Kyrgios je psychicky vyždímaný. Vidím to na rok, maximálně dva a pak konec

13. 12. 2023, 13:00
Rozhovory 31
Bývalý wimbledonský finalista Nick Kyrgios (28) si myslí, že jeho dobře zdokumentované psychické potíže mu sebraly pár sezón v rámci jeho bouřlivé kariéry. Australan se kvůli zdravotním problémům stále nemůže vrátit k soutěžním zápasům a nyní některé ze svých fanoušků určitě šokoval, když oznámil, že má před sebou už jen maximálně jeden či dva roky profesionálního tenisu.
Profily hráčů
Nick Kyrgios (© AFP)

Kyrgios se na poslední chvíli odhlásil z letošního ročníku Australian Open a od ledna bojoval s několika zraněními. Jmenovitě s kolenem, chodidlem a zápěstím. Od loňského vystoupení na říjnové akci v Tokiu odehrál jen jeden oficiální zápas.

O víkendu potvrdil, že se nezúčastní ani blížícího se dalšího ročníku domácího grandslamu. V podcastu pro své fanoušky, kteří určitě doufali, že bude na profesionální tour působit i dlouho po dosažení 30. narozenin, pak odhalil další nepříjemnou zprávu. "Chci hrát už jen tak jeden či dva roky, ideálně na nejvyšší úrovni. Kariéru bych chtěl ukončit podle svých představ," uvedl v podcastu s názvem On Purpose with Jay Shetty.

"Už nechci další operaci nebo cokoli takového. Myslím si, že mám před sebou ještě jeden nebo dva dobré roky a pak konec. Podle mě budu se svou kariérou a s tím, čeho jsem dosáhl, spokojený... Budu muset těm, co by chtěli, abych hrál déle, říct, že takhle jim to musí stačit."

V rozsáhlém rozhovoru se bývalý 13. hráč světa, jenž v současnosti nemá žebříček, rozpovídal i o své hře, vztahu s médii a také psychických problémech, kvůli kterým dokonce v roce 2019 uvažoval o sebevraždě.

"Pokud bych měl trochu obyčejnější kariéru a nebyl tak na očích, nejspíše bych se takhle necítil. Ale těch pár let se na mně vážně podepsalo. Je to těžké. Jsem unavený. Jsem z tenisu velmi unavený."

Ve své kariéře zatím posbíral sedm trofejí z turnajů ATP, ovšem jasným vrcholem jeho dosavadního působení je loňské wimbledonské finále. Kyrgios by na něj rád navázal, a proto odmítá se na kurty vrátit dříve, než bude stoprocentně fit.

"Je to složité. Cvičím v posilovně, rehabilituju. Poslední operace nebyly žádné malé zákroky, chce to čas," popisoval proces, který by mu snad měl pomoct zpátky na kurty.

"Jsem jen člověk. Chce to měsíce a měsíce síly, důslednosti a pracovitosti, abych se znovu vrátil k hraní tenisu na tak vysoké úrovni. Nechci se vrátit a sbírat průměrné výsledky. Bojoval jsem o grandslamový titul, takže se chci poprat o další. Proto může aktuální pauza trvat o něco déle."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Reuters

Komentáře

31
Přidat komentář
Nola
ako sledujem, tak som tu rozprudila celkom zivu diskusiu,
priznam sa, ze ma to prekvapilo :D

citam, ze znovu do merania vykonu tenistov nastupila esteticka cast tenisu - teda balet na kurte, a aj ta menej esteticka, teda osvalene behanie za baseline, teda taky surovsi prejav na kurte ...... ze sa protiklady pritahuju v zivote netreba nejak vyzdvihovat, ale ze sa vyznavaci uplne inych stylov spoja v jeden fanklub, najma ked sa jedna o velkych byvalych rivalov a nicitelov snov mnohych fanusikov ...... a kto to sposobil - ten nenavideny treti element, ktoreho si nikto neprial, nikto ho tam nepozval, nikto s nim nepocital.....
a tak to v zivote asi chodi, kde sa dvaja biju treti vitazi.... aj ked su mi rekordy ukradnute a nikdy ma nezaujimali, tak citajuc prispevky usudzujem, ze mnohych zaujimaju neskutocne, kedze stale omielaju dokola popularitu, no co s tym, tak je ten treti menej popularny, mozno ho to aj stve /niektorym kris chlapcom sa aj zveril/ , ale nic s tym nenarobi, ale je silna osobnost, kedze nikdy nemal na ruziach ustlane, ako jeho rivali z bohateho prostredia, nemal za sebou media, ani bohatych sponzorov, koho by zaujimala krajina, navyse vojnou znicena.....
o to su jeho mety, ktore dosiahol ziarivejsie, aspon pre mna, navyse je to zasadovy clovek, snazi sa pomahat aj nizko postavenym tenistom, stara sa neskutocne o svoje telo, co mu v kutiku duse zavidim, ja by som to nikdy nedokazala.......

aby som tu nepisala iba nejake ody, som si vedoma, ze je to aj velky nervak, rozbija rakety, nesprava sa vzdy na kurte ako vzor pocestnosti, ale mne je to sumak....
Reagovat
Amputace
A co jsi jako čekala? Federer skončil. Nadal skončil. Djokovič zůstal sám. Takže se fanoušci těch dvou teď pochopitelně přidávají na stranu Djokoviče, nebo naopak proti němu. To sis jako myslela, že když Djokovič z big3 zůstane na okruhu sám, tak mu všichni začnou sborově fandit? Nikdo se proti němu nespojil, to je zase jen projev tvé obsese z hledání mučedníka. Naopak bych řekl, že když se podívám na původní fanoušky Fedalu, tak se to rozprostřelo celkem rovnoměrně. Nebyl ostatně třeba i takový Patik původně fanoušek Federera?

To tvoje pobrečení ve druhém odstavci nad Novakovým osudem, jak to měl ve srovnání s boháči Nadalem a Federerem, těžké, to myslíš skutečně vážně? Respektive opravdu tomu takhle věříš a takhle o tom přemýšlíš? Víš třeba o tom, že Novakovi rodiče upřednostnili právě jeho před bratry, kteří rovněž hráli tenis, a všechny investice a finanční podpora šla do něj? Jestli sis doteď myslela, že si Novak jako malý pinkal v rozbombardovaném Bělehradě tenisákem o zeď, zatímco Nadal s Federerem si dávali sauničky v nejluxusnějších tenisových akademiích, doporučuji ti si o tom alespoň něco přečíst. Možná to tvé chorobné uctívání nabude alespoň trošinku normálních a rozumných obrysů.
Reagovat
arvncr
Mně by zase zajímalo, co by sis musel přečíst ty, aby se trochu do normálu dostala ta tvoje až absurdní nenávist, protože to už opravdu dost hraničí s obsesí. Pod každým článkem o Djokovićovi je pomalu třetina příspěvků od tebe a všechny prakticky stejné.
Reagovat
Krisboy
Je to čertužel tak, míra zakomplexovanosti a frustrace Amputáta je mimořádně vysoká i na místní poměry.
Reagovat
Nola
ako si ho vsetci zrazu podavaju :D Ked posluzil ako volavka v mediach a daval kvapky Novakovi tak ho fedali milovali, ked zacal hajit Novaka na AO, tak zmenili nazor ako sibnutim prutika, samozrejme boli to najma Rafani...... Gyros bol najma soumen a co si budeme nahovarat, zase boli za tym mainstreamove media, ktori ho stvorili, a potom odhodili ako spinave pradlo, ak by Gyrosa media tolko netlacili, mohol byt lepsim tenistom, na zaciatku kariery dokazal porazit komplet B3,,,, toto je pribeh ako media dokazu znicit karieru tenistu, ked to nema v hlave usporiadane a nema ho kto usmernit
Reagovat
Fandina
Myslím, že jsi čťastný člověk, protože se u tebe všechno odvíjí od Noleho. Kdyby ho nebylo, co bys dělala. Podle koho bys měřila ostatní.
Reagovat
Nola
smile

ty nie si "čťastný člověk" ???, kedze mas patent na rozum ako jedna z dvoch tu prispievajucich a vies zhodnotit kazdeho prispievatela a jeho dusevne zdravie? Pporozmyslam, ci si ta neobjednam ako psychologa na dialku.......
Reagovat
smazaný uživatel
Skor sa mi zda, že potrebuješ psychiatra, nie psychologa :)
Reagovat
Amputace
Boha. Ty to brečení, jaký je Novak chudáček a jak jsou všichni proti němu, skutečně narveš úplně kamkoli, co?
Reagovat
Nola
ze ty zrovna vylezies odniekial, ked spomeniem Rafanov

mal by si od rana do vecera sediet pred Novakovym plagatom a klanat sa mu
daroval vam vlani titul z AO
Reagovat
Amputace
Proč by ne? Tohle se mě alespoň nepřímo týká, proto to komentuji. Kdežto Kyrgios nemá s Djokovičem či jeho fanoušky společného vůbec nic a stejně si brečení nad Nováčkovým mučednictvím narveš i pod článek o něm.

Prostě Djokovič nikdy nedosáhne popularity Fedalu. Smiř se s tím a raději vychutnávej období, kdy je poprvé v kariéře tou největší mediální tenisovou star právě on, protože jeho hlavní a o poznání populárnější rivalové jsou dlouhodobě mimo tour.
Reagovat
JohnB
Tak hlavně Djokovicovi je uplne u pr.., jestli dosahne nejaky popularity, on hraje na rekordy :D
Reagovat
Krisboy
Djokovičovi rozhodně není u pr, že není populární jako jiní. Naopak.
Reagovat
Maisterstich
Aha a proč není? :D Jemu jde o rekordy, o výhry. Jestli mu fandí nějakej Jarda z Horní dolníé, to mu je fakt úplně jedno.
Reagovat
Krisboy
Nemáš pravdu. Být nejlepší a nejúspěšnější v historii je pro něj jistě prvořadé, ale že není nejoblíbenější nese těžce.
Reagovat
Krisboy
A proč není? To nevím. Charisma, původ, chování...? Tenisový um nezaručuje automaticky popularitu a oblíbenost.
Reagovat
winsett8
Vždy existuje nějaké logické vysvětlení. Největší fanouškovská základna se tvořila mezi léty 11-20, kdy většinu titulů posbírali právě tito tři. Vezmeme-li 100% fanoušků, kdy dejme tomu 10% tvoří ostatní hráči zůstane nám 90%. Federer nastoupil jako první, ve své době byl takřka neporazitelný, stanovil několik rekordů, a jeho hra dokázala přilákat další diváky. Do toho vstupuje Nadal, který jako konkurence dokáže Federera porážet, a navíc na antuce je neporazitelný a jejich souboje jsou dnes již nezapomenutelné. Tady se to pohybuje mezi 30-40%, řekněme že Federer má mirně navrch. A na Djokoviče zbývá okolo 20%. Že většina fanoušků málokdy přechází k jinému hráči, dokazuje i většina místních respondentů, takže tento trend funguje i celosvětově. Navíc první dva jmenovaní pocházejí z kulturně atraktivnějšího prostředí. U Novaka bych vyzdvihnul vytrvalost. Takže pan "vytrvalý".
Reagovat
sojka1
nevim, ale pokud zustavame stale u tech tri, neni Djokovic spise v porovnani s Rogerem "pan nejmladsi" a ve vztahu k Rafovi jaksi "pan zachovalejsi"? :-)
Reagovat
winsett8
Když jsem to psal, tak se mi vybavil jeden polský film, z prostředí triatlonu, což je sport založený na tomto procesu, a v podstatě toto u mě Novak představuje, kdy z těch tří to nakonec dotáhl nejdál.
Reagovat
Amputace
Ano. Tomu je to je hrozně u prd.ele :D Úplný salámista. Celou kariéru brečí, že ho nemají diváci rádi. Pak brečí, že ho nemají ráda média. A teď dokonce začíná brečet, že ho nemají rádi Nadal s Federerem. Na rekordy hrát může, ale to, že není brán jako ikona tenisu (tou je pořád ještě stále Federer) a ve srovnání s Fedalem je těžce neoblíbený, ho se.re skoro určitě. Ostatně se stačí podívat, jak reaguje, když mu diváci v zápase nefandí. Někdo, komu by byla otázka všeobecné oblíbeností lhostejná, by se věru choval jinak.
Reagovat
Nola
LOL, kto tu najviac breci si ty
Reagovat
Amputace
Ne, já nebrečím, já akorát nemám Djokoviče rád, to je celé. Přečti si svůj původní příspěvek, na který jsem reagoval, a možná pochopíš, co je brečení. Mně je fakt jedno, jestli má rekordy, pro mě to bylo arogantní hulvátské hovado odjakživa a v tom duchu jsem o něm vždy psal. Takže jestli jediná možná rovnice, kterou si tvoje hlavička byla schopna dát dohromady, je ta, že ho hejtím, protože překonal Nadala, buďto si vážně jednoduchá, nebo sem chodíš příliš krátce. Nemám důvod ho teď mít více nerad než třeba před pěti, sedmi, deseti lety. Je to pořád stejné. U něj je to vždy jen o čekání na to, kdy udělá nějakou chujovinu - někoho trefí míčkem, někoho seřve, udělá na kurtu nějaký výstup, plácne něco do médií. Je to vždy jen otázka času.
Reagovat
JohnB
Mohu prosím vidět nějaký relevantní zdroj toho, že Djokovic celou karieru breci, ze ho divaci nemaji radi? Diky
Reagovat
Amputace
Jako souhrnný článek mapující jeho celokariérní brečení a nas.ranost, že není tak oblíbený jako Fedal, ti asi nedám. Ale stačí použít Google a najdeš mraky konkrétních příkladů.

https://economictimes.indiatimes.com/news/sports/learn-to-behave-novak-djokovic-explains-row-with-british-fans/articleshow/105482019.cms
Reagovat
Pe3k
Unavený z tenisu? Zas tolik toho neodehrál, aby mohl něco takového pronést...Zajímavé, že to neříká Nadal nebo Djokobitch.
Reagovat
aligo
jiná mentalita a psychické rozpoložená a tělo hned reaguje jinak
Reagovat
Haitik
Nechápu, jak tenhle hráč může mít nějaké fanoušky, nejvíc otravný..
Reagovat
Ela-fon-isi
Jsem jeho fanoušek v dobrém, v tom podivném mám důvod ho chápat.
Jeho tenis miluju!
Reagovat
Krisboy
Tys byl psychicky vyždímaný už na začátku kariéry. Nic si z toho nedělej, budeš mít víc času na Pokémony a fejkbuk.
Reagovat
aligo
On spíš na onlyfans
Reagovat
Krisboy
Asi ano, já jsem v tomhle téměř analfabet. Nick by řekl "boomer" smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist