Monfils utekl Karlovičovi z 'lopaty' a získal svou nejcennější trofej

24. 7. 2016, 23:27
Aktuality 24
ATP WASHINGTON - Gaël Monfils ve Washingtonu slaví svůj premiérový titul z podniku ATP 500. Ve svém již 25. finále vybojoval teprve 6. trofej, když v boji o ní utekl Ivu Karlovičovi z mečbolu a ještě předtím chorvatskému veteránovi nedovolil zápas ukončit při jeho dělovém servisu.
Profily hráčů
Gaël Monfils

Gaël Monfils na turnaj ATP World Tour 500 do Washingtonu často nejezdí, ale když už dorazí, dosahuje dobrých a čím dál lepších výsledků. V roce 2007 skončil v semifinále, v sezoně 2011 podlehl ve finále Radku Štěpánkovi a letos dotáhl své snažení až k titulu. Svému nejcennějšímu titulu v kariéře, šestému celkově a prvnímu na tvrdém povrchu pod otevřeným nebem.

"Je to pro mě velká pocta, tenhle turnaj pro mě moc znamená. Když jsem sem přijel poprvé, viděl jsem velká jména - Arthur Ashe, Yannick Noah, kteří tu zvítězili. Vždycky jsem si říkal, že bych byl moc rád, kdyby moje jméno bylo vedle jejich. Oni jsou tenisovými legendami a já jsem šťastný, že jsem se alespoň na tomto turnaji dostal na jejich úroveň," řekl Monfils.

Devětadvacetiletý Francouz, který ve Washingtonu ukončil sérii tří porážek a dva a půl měsíce dlouhé čekání na vítězný zápas, v dnešním finále zdolal Chorvata Iva Karloviče 5-7 7-6 6-4 a poprvé v kariéře vyhrál finálový duel poté, co prohrál první set. 

Monfils dlouho hledal recept na Chorvatův servis. Našel ho až na poslední možnou chvíli, kdy prohrával 5-7 a 4-5 a soupeř servíroval na vítězství v turnaji. V ten moment Karlovič ztratil podání poprvé na turnaji, poprvé po sérii 56 vyhraných gamů v řadě. Druhý nasazený Francouz pak v tie-breaku přežil mečbol a dostal se 'na koně'. Ve třetím gamu třetího dějství sebral Karlovičovi servis podruhé a náskok si už pohlídal až do konce utkání. 

Gaäl Monfils"Dnes to byla velká bitva, ale i ty máš za sebou skvělý týden," řekl Monfils směrem k dvoumetrovému Karlovičovi, proti kterému zvýšil vedení ve vzájemné bilanci na 4-2. "Chtěl bych teď poděkovat svému týmu, hlavně mému trenérovi Mikaelovi (Tillströmovi) - díky chlape. Už jsme letos prohráli dvě finále a bylo to těžké. Na Roland Garros jsem pak chytil virózu, ale dokázali jsme se na tento týden připravit v nejlepší formě a za to děkuju."

Bývalý sedmý hráč světa Monfils, který si v žebříčku ATP polepší ze sedmnáctého na čtrnácté místo a v hodnocení letošní sezony se posune na devátou příčku před Rogera Federera, má i po dnešku velmi negativní bilanci finálových zápasů 6-19. První titul získal už v roce 2005 na antuce v polských Sopotech, dalších čtyř triumfů pak dosáhl na tvrdém povrchu v hale. Nyní mu tak chybí už jen trofej z turnaje na nejméně oblíbené trávě. Už třikrát byl neúspěšný ve finále podniků Masters.

Sedmatřicetiletý Karlovič dnes prohrál poprvé po sérii osmi výher a jen těsně mu unikly dva triumfy během dvou týdnů, neboť před sedmi dny získal na trávě v Newportu svůj sedmý titul. Dnešní finále bylo jeho šestnácté na okruhu ATP, ale dosud největší v kariéře. 

"Vždycky je tu další rok, takže věřím, že se sem za rok znovu vrátím," prohlásil nejstarší hráč v Top 100 Karlovič, který se posune z 35. na 27. místo světového žebříčku.

Oba finalisté se nyní přesunou na turnaj Masters 1000 v Torontu. Monfils se v úterý utká s Portugalcem Joaoem Sousou, Karlovič vyzve o 19 let mladšího Američana Taylora Fritze.

• ATP 500 WASHINGTON •
USA, tv. povrch, 1.877.705 dolarů
nedělní výsledky (24. 07. 2016)
• Dvouhra - finále •
Monfils (2-Fr.) - Karlovič (13-Chorv.) 5-7 7-6(6) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
brixner
Jako hele pocem počkej tyjo...mňó...co sem to jenom...
Jo, už vim...
Mám rád Gumu i Esoviče, takže pohoda!
Doufám, že Esovič bude dělat díry do kurtů aspoň do čtyřicítky!!
Kdekdo jeho styl kritizuje, ale je dost zábavné sledovat, jak ostatní s jeho servisem bojují, pro mě to tedy zase taková nude není!
Co je s VVV? ;-)
Reagovat
a.magerova
https://pbs.twimg.com/media/CoIMi9lWYAADfnj.jpg
Reagovat
letityfanousek
takže aspoň teď snad vyhrál tenis
Reagovat
panzer.dragon
V Torontu toho Fritze hezkej generacni rozdil :)
Reagovat
Stan_Borowitz
kdy už konečně dojde k tomu několik let avízovanému zajímavému zápasu Wilander M - Cash P., nevíte to někdo?
Reagovat
Krisboy
Mě by spíš zajímal zápas J.McEnroe - S.Williams.
Reagovat
kada.tom
1) Gaelovi ten titul přeju, zaslouží si mít titul z ATP 500
2) strašně moc jsem to Karlo ... Esovičovi nepřál, kvůli tomu co a jak hraje
Reagovat
EllNino
super ...přáli jsme si vědět, komu to zase přeješ a nepřeješ ...teď můžu jít vklidu do práce :)
Reagovat
kada.tom
měj se :-)
Reagovat
svetova.dvojka
Gael ještě zabojoval o turnaj mistrů, má 2185 bodů a na 8. Berdycha ztrácí jen 75 bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
A to ještě přišel o svoje oblíbené Roland Garros. Tam klidně mohl udělat QF nebo při letošní konkurenci i SF a nebylo by v tuto chvíli moc co řešit. V podstatě mu nevyšel jen Řím a Wimbledon. Jinak všude hrál svůj nadstandard, někde dokonce vysoký nadstandard.
Reagovat
Davor1
Na Wimbledone sa nič iné nedalo čakať, jeho suverénne najslabší povrch a nerozohraný po zranení. Nevyšiel mu skôr Montpellier, to je jeho silný domáci turnaj a lostol tam v prvom kole s Vazzelinom. Ale veľké turnaje hrá konečne konzistentne dobre, po minulom roku trochu vstúpil do seba a viac sa koncentruje, viac chce niečo dokázať a prináša to ovocie, snáď mu to vydrží... :-))
Reagovat
Stan_Borowitz
že tak dobrý tenista jako Gael vybojoval teprve první titul z ATP500...
Reagovat
panzer.dragon
jo to jo no, sem se musel podívat kde všude prohrál, peklo
Reagovat
Davor1
U žabožrútov nič neobvyklé. Gasquet má 13 titulov a všetko 250-tky, aj keď niektoré veľmi prestížne a skvele obsadené. Simon 11/12 titulov tiež 250-tky.
Reagovat
smazaný uživatel
Přitom jsou to vážně top hráči.
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš docela trapas, Gael je prostě bust, zlomil jsem nad ním dávno hůl.
Reagovat
panzer.dragon
škoda Ivo, selhal si na servisu ve druhym setu, to tě zlomilo, pojď si pro 1000ku v Torontu :-)

Na 37,4 let starýho hráče, krásnej výkon, smolařsky prohraná největší trofej kariéry, velká škoda
Reagovat
panzer.dragon
zajímavost o Ivovi, v roce 2007 byl držitelem trofeje z turnaje na antuce, trávy i betonu, sice všechno 250ky, ale kdo to může říct?
Reagovat
Davor1
Skvele Gael, veľká gratulácia. Zápas to bol síce nudný, ale našťastie to nejako urval, už som po strate servisu v druhom sete neveril. Konečne nejaký väčší titul, tých veľkých finále mal celkom dosť ale skoro vždy v nich zlyhal ako totálny looser a chýbal len kúsoček, aby tomu tak bolo aj dnes. Nakoniec je všetko inač a vyzerá to na jednu z jeho najlepších sezón. Snáď ešte nejaký titul tento rok pridá.
Karlovič ale išiel v neskutočnej fazóne, v treťom sete mu už servis až tak nepísal, ale niet sa čo čudovať, po takej porcii zápasov...Síce je sympaťák, ale myslím, že tak významný titul oveľa viac pristane Gaelovi...
Reagovat
vaclavsubrt
Gaela mám rád, takže mu titul přeju, ale abych prohrál sázku pro @70 se mi snad ještě nepovedlo... je to sport :)
Reagovat
a.magerova
Paráda, dnes do třetice všeho dobrého, po Felicianovi a Fabiovi další můj oblíbenec.... :-))
Reagovat
klix
ty musíš mít sakra dobrý nervy :)
Reagovat
Lunej..
Super, moc mu to přeju.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist