Mertensová porazila i Svitolinovou a zahraje si první grandslamové semifinále!

23. 1. 2018, 04:28
Aktuality 26
AUSTRALIAN OPEN - Elise Mertensová pokračuje na Australian Open v životním turnaji a také v letošní neporazitelnosti na turnajích. Dvaadvacetiletá Belgičanka ve svém premiérovém grandslamovém čtvrtfinále po výborném výkonu smetla chybující světovou čtyřku Jelinu Svitolinovou, o rok starší Ukrajince oplatila loňskou porážku a na turnajích vyhrála i devátý letošní zápas. V semifinále vyzve Caroline Wozniackou.
Elise Mertensová

Elise Mertensová loni prožila životní rok a za pouhé tři týdny letošní sezony tu loňskou nejspíše už trumfla. Belgičanka první letošní utkání prohrála, když v Hopman Cupu nestačila na rozjetou Kerberovou. Od té doby má však na kontě 11 vítězství v řadě. Další dva zápasy v australském Perthu totiž vyhrála, v dalším týdnu obhájila titul v Hobartu a na Australian Open je už v semifinále.

Dvaadvacetiletá rodačka z Lovaně v Melbourne bez ztráty setu přehrála kvalifikantku Kužmovou, domácí Gavrilovovou, Cornetovou, Martičovou a dnes i světovou čtyřku Jelinu Svitolinovou, kterou smetla 6-4 6-0, oplatila jí loňskou porážku i s úroky a poprvé v kariéře postoupila do semifinále grandslamu.

Mertensová dnes měla navrch ve všem. Od základní čáry skoro nekazila, trefila téměř dvojnásobek vítězných míčů (26-14) a méně nevynucených chyb (16-19). Svitolinová dnes na své poměry neobvykle často chybovala, zejména z forhendu, a byla hodně pasivní. Tahle taktika se jí proti rozjeté Belgičance absolutně nevyplatila.

Obě hráčky na úvodních servisech odvracely shodně jeden brejkbol. Ve třetí hře předvedla Mertensová skvostný game a soupeřce poprvé sebrala podání. Belgičanka s přehledem diktovala tempo výměn, nechybovala a ani precizní obrana Svitolinové si nedokázala s její nátlakovou hrou poradit.

Mertensová znovu úspěšně zaútočila v sedmé hře a už měla v zádech dva brejky. Favorizovaná Ukrajinka sice posléze skóre snížila, nicméně 37. hráčka světového hodnocení druhou šanci set doservírovat nepromarnila.

Chyby z rakety Svitolinové se kupily i ve druhé sadě. Světová čtyřka v úvodním gamu dokázala zlikvidovat alarmující stav 0-40 na podání, ovšem Mertensová si brejk vybojovala přes shodu a definitivně tím zlomila odpor soupeřky, která v dalším průběhu zápasu neuhrála jedinou hru.

Mertensová hrála čtvrtfinále grandslamu poprvé v kariéře. Naopak zkušenější Svitolinová byla takhle daleko na akci velké čtyřky už potřetí a ani do třetice neuspěla.

"Nemám slov," řekla dojatá Mertensová a následná děkovná slova směřovala i svému o dva roky staršímu trenérovi a zároveň partnerovi Robbeovi Ceyssensovi. "Snažila jsem se hrát agresivně, chodit si pro body i na síť a nutit soupeřku běhat," popsala svou taktiku, která fungovala skvěle.

"Na konci to byly nervy, ale dala jsem do toho všechno a vyšlo to," radovala se Mertensová, jež si dnes připsala druhou kariérní výhru nad hráčkou Top 10 a stala se první belgickou semifinalistkou grandslamového turnaje od Wimbledonu 2013, kde se mezi nejlepší kvarteto probojovala Kirsten Flipkensová.

"Nedala mi žádnou šanci. Klobouk dolů. Hrála opravdu skvěle. Jejímu výkonu jsem se dnes nemohla vyrovnat," pochválila na tiskové konferenci Belgičanku Svitolinová, která letos v Melbourne vyřadila dvě české zástupkyně Siniakovou a Allertovou.

Mertensová bude ve svém prvním grandslamovém semifinále čelit světové dvojce Caroline Wozniacké, která v druhém čtvrtfinále zdolala 6-0 6-7 6-2 Španělku Carlu Suárezovou.

• AUSTRALIAN OPEN 2018 •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 55,000.000 australských dolarů
úterní výsledky (23. 01. 2018)
• Dvouhra žen - čtvrtfinále •
Wozniacká (2-Dán.) - Suárezová (Šp.) 6-0 6-7(3) 6-2
Mertensová (Belg.) - Svitolinová (4-Ukr.) 6-4 6-0
• Čtyřhra žen - čtvrtfinále •
Babosová/Mladenovicová (5-Maď./Fr.) - Latisha Chan/Sestini Hlaváčková (1-Tchaj-wan/ČR) 6-4 0-6 7-6(6)
Su-Wei Hsieh/Shuai Peng (8-Tchaj-wan/Čína) - Šafářová, Strýcová (4-ČR) 6-1 6-4
• Smíšená čtyřhra - 2. kolo •
Sestini Hlaváčková/Roger-Vasselin (6-ČR/Fr.) - N. Kičenoková/Granollers (Ukr./Šp.) 6-2 7-5
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

26
Přidat komentář
Haitik
No, jestli dneska Caro prohraje, tak už jí slyším, jak si na tiskovce po zápase bude stěžovat na pozdní start jejího zápasu.. :DDD
Reagovat
Hector21
Pusholina končí...

beztak už je mi to přes týden jedno :)
Reagovat
EllNino
Nejen národnostně mi to zatím připomíná jízdu Yaniny Wickmayer na US Open 2009, kde tenkrát vyřadila Petru po senzačním skalpu Safiny :)

Nakonec to tam barala navrátivší Kim :) Jó to byl krásnej turnaj :)

Gratulace, tak ještě dál, klidně i do finále :D
Reagovat
baggik
Tak teď ještě vytřískat Dánku. Měla tady zatím jen okresní soupeřky a stejně málem dojela na fet. To půjde.
Reagovat
d@ve
Tak Karolína má teď šanci vystoupat zase o trochu výš. :)
Má to víceméně ve svých rukou..
Reagovat
d@ve
Spoléháme ještě na Karličku.. :)
Reagovat
svetova.dvojka
To je sestra toho belgického fotbalisty Mertense ?
Reagovat
baggik
Vzhledem k výšce pochybuji.
Reagovat
dadaft
Kerej brepta mi tady nedávno tvrdil, že je současný ženský tenis lepší než za časů, kdy se špička jmenovala Serena, Maria, Vika, Samantha, Petra nebo Li Na???
Reagovat
aligo
to by mě taky zajímalo :DDD Zlatá to éra :D
Reagovat
Andrew89
taky mi to chybí :D
Reagovat
misa
končí po slabém výkonu ve čtvrtfinále. Bethanie se už pomalu vrací k turnajům, takže se asi jednalo o poslední gs. vystoupení téhle české dvojice. Taky to byl poslední zápas Lucky jako třicetileté tenistky, příště už po 31. narozeninách :( Rychle to všechno utíká... Pozornější diváci si určitě všimnuli, že Lucie letos ve čtyřhrách pomalu podává, je možné, že chce šetřit ruku, což by po dvou turnajích sezony nebylo dobré znamení.

Další turnaj až za tři týdny v Doha, mezitím asi fandění ve Fed Cupu.
Reagovat
tommr
už se nemůžu dočkat až bude Lucka zase hrát s BMS. Bára debla nebere úplně vážně, hraje v něm na půl plynu a tím jak se jí nedaří stahuje Lucku s sebou do průměru. Až bude Lucka hrát s BMS tak její výkony půjdou určitě zase nahoru ...
Reagovat
horska.kraslice
Zápas jsem neviděla, ale dovedu si představit, jak byla Bára totálně rozbitá po předchozím singlu proti Karolíně
Reagovat
EllNino
ve skoro 32 letech nic překvapivého :)
Reagovat
misa
Souhrnem: Lucie potěšila v Austrálii úrovní hry, ale 1. a 3. kolo je v součtu hodně skromný výsledek. Zápas s Kerberovou (2 nevyužité mečboly) měla urvat ve svůj prospěch, zvláště když by chtěla ve dvouhře ještě výrazně postoupit vzhůru. S Karolínou taky nevyužitý setbol, začínají se hromadit nevyužité šance. V únoru LŠ odepisuje 290 bodů a je přihlášená do Doha a Dubaje, kde bude velmi silná konkurence. Uvidíme, co jí tam zase nalosují.
Reagovat
lvicek
No jo, prijde mi, ze u Lucky uz je pitomej los tradice, takze nic moc dobryho neocekavam :(. Jestli se chce dostat zpatky, tak to podle me musi prolozit i nejakym mensim turnajem, protoze na tech velkych sice vzdycky zahraje dobre, ma treba i matchbally nebo setbally, ale velmi casto to projede nekdy zkraje turnaje s nekym, kdo to pak treba nakonec vyhraje nebo se dostane hodne daleko. Clovek si pak rika, jak by s podobnym vykonem lehce porazila cely zastupy aspon o trochu slabsich souperek, ale k cemu ji to je, kdyz s nima nehraje.
Reagovat
EllNino
tak loni to prokládala dobře, hrála Taipei, Budapest, Quebeck - halový turnaje, kde má velmi dobré výsledky :) Ale tak nějak mi něco říká, že prostě pokud má ranking na ty větší, chce je hrát, protože už je třeba může hrát nposledy :)
Reagovat
lvicek
Njn, tak snad i letos prida nejaky ten mensi, treba i nejaky ten titul. No a treba se taky karta obrati a odted bude mit samy dobry losy a dostane se dal i na tech vetsich ;).
Reagovat
EllNino
Myslím, že to je i mentalita Roba, chce v ní spíše posilovat to jít si za tim prostředictvím těch větších turnajů, nevím :) připadá mi to tak
Reagovat
misa
Pokud má hráčka žebříček, tak logicky dává přednost lepším turnajům, kde může získat více bodů a peněz než na internationalech. Lucka má taky doma 6 titulů z menších turnajů (a jeden premier), nějaký další menší v řadě by jí asi už neudělal takovou radost. Sní o prestižnějších trofejích.
Reagovat
Frick
Pokud by o nich tak snila, tak mohla zkusit Petohrad.
Reagovat
slacker
je to Petrohrad proto tam jede petra Kvitova, Luckohrad jeste nikde nepostavili
Reagovat
misa
To by měla příliš náročný program.
Reagovat
d@ve
Nu, škoda. Na Bucie se moc těším..
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Wozniackej cesta turnajom a jej súperky!...

Nuž....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist