Masters v Madridu a Římě by měly trvat 10 dní a rozšířit počet hráčů v hlavní soutěži

13. 9. 2017, 10:44
Aktuality 11
Asociace tenisových profesionálů (ATP) by měla letos v listopadu během Turnaje mistrů oznámit kalendář pro rok 2019. Jedna z plánovaných změn se bude nejspíše týkat antukových podniků Masters v Madridu a Římě. Prezident Italské tenisové federace Angelo Binaghi potvrdil, že jak v Madridu, tak Římě by se mělo bojovat po dobu 10 dní a počet míst v hlavní soutěži by se měl rozšířit na 96 hráčů.

"Viděl jsem plánované změny ze strany ATP. Od roku 2019 by vedení ATP chtělo, aby se turnaje v Madridu a Římě hrály po dobu 10 dní a v hlavní soutěži bylo 96 tenistů," řekl Binaghi v rozhovoru pro italskou televizní stanici SuperTennis. "Pokud budou změny schváleny, bude se muset s kalendářem hýbat více, jelikož teď Madrid a Řím zabírají jen dva týdny," dodal.

Madrid a Řím by se tak dostaly na stejnou úroveň jako Indian Wells a Miami, kde v hlavních soutěžích rovněž startuje 96 hráčů. Turnaje v Kalifornii a na Floridě mají v kalendáři vymezené dva týdny každý, dohromady tedy měsíc.

V Indian Wells, Miami, Madridu i Římě však hrají i ženy a jestli by se chtěla Ženská tenisová asociace (WTA) těmto změnám přizpůsobit, se zatím neví. Pokud by ženské turnaje zůstaly ve stejném formátu, zřejmě by Masters v Madridu a Římě startovaly v prvním týdnu až například v pátek, tudíž později než Indian Wells a Miami, kde je formát stejný pro muže i ženy.

Jelikož se ATP chystá zveřejnit kalendář už zhruba za dva měsíce, hrnou se nápady nejen ze strany samotné ATP, ale také jednotlivých turnajů. Například akce Masters v Indian Wells a Šanghaji by rády získaly nový status "super Masters". V případě schválení by se zvyšovaly odměny a body do žebříčku.

Roger Brennwald, prezident turnaje ATP v Basileji, už loni v listopadu navrhoval koncept "750 series", tedy kategorie, která by jeho akci postavila těsně pod podniky série Masters. K Basileji by se chtěly přidat Dubaj, Rotterdam a Peking.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

11
Přidat komentář
Kozoroh
Udělali by líp, kdyby jeden z turnajů Madrid/Řím vyškrtli z kategorie Masters, podobně u dvojice Kanada/Cinci.
Reagovat
kada.tom
tak prodloužení Masters v Madridu a Římě bych uvítal, ale jen pokud by do toho šla i WTA ... zkrátka udělat z toho měsíční dvojboj jako je v IW+Miami :-)

o kategorii 750 snad nebudu vůbec mluvit, zlaté 3 kategorie, které jsou všem srozumitelné a přehledné
Reagovat
.vorlik.
Jestli si něco opravdu zaslouží víc prostoru, je to tráva... jenže to je asi přání z říše snů. Tak alespoň že ta antuka. Hardu už je všude víc než dost a i když status super masters je očividně jenom o bodech a odměnách, zrovna nadšenej z toho nejsem.
Reagovat
smazaný uživatel
ja treba nechapu, kdyz v Australii maji slusne podminky na travu, ze ji opustili...a hraji na ni jen nejake ty mistni turnaje.
Mohu jeste pochopit ten argument konformismu a ekonomiky, dobre, ale proc treba nehraji GS a pripravne turnaje trebas na umele trave - coz by se dost odlisovalo od podniku v NY a tak nejak by se vubec ten GS odlisil.
Je to samy hard...coz podle me celkem ten muzsky tenis poslalo do - ani nechci rict kam...
Je to hodne videt na americkem muzskem tenisu jeden hardovy monotonista za druhym, vychovany na te sr*cce deco-turf.
Antukar, to je uz jen pojem, ktery drzi nad vodou par spanelu nebo jihoamericanu ale na rovinu, skomira to uz peknou radu let...a travar, no to uz je spis muzealni zalezitost...
Reagovat
.vorlik.
Já na jednu stranu chápu, že hard má jistý výhody - prakticky se o to člověk nemusí starat, což je opak antuky, natož trávy. Když zaprší, dá se to rychle vysušit a program může rychle pokračovat. Na hardu odpadaj nějaký náhodný nepravidelný odskoky, takže je to miň o náhodě. Taky se ten povrch nemění během turnaje...
Na druhou stranu hardy nejvíc ničí lidský tělo. A krása tenisu je i v tý rozmanitosti. Proto bych nerad, aby antuka byla zahnaná do koutu stejně jako třeba tráva, která je už víceméně jenom záležitostí tradice. Nebejt anglánu a jejich konzervatismu, možná už tráva zmizela z kurtů úplně.
Reagovat
sprchon
Souhlas, je to škoda... A jinak ten hard se během turnaje taky mění, záleží to na mnoha okolnostech.
Reagovat
lvicek
Mne pripada dost blby, ze pred Wimbledonem neni zadny jiny velky turnaj na trave, jen ty za 470 bodu. Pritom pred RG je Madrid a Rim (a zrovna letos to bylo tak, ze Halep, ktera do te doby hrala celkem prd, najednou ziskala asi 2500 behem mesice), pred USO je zase Rogers Cup a Cincinnati atd. Kdyz uz je na tu travu tak hrozne malo casu, meli by se aspon pokusit udelat nektery z pripravnych travnatych turnaju za 900 nebo 1000 bodu...
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/493487/tenistka-strycova-v-podpatcich-boty-super-ale-co-ten-zbytek.html
Reagovat
smazaný uživatel
sef italske ten. asoc. mi jmenem pripomina ty mafijni postavicky ze serialu Chobotnice...:)
A cela tahle akce i tak trochu na mne pusobi...
Reagovat
smazaný uživatel
Honba za peniazmi, hráči a zdravý rozum sú na poslednom mieste...
Reagovat
aligo
Takže by to mělo být rozprcasený jako na WTA... Škoda...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist