Lehečka nenašel recept na krizi ani na Masters v Paříži, ztroskotal hned na trápícím se Bautistovi

30. 10. 2023, 12:40
Aktuality 31
ATP PAŘÍŽ - Jiří Lehečka (21) stále nemůže ukončit krizi, která ho provází už od srpnového finále ve Winston-Salemu. Nejlepší Čech v žebříčku ATP ztroskotal na posledním podniku Masters sezony v pařížské hale Bercy hned v prvním kole po jasné porážce 4:6, 2:6 s trápícím se Robertem Bautistou (35). Rodák z Mladé Boleslavi prohrál sedm z posledních devíti utkání na individuálních turnajích.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Lehečka – Bautista 4:6, 2:6

Jiří Lehečka navzdory momentální krizi prožívá nejlepší sezonu kariéry. Na Australian Open si připsal premiérovou výhru v hlavních soutěžích majorů a nakonec se stal prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po pěti letech. V Dauhá byl několikrát jediný míček od prvního finále na turnajích ATP, v Monte Carlu poprvé došel do osmifinále podniků Masters, ve Winston-Salemu si zahrál o titul a díky všem těmto úspěchům se vyšplhal do TOP 30 žebříčku.

Po prohraném finále ve Winston-Salemu s antukářem Sebastiánem Báezem se však nejlepší Čech v žebříčku ohromně trápí. Nepočítaje tři dvousetové výhry v Davisově poháru prohrál sedm z posledních devíti zápasů. Na závěrečném Masters roku v pařížské hale Bercy přitom narazil na Roberta Bautistu, který před cestou do francouzské metropole nezvládl šest z posledních sedmi utkání. Příznivého losu pro úvodní duel ale nevyužil.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Rodák z Mladé Boleslavi loni právě v halových podmínkách prorazil na hlavní okruh, když se senzačně probojoval z kvalifikace až do semifinále v Rotterdamu. Letos se mu však na halových betonech vůbec nedaří. To se potvrdilo proti zkušenému Španělovi, jenž v posledních týdnech prohrál s Billym Harrisem, Eliasem Ymerem a Boticem van de Zandschulpem.

Lehečka se velmi rychle dostal do manka dvou brejků, pak sice snížil z 1:4 na 3:4, nicméně ztrátu úvodního dějství už zažehnat nedokázal. Ještě horší výkon předvedl ve druhé sadě, ve které uhrál na returnu pouze jeden bod a stejně jako v prvním setu ztratil dvakrát podání. Sezonu by měl zakončit v příštím týdnu v hale v Métách a poté ho čeká ještě finálový turnaj Davis Cupu.

Bautista bude usilovat o svou první vítěznou sérii od červnové semifinálové účasti na trávě v Halle. Na Masters v Paříži, kde bude jeho dalším soupeřem Sebastian Korda, nebo Hubert Hurkacz, se dočkal výhry po pěti letech.

Tři veteráni nevyužili mečboly

36letý Andy Murray znovu po měsíci a letos už počtvrté nestačil na Alexe de Minaura. Na Masters 1000 v Paříži britský šampion z roku 2016 podlehl o dvanáct let mladšímu Australanovi 6:7, 6:4, 5:7, přestože ve třetím setu vedl stejně jako v září v Pekingu 5:2 a měl mečbol. V hale Bercy měl náskok dokonce dvou brejků, nakonec ale ani na sedmý pokus nad aktuálně 13. hráčem světa nezvítězil.

Domácí Richard Gasquet prohrál divoký zápas se světovou dvanáctkou Tommym Paulem. 37letý francouzský veterán podlehl americkému favoritovi 6:0, 3:6, 6:7, přestože ve třetím setu vedl 5:2 se dvěma brejky v zádech a v rozhodujícím tie-breaku měl za stavu 6:3 tři mečboly v řadě.

Dominic Thiem v nočním utkání grandslamových šampionů zdolal v závěru sezony unaveného Stana Wawrinku. V rozhodujícím setu rakouský tenista prohrával 3:5 a byl jediný míček od porážky, mečbol ale odvrátil, získal čtyři gamy v řadě a po výhře 3:6, 6:3, 7:5 upravil vzájemnou bilanci na 2:3. Ve druhém kole vyzve dánského obhájce titulu Holgera Runeho (h2h 0:1).

 

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Paříži


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

31
Přidat komentář
JohnB
22:11 Dimitrov znovu po týdnu porazil Dimitrova

Zajímavá zpráva
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já bych se jí ani nedivil, jenže navíc není ani pravdivá. Gríša vyhrál
Reagovat
Nancy_z
Tak někdy bývá nejtěžší porazit sám sebe
Reagovat
Kandinsky1
Dima je známej schizofrenik.
Reagovat
Tenisak8
Co ted asi dela znojemska nemocnicni gemblo udrzba STAR64?
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
No nevím, kdo je tady "trápící."
Reagovat
Kaprik
Tomáš Šmíd bude mít asi trochu pravdu, když řekl: Myslel jsem, že Lehečka bude lepší, ale má takovou nezajímavou hru, na mě možná až mdlou.
Vylítnul i Ben Shelton, se kterým má Lehečka hrát v Paříži čtyřhru. Tak aspoň budou mít čas na regeneraci
Reagovat
Krisboy
Já si myslím totéž. Jirkovi přeju jen to nejlepší, ale jeho hra se mi nelíbí. Daleko větší potenciál (a hezčí, pestřejší hru) má Macháč. Lehečka je zatím jenom takovej "malej Berdych". Tedy podobná jednostranná až monotónní hra, akorát na nižší úrovni.
Moc rád bych se pletl.
Reagovat
Kaprik
Taky mě to napadlo, že mně hodně připomíná hrou Berdycha. A nejen hrou, ale i svým výrazem, kdy se moc neusměje, působní hrozně studeně. Vím, to už je hodně subjektivní hodnocení.
Reagovat
Krisboy
Je to prostě Malej Berďa.
Reagovat
George_Renel
Berdych ovšem hráče v žebříčku pod sebou porážel.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Kijo10
Az na to, ze Berdych by nikdy neprohral v prvním kole masters s antukarem. Lehy se musí naučit vyhravat zapasy, kde je favorit
Reagovat
EllNino
Bautista nikdy nebyl antukar ale :)))
Reagovat
Pe3k
Reagovat
darek.vrana
Jasný, je to Španěl, tak je to přece antukář
Reagovat
Kijo10
Sakra, nějak jsem si ho zamenil s Vinolasem
Reagovat
Krisboy
Princezna že je antukář?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
GaelM
Tak z toho Lehečka i Shelton tak zregenerovali, až se odhlásili smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
GaelM
Jsem zvědav, jestli se chytí aspoň na DC, to je trochu jiná soutěž. Jinak je už bohužel nějakou dobu zralý na ukončení sezóny a přípravu na 2024 smile
Reagovat
Ereinion
Lehčka je (zatím) ten typ tenisty co udělá 2-3 dobré turnaje za sezonu a z toho žije celej rok...
Reagovat
Ondra979
nj,az neobhaji body ze zacatku roku,tak ho ceka propad v zebricku, to nemuze dat..je strasne nekonzistentni, ale jeste bych ho neodepisoval...ale jak se s tim popere tezko rict, asi se vrati na turnaje nizsi urovne, minimalne na nejaky cas..
Reagovat
Ereinion
jako určitě nehraje jako 30. hráč světa momentálně...ale tak to chodí, FAA třeba půl rok vypadával pořád v prvním kole, teď vyhraje Basilej a je zase v TOP30 race
Reagovat
Pe3k
Reagovat
GaelM
problém je, že Jirka nevyhraje ani challenger, natož Basilej smile
Reagovat
Ondra979
no asi tak..momentalne opravdu tezko..a jak rikam,jsem na nej zvedav az spadne v zebru tam, kam ted vykonnostne patri..
Reagovat
EllNino
Ale on se zas tolik po AO nepropadne
Reagovat
Ondra979
no ale pak obhajuje brzy jeste neco..myslim Dubaj..no ale treba se do te doby chytne..uvidime
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
takových těch našich tenistů je víc
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist