Mistryně tříseťáků Rybakinová utekla Putincevové z mečbolů, o 6. letošní finále si zahraje se Sabalenkovou

1. 5., 15:08
Aktuality 43
WTA MADRID - Jelena Rybakinová (24) podvanácté v řadě dokázala vyhrát rozhodující třetí set a svou neporazitelnost na antuce protáhla na 16 zápasů. Ve čtvrtfinále turnaje WTA 1000 v Madridu přitom v duelu moskevských rodaček reprezentujících Kazachstán čelila za stavu 2:5 dvěma mečbolům Julie Putincevové (29), oba však dokázala zlikvidovat a po bezmála tříhodinovém boji soupeřku na třetí pokus porazila. O již 6. letošní finále se utká se světovou dvojkou a dvojnásobnou šampionkou Arynou Sabalenkovou (25) z Běloruska.
Jelena Rybakinová (© AFP)

Putincevová – Rybakinová 6:4, 6:7, 5:7

Jelena Rybakinová do Madridu dorazila po triumfu ve Stuttgartu a první tři soupeřky Luciu Bronzettiovou, Majar Šarífovou a Sáru Bejlek přehrála hladce ve dvou setech. S Julií Putincevovou ale prohrála oba předchozí vzájemné zápasy a také v druhém střetnutí na antuce potvrdila, že jí hra 163 centimetrů vysoké soupeřky nevoní.

První brejk zaznamenala až za stavu 4:6 a 1:2 a po velkém boji si zajistila v poslední době oblíbený třetí set. A kouzlo v něm opět zafungovalo. Přestože prohrávala 2:5 a 15:40 a při svém servisu čelila dvěma mečbolům, dokázala ho znovu vyhrát.

Putincevová poslední krůček do svého největšího semifinále udělat nedokázala a ztratila kontrolu nad vývojem i úderovou jistotou. Rybakinová nepříznivé skóre otočila dvěma sériemi sedmi, respektive osmi vyhraných fiftýnů a po 2 hodinách a 48 minutách boje zvítězila 4:6, 7:6, 7:5.

"Z mé strany to nebyl příliš povedený zápas, chyběl mi rytmus a dělala jsem hodně chyb. Ale mohu být spokojená s tím, jak jsem do poslední chvíle věřila v úspěch a jak jsem zvládla ten závěr. Za stavu 2:5 jsem nechala emoce stranou a jen jsem hrála," komentovala Rybakinová.

Statistiky zápasu Julia Putincevová – Jelena RybakinováStatistiky zápasu Julia Putincevová – Jelena Rybakinová (@ Livesport)

Čtyřiadvacetiletá Kazaška zvládla již 12. třísetový zápas po sobě, což se povedlo naposledy před více než čtyřmi lety Japonce Naomi Ósakaové. Letos v něm neuspěla jen v lednu v Melbourne po nevyužití šesti mečbolů proti Anně Blinkovové.

Světová čtyřka Rybakinová do Madridu dorazila po triumfu ve Stuttgartu, kde skolila i světovou jedničku Igu Šwiatekovou, a nyní svou neporazitelnost na antuce protáhla na 16 utkání. Naposledy na oranžové drti padla před rokem právě v Madridu, než dobyla tisícovku v Římě a po dvou výhrách kvůli nemoci odstoupila z Roland Garros.

Za posledních 10 let zaznamenaly delší vítězné šňůry na antuce jen Serena Williamsová (20 výher) a Iga Šwiateková (18).

Vítězka Wimbledonu 2022 Rybakinová letos zatím jako jediná dokázala vyhrát tři turnaje (Brisbane, Abú Zabí a Stuttgart), což se jí během jedné sezony podařilo vůbec poprvé.

Andrejevová – Sabalenková 1:6, 4:6

O celkově 20. finále (bilanci v nich má 8:11) a šesté na devátém letošním turnaji se utká s dvojnásobnou šampionkou Arynou Sabalenkovou z Běloruska, s níž ve vzájemné bilanci prohrává 3:5, ale vyhrála tři ze čtyř posledních střetnutí včetně letošního jednoznačného finále v Brisbane. Na antuce se utkají poprvé.

Sabalenková ve večerním čtvrtfinále přehrála 6:1, 6:4 čerstvě sedmnáctiletou Rusku Mirru Andrejevovou a poprvé po sérii šesti zápasů nemusela absolvovat rozhodující třetí set.

Sabalenková poprvé od obhájení triumfu na Australian Open vyhrála tři zápasy po sobě a v Madridu přidala dokonce již čtvrtou výhru. Na antuce ve španělské metropoli startuje pošesté v kariéře a zatím pokaždé, když zvládla svůj úvodní duel, to pak dotáhla až k triumfu (2021 a 2023).

První semifinálovou dvojici vytvořily už v úterý světová jednička a loňská finalistka Polka Iga Šwiateková s Američankou Madison Keysovou.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Madridu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
bardunek666
Arynko, vyhraj to tam
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Nola
Amazonka dnes super vykon, videla som ju na zaciatku turnaja, zlepsuje sa kazdym zapasom, mlada raz bude fakt dobra, sice ju tlacilo vlani IMG, ale tam nie je co vytknut, vie uz dnes vsetko, len proti sile Amazonky to nestacilo, dnes by porazila obe damy co hrali pred nimi
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
zfloyd
Velká ranařka vyprovodila malou ranařku , musí se ještě učit
Reagovat
Nola
tak Arynu v tejto forme, co dnes ukazala je tazke zdolat, mladu som videla vlani s Barou na USO, tento turnaj snad s Marketou a dnes, rozdiel v hre je markantny, uz vie aj servirovat celkom slusne a aj utocit, nie iba vracat, Conchita si vedela vybrat, ak sa vyhne zraneniam, bude skvela
Reagovat
hanz
Mně přijde spíš jako taková vy...aná vracečka... něco ve stylu Kerbřice...
Reagovat
Nola
na Angie mi nesahaj!
Reagovat
hanz
Smrádě dostalo világoš, tak to má být... jen vícekrát...
Reagovat
jih
Reagovat
Yonaash
Tak tu máme celkem očekávané semifinalistky. Až na Klíče teda
Reagovat
Liverpool22
BIG 3 - Iga + Aryna + Rybka - takže pokud Bára zabere bude BIG 4
Reagovat
com
Big4ka je prece Krejcikova
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
aape
jinak to podle všeho vypadá na slušnou rivalitu v kazašském tenisovém týmu, kámošky to asi nebudou
Reagovat
EllNino
tak těžko hledat na kurtu větší protiklady :)) Putina malá, emotivní, běhavá, Rybka vysoká, introverní a ranařka ...jsou jako den a noc :)
Reagovat
com
Tak hlavne i kdyz hraje Rybakina za Kazachstan, stejne je to porad Ruska
Reagovat
frenkie57
Puťka také hraje za Kazachy a také je to Ruska.
Reagovat
Liverpool22
Obě jsou rodačky z Moskvy
Reagovat
hanz
Tak s kým může být Putina kámoška...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Walda58
Rublev a celé Rusko do finále !!!!
Reagovat
Nola
Reagovat
aape
do háje s proruskými troly
Reagovat
Liverpool22
Rybka dnes slabota, ale nakonec na auru GS vítězky uhaluzila výhru. Julia nezvládla konec zápasu psychicky, kdy vedla 5:2 a 40:15 - měla 2 mečboly a nakonec to projela
Rybka dnes celkově nebyla ve své kůži - zbytečně se rozčilovala, rozmlátila raketu, o pauzách často smrkala - možná zase alergie....A Vukov taky dnes do všeho moc kecal Nicméně postoupilo se a to jediné se počítá - velké šampiónky musejí zvládat i zápasy, kdy se jim nedaří - prostě zápas urvat bojovností, silou vůle což byl dnes případ Rybky
Reagovat
Walda58
Jakmile udělá Ryby kiks, režie přepíná na Vukova
Reagovat
Walda58
"Ryba"
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Vukov byl dnes v hlavní roli - koučoval, furt byl v záběru
Reagovat
Walda58
Reagovat
Walda58
Gratulace Rybakině. smile Víra, naděje a láska. Největší je ale Láska smile
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Walda58
Reagovat
aape
Reagovat
Walda58
6:4,6:7,5:2,40:14, za tohoto jsem si vzpomněl na Halep jak se otáčí zápas a ono se to povedlo. Stefano Vukov odvracel svou tvář od kurtu. Je to ideální dvojka.
Gratulace Eleně smile. Super psychika, odvrátila dva mečboly a domázla to do finiše smile
Reagovat
Nola
snad 40:15......
Reagovat
Walda58
asi si ano
Reagovat
Liverpool22
Ano - Vukov + Rybka to je ideální dvojka. Nicméně dnes mi to jeho koučování přišlo až přehnané - hlavně ve 2. setu téměř po každé výměně Rybce něco říkal. Rybka je introvertka a potřebuje spíše klid. Dnes byla dost rozhozená - neměla tvář ledové královny, ale nezvykle ukazovala emoce - bohužel i ty negativní.
Reagovat
Walda58
on přehání celkem dost každý zápas, režie na něj pamatuje a jak se něco nepovede už je v záběru.
Reagovat
Liverpool22
Jo máš pravdu. To jsem si taky všimnul, že Rybka vyhraje např. 1. set a Vukov dle mého názoru úplně zbytečně do ní cosi hustí. Nicméně zatím jim to vychází - extrovert Vukov a introvertka Rybka
Reagovat
Walda58
tohle jsem měl mysli a pak nemilejší ženská vlastnost je dobrota srdce
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Drzymalski
Jeleně....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist