Lendl: Češi to v Srbsku budou mít těžší než loni proti Španělsku

15. 10. 2013, 06:00
Aktuality 60
Za měsíc rozehrají čeští tenisté finále Davisova poháru a v Bělehradu je proti Srbsku při obhajobě "salátové mísy" čeká podle bývalého prvního hráče světa Ivana Lendla těžší práce než loni doma proti Španělsku.
Profily hráčů
Ivan Lendl

Loni Lendl přihlížel tomu, jak Tomáš Berdych a Radek Štěpánek získali trofej pro české barvy poprvé od roku 1980 po výhře v O2 areně nad Španělskem. "Teď to budou mít mnohem těžší," řekl Lendl ČTK v Praze. "V Srbsku bude horká půda a nebude to lehké." 

Svěřence kapitána Jaroslava Navrátila čeká finále od 15. do 17. listopadu na půdě soupeře, který má ve svém středu nedávnou světovou jedničku Novaka Djokoviče. "Je třeba uhrát dva body přes Janka Tipsareviče a debla," nastínil Lendl možný scénář cesty k obhajobě. "To se dá, ale nebude to lehké," míní. 

Stejně došli tenisté k titulu v minulém roce. Ve finále prohráli Berdych i Štěpánek s Davidem Ferrerem, ale porazili Nicoláse Almagra a vyhráli čtyřhru. 

Djokovič sice přišel o první místo v žebříčku a je aktuálně druhý za Španělem Rafaelem Nadalem, ale nyní vyhrál dva velké turnaje v Číně a je ve formě. Porazit ho je velmi obtížné. Berdych s ním má negativní bilanci 2:14. "Tomáš má šanci ho porazit, je to světový hráč, ale šance není tak velká, jako by byla v Praze," řekl Lendl. 

Češi jsou ve finále Davisova poháru potřetí za posledních pět let. V roce 2009 prohráli ve Španělsku, loni stejného soupeře zdolali a nyní je čekají Srbové. Zkušenosti ze zápasu o titul jim mohou v Bělehradu pomoci. "Jsou na to zvyklí, nebudou se bát a vědí, co je čeká. To jim určitě pomůže," uvedl Lendl.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

60
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Roger_Federer
Kurz na naše je samozdřejme smešne nizko..za 3,49 na tom nevidim nic zajimaveho...nijak se stim neda pak pracovat..
Reagovat
smazaný uživatel
Cesi a Slovaci su cudne narody,nerespektujeme ani svoje najvacsie osobnosti
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli máš na mysli Berdycha jako osobnost tak Česká republika má úplně jiné osobnosti. ;)
Reagovat
Fandina
Tomáš je tenisovou osobností současnosti. Je nejlepší z českých kluků a už dlouho. To nelze zpochybnit.
Reagovat
Jan
Tak, tak. Nevím, co někteří s uskřípnutým egem proti němu pořád něco mají.
Reagovat
smazaný uživatel
myslel som Lendla
Reagovat
Gulbis
Ivane, to že výhra povede přes Tipsareviče a debla snad ví kařdej, kdo se o tenis aspon trochu zajímá, tak si nech tyhle moudra do ameryki :)
Reagovat
smazaný uživatel
To jste tady všichni vážně tak nechápaví? Co měl asi odpovědět novinářům na otázku, jak vidí šance českého týmu, hm? Problém je v tom, že tebe se nikdo nezeptá a ani tě nikdo nebude citovat, protože jsi nikdy nevyhrál žádný GS.
Reagovat
Gulbis
mě se nikdo ptát nebude, protože ten kdo tenisu rozumí to ví sám a kdo se o tenis nezajímá, tomu je to u prdele...ty moudre
Reagovat
Roger_Federer
m.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/516763-vyostrena-predehra-finale-davis-cupu-srbove-rusi-dohodnute-veci-zlobi-se-ceska-strana.html#hp-sez?sznu=5KedobKOJKh8sb0s

Srbici už delaj problemi..:)
Reagovat
Mayo
vstupovať do finále za stavu 0-2 v podstate je veľmi zlé ale tak kľúčový zápas bude Štepánek vs Tipsarevič si myslím
Reagovat
smazaný uživatel
Šance je. Současný Tipsa se porazit dá. Trochu mě štve, že se Djoko teď nějak rozjel. V půlce sezony byl (Tomášem) k poražení i on. Největší rozdíl/nevýhodu oproti minulému roku skutečně vidím v tom, že nehrajeme doma.
Reagovat
Mayo
to je jedno či je rozjetý alebo ne...tak či tak Berďa na neho nevie
Reagovat
smazaný uživatel
Tomic tak si ničiš svoju karieru
Reagovat
smazaný uživatel
celkem významný poznatek, že hrát v Srbsku finále proti Novakovi, bude těžší než v Praze proti Španělsku bez Nadala. Děkujeme Ivane :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se mi zdá,že tady kuře chce učit hrabat slepici.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, vskutku "geniální" komentář. Představ si, že jsi tenisová legenda a novináři za tebou přijdou s otázkou, co si myslíš o šancích českého týmu ve finále DC. Co jim asi odpovíš? No, a jelikož jsi tenisová legenda, budou tě citovat. To tě nenapadlo?
Reagovat
smazaný uživatel
Ivan Lendl,velký respekt,sportovec,který by mohl být velkým vzorem,nebo by měl být spíše vzorem hodně současných i budoucích sportovců a nemusí to být jen v tenise....
Vzpomínám si na jeden rozhovor,který jsem četla na sklonku jeho kariéry,kde se ho ptali,kdo ho jednou třeba nahradí na té špičce a jmenoval tehdy neznáme hráče,kterých si všiml někde na Floridě..Jim Courier a Pete Sampras.... Měl a má ten cit pro hru.
Reagovat
smazaný uživatel
Pete jako junior byl jeho sparing.
Reagovat
Roger_Federer
Pokud se nemylim z Jimem odehral nejake soutežni sapasy.
Reagovat
smazaný uživatel
Česi budu potrebovať vyhru Radka nad Tipsom to bude rozhodujuce
Reagovat
rychlej
Ivane, díky za analýzu :D Tak drž alespoň palce, ale co - je to jenom sport :-)
Tipsa z formy ale hecnout se umí, Djoko s čerstvými tituly, Štěpa v dobrém rozmaru a rozehraný, Berďa bude chtít něco letos konečně urvat...
Nereálné to není, Srbové jsou favoroti ale snadné to mít nebudou.
Reagovat
smazaný uživatel
Pánové, kdy se prosím losují skupiny pro TM v Istambulu?

Díky moc..
Reagovat
smazaný uživatel
Minulý rok se losovalo v neděli. Předpokládám, že to tak bude i letos :-)
Reagovat
tommr
TM se bude losovat v neděli:

... Sunday is going to be a big day in Istanbul - the glamorous draw ceremony will take place, with the eight singles players getting styled up before getting split into two round robin groups - the White Group and Red Group ...

ještě připomínám, že Petra může do skupiny dostat kteroukoli hráčku s výjímkou Erraniový. Já bych jí přál Azarenkovou, Radwanskou a Jankovicovou ... :)
Reagovat
PetaM
Přesně přesně. Ideální skupina pro Petru. PS.: nevíš, jestli bude losování v živém přenosu? :D
Reagovat
tommr
mělo by to bejt na WTA Live: http://www.wtatennis.tennistv.com/
Reagovat
smazaný uživatel
Vy jste zralí někam do ústavu..opravdu..ale čím by se člověk pobavil,když ne tou tupostí ostatních!!!
Reagovat
PetaM
Tak určitě ;) .
Reagovat
PetaM
Děkuju :) :)
Reagovat
tommr
ne nadarmo se říká že pro hlupáka je každý hlupák ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Moc děkuji za info..
Reagovat
smazaný uživatel
Česká nevýhoda je tá, že ani jeden bod nemajú istý. Naopak Srbi s Djokovičom prakticky vstupujú do finále s vedením 2:0..Viem si reálne predstaviť ich úspech aj v každom z nasledujúcich troch stretnutí..Ak budú chcieť Češi uspieť, budú potrebovať aj súhru okolností a osobne neverím, že sa im to podarí vo vsetkých troch prípadoch..Za úspech budem považovať aj 2:2 v nedelu podvecer, na to by sa mala Berdychova parta v prvom rade zamerať..
Reagovat
Roger_Federer
Jsi mimo :):), Berdych rozhodne neni bez šance Novaka porazit. Už to letos předvedl.Nikdo nevi, v jakem rozpoloženi Djokovič za mesic bude.Spolehat a doufat na 2 body přes prodavača je blbost, kurzy jsou tak podstřelene až to pekne neni..
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych je bez šance.
Reagovat
Roger_Federer
Bez šance jsou Vaši borci, že by se podivali do finale behem dalšich 10 let..
Reagovat
smazaný uživatel
Áno, aj naši borci sú bez šance, ako si trochu odveci spôsobom len sebe vlastným poznamenal.

A teraz sa skús vrátiť k téme.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak příznačné, že si sem přijde provokovat nejaký závistlivý machýrek ze Slovenska, s tím, že Češi prý jsou proti Srbům ve finále bez šance na úspěch. Potřebuje si tady honit své pošramocené ego, protože si velmi dobře uvědomuje, že úspěch v podobě finále Davis Cupu slovenské hráče nepotká... Tedy, minimálně v tomhle desetiletí.
Forehand, raděj se podívej na ty vaše Kližany, Lacky a tak dál a pak až se vysmívej ostatním.
Protože uznej, že ve srovnání úspěchů našinců se nemáš čím chlubit.

Ještě poznámka k šancím ve finále: Tomáš je top hráč. Letos dosáhl svého nejvyššího umístnění v žebříčku za celou dosavadní kariéru. Neradno ho podceňovat. Letos už nad Djokovičem vyzrál, dokázal ho porazit na nejpomalším povrchu. Podotýkám, že v tom zápase prohrával o set a o break. To byl jasný důkaz o tom, že se Tomáš ani za nepříznivého stavu nevzdáva a dokáže se vybičovat k nejlepšímu výkonu. Samozřejmě, že DC je jiná soutěž než Masters 1000. Ale i tak, Djokovič není stroj, počítačový automat, nad kterým je nemožné zvítězit.
A to už vůbec nemluvím o Jankovi, který letos nezažíva zrovna oslnivou sezónu. Cez něj vede cesta. Radek na něj určite má. Dobře si vzpomínam, jak se Radkovi loni ve finále nevěřilo proti Almagrovi. A nakonec překvapil. Almagro nezvládl tíhu odpovědnosti a selhal. Radek oproti němu zářil. Takže teď bude Janko v situaci, že musí.
Radek a Tomáš jsou sehraná dvojka, ve čtyřhře tahají v DC vynikajíci šňůru vyhraných zápasů. Tam klukům stoprocentně věřím.

Takže na závěr: Zlomte vaz kluci!
Reagovat
Jan
Já bych Forehandovi zas tak nenadával. Nebudou to mít kluci lehké, může se jim to podařit přes Tipsu a debla, ale také můžou odejít poražení 4:1, když Štěpánek prohraje s Tipsou, což také není nemožné a kdyby hrál v Deblu za Srby Djokovič, třeba by mohli prohrát i toho debla. Takže rozhodně to nebude snadné, spíš hodně těžké.
Reagovat
smazaný uživatel
Jan, já přece netvrdím, že to bude snadné, nic takového určitě neočekávám. Jen mi tyhle pesimistické předpovědi občas připadají jako by se v tom ten dotyční, kdo to píše doslova vyžíval, jako by měl radost z pravděpodobné jednoznačné porážky, tak to vyzní.
Myslím, že náš tým si zaslouží víc podpory a respektu za to, že se vůbec do toho finále po druhé v řadě dokázal dostat. A né být takovým jednoznačným způsobem zatracován.
Reagovat
Jan
Ono i ten Tomáš může rupnout i s Tipsou, jako třeba teď prohrál s Raoničem, možné je cokoliv. I ta horká srbská půda udělá své. Jak teď tu byl odkaz, že Srbové dělají potíže už předem, že co se dojednalo najednou neplatí. Zdá se, že budou dělat všechno možné i v zákulisí, aby nám to znepříjemnili. Nakonec i posledně, když tam naši hráli, jak přijel Djokovič unavený z USO a v pátek nenastoupil, nebyl snad ani nahlášený, pak najednou hrál v sobotu Djokovič debla a v neděli Djokovič místo Troického, dělali všechno možné, aby Djokovič nemusel unavený v pátek hrát, pak zase naopak zaonačili, aby v neděli hrál místo Troického, hrozné machinace. A dá se nějaká divočina čekat i teď. Ale budeme držet palce, aby se to povedlo.
Reagovat
smazaný uživatel
Klid. Mi to zas tak provokativní nepřijde. Forehand je fanda jednoho z nejlepších hráčů, takže si nedovede představit že by jiný top hráč prohrál.
Já třeba zase vidím skulinku vždycky. Ne nadarmo jsem si vsadil na Rosola a Darcise proti Nadalovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Schovaj si tie svoje lokal patriotické chúťky na futbal, toto je tenis..

Ja nikam neprichádzam, ja som tu dlho a odkakživa riesim len tenis, tenisové dvojice a prognozy na vitazstvo, bez toho aby ma zaujímala národná príslušnosť.. Nemám pocit, že diskutér inej národnosti ako českej alebo srbskej sa k tenisu moze vyjadrit len počas individuálnych turnajov...Takže ak berieš moj príspevok ako provokáciu, zrejme nepoznáš tunajšie pomery, alebo si národne trochu precitlivelý..Ja nemám dovod Nolemu fandiť, každé jeho body znamenajú aj body do rebríčka, čím ohrozuje Rafu a to je moj favorit a favoritom bude aj proti slovenským hráčom..

Takže ozaj šlo len o suchú prognózu opierajúcu sa o fakty, inak nič proti Čechom nemám, mať mindrák z druhých národností je v dnešnej dobe prežiok..
Reagovat
Reti64
Souhlasím s Forehandem. Ostatně aktuální kurz na zápas v Bělehradě je 1,337 - 3,49. Kdo si myslí, že Berdych se Štěpánkem zápas v Srbsku zvládnou a DC vyhrají, má možnost si vydělat...
Reagovat
smazaný uživatel
do finale sa toho este moze vela veci zmenit,ale ak bude Novak fit,tak nemyslim ze cez neho vedie cesta,Stepanek-Tipsarevic=Janko bude vyhecovany,oddychnuty,Radek by mohol piatok vynechat a sustredit sa na realnejsie ciele,ale aj tak si myslim ze favoritom su domaci,ale zasa nie tak velmi ako su nastavene kurzy na vitaza
Reagovat
smazaný uživatel
Taky souhlasím s Forehandem, v tenise je národnost pasé... Zmiňuješ tady římskou otočku Berdycha proti Nolemu, ale musíš si uvědomit, že to byl jediný podobný zápas během dvou let, unikátní, výjimka potvrzující pravidlo. Berdych není žádný Delpo nebo Wawrinka, aby nějak zatopil Djokovičovy, aby s ním dokázal dlouhodobě hrát vyrovnaně. Berdych může Noleho porazit jednou za deset zápasů, co se mu povedlo právě letos v Římě.
Reagovat
Jan
Co se týče národnosti v tenisu, zeptej se Srbů, jestli jim je taky passé. Jestli jim bude jedno, zda vyhrajeme my nebo oni.
Reagovat
smazaný uživatel
QC0wkyG67O
zisti čo je a.d.d. a vyciciavač

http://www.tenisportal.cz/uzivatel/aktivace/?code=7448

Národnost v tenisu není tak intenzivně vnímaná jak třeba ve fotbale, ale v DC a v FC přece o národní reprezentaci jde především!
vencape, máš pravdu v tom, že Tom není žádný Delpo nebo Stan, ale je v žebříčku dokonce výš, než zmiňovaní hráči. A navíc pořád se zapomíná na Janka a jeho letošní formu. Nebo spíš NEformu.

A ještě pro Forehanda: Né, národně přecitlivělý nejsem. Spíš mně dostala tvá poznámka o tom, že Berdych je bez šance a následně tvá reakce že aj vaši borci jsou bez šance... Tak schválně, který tým má větší šance porazit Srbsko ve finále Davis cupu- slovenský nebo český? Myslím že odpověď sám velmi dobře znáš.
Reagovat
carolyn
http://sport.aktualne.centrum.cz/berdych-vs-hrdinove-webu-proc-celi-doma-zasti-a-nenavisti/r~8f7b885834e111e3bd2b0025900fea04/?utm_source=centrumHP&utm_medium=sportbox&utm_campaign=B&utm_term=position-4
Reagovat
gigin
Plán vysílání turnaje WTA Tour v Lucemburku na úterý 15. října:

13.00 EI Katarzyna Piterová (POL) vs. [4] Kirsten Flipkensová (BEL)
poté Timea Bacsinszká (SUI) vs. [2] Sloane Stephensová (USA)
18.00 E2 [1] Caroline Wozniacká (DEN) vs. Mandy Minellová (LUX)
poté [3] Sabine Lisická (GER) vs. Donna Vekičová (CRO)
Reagovat
tommr
díky za info. Nevíš náhodou proč se nevysílají živý zápasy už od 11:00 a místo toho dávají záznamy včerejších zápasů? :)
Reagovat
gigin
To fakt netuším, zkus se zeptat Basy :))
Reagovat
dadaft
hodně běhavý tenis hraný především na umístění, hodně technických úderů, v prvním setu 30 winnerů........ - nedívá se na to špatně, ))
Reagovat
dadaft
výborně Magdo, udržela jsi level zatímco Pervak začala chybovat.
zápas se Simonou Halepovou by mohl být fajn.
Reagovat
Frick
Zajímavá lokalita. Ale je tam asi 5 hráček TOP 200, to mi přijde na 25k turnaj celkem dost. A když si vezmu tu lokalitu. Bych si radši vzal to Rock Hill. A zajímavej je ten turnaj v Makinohaře (JPN). Nemůže to bejt pro některý slabší hráčky dobrý, zkusit si trávu takto "nanečisto" Nebo to nemá smysl, bo ty čtyři "zelený" týdny v červnu 2014 jsou velmi, velmi daleko?
Reagovat
Frick
Pokud budou Tipsa i Djoker k dispozici, tak bude hodně špatný. Skoro si řikám, že spíš Tipsa porazí Tomáše než aby Radek zdolal Tipsu :-(

Kurz je Srby 1,33, to mi přijde hodně. Ale asi se koketuje s myšlenkou, že Djoker nemusí býr...
Reagovat
Sonja
Tipsa je bez formy...zatímco Radek obráží challengery a nahání sebevědomí:-D
Vůbec bych to neviděla tak jasně, naopak- bude podle mě rozhodovat 5.zápas, možná v 5 setech.
Reagovat
smazaný uživatel
V DC se Tipsa extra vyhecuje. Navíc proti Štěpcovi :D
Reagovat
Sonja
Tu vyhecovanost, vzhledem k tomu, že ji maj oba společnou, jsem vykrátila:-P
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist