Málaga volá! Macháč s Lehečkou porazili i Korejce a Češi jsou blízko postupu

14. 9. 2023, 18:09
Aktuality 39
DAVIS CUP - Čeští tenisté si s velkou pravděpodobností zajistili postup do čtvrtfinále finálového turnaje Davisova poháru, kterého se v listopadu ve španělské Málaze zúčastní osm nejlepších zemí. Ve skupinové fázi ve Valencii si po domácím Španělsku poradili 3:0 na zápasy také s Jižní Koreou, když první bod vydřel Tomáš Macháč (22) po téměř tříhodinové bitvě se Seong Chan Hongem (26), Jiří Lehečka (21) následně potvrdil roli favorita v souboji týmových jedniček proti Soonwoo Kwonovi (25) a Jakub Menšík (18) s Adamem Pavláskem podtrhli výhru ve čtyřhře.
Tomáš Macháč (© Profimedia)

Češi si den po triumfu nad Španělskem (3:0) ve skupině C připsali druhé vítězství, kterým si s velkou pravděpodobností zajistili jedno ze dvou postupových míst a premiérovou účast ve čtvrtfinále nového formátu soutěže (od roku 2019).

Definitivní jistotu mohou získat už po pátečním duelu Srbska se Španělskem. Domácí Španělé, kteří by pro zachování naděje museli zvítězit 3:0, se musejí obejít bez hlavní hvězdy Carlose Alcaraze, Srbům již naopak pomůže světová jednička Novak Djokovič. Vyřazovací fáze se hraje od 21. do 26. listopadu v Málaze.

Macháč – Hong 7:6, 4:6, 6:2

První bod zajistil týmu kapitána Jaroslava Navrátila znovu Tomáš Macháč, který ve Valencii zdolal po takřka třech hodinách Seong Chan Honga 7:6, 4:6, 6:2. Dvaadvacetiletý rodák z Berouna vyhrál v týmové soutěži šestý ze sedmi singlových zápasů.

Stodevatenáctý hráč světa Macháč vstupoval do utkání proti Seong Chan Hongovi v pozici favorita, v prvním setu se mu ale nedařilo prolomit soupeřův servis. Macháč nevyužil pět brejkbolů a utkání dospělo do zkrácené hry. V ní sice český tenista ztrácel 0:2, vývoj ale otočil a ve vyrovnané koncovce proměnil čtvrtý setbol na 10:8.

Šestadvacetiletý  Seong Chan Hongovi ale zápas nevzdal. Ve druhém setu odvrátil za stavu 2:2 další brejkbol a krátce nato získal game při Macháčově servisu. Za stavu 5:4 nedovolil českému tenistovi proměnit ani sedmý brejkbol a po třetím setbolu vývoj srovnal.

Macháč v úvodu třetí sady získal vytoužený brejk a Korejec si za stavu 0:3 vyžádal pauzu na ošetření. Přestože se ještě Seong Chan Hongovi snažil do utkání vrátit, český tenista mu už nenabídl jediný brejkbol a v závěru prolomil soupeřovo podání ještě jednou. Celkem si Macháč pomohl deseti esy a zahrál 42 vítězných míčů.

"První set byl velice náročný. Nemohl jsem soupeře brejknout a ani on mě. Od druhého setu jsem měl šance, které jsem nevyužil. Soupeř měl pak jedinou příležitost na mém servisu. Zahrál jsem ho opatrněji a on toho využil," řekl Macháč České televizi.

"Zahrál jsem bohužel takticky blbě. Na třetí set jsem v sobě našel strašnou sílu. Začal jsem se soustředit na to, co mám hrát, abych ho porazil, a to se mi povedlo," doplnil Macháč.

Kwon – Lehečka 1:6, 5:7

Druhý bod opět obstaral Jiří Lehečka. Po středečním skalpu žebříčkově lépe postaveného Alejandra Davidoviche potvrdil roli papírového favorita proti Soonwoo Kwonovi. Bývalého 52. hráče světa, jenž se vrací po půlroční pauze zaviněné zraněním, přehrál 6:1, 7:5.

Český tenista měl do utkání suverénní nástup. Po dvou brejcích vedl brzy 5:1 a za 24 minut využil první setbol. Korejská jednička se ve druhém setu zlepšila a otočila nepříznivý vývoj ze stavu 3:4 na 5:4, Lehečka ale v jedenácté hře brejknul soupeře ještě jednou a ukončil duel prvním využitým mečbolem.

Lehečka se ve Španělsku představuje poprvé od porážky v prvním kole US Open, kterou utrpěl pouhé dva dny po svém premiérovém vystoupení ve finále turnaje ATP. V Davis Cupu si připsal už šestou výhru v řadě, celkovou bilanci v týmové soutěži upravil na 5:3.

"Cením si toho strašně moc. Jedna věc je vyhrát zápas a porazit Španělsko nebo Koreu. Druhá věc ale je uspět bez ztráty zápasu. To je pro nás strašně moc cenné, protože víme, že se každý bod počítá. Proto i včerejší výhra kluků ve čtyřhře byla strašně cenná a byli jsme za ní šťastní," řekl Lehečka.

Menšík/Pavlásek – Nam/Song 3:6, 7:6, 6:4

Na konečných 3:0 upravili Jakub Menšík s Adamem Pavláskem, kteří zdolali 3:6, 7:6, 6:4 pár Ji Sung Nam a Min-Kyu Song.

Českému páru se povedl stejně jako ve středu proti Španělsku obrat. Menšík s Pavláskem ztratili první set za 33 minut, ve druhém si ale vynutili zkrácenou hru, v níž uspěli 7:5. O šestém vítězství týmu kapitána Navrátila na turnaji nakonec rozhodla sedmá hra třetího setu, kdy Češi soupeře brejkli a náskok si už pohlídali.

• FINÁLOVÝ TURNAJ DAVIS CUPU •
skupinová fáze, tv. povrch / hala
čtvrteční výsledky (14. 9. 2023)
Česko - Jižní Korea 3:0 | Valencie, Španělsko
Macháč - Seongchan Hong 7:6, 4:6, 6:2
Lehečka - Soonwoo Kwon 6:1, 7:5
Menšík/Pavlásek - J. Nam/M. Song 3:6, 7:6 (7:5), 6:4
Kanada - Švédsko 3:0 | Boloňa, Itálie
Pospisil - Borg 7:6 (7:5), 5:7, 6:2
Diallo - E. Ymer 6:4, 6:3
Galarneau/Pospisil - Bergevi/Goransson 7:6, 7:6
Austrálie - Francie 2:1 | Manchester, Velká Británie
Purcell - Mannarino 6:7 (4:7), 4:6
De Minaur - Humbert 7:6 (7:2), 6:3
Ebden/Purcell - Mahut/Roger-Vasselin 7:5, 6:3
Nizozemsko - USA 2:1 | Split, Chorvatsko
Van De Zandschulp - Paul 7:6 (7:2), 6:2
Griekspoor - Tiafoe 6:3, 6:7 (7:9), 7:6 (7:3)
Koolhof/Middelkoop - Krajicek/Ram 7:6, 6:7, 3:6
Pořadí skupin

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

39
Přidat komentář
Orgasmator
Málaga už jen 1 game Novaka a jsme tam...smile
Reagovat
darek.vrana
To už jsme byli předtím.
Reagovat
Orgasmator
smile
Reagovat
fujtajblick
že se za DC nepřipisují body.
Reagovat
darek.vrana
Já se hrozně těším (jestli se toho dožiju) na dobu, kdy si budu moct užít DC a nebudu muset mít neustále prst na dálkovém ovladači, abych po každé výměně vypínal zvuk kvůli bandě přitroublých pitomců s trumpetami. Kdo s tím vůbec přišel a proč zrovna Češi jako jediní na světě musí už asi 15 let podstupovat tuhle nebetyčnou trapárnu?? Oni si myslí, že monotónním troubením po každé výměně nějak našim hráčům pomáhají?
Reagovat
Palecek
Toto prostě k DC patří? Viděl jste resp. Zslyšel jste někdy kotel třeba Argentiny, Peru nebo Brazílie? To těch pár nasich věrných skalních fandů jsou proti nim čajíček. Jestli se nepletu, tak i Španělé měli v zápase proti naším trubky. Ale co je hlavní, tak jak kluci, tak i kapitán našemu kotli děkují, takže je to jak se zdá vítaná podpora.
Reagovat
darek.vrana
Sleduju Davis Cup třicet let a nikde jsem neviděl tuhle stupiditu. Ano, Argentinci fandí jako na fotbale, ale normálně. Křičí, tleskají, hecují, ale netroubí jak dementi monotónně po každé výměně od začátku do konce stejně. Tohle je organizovaná skupinka tupounů, kteří akorát lidem tenis otráví.
Reagovat
darek.vrana
A že je to vítaná podpora? Co mají asi kluci říct, když se jich na to zeptají a oni vědí, že to je najatá skupinka (asi) z Prostějova. Těžko můžou říct, ať si ty trubky strčí do p.dele. Vsadím se, že ty výjezdy všem platí Černošek.
Reagovat
Pecminek
Třicet let sledujete prosím Vás, co? Dle mého tak maximálně svého tátu jak si pinká o zeď garáže smile Nevím jestli umíte používat youtube, ale zkuste si najít pár DC mačů a budete asi čučet... i když bacha na ouška, aby vám to neudělalo doživotní poškození.

Vaše inteligence je velmi zarážející, na druhou stranu lidé ovládáni svým nezdolným egem, budou vždy všem vnucovat své pohledy a pravdy.... Takže díky, ale nebuďte troll.

PS: bohudík takové doby se nedožijete smile a jedinou stupiditu máte žel jen ve své hlavě a zdá se neléčitelnou smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile děkujeme za Váš názor pane vuvuzelistosmile
Reagovat
darek.vrana
Taky jsem si říkal, který z nich to asi bylsmile.
Reagovat
Nenela
Vuvuzely jsou otravne, drive meli cesti fanousci bubny, ale zas takove drama to neni. A vymyslet si, ze je to skupina najata Cernoskem, je dost bizarni. A kdyby to tak nahodou bylo, hlasim se do pristi skupiny, rada se necham nasadit smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Oni se budou hájit, že to je tradice, dost lidí si bez toho DC asi nedokáže představit, podobně jako rok bez Slunce seno a...
Jenže prostě všeho moc škodí. A troubení po každé výměně prostě patří někam fotbalu s pivem a párkem v ruce.
Nemám nic proti bouřlivé atmosféře, ale nikoli ve stylu US Open nebo našich vuvuzel...
Reagovat
darek.vrana
Podle mě to ani nikomu nepomůže. Když dá náš hráč dobrý míč a strhne se vřava, tak ho to vyhecuje, stejně jako když udělá chybu a ozve se třeba "nevadí, jedem". Ale oni do toho troubí, ať je bod nebo chyba, pořád to samé, tak co to má za smysl? To pak ani není poznat, komu vlastně fandí. Navíc mi přijde, že jich tam ja půlka nadraných a ještě dělají ostudu.
Reagovat
lvicek
Ja teda byla jednou na Davis Cupu, kdyz byl jeste Berda a Stepanek, a nevadilo mi to. I ted mi to nevadi, hnedka clovek pozna, ze je DC a ne nejaky turnaj, ani se nemusi podivat na obrazovku smile Uz jsem si zvykla, ze to k tomu patri :D.
Reagovat
Ianny
Je to věc názoru, mně to teda k tenisu vůbec nesedí. Teď třeba hraje Djokovic s Fokinou, je tam mnohem více lidí, fandí se hodně a je to úplně v pohodě. Žádné stádo extravagantních blbů tam nevidím.
Reagovat
farr
Lidí tam je podstatně víc a taky 32,6° C ukazovala kostka.. haha opravdu neuměj pustit klimošku, to je amatérismus nejčistšího zrna jaj ... Výborná organizace Pique výborná smilesmile
Reagovat
farr
K těm vuvuzelám to je zlo zel opravdu protivný zvuk, bubny a trubky to je úplně jiná kategorie zvuku, otravný to po čase může taky připadat, ale vuvuzelu by měla WHO zakázat jako zdraví nebezpečnousmile.
Reagovat
makro99
Jakej zapas?
Reagovat
lvicek
Uz si to pamatuju tak trochu matne, ale i s pomoci strejdy googla si myslim, ze to bylo Cesko - Italie v unoru 2012. Dvouhry v patek hrali Stepec a pak Berda, oba zapasy se dost protahly, takze jsme tam sedeli nejak do pulnoci tehdy ;). A vytrubovani jsme tam meli skoro 7 hodin, ale nevadilo mi to, byl to super zazitek.
Reagovat
makro99
tak tam sem nebyl... Seppi? a ňákej neznámej Ital?
Reagovat
lvicek
Seppi, Bolelli a ve ctyrhre Braciali, Starace.
Reagovat
makro99
jo, Bolleli, tak ten hrál v pátek s Berdychem bych řek; a štěpec vedl nad Seppim 2:0 a nakonec vyhrál v pěti setech.. bych řek :)
Reagovat
EllNino
Nakonec vůbec nemusí tento debl být špatný - Kuba má z našich asi nejlepší servis a Adam má největší zkušenosti a síť si pokryje, Jirka s Tomášem v deblu v DC opakově neuspěli a akorát jim bere debl síly ...

Samozřejmě do té doby, než se Kuba dostane v singu před Tomáše, ono to nebude dlouho trvat
Reagovat
darek.vrana
Dneska musím vzít Jakuba na milost, hrál o 100 procent líp než včera. Asi už se rozkoukal a víc si věřil.
Reagovat
turista
Dva vyhrané zápasy proti Španělsku a proti Jižní Koreji snad zaručují postup. Ani tento model DC není lehký. Kluci si zaslouží potlesk.
Reagovat
Kandinsky1
Takže když zvládnou i čtyřhru, tak postupují, ne ?
Reagovat
Nenela
To by uz snad meli. To by musely dalsi dva tymy porazit dva jine tymy a to uz nejde :-)
Reagovat
Kandinsky1
Ještě vlastně může nastat situace, že Korejci neuhrají ani zápas. Španělsko porazí Srbsko 3:0, to pak nás 3:0 a pak by rozhodovaly sety.
Reagovat
Nenela
Jo, to je teoreticky mozne, ale statisticky nepravdepodobne :-)
Reagovat
turista
To je nesmysl. Djokovič znamená jistý bod pro Srbsko, které Španěly zvalcuje a postoupí spolu s Českem.
Reagovat
farr
Naši se Srbskem 3:0 neprohrají, jsou v laufu a na vlně. Mančaft evidentně šlape.smile Aspoň na jeden bod si snad šáhnousmile...
Reagovat
turista
Taky si to myslím.
Reagovat
Dobry-den
Tomáš - myslím, že na challengeru by takovýto zápas prohrál. V DC se ale dokáže zmáčknout...smile

Jirka - tam se nic jiného než hladká výhra nečekalo, roli favorita zvládl. smile
Reagovat
hanz
Lehundovi už zase bliklo... kdy tohle vodmaže?
Reagovat
Kandinsky1
Proboha, jak se stane, že si nějací Češi oblíbí jeden z nejhorších vynálezů historie lidstava, vuvuzelu? Já sedět v jejich blízkosti, tak ji mají do půl hodiny v prdeli.
Reagovat
GaelM
Proč si někteří montují na auta pops and bangs a podobné sračky? Protože jsou to polodementní opice a dělá jim potěšení, když prostě můžou dělat rámus smile
Reagovat
Ianny
Jo je to hnus, to přece musí vadit i našim hráčům, zvlášť v hale.
Reagovat
Krisboy
J2rka ani Tomáš v Davis Cupu ještě neprohráli? smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist