Lehečka: Třetí kolo není konečná meta. Spolupráce s Berdychem si už sedá, zkušenosti v knížce nenajdete

7. 7. 2023, 22:46
Aktuality 15
Jiří Lehečka posouvá i na třetím letošním grandslamu kariérní maxima a po postupu do 3. kola Wimbledonu věří, že může na trávě v All England Clubu dokázat ještě víc. Podle jednadvacetiletého rodáka z Mladé Boleslavi se projevuje i spolupráce s poradcem Tomášem Berdychem, bývalým čtvrtým hráčem světa. Lehečka zatím neztratil v Londýně set a novinářům řekl, že by mohl uspět v sobotu i proti Američanovi Tommymu Paulovi.
Profily hráčů
Tomáš Berdych a Jiří Lehečka

"Třetí kolo je pěkné, ale určitě to není meta, kde bych chtěl zůstat. Když udržím své herní nastavení, kvalitu a koncentraci, mám šanci vstoupit do zápasu, jak bych si představoval. A když se mi to povede, myslím, že bych mohl porazit i Paula. Nechám se překvapit. V sobotu na to ale zase vletím," uvedl Lehečka.

S patnáctým hráčem světa Paulem se český tenista utká poprvé. Maximem šestadvacetiletého Američana ve Wimbledonu je loňské osmifinále. Lehečkovi připomíná herním stylem Argentince Francisca Cerúndola, kterého porazil ve 2. kole třikrát 6:2.

"I když bych řekl, že Paul je ve všech aspektech o něco lepší. Je pravda, že ho Cerúndolo porazil minulý týden v Eastbourne, ale tam byla tráva extrémně pomalá," podotkl Lehečka. "Paul je pořád o něco zkušenější, určitě víc než já. Bude to další výzva, ale dobrou zprávou je, že to nebude diametrálně odlišná hra, než kdybych šel hrát třeba s (Milosem) Raonicem. Na tenhle styl hry jsem zvyklý a pokusím se připravit na konkrétní prvky z jeho hry," doplnil.

Sedmatřicátý hráč světa zatím ve Wimbledonu nepřišel ani o jediný servis. Daří se mu soustředit na servis a returny, které před turnajem ladil i za pomoci Berdycha. "Jsme na trávě, kde první dobře trefený míč nějak diktuje výměnu. Párkrát se stane, že to soupeř vyšvihne zpod noh neskutečným úderem, ale servis a return jsou tady dva údery, které píšou nejvíc," řekl Lehečka.

Na rozdíl od pomalejších povrchů se nemusí soustředit na maximální razanci a rychlost a může více sázet na přesnost. "Na trávě to vypadá o dost jinak než na antuce. Když se tady trefí dobrý servis, tak si nikdo nemůže stoupnout k plachtě a nějak to vrátit. Tady se dobré míče odplácí fiftýnem, to je způsob hry, který mi sedí. Oproti Stuttgartu nebo Queen's Clubu je tu ještě rychlejší tráva. Určitě jsem ale udělal posun. Zlepšil konzistenci a jsem sebevědomější na míčích, kdy potřebuju odvrátit brejkbol," uvedl Lehečka.

Faktor Berdych

Věří, že se již na jeho hře podepisuje i Berdychův vliv, s wimbledonským finalistou z roku 2010 spolupracuje od jara.

"To je to, s čím jsme do té spolupráce šli. Aby to něco mému tenisu přineslo a bylo to možné použít i v jiných jednotkách, například v kondici. I můj kondiční trenér se s Tomášem baví o tom, co dělával a jakým způsobem regeneroval, když hrával pozdě do noci. To jsou detaily, které nemáte napsané někde v knížce a každý postřeh od takovéhoto bývalého hráče se hodí. Věřím, že teď na trávě jsou pro nás jeho zkušenosti cennější než na antuce. Sedá si to, jak bychom si představovali."

Zda bude tráva jeho nejoblíbenějším povrchem, si zatím netroufl hodnotit. Ve Wimbledonu je podruhé. "Pokud tu posunu letošní maximum z Australian Open a budu tady v semifinále, tak možná změním názor. To jsme ale ještě daleko," usmál se. "Na trávě se ale cítím dobře. S odstupem času, za pár let, až budu mít těch sezon na trávě odehraných víc, budu mít asi větší právo zhodnotit a říct: tohle mi sedí," dodal Lehečka.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
paddy
Zajímavé, že Eastbourne hodnotil jako pomalé, býval opak. Stuttgart a Queen's pomalejší než Wimb - volaaké čudné smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mně teda taky přijde tráva ve Wimblu dost pomalá a i BigMac nebo spolukomentátor říkal, že být tam tráva rychlejší, měl by Joker se Stanem větší problémy.
Reagovat
Marduch
Nevím, ty rychlejší povrchy odjakživa dělali potíže hlavně Standovi..
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/tomas-berdych-wimbledon-navrat-rozhovor-mentor-jiri-lehecka.A230707_191340_tenis_rou&h=B5E58E16E612854AFCDE4E9D5A0775D9
Reagovat
bIbec
Super, díky
Reagovat
hanz
Velkohubost je také jednou z českých specialit. Po dobrém obědě přichází s.a.ka. smile
Reagovat
lvicek
Tak to je teda pěkná kravina. V ČR se sebevědomí nenosí a je hned ostře odsouzeno okolím. Málokdo se odváží si vytyčit nějaké náročné cíle, co kdyby náhodou neuspěl. Až když člověk pracuje s lidmi na mezinárodní úrovni, tak vidí ten obrovský rozdíl.
Reagovat
turista
Neřekl nic špatného. Z knížky zkušenosti nabrat nelze.
Reagovat
lvicek
Vsak jo, ale ja reaguju na komentar nade mnou, ze pry velkohubost je ceska specialita, coz je tedy kardinalni blbost.
Reagovat
Petr_Fisk
Souhlas.
Reagovat
IngStavinoha
tak hlavně je rozdíl čvaňhat a mít nebo nemít to patřičně podložené - to nejlíp vidíme na kompletní "české" vládě momentálně...
Reagovat
turista
smile
Reagovat
baba
takže po těchto kecech přijde konečná. nějak mi to připomíná Kordu s tím jeho ...tráva mi sedí, věřím, že můžu být na W favorit...proč si neberou příklad z Kvítí, která říká , kdepak jako favoritka se necejtím....tohle chvástání ala Plíšek / mohu porazit každého / se vždycky vymstí.
Reagovat
Mac
jo- Nechám se překvapit... tak to asi pujde velice rychlesmile
Reagovat
elsky
Tak hlavně, že máte jasno. Vsaďte si pakl na Paula smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist