Muchová si dělá zálusk na nejlepší sezonu. Po skalpu Sakkariové atakuje rekord Novotné

29. 5. 2023, 15:00
Téma 8
Karolína Muchová (26) na pařížské antuce sice nikdy nepřešla přes třetí kolo, ale nedělní působivé představení, ve kterém vyřadila turnajovou osmičku Mariu Sakkariovou (27), dělá z české univerzálky rázem jednu z nejzajímavějších hráček letošního French Open. Kam až může olomoucká rodačka na turnaji dojít?
Karolína Muchová (© Profimedia)

Znovu po roce, hodně podobný scénář. Sakkariová, která v roce 2021 postoupila na French Open do semifinále, jede domů dřív, než antukový grandslam pořádně začal. Loni dostala stopku ve druhém kole, letos rovnou v prvním. A opět ji vyřadila Karolína Muchová. Ta se zbavila jedné z nejvýše nasazených a v prognózách některých expertních webů se najednou objevuje i jako budoucí čtvrtfinalistka.

Bylo vítězství Muchové nad Sakkariovou překvapením? Vlastně ne. Ač sázkové kanceláře favorizovaly řeckou hráčku, byl kurz na Muchovou (1,95:1) lákavý. Na antuce s nedělní soupeřkou ještě nikdy neprohrála a nyní už jsou vzájemné zápasy na tomto povrchu 3:0 pro českou tenistku.

"Je to trochu deja vu, tenhle zápas s Marií. Stejný turnaj, stejný kurt… A podle mě to skončilo stejným skóre jako loni? Jsem ráda, že jsme nešly do tiebreaku, podařilo se mi udržet nervy a ukončit to ve druhé sadě," glosovala zápas, během něhož se skoro nemýlila. Loni šla dál po dvou tiebreacích (7:6, 7:6) a i letos musela vybojovat jeden set ve zkrácené hře (7:6, 7:5). Před dvěma lety v Madridu sice nadělila Sakkariové kanára, ale následně to také byla vyrovnaná bitva (6:0, 6:7, 7:5).


Blízko rekordu Novotné
V čem se letošní a loňský zápas Sakkariové s Muchovou lišil, byla aktivita řecké tenistky. Zatímco loni se často pokoušela útočit a pravidelně chodila na síť (ač relativně neúspěšně), tentokrát byla daleko ofenzivnější hráčkou rodačka z Olomouce. Muchová si prostě dál hraje svůj originální tvořivý a pestrý tenis, ve kterém často používá slajzovaný bekhend, kterým si dokáže připravovat vítězné údery.

"Pokud zůstane Karolína zdravá, měla by být v TOP 10," říká tenisová expertka prestižního sportovního kanálu ESPN Rennae Stubbsová. "To Maria by se měla inspirovat a naučit se hrát trochu víc jako Muchová. Potřebuje více rozmanitosti a porozumět tomu, co má kdy trefit," dodala.

Ještě jednu velice zajímavou statistiku zdůrazňuje tenisový svět. Pokud los grandslamového turnaje postavil Muchové do cesty hráčku z TOP 10, už čtyřikrát v řadě uspěla. V tomto ohledu je velmi blízko rekordu Jany Novotné, která mezi Wimbledonem a US Open 1998 setnula hned pět tenistek světové desítky po sobě.

Podceňovat Muchovou se zkrátka nevyplácí. Letos hraje co do úspěšnosti nejlepší sezonu kariéry (72 % vítězných zápasů) a byla ve čtvrtfinále v Dubaji i v Indian Wells. Také její vydařený start na French Open připomíná, že v minulosti se na grandslamových turnajích už třikrát probojovala mezi osm nejlepších. Bylo by ale předčasné tvrdit, že má nyní cestu umetenou k dalšímu úspěchu. Naopak. Ve druhém kole čeká Nadia Podoroská, která v Paříži dokázala v roce 2020 dojít do semifinále.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

8
Přidat komentář
Kandinsky1
Já ten rekord nějak nechápu.
Reagovat
Otmar
Chvála bohu, já se bál, že jsem sám a nechtěl jsem to přiznat!
Reagovat
tommr
prostě čtyřikrát za sebou na GS porazila hráčku z top-10 a jen jedna výhra jí dělí od vyrovnání rekordu Novotné. Není to nic světoborného jen taková zajímavá kuriozita ...
Reagovat
Otmar
Super, díky za vysvětlení.smile
Reagovat
Kandinsky1
Jako, že že žádná neporazila na GS za sebou 6 hráček z top10, to je přeci blbost.
Reagovat
jackiec
Žádná česká hráčka určitě, pokud nepočítáme Navrátilovou.
Reagovat
Vlk-v-trave
Jak nic svetobornyho???
Ze te huba neboli:DDD

@Ondra
Dekuji za Kaju Muchovou, pekna pripominka:)
Reagovat
Mantra
jsem Karolínu viděl živě v Praze ve finále proti J.Teichman, které prohrála, říkal jsem si aha, další z mnoha. Ale je fakt, že má talent na dvě věci, na zranění a na úder do protipohybu. To jí jde dobře. Snad se jí povede dobře jen v jedné disciplíně smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist