Lehečka poprvé čelil hráči TOP 3. Na Alcaraze v Queen's Clubu recept nenašel

22. 6. 2023, 17:57
Aktuality 15
ATP QUEEN'S CLUB - Jiří Lehečka (21) při debutu na prestižním podniku ATP 500 v londýnském Queen's Clubu poprvé do čtvrtfinále na trávě nepostoupil. Český mladík ve druhém kole nepřekvapil v premiérovém souboji s hráčem TOP 3, světové dvojce Carlosi Alcarazovi ze Španělska podlehl v prvním vzájemném střetnutí 2:6, 3:6.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka loni na trávě debutoval a recept nenašel ani na jednoho ze tří soupeřů. Během uplynulých 12 měsíců nasbíral spoustu cenných zkušeností a letos už zvládl svůj úvodní zápas ve Stuttgartu i v Queen's Clubu.

Ve druhém kole už ale favorita nezaskočil. V Německu prohrál s pozdějším šampionem Francisem Tiafoem a nyní v Londýně neuspěl v souboji se světovou dvojkou Carlosem Alcarazem. O rok mladšímu Španělovi v prvním vzájemném souboji ani jednou nesebral podání a prohrál 2:6, 3:6.

21letý Čech poprvé v kariéře čelil členovi TOP 3 a usiloval o třetí skalp hráče elitní desítky, na vítěze loňského US Open ale recept nenašel. V celkem šesti gamech čelil minimálně jednomu brejkbolu, třikrát ho neodvrátil a po necelé hodině a půl favoritovi podlehl.

Lehečka tak nedokázal ukončit dva měsíce dlouhé čekání na sérii alespoň dvou výher na okruhu ATP. Nyní má před sebou týden volna, během kterého bude ladit formu na Wimbledon. Loni při premiéře v All England Clubu prohrál v prvním kole pětisetovou bitvu se Srbem Filipem Krajinovičem.

Alcaraz hraje první turnaj od porážky v semifinále antukového French Open, ve kterém ho proti Novaku Djokovičovi limitovaly křeče. Dnes měl výrazně méně práce než v úterý v prvním kole s francouzským lucky loserem Arthurem Rinderknechem, jehož zdolal až v tie-breaku rozhodující sady.

"S úrovní své hry jsem moc spokojený. Jiří je skvělý soupeř se skvělými údery. Má skvělou hru na trávě. Já odehrál opravdu solidní zápas na dobré úrovni. Hrál jsem svou hru a jsem šťastný, že si první čtvrtfinále na trávě zahraje právě tady v Queen'su," pochvaloval si Alcaraz v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Po tomto zápasu se má očekávání mění. Myslím, že jsem připravený udělat tady dobrý výsledek. První čtvrtfinále si tu půjdu užít. Je to pro tenis krásné místo a užívám si tu každou vteřinu. Do dalšího kola půjdu sebevědomě," dodal.

Jako profesionál Alcaraz hraje na teprve třetím travnatém turnaji a poprvé mimo grandslam. Ve Wimbledonu 2021 vypadl ve druhém kole s Daniilem Medveděvem a o rok později padl v osmifinále s Jannikem Sinnerem.

Ve svém prvním čtvrtfinále na trávě se 20letý rodák z Murcii utká s šampionem z roku 2014 Grigorem Dimitrovem, s nímž ve dvou střetnutích uhrál dohromady jen 11 gamů.

"Carlos hraje úžasný tenis, je to mladý kluk s obrovským potenciálem. Já se budu soustředit na svou hru a budu se snažit si to užít," řekl zkušený Bulhar.

32letý Dimitrov ve druhém kole porazil 6:3, 7:5 světovou devatenáctku Francisca Cerúndola z Argentiny a včetně kvalifikace neprohrál už osm setů v řadě.

"Jsem moc šťastný, že tady mohu zase hrát. Dnes jsem musel v průběhu hry změnit plán hry, protože ten původní nefungoval. Francisco se skvěle pohyboval, trefoval povedené dropshoty," komentoval Dimitrov.

Adrian Mannarino si i na druhém letošním travnatém turnaji připsal skalp hráče TOP 10 a postoupil do čtvrtfinále. Týden po vítězství nad Daniilem Medveděvem v Hertogenboschi si v Queen'su si vyšlápl 6:4, 7:6 na světovou osmičku Taylora Fritze , s nímž vyhrál třetí z pěti vzájemných soubojů.

O první semifinále od loňského srpna, kdy ve Winston-Salemu slavil druhý triumf na okruhu ATP, si 34letý Francouz zahraje s Alexem de Minaurem. S Australanem prohrál tři ze čtyř duelů, nicméně jedinou výhru slavil před rokem právě na své oblíbené trávě.

• ATP 500 QUEEN'S CLUB •
Velká Británie, tráva, 2,345.130 eur
čtvrteční výsledky (22. 06. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Alcaraz (1-Šp.) - Lehečka (ČR) 6:2, 6:3
Mannarino (Fr.) - Fritz (3-USA) 6:4, 7:6 (9:7)
De Minaur (7-Austr.) - Schwartzman (Arg.) 6:2, 6:2
Dimitrov (Bulh.) - F. Cerúndolo (8-Arg.) 6:3, 7:5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

15
Přidat komentář
Patik
Stále to máte v pohode my slováci môžme o akýchkoľvek tenistoch len snívať.
Reagovat
Nola
a stale sa im mali smile.... kritizuju prehru s hracom, ktory si veri, a nie bezdovodne, vyhral toho neskutocne vela na svoj vek, my nemame ziadnych hracov a o hrackach radsej pomlcim, tam je priepastny rozdiel, a to je Lehecka vlastne v uvode svojej kariery, nikto netusi ako sa to cele casom vyvrbi.....
Reagovat
lenkamarkova
Prohrát s Alcarazem není ostuda, minulý týden prohrál s vítězem turnaje. Rozhodně se na trávě od loňska zlepšil, to prohrál všechny zápasy. Je to náš nejlepší tenista, který je v top 50. Snad bude mít ve Wimbledonu lepší los, aby nedostal v 2. kole jednoho z nejlepších tenistů.
Reagovat
turista
Tahle Jirkova porážka je důstojná. Není to žádný debakl.
Reagovat
Stan_Borowitz
Chválím za formulaci "Je to náš nejlepší tenista, který je v top 50."smile

Protože všichni dobře víme, kdo je náš nejlepší tenista bez ohledu na postavení na žebříčku. Jmenuje se skoro stejně, jen místo "i" tam má jedničku...
Reagovat
ipko
no tak prehral so svetovou jednotkou, ale asi pritom zabúdate, že stále má len 21 rokov a minulý rok bol vo finále nextgen.. nemá formu a nebude z neho taká kométa smerom k tenisovému vrcholu ako Berdych, to však neznamená, že nemôže mať napokon lepšiu kariéru ako on.. taký hejt si Lehečka podľa mňa v tomto veku určite nezaslúžismile
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile
Reagovat
Kandinsky1
S kým prohrál ?
Reagovat
ipko
sry, tak Carlos je už po RG znova dvojka, ale to je len technická chyba
Reagovat
Mac
nejde o to, ze prohral, ale jakym zpusobem.. stejne jako naposled s tiafoem, hraje dobre, zda se, ze i lepe nez souper, ale jak se objevi jenom naznak nejakeho tlaku, hned se sesype...
Reagovat
Marduch
Co ten Berdych, proč nementoruje?
Reagovat
Mac
asi ho bude ucit prohravat jen na tech vetsich...smile
Reagovat
IngStavinoha
přesně tam patří celý náš současný sport v kategorii mužů bez jakýchkoliv "upřesňujících" transgenderových přívlastků smile
Reagovat
Mac
berdych se podelaval az v poslednich kolech tech nejvyssich pricek, lehecka uz v satne nejmensich poutaku...smile
Reagovat
hanz
Prej nenašel recept.... Spíš nenašel recept trefit se do kurtu, natož nějaký recept.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist