Muguruzaová v Sofii smetla jedničku Makarovovou, Cibulková vyhrála i podruhé

30. 10. 2014, 11:59
Aktuality 43
TURNAJ ŠAMPIONEK - Benjamínek na posledním 6. ročníku Turnaje šampionek Garbine Muguruzaová v Sofii odstartovala suverénní výhrou nad nasazenou jedničkou Ruskou Makarovovou. Ve druhé skupině má nakročeno do semifinále Slovenka Dominika Cibulková, jež neztratila set ani ve druhém utkání.
Garbine Muguruzaová

Garbine Muguruzaová se na Turnaj šampionek kvalifikovala až jako poslední, svůj premiérový start si však osladila cenným skalpem. Porazit totiž dokázala nasazenou jedničku a světovou jedenáctku Jekatěrinu Makarovovou, kterou navíc přehrála rozdílem třídy 6-2 6-1.

"Myslím, že jsem hrála velmi, opravdu velmi dobře. Čelila jsem těžké soupeřce, v minulosti jsme spolu odehrály několik tříhodinových zápasů, tak jsem ráda, že jsem tentokrát vyhrála tak snadno," komentovala Muguruzaová, jež vyrovnala vzájemnou bilanci na 2-2. Poprvé však jejich souboj nerozhodoval až třetí set.

"Tohle je poslední turnaj sezony a jsem moc šťastná, že tady můžu být. Ale přijela jsem sem vyhrávat, tak doufám, že v tom budu pokračovat," dodala španělská tenistka, jež je v 21 letech nejmladší účastnicí letošního ročníku.

Muguruzaová, jež si před týdnem zahrála také čtyřhru na Turnaji mistryň, se v dalším utkání střetne s Flavií Pennettaovou. Italka už v úterý ztratila rovněž pouhé tři gamy proti Francouzce Alizé Cornetové.

Ve skupině Sredec se už pomalu rýsuje první postupující. Dominika Cibulková totiž neztratila set ani ve druhém zápase, když po Pironkovové zdolala i Carlu Suárezovou-Navarrovou. Zatímco na letošním Australian Open slovenská tenistka dovolila své španělské soupeřce uhrát jediný game, v bulharské metropoli se na vítězství nadřela a vyhrála až po boji 7-5 6-4.

"Až do stavu 5-0 jsem hrála skvěle, ale pak jsem asi chtěla až moc set ukončit. Začínala jsem trochu panikařit, ale zůstala jsem silná a set získala," komentovala Cibulková dramatické úvodní dějství.

Pětadvacetiletá Slovenka měla parádní úvod sezony (první grandslamové finále na Australian Open, titul v Acapulku, čtvrtfinále v Indian Wells, semifinále v Miami a finále v Kuala Lumpur) a poprvé v kariéře nakoukla do Top 10. Jenže od dubna, kdy ji na začátku antukové sezony začalo trápit zranění Achilovy šlachy, na 10 ze 14 turnajů skončila hned na své první soupeřce.

Nakonec by ale přeci jen mohla sezonu zakončit úspěchem a nejlepším umístěním na konci roku v kariéře. V Sofii k jistotě postupu do semifinále potřebuje uhrát alespoň set ve čtvrtečním duelu proti Petkovicové.

Právě Němka Andrea Petkovicová se po úvodní hladké porážce se Suárezovou vrátila do hry o postup, když porazila 7-5 6-2 domácí Tsvetanu Pironkovovou.

"V prvním setu to byla to fyzicky náročná bitva. Hrály jsme dlouhé výměny a myslím, že jednu hru jsme hrály snad čtvrt hodiny. Já měla v prvním setu trochu štěstí a jsem ráda, že jsme nemusely do třetího setu," komentovala Petkovicová,jež ukončila sérii čtyř porážek

"Měla jsem za sebou pár těžkých týdnů a když vám zmizí sebedůvěra, je těžké do svých úderů. V tréninku mi to šlo, ale v zápase je to zcela jiný příběh. Až dnes na přelomu první a druhé sady jsem cítila, že se mi do úderů vrací jistota," dodala šestadvacetiletá Němka, kterou příští víkend čeká finále Fed Cupu.

S Cibulkovou má Petkovicová vyrovnanou bilanci 1-1, když ji letos v srpnu zdolala v New Havenu. "Ona je velká bojovnice a hraje s velkou intenzitou, takže to bude určitě těžký zápas."

Bulharka Pironkovová, jež v Sofii hraje třetí rok po sobě díky divoké kartě, má na historickou bilanci Turnaji šampionek 1-8. Minimálně do čtvrtečního večera však má ještě teoretickou šanci na postup ze skupiny, z níž se může dostat stejně jako loni s pohou jednou výhrou. Musí však věřit v dvousetové vítězství Cibulkové nad Petkovicovou a sama v pátek nesmí ztratit set se Suárezovou. Pak by rozhodoval poměr vyhraných/prohraných gamů.

Roli první náhradnice v Bulharsku plní česká tenistka Karolína Plíšková, druhou alternativou je Ukrajinka Jelina Svitolinová.

Turnaj šampionek se koná od roku 2009 a kvalikuje se na něj vždy šest žebříčkově nejlépe postavených vítězek uplynulé sezony, které vyhrály alespoň jeden turnaj WTA Interantional a zároveň se nedostaly na Turnaj mistryň. Osmičku pak doplňují dvě hráčky pozvané na divokou kartu.

V příští sezoně Turnaj šampionek, jehož první tři ročníky se hrály na Bali, nahradí nový turnaj WTA Elite Trophy. Ten bude hostit čínský Zhuhai a kvalifikuje se na něj 12 tenistek, které se v uplynulé sezoně nedostanou na Turnaj mistryň. V ideálním případě tedy 9. - 20. hráčka žebříčku WTA Road to Singapur.

- TURNAJ ŠAMPIONEK, SOFIE 2014 -
(Bulharsko, tv. povrch / hala, 750.000 dolarů)
středeční výsledky (29. 10. 2014)
• Skupina Sredec •
Cibulková (2-SR) - Suárezová (5-Šp.) 7-5 6-4
Petkovicová (4-Něm.) - Pironkovová (8-Bulh.) 7-5 6-2
Tabulka:
1. Cibulková 2 2 0 4:0 2
2. Petkovicová 2 1 1 2:2 1
3. Suárezová 2 1 1 2:2 1
4. Pironkovová 2 0 2 0:4 0
• Skupina Serdika •
Muguruzaová (7-Šp.) - Makarovová (1-Rus.) 6-2 6-1
Tabulka:
1. Pennettaová 1 1 0 2:0 1
2. Muguruzaová 1 1 0 2:0 1
3. Cornetová 1 0 1 0:2 0
4. Makarovová 1 0 1 0:2 0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
blixa
Ty záda musela mít Káťa v háji už před turnajem. Taky to mohla nechat Káje a ne tam takhle haluzit :(
Reagovat
sprchon
Money, money, money...
Reagovat
blixa
Asi. Dneska to i potvrdila, že se zranila už v Singapuru.
Reagovat
Carter
Neviem, či to u už niekto písal ale do hry sa dostane aj Karolína, ktorá nahradí Makarovu
Reagovat
tommr
Makarova je zraněná? Pro Karolínu to bude dobře, že si zahraje aspoň jeden zápas a že nejela do Sofie úplně zbytečně, ale naději na postup už bohužel nemá ... :)
Reagovat
Frick
Takže 25 bodů když prohraje a 60 bodů když vyhraje?
Reagovat
Frick
http://sofia-tennis.bg/en/news/Makarova-se-otkaza-ot-utshastie-443
Reagovat
tommr
jj ale Karolína do žebříčku nic nezíská i kdyby vyhrála - její nejhorší započítávanej výsledek je totiž právě 60 bodů ...
Reagovat
Frick
a jak ona ty body počítá? co má za letošek jako povinný turnaje?
Reagovat
VlS
a tak mladší body jsou lepší body, tyhle by vydržely dlouho. Porazit Flavii by bylo fajn a nějakej dolar za to taky je.
Reagovat
tommr
to je samozřejmě pravda - těch 60 bodů by se jí jako rezerva mohlo příští rok někdy hodit. Jinak jde ale hlavně o prestiž - skalp Pennettaový by byl pro Karolínu velice cennej ...
Reagovat
FulnekUltras
Dnes smázla Cibuli a mám takový dojem, že se jí sebedůvěra a úderová jistota vrací týden před FC v ten pro nás nejméně vhodný moment...
Reagovat
smazaný uživatel
No proti Karle byla hodně marná, takže tohle "zmrtvýchvstání" formy během jednoho zápasu se mi zdá dost neuvěřitelné.
Reagovat
FulnekUltras
Jak se tenistka dostane na vlnu, je možné všechno...
Reagovat
smazaný uživatel
6:0,1:6,1:6, to je teda něco :D No z hlediska napínavosti asi nic moc, vždycky jen začátek setu a pak už mohl být divákům výsledek jasný :) Nejnapínavější moment tak patrně přišel na začátku 3. setu, škoda, mohl jsem si vsadit :D
Reagovat
smazaný uživatel
Alizé. to je 100 a 1 oproti tomu prvnmu výkonu. jen tak dál :)
Reagovat
blixa
Ale Káťa jí to dost usnadňuje ;-)
Reagovat
FulnekUltras
pro mě největší sofijské zklamání...
Reagovat
smazaný uživatel
Alizé jede. :) po děsném výkonu s Flavií je to dnes krásný tenis.
Reagovat
VlS
ta Garbine. Namlsá Flávii tím, že si nechá lupnout kanára a pak jí totálně otráví dnešní večer. Garbine, gratulace, moc dobrá práce.
Reagovat
blixa
na ní se ale prostě nemůžeš zlobit ;-)
Reagovat
VlS
Naopak, já jí fandím :-)
Reagovat
sprchon
Je nás víc, jak tak koukám. :)
Reagovat
blixa
Ještě že nám ji nesežral Monty do tý svý Dulciney :D
Reagovat
sprchon
Jsem zvědav na ten "žebříček krásek", ale domnívám se, že v něm Garbine nebude chybět. :D
Reagovat
Cico93
.)
Reagovat
blixa
Paráda. První set se nepovedl ale pak už to byla jízda. Garbine je podle mě nejlepší "mladá puška" WTA. Jistě namítnete, že to je Evžena, ale tu už považuju za předčasně zestárlou :D
Reagovat
sprchon
Myslíš to tak, že už z těch kvitovských finále a následných porážek začíná šedivět? :D
Jinak jo, Garbine je puška. Jsem zvědav, kde bude za rok touto dobou třeba taková Belinda...
Reagovat
blixa
To zase néé :D , ale holku co se už nějakej ten měsíc pohybuje v TOP10 a to ne že zrovna stěží vlaje na chvostě, tu už prostě nepovažuju na "mladou pušku". Vypadává z téhle kategorie ;-)
Reagovat
sprchon
Tak to jo. :D Jinak hned za Garbine je Karolína, která jí, jak myslím, zdárně konkuruje a dala by se též označit jako "mladá puška". :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže jak Garbine tak Karolína jsou starší než Eugenie takže ony mladé pušky jsou a ta třetí nic? :-)
Reagovat
sprchon
Genie momentálně "došly náboje", zatímco Garbine a Karolína jdou stále nahoru. Obě jsou na svém maximu. A ten věkový rozdíl není až tak obrovský... Mezi Garbine a Genie je to pár měsíců. Karolína je od nich cca dva roky. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Garbine se nakonec oklepala z kanára a zbytek zápasu dominovala. Tipuju ji i na celkovou vítězku turnaje, hlavně díki podání je v hale hodnně silná. Jako druhá finalistka zatím vypadá Cibule, ale to se ještě uvidí...
Reagovat
smazaný uživatel
Flávie, to je forma jako lusk!
Reagovat
sprchon
Už to tak vypadá... Garbine jí zatím nestačí.
Reagovat
sprchon
Ale ještě nemá vyhráno, cítím otočku. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Flávie na začátku 2. setu výrazně polevila a hned prohrává o brejk.
Reagovat
blixa
Snad to Garbine ještě otočí ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Garbine se výrazně zlepšila, je agresivnější a přesná.
Reagovat
blixa
Garbine se zlepšila a Flavia zhoršila. Snad to vydrží i ve třetím setu.
Reagovat
smazaný uživatel
Teď se láme chleba ale Flávii se nedaří proměnit brejkbol. Garbine si skoro vždycky pomohla 1. servisem.
Reagovat
smazaný uživatel
No asi už hotovo. Garbine zabíjí míče přesně po čáře a Flávie moc hcybuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Flávie bojuje až teď ale už je moc pozdě :-/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist