Macháč zkompletuje start na všech grandslamech, zraněná Fruhvirtová v kvalifikaci Wimbledonu neuspěla

29. 6. 2023, 13:57
Aktuality 27
Tomáš Macháč (22) ve Wimbledonu zkompletuje účast v hlavní soutěži všech čtyř grandslamů. Na trávě v londýnském Roehamptonu prošel tříkolovou kvalifikací, když mu v závěrečném třetím kole za stavu 3:6 a 3:0 vzdal Francouz Lucas Pouille (29). Brenda Fruhvirtová (16) mohla i potřetí projít kvalifikací majorů. Nad Yue Yuan (24) vedla 6:3 a 3:0, ale náskok kvůli zranění nedotáhla a Číňance podlehla 6:3, 4:6, 3:6.
Tomáš Macháč (© Profimedia)

Tomáš Macháč loni přišel o travnatou část sezony kvůli zranění a letos se tak na trávě představil po dvou letech. Těžký přechod z antuky na specifický zelený povrch ale zvládl a v londýnském Roehamptonu se poprvé kvalifikoval na slavný Wimbledon.

Dvaadvacetiletý rodák z Berouna na britských ostrovech začal všechny tři duely hůře, ale nakonec pokaždé slavil. V prvním kole proti Jasutaku Učijamovi odvrátil tři setboly, následně proti dalšímu Japonci Kaičimu Učidovi otočil z 0:1 na sety a navzdory po úvodní ztracené sadě uspěl i dnes v rozhodujícím třetím kole.

S Francouzem Lucasem Pouillem, s nímž prohrál před měsícem na pařížské antuce, v úvodu nepotvrdil brejk na 2:1, prohrál pět ze šesti gamů a úspěch se mu vzdálil. Když ale v úvodu druhého setu získal první tři hry, za stavu 3:6 a 3:0 mu bývalý desátý hráč světa vzdal.

Macháč prošel grandslamovou kvalifikací popáté v kariéře a minimálně jednou na každém z nich. Hlavní soutěž na grandslamu si zahraje pošesté v kariéře a poprvé ve Wimbledonu. Vyhrát zápas v ní dosud dokázal jen na Australian Open v letech 2021 a 2022.

 

Fruhvirtová se zranila a nedotáhla náskok

Brenda Fruhvirtová si loni sérií 27 výher a také osmi triumfy na antukových podnicích W25 udělala jméno a i díky zlepšenému rankingu letos startuje výhradně na nejvyšším okruhu. Jedinou výjimkou je zastávka na W40 v Indii, kde zvládla i své deváté profesionální finále a ukořistila svůj první titul mimo antuku a ten vůbec největší.

V probíhající sezoně debutuje na jednotlivých grandslamech a po Australian Open a French Open mohla uspět v tříkolové kvalifikaci také ve Wimbledonu. Zatímco v Austrálii byla ve druhém kole na pokraji vyřazení a v Paříži likvidovala hned na úvod mečbol, v Roehamptonu dominovala a vypadalo to na jízdu bez ztráty jediného setu. Ve skvěle rozehraném duelu se 106. hráčkou světa a nasazenou jedenáctkou Yue Yuan se však zranila.

Fruhvirtová odvrátila úvodních pět brejkbolů a do stavu 6:3, 3:0 předvedla jediné zaváhání, když soupeřce dovolila dvěma čistými hrami v řadě snížit z 1:4 na 3:4. V následujícím průběhu však ubrala na razanci, začala mít potíže se servisem a po čtyřech ztracených gamech po sobě si nechala ošetřovat nejspíše levou kyčel. Utkání dohrála do konce a navzdory omezenému pohybu a trápení na podání do poslední chvíle vzdorovala. Rozjetou Číňanku ale zastavit nedokázala.

Mladší z talentovaných sester mohla rozšířit počet Češek v hlavní soutěži na 12 a znovu usilovat o svůj premiérový postup do druhého kola na nejvyšší tour. Los hlavní fáze proběhne v pátek v 11:00 našeho času.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

27
Přidat komentář
Mac
nema sanci na ll?
Reagovat
Mac
brenda
Reagovat
SpacialRecognition
to by se muselo odhlásit cca 7 hráček aby vůbec měla teoretickou šanci na vylosování na LL.
Reagovat
tommr
z Wimbledonu se stejně nikdo neodhlásí ...
Reagovat
Mac
ale nejaka mensi epidemie covidu...smilesmile
Reagovat
Mac
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš Macháč vydělal 990 720 Kč hrubého. Gratuluji. zdroj: https://www.wimbledon.com/pdf/The_Championships_2023_Prize%20Money.pdf
Reagovat
Marduch
Mínus daň, hotel a letenky, takže něco málo přes 500 talířů
Reagovat
Krisboy
...i to je dost na to, aby mu to někteří opelichanci záviděli.
Reagovat
lvicek
To je v UK tak nizka dan?
Reagovat
Ianny
55000 liber by mělo být víc ne?
Reagovat
Dobry-den
Tomáš - štěstí
Brenda - smůla

Dneska to mělo být s postupem přesně naopak...
Reagovat
tommr
jj taky bych byl radši kdyby to dopadlo obráceně ... smile
Reagovat
hanz
Vono je to buřt, vypadli by stejně oba brzo.
Reagovat
darek.vrana
Já nevím, proč tady všichni fandí víc ženským než chlapům. Ženských tam máme tři pr..., chlapy jen 3.
Reagovat
Dobry-den
Sám sis odpověděl. Holek je víc, tak se víc a častěji fandí.
Reagovat
darek.vrana
No ale když si můžu vybrat, jestli chlap nebo ženská, tak vyberu chlapa, ne? Právě proto, že jich je málo... A pro mě jsou chlapi teda mnohem prestižnější.
Reagovat
Dobry-den
Však jasně, tvůj názor, fandi si, komu chceš.

Ale ono těm našim klukům je docela těžký fandit, pokud máš na mysli Lehečku, Macháče a Veselého, tak jeden je mentál, druhej se štítí postupu do stovky a ten třetí je tu každému jen pro smích. Pokud myslíš Menšíka, tak ten je pro změnu dost nesympatickej. A ostatní - challengerová úroveň, nuda.

Za to u holek máme GS vítězky, bývalou světovou jedničku, skvělé mladé naděje, šikovné a sympatické hráčky jako Muška, každý si tam něco najde. Pánové jsou spíš k pláči a byť já osobně na ně kouknu, tak se nedivím, že je tu spousta lidí úplně ignoruje...
Reagovat
darek.vrana
Podle mě Lehečka s Macháčem a Menšíkem je zajímavá trojka, hrajou pohledný tenis a minimálně první dva jsou i celkem sympaťáci. Jsou mladí, takže tam potenciál určitě je. Ale tady rozkliknu rubriku Češi v akci a tam tisíc komentářů o Palicové, Šálkové, Knutsonové apod.
Reagovat
Dobry-den
Budou muset pánové zabrat, úspěch budí zájem. Když hrál Berdych, tak tu byla spousta komentářů.
Reagovat
baggik
Lehecka je dobrej.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já si teda vybral ženskousmile

Postup si vác zasloužila Brenda, ale jinak ti rozumímsmile
Reagovat
Ereinion
tak Brenda má 16, za mě se nic neděje, na USO už to třeba dá
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile
Reagovat
darek.vrana
Zaplať pánbůh za skreč. První set zase řádně pohnojil a moc bych mu v dalším průběhu nevěřil. Ale teď ho třeba bude čekat nějaké zvučné jméno a zase bude mít šanci se předvést.
Reagovat
jackiec
A pak už poněkolikáté jako vždy zapadne a bude to pořád plácaná na challengerech.
Reagovat
GaelM
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist