Lepchenkové byl zkrácen trest za doping. Užité zakázané látky nebyly uvedeny ve složení výživových doplňků

3. 2. 2023, 19:31
Aktuality 2
Američanka Varvara Lepchenková uspěla v boji o snížení trestu za doping a místo čtyřletého zákazu startů si odpyká distanc na 21 měsíců. Na nové podobě postihu se dohodla s Mezinárodní tenisovou federací ITF už vloni v říjnu. Tento týden ji schválila i sportovní arbitráž CAS, k níž se hráčka předtím odvolala. Se snížením trestu už souhlasila i Světová antidopingová agentura WADA.
Profily hráčů
Varvara Lepchenková (© Profimedia)

Bývalá 19. tenistka světového žebříčku měla v červenci 2021 v Budapešti pozitivní test na metabolity adrafinilu a modafinilu. Poté startovala na třech dalších turnajích včetně Charlestonu, kde získala svůj jediný titul. Až poté byla v srpnu suspendována.

Své odvolání k CAS založila na zjištění, že látky obsahovaly výživové doplňky, v jejichž složení nebyly uvedeny. Podle dnešního vyjádření ITF Lepchenková přijala verdikt, že se dopustila porušení pravidel a trest jí byl proto zkrácen. Lhůta 21 měsíců se bude počítat zpětně od srpna 2021, kdy naposledy hrála, a vyprší letos v květnu.

V současnosti šestatřicetiletá Lepchenková měla problémy s dopingem už v roce 2016. Tehdy měla pozitivní test na meldonium. Obvinění ale byla zbavena, protože uspěla s obhajobou, že tablety přestala brát ještě před zařazením meldonia na seznam zakázaných látek.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
Nola
nikto netusi ako na tom je?
najkor Masha, potom Simona.... a teraz Lepsenko, ktora ma iste ruske korene a nikoho nezaujima, mozno nabuduce pojdu po Ige, uvidime... alebo po Sabalenke, ak vyhra viac, resp. Rybakine.... necham sa prekvapit, trebars mi niekto napise, ze som zase mimo.....
Reagovat
aligo
Ale pokud nebyly látky uvedeny, tak je jasné, že nešlo o úmysl a nemělo by se o žádném postihu mluvit... Nevím no...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist