Lendl v exhibici ve Stromovce porazil Nováka

19. 5. 2012, 21:16
Aktuality 0
Ivan Lendl se vrátil po 39 letech vítězně na pražskou Spartu. Bývalý první hráč světa porazil v dnešní exhibici v rámci turnaje žen ITF Sparta Prague Open ve Stromovce Jiřího Nováka 8:5.
Profily hráčů
Ivan Lendl a Jiří Novák

Do zápasu vstoupil lépe Ivan Lendl a rychle šel do vedení 3:0. To Jiřího Nováka zaskočilo a komentoval vývoj zápasu slovy: “Já myslel, že to bude exhibice?!”

Podobných bonmotů diváci slyšeli během zápasu několik a všichni se očividně dobře bavili. Stejně tak se naskytlo několik komických situací, které příjemně odlehčovaly atmosféru zápasu. Jirka Novák si například při míčku Ivana Lendla, který šel zhruba čtyři metry za základní čáru, nechal zavolat hlavního rozhodčího, aby posoudil, zda to byl opravdu aut. Lendlovi to nedalo a k situaci dodal: “Kdyby tohle padlo v Paraguayi, možná by Ti to prošlo.” 

"Je fajn, že přišlo tolik lidí, to se vždycky hraje líp," komentoval Lendl potěšeně zcela naplněnou kapacitu 1200 míst. "Jirka zestárl, ty dva roky jsou na něm poznat. Já taky zestárl o dva, ale je to menší procento v 52 letech než v 35 letech," smál se. 

V české metropoli hrál Lendl poprvé od exhibice před 22 lety v holešovické hale, na antuce pražské Sparty absolvoval zápas naposledy jako třináctiletý v roce 1973. "Kdo to uhodne, vyhraje tričko," vyhlásil a správný rok se z hlediště ozval.

Dvaapadesátiletý Lendl stejně jako předloni při exhibici s Novákem v Prostějově a následně v Ostravě se Švédem Björnem Borgem hrál výtečně. Dobře podával, jeho forhend byl milimetrově přesný a k tenisu přidal i nespočet legrácek.

"S Jirkou musím hrát úplně naplno. Když nebudu hrát naplno, tak to moc exhibice nebude, spíš exekuce. Já musím hrát naplno, a když vyhraju, je to lepší. Když prohraju, nic se neděje. Je třeba hrát, ale i diváky pobavit," řekl Lendl.

Za stavu 5:3 a 40:15 měl Lendl první mečbol. "Ten se musí hrát opatrně," řekl a s Novákem si vyměnili deset bekhendů, než skončil míč v síti. Ozval se potlesk na počest Lendlovy výhry, ale hráči se dohodli, že se bude hrát dál.

"Vždyť je hokej!" zazněl výkřik z tribun, ale většina diváků z ochozů rozhodnutí kvitovala a dál se dobře bavila. Třeba když Novák zkusil úder zády k síti mezi nohama á la Roger Federer. "Co to bylo, forhend nebo bekhend?" ptal se Lendl, jenž si vzápětí připravil další mečboly a při třetím zápas definitivně ukončil.

Osminásobný grandslamový vítěz vede nad Novákem vzájemnou bilanci 1,5:0,5. Jejich první zápas totiž skončil netradiční remízou 5:5. "Jsme průkopníci tenisové remízy a čekal jsem, že to tak nenechá. Má to v ruce," řekl Novák.

Do Česka jezdí Lendl poslední dobu docela často. Při svých návštěvách většinou zůstává v klidu v ústraní, buď v prostějovském klubu, navštěvuje rodiče a převážně hraje tenis a oblíbený golf. "Já jsem domácí typ," říkal otec pěti dcer.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist