kr. získaly GS titul, nevím, která generace hráček měla kdy momentálně 3 stále hrající GS vítězky a k tomu bývalou světovou jedničkou a GS finalistku

Montréal je letos spíše výjimkou
Reagovat
com
pochvala za tu nasi jedinou svetovou jednicku smilesmile
Reagovat
EllNino
Tak to já narozdíl od některých vůbec nerozporuji, Karolína si ty body nahrála a prostě 1. byla, to už jí nikdo nesebere :)
Reagovat
pepin
Já s Tebou souhlasím, ale jedná se o vyjímky. Jistě, dosáhnou při dobré konstelaci na výborné výsledky, ale ty brzké konce převažují.
Reagovat
EllNino
Kdyby prevazovaly bezke konce, vypadala by asi race trochu jinak :)
Reagovat
Blondie
Lol, proboha, podivej se na Race.
Podivej se na poslednich 10-12 let na ucast na Turnaji mistryn.
Pak secti tituly nasich holek.

Jsi jak Slovaci, kdyz ceske uspechy v hokeji zavistive pomlouvali se slovy "Jagr, stesti, nahoda."
Reagovat
hanz
S Korýskem nesouhlasím... sice se nějakou dobu drží v popředí žebříčku, ale jinak žádný extra výsledky nemá, doleze jak Máša Sakariojc do semíčka a tam buchne... takže to jsem radši pro to, aby nějaká z našich dosáhla na titul a byla klidně kolem 20. místa, než se stabilně držet v popředí, ale tituly nemít. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Walda58
smile Gratulace Rybakině. Bylo to náročné. Daria móc pěkné. smile
Reagovat
Drzymalski
Hrát do tří do rána je prasárna. Vubec ten špil neměli rozehrávat a dát ho v sobotu už dopoledne. Vítězku poslat do večerního SF. To se dá zregenerovat ale jít spát na prahu dalšího dne?
Reagovat
NovacekTP
smile no jo, no.
Reagovat
R01316
akorat ze ted dopoledne jsou tam prehanky/slaby dest a vecer ma zase prset. Tak treba chteli vyuzit pocasi
Reagovat
jirkaS
čelenka nepomohla,
ale dala první pomoc
kamarádcesmile
Reagovat
Drzymalski
Petra je kamarádská holka. V tom je na okruhu docela výjimečná. Je znát že vyrůstala na maloměstě. Rodiče byli přísní. Petra zdravila sousedy i cizí lidi, pomáhala starším, sbírala starý papír etc. Peníze a sláva ji nezkazily. Jenom na chlapy měla a má smůlu.
Reagovat
hohenlohe
Proč myslíte, že měla a má na chlapy smůlu? smile
Reagovat
Otmar
Dívám se na Kasatkinu s Rybakinou. Myš si hraje s kočkou. Tam jsou dvě hodiny v noci, hrát se může ještě hodinu, připadá vám to normální??
Reagovat
EllNino
Asi to bude blbé, odhlásila se ze Cinci

Jinak los v Cincinnati jedna velká katastrofa:
Vondroušová - Siniaková
Plíšková - Penko (vítězka proti Rybakině)
Muchová - Haddad Maia
Bouzková - Begu
Krejčíková - Azarenka
Reagovat
Otmar
Tak to je nářez, jen co je pravda. Když najdu nějakou raketu, šlehnu s ní o zem tak, jako včera Petra. Mimochodem, tohle jsem od ní viděl poprvé!
Reagovat
com
tak jestli se Kvitovic-Vankovic odhlasila, tak se s losem bude pravdepodobne jeste hejbat, kdyz tam figuruje jako nasazena 9.. smile
A navic se urcite jeste odhlasila finalistka, nebo vitezka Montrealu, aby si dala pred US Open oddych, tak zasejc bude naka zmena smile
Reagovat
Otmar
Jo, určitě máte pravdu, ale že by se přelosovalo, tomu nevěřím. Jsem si jist, že si poradí "jinak"!
Reagovat
tommr
její místo by mohla převzít Karolína Muchová která je jako světová sedmnáctka první nenasazená ...
Reagovat
Otmar
Ano, nějaké takové řešení jsem měl na mysli, akorát jsem netušil, že v tom může být Muška.
Reagovat
Drzymalski
Pokud se odhlásila z Vosího hnízda bude to masivní ztráta bodu ale co už. Hlavní je uspět na USO. Tříslo žádá aspoň týden klidu pokud to není rozsáhlejší.
Reagovat
com
Azarenka by taky nemusela nastoupit.. Pripadne zas hned skrecne smile
Reagovat
hohenlohe
Holt los je los :).
Reagovat
miros
Tak jak jsem předpokládal Péťa nezklamala. Odehrála pár zápasů a pak je strašně unavená a najednou jí to nejde a je světe div se, zraněná.
Chápu není jí 20 ale taky jí není 50. Vzhledem k tomu a předpokládám že má asi špičkovou regeneraci a věci s tím spojené ještě k tomu nehraje čtyřhry, tak nevím proč by měla být pořád unavená.
Reagovat
R01316
tak treba neco chytla od Markety jestli porad kaslala a smrkala. Marketa se kvuli nemoci odhlasila z debla, tak to mozna holky chytly jedna od druhe
Reagovat
Dobry-den
Asi už chudera nikoho kromě coma nezajímá. smile smilesmile
Reagovat
com
taky sem si rikal.. smile
..ja sem fanousek nambr 1, ty ses dvojka smile
Reagovat
R01316
Vsichni uz dospavaji minulou noc. A ted kdyz uz jsou vsechny nase holky venku, tak si ted pres vikend aspon odpocnem a nebudem se stresovat kvuli destovemu Montrealu
Reagovat
com
smile

Ale nedostala kanara, ani neskrecla, to se musi nechat smilesmile
Reagovat
hohenlohe
To že nedostala kanára nic nemění na tom, že prohrála :).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist