Mouratoglou: Je to šílené, ale Serena je schopná získat Grandslam

9. 1. 2014, 21:47
Aktuality 8
Trenér a současně i partner Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou věří, že dvaatřicetiletá Američanka je schopná stát se první tenistkou od roku 1988, která vyhraje všechny čtyři grandslamy během jedné sezony a získá mezi tenisty ojedinělý Grandslam.
Profily hráčů
Patrick Mouratoglou a Serena Williamsová

Serena Williamsová po triumfu ve Wimbledonu 2010 kvůli pořezaným chodidlům a následné plicní embólii téměř rok nehrála, prakticky hned po svém návratu na kurty však začala znovu dominovat. Za poslední tři sezony (v roce 2011 hrála jen v druhé polovině) prohrála dohromady jen 15 utkání, loňskou sezonu zakončila s parádní bilancí 78 výher a 4 porážek.

A trenér dvaatřicetileté Američanky Patrick Mouratoglou sní a zápisu do historie. Myslí si, že jeho svěřenkyně je nyní navzdory v tenise pokročilému věku schopná vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje během jedné sezony.

"Byl by to výjimečný úspěch, ale u Sereny je možné všechno," řekl Mouratoglou. "Podívejte se, na jaké úrovni v současné chvíli hraje. Několikrát porazila všechny elitní soupeřky, takže její cíle mohou být opravdu vysoké."

Kalendářní Grandslam se naposledy povedl Němce Steffi Grafové v roce 1988. I Serena už vlastnila všechny čtyři grandslamové trofeje současně (nekalendářní grandslam), přerušila je však zimní pauza. To když v letech 2002 a 2003 postupně zvítězila na French Open, ve Wimbledonu, na US Open a na Australian Open.

"Samozřejmě by to bylo výjimečné, protože dokázat to je něco šíleného," uvědomuje si francouzský kouč fakt, že tenistka musí na nejtěžších turnajích roku odehrát 28 zápasů bez jediného zaváhání. "Stalo se tak jen párkrát v historii - ale ona (Serena) to může dokázat. Jejím cílem je hrát nejlepší tenis na všech čtyřech grandslamech, tak proč by ne?" ptá se Mouratoglou.

Sedmnáctinásobná grandslamová šampionka kromě 11 let staré vítězné série dokázala ještě čtyřikrát vyhrát během jednoho roku dva grandslamy. To se jí povedlo během posledních pěti let v sezonách 2009, 2010, 2012 a 2013, v roce 2011 se vracela po roční pauze.

Suverénní vládkyně ženského tenisu od loňského srpna vyhrála 22 zápasů v řadě. Letošní rok odstartovala triumfem v Brisbane, kde porazila i své největší rivalky Marii Šarapovovou a Viktorii Azarenkovou.

Chce-li letos pomýšlet na Grandslam a začátkem září si k blížícím se 33. narozeninám nadělil jedinečný dárek, musí v následujících dvou týdnech vyhrát sedm zápasů. Australian Open začíná v pondělí 13. ledna a zítra je na programu los.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Bude mať, čo robiť aby získala aspoň tri..Osobne tipujem dva a pri konskej dávke stastia tri..Jedno zakopnutie povazujem za samozrejmosť..
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím proč, ale myslím si, že vyhraje opět 2...a AO to nebude...;))
Reagovat
LukasH
Moc bych jí to přál, aby to třeba letos dokázala. Hraje úplně neuvěřitelně a kdo jinej a s jakým jiným tenisem by to měl dokázat, když ne ona. Bude to těžký, ale fandím...
Reagovat
kada.tom
Už jenom kvůli atraktivitě grandslamů by to chtělo, aby se jí to nepodařilo. Sice jí přeju vítězství, ale zase nemusí dominovat úplně, takový 1-2 GS jí přeju, ale i ostatním ať něco nechá :-)
Reagovat
LukasH
Ale o tomhle to přece není. Je zvláštní, jak se pořád hledají na někom nedostatky, proč někdo není lepší, v čem má slabiny, ale pokud někdo (Serena) pozvedne tenis téměř k dokonalosti, je to zase špatně, protože to nudí. Je nejlepší? Je. A proto by si to zasloužila.
Reagovat
slacker
Kdyby Serena byla nase tedy ceska tak bych ji to pral, ale mi mame Petru a nemuze ji prat aby kvuli Serene byla bez GS
Reagovat
PetaM
Tý jo, to jsem nevěděl, že v posledních 4 letech odcházela z kurtu jen 15x poražena ... Tvl :O Neuvěřitelné ... Ale tak přeju jí to, kalendářní GS by si určitě zasloužila ... :)
Reagovat
Titan
Ty počty jsou často dost matoucí, protože když někdo vyhraje 10x v řadě, tak to může být klidně za dva týdny, zatímco když někdo desetkrát prohraje, tak to znamená, že s devíti turnajů vylétl v prvním kole, to ale představuje cca 2 měsíce...:-)
Jinými slovy 74 výher v sezóně je heroický výkon, zatímco 74 proher výkon zhola nemožný...:-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist