Legendární Navrátilová převzala stříbrnou medaili předsedy Senátu. Hrozně si toho vážím, radovala se

13. 6. 2023, 15:08
Aktuality 32
Legendární tenistka Martina Navrátilová obdržela stříbrnou medaili předsedy Senátu. Vítězka 59 grandslamových titulů převzala dnes ocenění v Hlavním sále Valdštejnského paláce z rukou šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) za "skvělé výkony a odvahu být sama sebou". Šestašedesátiletá rodačka z Prahy v roce 1975 emigrovala do USA a stala se jednou z nejlepších hráček všech dob. Jako jedna z prvních známých osobností se také veřejně přihlásila k homosexuální orientaci.
Profily hráčů
Martina Navrátilová (© Profimedia)

"Říkala jsem si, co je to za ocenění. Zjišťovala jsem si to. Hrozně si toho vážím, ale většinou jsem byla zvyklá na zlato," rozesmála zaplněný sál Navrátilová. "Dali mi krásnou fotku prezidenta Václava Havla z roku 2003, kde píše: Naděje není přesvědčení, že něco dopadne dobře, nýbrž jistota, že něco má smysl, bez ohledu na to, jak to dopadne," citovala Navrátilová, která se neubránila slzám.

Bývalá tenisová hvězda zhlédla na začátku ceremoniálu pamětní video medailonek. V sále ji podpořila rodina a řada tenisových osobností včetně Jana Kodeše nebo Heleny Sukové. V závěru si Navrátilová vysloužila potlesk vestoje.

"Jsem za tu medaili ráda a přijímám ji s pokorou. Budu se snažit dál reprezentovat svou vlast, jak nejlépe to půjde. Takhle brečím, když třeba hrají i naši hymnu. Pokusím se dál dělat správné věci a snad to dobře dopadne. Je potřeba dělat pořád kroky dopředu," uvedla Navrátilová, která emigrovala po US Open 1975.

V letech 1978 až 1987 byla celkem 332 týdnů světovou jedničkou ve dvouhře. Na grandslamech vyhrála osmnáctkrát dvouhru, jedenatřicetkrát uspěla v dámské čtyřhře a desetkrát ovládla smíšenou čtyřhru, což se nikomu jinému dosud nepodařilo. V roce 1983 prohrála jediný z 87 zápasů, v další sezoně vytvořila nový rekord sérií 74 zápasů bez porážky. Poslední grandslamový titul ve dvouhře získala v roce 1990 ve Wimbledonu.

"Když se u nás, Martino, o vás nepsalo, tak jsme věděli, že jste vyhrála. Žili jsme v kleci. A vy jste měla sílu a odvahu tu klec rozbít a vyletět z ní ven. Získala jste svobodu a stala se nejlepší tenistkou na světě. Přitom jste trpěla a trpěla i vaše rodina. Vy jste si ale šla za svým. Když si jdete za za svým, někdy musíte i trpět. Měli bychom si to pamatovat," uvedl Vystrčil.

Vedle tenisové kariéry ocenil i zásluhu Navrátilové v charitativních projektech a dalších životních činech. "Poté jste rozbíjela další klece a ukazovala cestu. Otevřeně jste mluvila a mluvíte, kým jste, s kým jste a jak žijete. A tím jste pomohla velkému množství lidí s podobným osudem. Nikdo z nás nemůže za to, jakým se narodil. Řekla jste a říkáte to veřejně a otevřeně. Já vám za to děkuji. Otevíráte lidem nejen oči, ale i duše. Pomáháte i slabým a zranitelným. Pomáháte těm, kteří jak říkáte, toho mají méně než vy. Jste odvážná a nikdy se nevzdáváte v životě stejně jako na tenisovém kurtu," doplnil Vystrčil.

Kariéru členka tenisové Síně slávy definitivně ukončila v říjnu 2006 krátce poté, co se díky triumfu v mixu na US Open stala na prahu padesátky nejstarší vítězkou grandslamu v historii. V posledních letech komentuje tenis, angažuje se v charitě, bojuje za práva homosexuálů, znevýhodněných dětí i zvířat. V roce 2010 a letos se léčila s rakovinou.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
IngStavinoha
taková byla celý život - a za ty "neuvěřitelné" statistiky jí to patrně stálo. Pro mě ještě do roku 1975 vcelku normální talentovaná holka, která to za Československo mohla dotáhnout sakra daleko, celkově historicky však pouze samostatná subkategorie WTA, nic víc.
Reagovat
Pavol
Každé ocenenie od politika je len reklama samotného politika. Alebo že by mal v tom prsty Ondrej. smile
Reagovat
George_Renel
Ještě že si pro to nemusela zajet na Tchajwan.smile
Reagovat
NovacekTP
smilesmile
Reagovat
Kozoroh
smilesmilesmile
Reagovat
Ela-fon-isi
Slyšela jsem v rádiu, jak dojaté mluví o tom, že její rodina trpěla za to, že chtěla hrát tenis naplno.
Taky si vzpomínám když hrála Fed Cup v Praze. Táta mě vzal sebou a atmosféra byla neskutečná. I když už Američanka , lidé ji fandili a tleskali a ona brečela. Očima dítěte to byl nepřekonatelný zážitek.
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
sysel
Martina byla, je a bude jedna z nejvýraznějších a nejlepších sportovkyň SVĚTA !!!!!smilesmile
Reagovat
ladinec
Československo ji vychovalo. A utekla do říše zla- Spojených států amerických..
Reagovat
ladinec
Zradkyně
Reagovat
Krisboy
...a dobře udělala. Kdyby to neudělala, dnes o ní nevíme, nepíše se o ní a my bychom tady nepsali svá moudra.
Reagovat
Kandinsky1
Rád bych nakoukl do paralelní dimenze, ve které neemigrovala. Myslím si, že by nějaký GS vyhrála i tak, ale určitě ne tolik.
Reagovat
vavrinec
Může se zeptat na váš nick, pane? Jste rovněž obdivovatelem malířského umění Vasilije Vasiljeviče Kandinského, (nebo také Wassily Kandinsky)?
Reagovat
Kandinsky1
Ano.
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
SydneyOpen
a pročpak tam asi uteklo co?.... a proč tam uteklo tolik československých občanů? A proč do našeho totalitního ráje nikdo nechtěl...
Reagovat
Blondie
smilesmilesmile
Přesně. Ale to ty bytosti nikdy nedokážou vysvětlit.
Reagovat
turista
Pan inženýr Stavinoha van to vysvětlí.
Reagovat
IngStavinoha
hrabošům, jejichž vnímání nikdy nepřekročilo hranici úzce individuálního konzumu, těžko cokoliv vysvětlovat smile
Reagovat
Patapuff
Pokud si může člověk vybrat mezi konzumací lepšího a horšího, proč by si měl vybrat horší?
Reagovat
turista
Souhlasím, je to těžké pane inženýre.
Reagovat
Patapuff
Je těžké vysvětlit něco, co vysvětlit nelze či to vysvětlit neumím. A proto komouši nevysvětlovali a nevysvětlují, je to tak, protože my říkame, že to tak je.
Reagovat
turista
vám - oprava
Reagovat
miraben99
Vychovávat mají rodiče, ne stát smile
Reagovat
NovacekTP
smileIstanbulská úmlouva je ohromnou hrozbou pro naše tradiční hodnoty. Jak dlouho hodlají debismilelizovat nás a naše děti? (paralelne)
Reagovat
Fransoas
Právě že jí Československo nevychovalo - házelo jl klacky pod nohy. To byla doména "úžasných" komunistů. Nerozumím o čem by tady měla být diskuse. Momná že jste v té době tady nežil. Pokud ano - bez komentáře !
Reagovat
Patapuff
Jen provokuje, chce abyste na něj reagovali, zřejmě má potom pocit důležitosti. Nikdo nemůže bejt tak blbej, aby tohle myslel vážně.
Reagovat
Kandinsky1
To by ses divil smile
Reagovat
makro99
já myslím, že tento nick je tak mimořádný úkaz, že prostě obě vylučující se tvrzení jsou správná :)
Reagovat
NovacekTP
smile prostě kdyby neodešla měla by akorát peklo. Všechno je to jen o lidech. Zřejmě někdo v jejím okolí měl velké starosti a ona velký talent.
Reagovat
jackiec
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist