Lehečka zvládl další start. Na Masters v Torontu vyhrál odvetu s Nakashimou

7. 8. 2023, 21:24
Aktuality 5
ATP TORONTO - Jiří Lehečka (21) na šestém turnaji ATP v řadě zvládl svůj úvodní duel. Při premiéře na kanadském Masters 1000 si v Torontu poradil v deštěm přerušeném duelu 7:5, 3:6, 7:6 s Američanem Brandonem Nakashimou (22) a oplatil mu dvě porážky z loňského Next Gen ATP Finals. Ve druhém kole jediný český zástupce v soutěži vyzve světovou čtyřku Nora Caspera Ruuda (24).
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka letos poprvé absolvuje všechny velké turnaje v rámci US Open Series a při premiéře na kanadském Rogers Cupu si hned připsal vítězství. V Torontu zvládl vyrovnaný souboj vrstevníků s Američanem Brandonem Nakashimou.

Český tenista s Američanem prohrál dvakrát na loňském Turnaji mistrů pro hráče do 21 let v Miláně (ve skupině i ve finále), kde se hraje s řadou neobvyklých pravidel. První souboj s tradičním počítáním ale zvládl lépe, tedy především jeho koncovku.

Jeden ze zahajovacích zápasů turnaje začal kvůli dešti s více než hodinovým zpožděním. Lehečka jako první přišel o podání a za stavu 3:5 byla dvakrát dva míčky od ztráty setu. Vývoj ale ziskem čtyř her po sobě otočil a ujal se vedení.

Jenže vzápětí český tenista nezachytil úvod druhého dějství a tentokrát se mu obrat nepovedl. A to i proto, že na returnu uhrál pouhé čtyři fiftýny a dvacet jich prohrál. K otočce mu nepomohla ani více než hodinové pauza, kterou způsobil déšť.

Vyrovnanou přetahovanou prošpikovanou řadou hezkých výměn s razantními údery nabídl rozhodující set. Lehečka hned na úvod přežil dva brejkboly a v dalším průběhu si už tenisté bez potíží hlídali své servisy. Vítěze určil až tie-break, ve kterém předvedl více tenisového umu Lehečka. Zápas ukončil po více než dvou a půl hodinách hry vítězným úderem po lajně.

Rodák z Mladé Boleslavi vyhrál úvodní zápas na turnaji ATP pošesté v řadě a už potřinácté v sezoně. O třetí minisérii dvou výher na podnicích Masters (po Miami a Monte Carlu) si zahraje se světovou pětkou Casperem Ruudem. Dosud jediný souboj s o tři roky starším Norem loni na antuce v Bastadu prohrál 0:2 na sety.

Milos Raonic, jenž se v červnu vrátil po dvouletých patáliích s achillovkou, si na domácím Masters 1000 v Torontu připsal první výhru nad hráčem TOP 10 od srpna 2020. Dvaatřicetiletý Kanaďan po velké bitvě udolal 6:7, 7:6, 6:3 světovou desítku Francese Tiafoea z USA.

Zápas Raonic zakončil 37. esem a těsně tak nevyrovnal svůj osobní rekord nechytatelných podání v zápase na dva vítězné sety. V roce 2011 v Memphisu porazil Radka Štěpánka díky 38 esům.

"Je to samozřejmě výjimečné vítězství. Vracím se po dvouleté pauze, v Torontu jsem nehrál pět let a rodiče mě viděli hrát po čtyřech letech, ačkoli se mnou byli po většinu juniorské kariéry. Takže tohle pro mě byl skvělý večer," řekl rodák z černohorské Podgorici Raonic, jenž prožil dětství nedaleko od Toronta v Thornhillu .

Ve druhém kole se wimbledonský finalista z roku 2016 utká s japonským kvalifikantem Tarem Danielem.

Hubert Hurkacz porazil 6:3, 7:6 Kazacha Alexandera Bublika, vyhrál šestý vzájemný zápas po sobě a celkovou bilanci upravil na 6:1. Dalším soupeřem polského obhájce finále z loňského Montrealu bude Chilan Cristian Garín, nebo Srb Miomir Kecmanovič.

Bublik po nedávné životní sérii osmi výher, během které vyhrál 'pětistovku' v Halle a došel do osmifinále Wimbledonu, prohrál už třetí zápas po sobě.

• ATP MASTERS 1000 TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 7,622.925 dolarů
pondělní výsledky (07. 08. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Lehečka (ČR) - Nakashima (USA) 7:5, 3:6, 7:6 (7:2)
Raonic (Kan.) - Tiafoe (9-USA) 6:7 (10:12), 7:6 (7:4), 6:3
Paul (12-USA) - Schwartzman (Arg.) 6:3, 3:6, 6:4
Hurkacz (15-Pol.) - Bublik (Kaz.) 6:3, 7:6 (7:2)
Musetti (16-It.) - Nišioka (Jap.) 6:4, 6:1
F. Cerúndolo (Arg.) - Galarneau (Kan.) 6:2, 4:6, 6:4
Davidovich (Šp.) - Wolf (USA) 6:0, 6:2
Berrettini (It.) - Barrére (Fr.) 6:4, 6:3
Kokkinakis (Austr.) - Zhinzhen Zhang (Čína) 7:5, 6:4
Daniel (Jap.) - Mannarino (Fr.) 7:6 (7:5), 6:4
Monfils (Fr.) - Eubanks (USA) 7:6 (7:3), 6:7 (4:7), 6:1
Kecmanovič (Srb.) - Garín (Chile) 7:6 (7:2), 4:6, 6:4
Arnaldi (It.) - Pospisil (Kan.) 6:4, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
tu nesedí.smile

Ne, že bych Jirkovi nepřál vedení 2:1 a kvalitativně akce taky nejdou srovnávat, ale pokud se počítají všechny, tak Jirka zatím snížil na 1:2.
Vzhledem k plnohodnotným setům ve prospěch Jirky ho myslím tohle H2H nemusí vůbec trápt.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Škoda, že mu utekl začátek 2.setu a i když pár náznaků na obrat tam bylo, Tennakaši ho k němu servisem nepustil.

Třetí set byl maximálně vyrovnaný a Jirka má velké plus za ustátý TB. Tam zahrál odvážně, ale ne zbrkle a přineslo mu to postup.smilesmilesmile

Jestli má hrát s Casperem, to může být hodně zajímavé. Pokud bude hrát chytře a nebude moc chybovat, má reálnou šanci Nora zdolat.
Reagovat
Krisboy
Viděl jsem jen závěrečnej TB a vypadalo to na dost dobrej tenis. Nakashima je docela ranař, když chce, ale dneska narazil smile

J2rka smile
Reagovat
Dobry-den
Zvládnuté koncovky, na to nejsme moc zvyklí. :))
Důležitá výhra pro sebevědomí. smile
Reagovat
EllNino
Vysoká úroveň hry na 1. kolo, poměrně rychlý povrch, super :)

Ve 2. kole s Casperem asi celkem otevřený zápas smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist