Millman ovládl halu v Nur-Sultanu a v 31 letech slaví první titul

1. 11. 2020, 12:57
Aktuality 4
ATP NUR-SULTAN - Ve třetím finále už to klaplo. 31letý Australan John Millman na halovém podniku v kazašském Nur-Sultanu porazil Adriana Mannarina a také díky odvrácení dvou mečbolů ve čtvrtfinále získal svůj první titul na okruhu ATP. Naopak Francouz prohrál už devátý z deseti finálových zápasů.
Profily hráčů
John Millman

John Millman v lednu ve 3. kole Australian Open potrápil v pěti setech Rogera Federera, ale na žádném letošním turnaji nevyhrál víc jak dva zápasy po sobě. Po srpnovém restartu sezony dokonce vyhrál jen čtyři z jedenácti utkání. 

Dočkal se až tento týden v hale v kazašském Nur-Sultanu, kde jednatřicetiletý Australan dokonce poprvé na turnaji ATP nenašel přemožitele. Postupně porazil Fernanda Verdaska, ve čtvrtfinále utekl ze dvou mečbolů Tommymu Paulovi, v semifinále otočil nepříznivý vývoj proti Francesu Tiafoemu a v dnešním finále porazil Adriana Mannarina

45. hráč světa Mannarino ve finále odvrátil všech šest brejkbolů a zvítězil 7-5 6-1. Vedení ve vzájemné bilanci s o rok starším Francouzem zvýšil na 3-0, když navázal na třísetové výhry z loňského Tokia a letošního Western & Southern Open v New Yorku.

"Pokaždé, když hrajete proti Adrianovi, tak je to fyzicky strašně těžké. Každý bod si musíte uhrát sami, s chybami hodně šetří. Musíte se dobře pohybovat a být u úderů hodně nízko, protože míčky z jeho rakety moc vysoko nelétají. Je to opravdu velmi dobrý halový hráč," komentoval Millman.

"Musel jsem překonat ty brzké brejkboly. Zisk prvního setu bylo momentum zápasu. Pak už jsme cítil, že cílová čára je v dohlednu. Bylo to opravdu klíčové odvrátit ty brejkboly a proměnit tu jednu šanci na konci setu. To mi dodalo impuls do zbytku zápas," dodal nový australský šampion.



Millman hrál finále na okruhu ATP potřetí a v 31 letech se stal sedmým nejstarším tenistou, který se dočkal premiérového titulu. Předtím neuspěl na antuce v Budapešti 2018 v souboji s Italem Marcem Cecchinatem a na tvrdém povrchu v Tokiu 2019 nepřekvapil proti Novaku Djokovičovi.  

Letos je Millman pátým tenistou, který vyhrál akci ATP po odvrácení alespoň jednoho mečbolu v průběhu turnaje. Předtím se to povedlo Jiřímu Veselému (Puné), Reillymu Opelkovi (Delray Beach), Novaku Djokovičovi (Dubaj) a minulý týden Ugu Humbertovi (Antverpy).

"Je to neuvěřitlné. Jsem tak šťastný, moc se mi ulevilo," zářil spokojený Millman. "Je to pro mě velký okamžik uspokojení. Bylo to moje třetí finále, není snadné v něm vyhrát. Ale tady jsem se cítil celý týden pohodlně, je to pohostinné místo. Titul je úspěchem celého týmu a pro mě je to velké povzbuzení," radoval se zkušený Australan.


32letý Francouz Mannarino dnes opět potvrdil, že finálové zápasy nejsou jeho silnou stránkou. Zahrál si už jubilejní 10. finále, ale získat titul dokázal jen loni na trávě v Hertogenboschi.

"Kdybych před turnajem věděl, že si tu zahraju finále, byl bych spokojený, ale teď jsem pochopitelně zklamaný z toho, jak jsem ve finále hrál. Ale celkově to byl dobrý týden. Musím pogratulovat Johnovi, protože tvrdě bojoval a titul si zasloužil," řekl Mannarino.

Oba finalisté se nyní přesunou na Masters 1000 do Paříže, kde je v prvním kole čekají soupeři ze Srbska. Millman se v prvním kole utká s Miomirem Kecmanovičem, domácí Mannarino začne proti Dušanu Lajovičovi.

Ve finále čtyřhry Belgičané Sander Gille a Joran Vliegen porazili 7-5 6-3 Australany Maxe Purcella a Luka Savilleho, které připravili o posun na postupovou příčku v boji o Turnaj mistrů, a získali první letošní a celkově čtvrtý společný titul z turnajů ATP.

• ATP 250 NUR-SULTAN •
Kazachstán, tv. povrch / hala, 337.000 dolarů
nedělní výsledky (01. 11. 2020)
• Dvouhra - finále •
Millman (4-Austr.) - Mannarino (3-Fr.) 7-5 6-1
• Čtyřhra - finále •
Gille/Vliegen (1-Belg.) - Purcell/Saville (2-Austr.) 7-5 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
EllNino
je vlastně zadarmo ... něco jako Bennetka, Lucka Hradecká ...bilance 1/9

Johny Gratulace
Reagovat
peek
Je to tak, navíc celkově tam konkurence nebyla nic moc.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
9.prohrané finále z 10, to se asi snaží o nějaký rekord, nesmile
Mlynář semlel Mandarinkusmile No, nemám ho za ty opakovaný scénky rád, tak je mi jeho titul ukradenej a spíš bych ho přál někomu jinému.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulka! Jsou mlynáři chlapi chlapi když jim mlyny klapy klapy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist