Lehečka v Rotterdamu slaví životní skalp a první výhru na turnaji ATP!

8. 2. 2022, 17:07
Aktuality 47
ATP ROTTERDAM - Jiří Lehečka v hale v nizozemském Rotterdamu slaví premiérovou výhru v hlavní soutěži turnaje ATP. 20letý Čech ji zaznamenal proti světové dvanáctce Denisi Shapovalovovi z Kanady, kterého porazil 6-4 6-4 a připsal si tak vůbec první skalp hráče Top 90.
Jiří Lehečka (© AFP)

Jiří Lehečka v Rotterdamu teprve potřetí v kariéře zasáhl do kvalifikace na hlavním okruhu. Loni na US Open neuspěl, letos na Australian Open už se prodral do hlavní soutěže a nyní v Nizozemsku přidal i premiérovou výhru v hlavní soutěži. 

20letý Čech ji navíc zaznamenal proti světové dvanáctce Denisi Shapovalovovi. Přestože dosud jen dvakrát porazil hráče Top 100 a navíc z jejího chvostu, v souboji s kanadským favoritem odvrátil 10 z 11 brejkbolů a po hodině a půl zvítězil nad semifinalistou loňského Wimbledonu a čtvrtfinalistou letošního Australian Open 6-4 6-4.

Proti Shapovalovovi si loni v červenci připsal životní skalp také Vít Kopřiva, který tehdy při premiéře na turnaji ATP na antuce ve švýcarském Gstaadu došel nakonec až do semifinále.

137. hráč světa Lehečka si o postup do čtvrtfinále zahraje s domácím Boticem Van de Zandschulpem (h2h 1-0), kterého porazil loni na antuce v Poznani. Španěl si ve večerním zápase poradil se Španělem Bernabem Zapatou.



Stefanos Tsitsipas se na úvod turnaje nečekaně nadřel. Nejvýše nasazený Řek zdolal Španěla Alejandra Davidoviche až po třísetovém boji 7-5 6-7 6-4.

Roli favorita naopak bez větších potíží potvrdil Andrej Rubljov. Druhý nasazený Rus si poradil dvakrát 6-4 se Švýcarem Henrim Laaksonenem a úspěšně vykročil za obhajobou loňského triumfu. V dalším kole se potká s lucky loserem Hugem Gastonem z Francie, nebo Korejcem Soon Woo Kwonem.

Aslan Karacev odstartoval sezonu triumfem v Sydney, od postupu do třetího kola Australian Open ale prohrál už tři zápasy a navíc vždy proti papírovým outsiderům. Dnes v rotterdamské hale podlehl 6-2 6-7(2) 6-7(0) domácímu Tallonu Griekspoorovi, přestože ve všech setech podával na jejich zisk a v rozhodujícím dějství měl dva mečboly na returnu.

• ATP 500 ROTTERDAM •
Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1.349.070 eur
úterní výsledky (08. 02. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Lehečka (ČR) - Shapovalov (5-Kan.) 6-4 6-4
Tsitsipas (1-Řec.) - Davidovich (Šp.) 7-5 6-7(1) 6-4
Rubljov (2-Rus.) - Laaksonen (Švýc.) 6-4 6-4
Griekspoor (Niz.) - Karacev (7-Rus.) 2-6 7-6(2) 7-6(0)
Chačanov (Rus.) - Popyrin (Austr.) 6-7(4) 6-1 7-6(6)
Musetti (It.) - M. Ymer (Švéd.) 6-3 6-7(4) 6-3
Van de Zandschulp (Niz.) - Zapata (Šp.) 6-1 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

47
Přidat komentář
Pe3k
Jeho výkon v prvním kole nic moc. Doufal jsem, že nastoupí ve stejné formě jako na AO, ale tak snad se bude v každém kole zlepšovat. V příštím kole ho čeká vítěz zápasu Můra Bubák. Osobně bych dal přednost Sirovi.
Reagovat
Rafaeoli25
Já myslím, že to bude ladit, narozdíl od Šapa. Pro něj ale bude nadcházející vrchol aktuálně hlavně Wimbledon myslím, na ten by měl cílit, bude tam mít velké šance. Ale samozřejmě úspěch na hardu v únoru a březnu pro něj bude výborným startovacím můstkem. A bude to důležité i vzhledem k žebříčku, potřeboval by se dostat výš.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak když už je řeč o žebříčku, tak titul v Rotterdamu by ho asi dostal do osmičky.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Jan
Lehečka v Rotterdamu a Ledecká v Pekingu smile
Reagovat
paddy
náplast na nudu v Rotterdamu smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=lku3r_V27tU
Reagovat
paddy
dnes byl na kafi s Nováčkem, kde se shodli, že Djokovičova kauza byla nešťastná, a že pravda byla uprostřed
přijel s papíry od AO a Victorie, ale na druhou stranu dělal věci, které neměl (karanténa)

že pořádal 1. ročník LC - borec smile, a že Roger určoval historii, Rafa a Novak se na něm vytáhli smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Je tu jaksi mrtvo. Blbý, už aby tu byla Dubaj a Acapulco alespoň.
Reagovat
sojka1
:-)) a co by sis tak predstavoval, ze by se tu melo dit? Ja jsem napr. spokojena, ze to ted Stefanos s ohledem na dnesni temer az "mizerii" skvostne dotahl, navic mu to velmi sluselo, staroruzova s cernou je decentni efekt a podtrzka celkovych statistik... :-)
Reagovat
Rafaeoli25
Ne, jen že po grandslamu jakoby najednou bylo vakuum tak trochu ničeho, ani za ty dlouhé roky si na to ne a ne zvyknout smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak Tsip taky žádná hitparáda no, ale jak říkám, po GS to chápu, hlavně u Denise, který byl blízko. Tsip je spíš vyšťavený.
Reagovat
Dobry-den
Tak trochu se to dalo čekat. smile
Reagovat
Rafaeoli25
Dalo, Šapo bude duchem na kurtu nejdřív v březnu smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Viděl jsem druhý set a musím říct, že se mi J1rkova hra líbila. Samozřejmě, nehrály se bůhvíjak dlouhé výměny, ale několik skvělých míčů tam určitě bylo a i diváci je náležitě oceňovali stejně jako vítězesmilesmile

PS: Kaďani čučeli jak pucismile
Reagovat
Rafaeoli25
Myslím, že Šapo je duchem ještě pořád v Melbourne a kdoví, jak dlouho v něm ještě zůstane. Je fakt, že to pro něj byla velká příležitost, myslím, že kdyby Nadala dal, tak by měl velkou šanci na titul. To ho musí žrát a asi dlouho bude. Kdoví, jestli bude ready alespoň na Indian Wells.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tyhle kolapsy k němu bohužel patří. Pokud by se jich jen trochu vyvaroval, měl by šanci i na ten GS, jenže při jeho nátuře nevím nevím...
Reagovat
vojta91
Seřval rozhodčího, ze Leheckovi nadrzoval?
Reagovat
Krisboy
Soupeř hrál fair play a neporušoval pravidla, takže nebyl důvod.
Reagovat
steve79
To je obrovsky uspech!
Reagovat
Rafaeoli25
Jenže je nutné ho potvrdit dalšími zápasy. Pokud teď prohraje se soupeři, kteří jsou hluboko pod Šapovalem, nebude to mít pak ten lesk. A často to tak bohužel je.
Reagovat
George_Renel
No, ocitl se v Rotterdamu v pěkné společnosti.smile
Reagovat
Pe3k
smile smile

Šapo smile
Reagovat
Rafaeoli25
Neviděl jsem zápas ani sestřih, ale nedovedu si představit, jak asi mohl Šapo hrát, to musel být bída, při vší úctě k Lehečkovi. Je fakt, že zklamání z čf AO je asi velké, je to pochopitelné.
Reagovat
EllNino
Nehrál zas tak špatně, nešel mu moc servis, ale jinak byl prostě přestřílen ... a pak z frustrace i vystřílen sám sebou
Reagovat
Rafaeoli25
Takže by Lehejda taky prohnal Nadala?
Reagovat
Pe3k
Koho?
Reagovat
Rafaeoli25
To byl vtip smile
Reagovat
HolyMotors
Viděl jsem druhý set. Evidentně frustrovaný Shapo (v kterém zápase taky není) se prostě vystrilel. Jirka hrál solidně, bojoval o každý míč, občas hezky zaútočil. Ale jinak spíše čekal za lajnou a Shapovi chyby přicházely. Že byli oba stejně agresivní, jak tu někdo psal, považuji za vtip. Shapo je dle mého snad nejagresivnejsi hráč ve špičce. Ale když mu to nepadá, je schopný prohrát s kde kým. Nic proti Jirkovi samozřejmě, hrál slušně.
Reagovat
George_Renel
Psal jsem to já a stojím si za tím. Vtip je, a nejsi sám, hodnotit zápas když vidíš s bídou polovinu.
Reagovat
Rafaeoli25
Já tedy neviděl ani ň smile
Reagovat
HolyMotors
Hodnotím druhý set. V prvním ho tedy Jirka přestřílel nebo se mu mohl měřit v agresivní hře? Pokud ti stats dají za pravdu, rád přiznám svůj omyl. Pokud ne, budu rád, když se mi omluvíš.
Reagovat
Rafaeoli25
No já už bych být vámi spíš řešil, co předvede proti Boticovi, to bude další měřítko, podle kterého budeme moci posuzovat skalp Šapovalova smile
Reagovat
HolyMotors
Já bych to takhle neviděl. I když bude hrát zle, vůbec nic se neděje. Je mu 20, hraje challengery. Botic se dost zlepšil, hraje skvělý tenis, je ve stovce. Jirka může jen překvapit.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Boric je na hardu velmi dobrý, čf na USO je toho důkazem. Právě proto jsem zvědavý, co předvede proti němu. Pak budeme moudřejší, výhru nad Šapem zatím nepřeceňovat.
Reagovat
George_Renel
Omluva? OMG. Za co?
Základní statistiky jsou volně k nahlédnutí.
Reagovat
HolyMotors
No vidíš. Pevně věřím, že jimi tedy dokážeš doložit své dosti odvážné tvrzení.
Reagovat
Dobry-den
Nerozumíš tomu. smile
Reagovat
George_Renel
Z jakékoli statistiky se dá odvodit cokoli člověk chce, záleží jen na interpretaci výsledků....
Reagovat
George_Renel
Čímž chci říci, důležité je vidět na vlastní oči.
Reagovat
Mony
Já viděl půlku posledního setu Lehecky a většinu zápasu Terky a více jsem si užil zápasu Terky. Tam se nechybovalo a přitom to prasklý holky taky hezky. Chlapi byli dost nesrovnaní.
Reagovat
Mony
práskaly holky
Reagovat
Ereinion
Šapo je labil, tohle zas tak velký překvapení není...po loňském SF Wimbledonu taky pak prohrál několik zápasů v řadě...každopádně pro nového J1rku skvělý výsledek!
Reagovat
Rafaeoli25
To není labilita, spíš ztráta motivace a koncentrace po promeškání velkých příležitostí. Jak loni ve Wimbledonu tak letos na AO mohl v případě skalpu Djokera resp.Rafy vyhrát celý turnaj. Jako nedivím se tomu, že je z toho pak vyřízenej.
Reagovat
Mony
Tak už je snad mezi elitou TOP100, nebo ne?
Reagovat
hluuusa
Jeste ne, ale preskocil o jednu pricku Jirku a to je jedine spravedlive... Hral opravdu dobre, ubojoval si to a Shapovalov nemel zrovna den.
Reagovat
turista
Lehečka je velká naděje do budoucna. Takovéto výhry potřebuje.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist