Loni chtěl skončit. Dnes je Robert prvním lucky loserem v 4. kole Australian Open

18. 1. 2014, 13:39
Aktuality 3
Francouzský tenista Stéphane Robert prožívá skvělé dny. V Melbourne dnes třiatřicetiletý hráč postoupil jako první "lucky loser" v historii do osmifinále Australian Open a díky tomu vydělá minimálně 120.422 amerických dolarů, což je největší částka v jeho třináctileté kariéře.
Profily hráčů
Stéphane Robert (© Tennis Australia)

Většinu kariéry strávil Robert na turnajích kategorie Challenger, nižšího okruhu pod sérií hlavních akcí ATP, na kterém tenisté vydělávají malé částky.

Po výhře ve 3. kole nad Slovákem Martinem Kližanem má ale vyděláno na sezonu. Už nyní má na kontě více než za celý loňský rok. "Nestarám se o žebříček, o peníze během turnaje. Jakmile to udělám, okamžitě prohraju," řekl Robert, který se posune do první stovky žebříčku, v kterém byl nejvýše na 61. místě v roce 2010.

Do hlavní soutěže se dostal díky štěstí. Prohrál v posledním kole kvalifikace, ale do turnaje nastoupil po zranění Němce Philippa Kohlschreibera.

"Nedá se mluvit o splněném snu, ale o využití šance," řekl Robert, který se prý dozvěděl asi deset minut před 1. kolem, že má jít hrát. "To bylo hektické, vůbec jsem to nečekal, ale zvládl jsem to," řekl k zápasu se Slovincem Aljazem Bedenem. Nutno podotknout, že pro případ odhlášení některého z tenistů byl Robert předem vylosován jako lucky loser, takže čáastečně s tím musel počítat.

Už jednou se na poslední chvíli do jiného turnaje před čtyřmi lety dostal místo Argentince Davida Nalbandiana. Němce Kohlschreibera osobně nezná, ale až ho potká, tak mu poděkuje. "Stejně jako tenkrát Davidovi," řekl Robert.

V minulém roce byl Robert až na 280. místě světa a zvažoval konec kariéry. "Byl to těžký rok, musel jsem hodně počítat peníze a občas spát v hostelech, ale užíval jsem si to. Rád potkávám lidi, nevadilo mi to a bylo to v pohodě," vyprávěl Robert.

Největší pozornost na grandslamu si Robert vysloužil v roce 2011, kdy jako hráč z kvalifikace porazil Tomáše Berdycha z mečbolu v 1. kole French Open. Ještě větší slávu by sklidil, pokud by v osmifinále nyní zdolal Brita Andyho Murrayho.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
Rafaeoli25
Hráče jako Robert fakt upřímně lituju, nikoho nezajímaj i když udělaj takovej úspěch, samozřejmě měl příznivej los, přesto si respekt zaslouží. On ale neni moc diskutovanej ani takovej talent jako je Bautista, tak nevim co na to říct, snad jen dívejme se i mimo první dvacítku a český hráče, i ostatní si občas zaslouží pozornost..
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak je fakt strašný bejt v něčem v nejlepší třístovce na světě a nemít na slušný ubytování. Pak to člověk jen srovnává s kdejakym našim ligovym čutálistou, kterej je na tom finančně daleko líp, to je smutný..
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda no, taká šanca pre Kližana nemusí prísť za celý rok. Mal by 196 bodov do rebríčka a možnosť hrať s Murraym, takto má len 106 bodov a letí domov. Výkon slovenskej jednotky bol však katastrofálny, zápas som pozeral, toľko zbytočných chýb to bolo až neuveriteľné.
Vždy je však lepšie vypadnúť v 3.kole, lebo namále mal nielen v 1.kole kvalifikácie - ale aj pri losovaní lucky loserov.
Mrzieť to však ešte bude trochu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist