Murray opět zdolal Federera, zítra se utká s Nadalem

2. 1. 2009, 14:22
Aktuality 28
EXHIBICE ABÚ ZABÍ - Brit Andy Murray dokázal potřetí v řadě porazit Rogera Federera, přestože dnes několikrát ztratil nadějný náskok. Na exhibici v Abú Zabí si tak zahraje finále, ve kterém zítra narazí na světovou jedničku Nadala. Ten nezaváhal v duelu s Rusem Davyděnkem.
Andy Murray

V loňské sezoně se spolu střetli celkem čtyřikrát. Pouze ve finále US Open uspěl Roger Federer, v Dubaji a na podzim v Madridu a především na Turnaji mistrů však vyhrál Andy Murray. Vzájemné zápasy již získali na prestiži, a tak se fanoušci v metropoli Spojených arabských emirátů měli na co těšit.

I když se ještě jedná o exhibiční turnaj, tenisté ho berou velmi vážně. A Federer by rád získal potřebné sebevědomí ještě před oficiálním začátkem nové sezony. První set dnes rozhodl desátý game, v němž Murray za stavu 4-5 vedl 40-0, ovšem srovnat nedokázal, když na první setbol udělal dvojchybu.

Jednadvacetiletého Brita ale koncovka předchozí sady nezlomila. Naopak hned v první hře druhého setu získal soupeřův servis a ujal se rychle vedení 4-1, které už neztratil.

I v rozhodujícím dějství začal lépe Murray a znovu vedl 4-1. Federer však dva brejky smazal a o osudu celého utkání musel rozhodnout tie-break. A v něm Murraymu nejdříve nestačily ani tři mečboly, které si za stavu 6-3 vypracoval. Sedmadvacetiletý Švýcar ale následně udělal dvě chyby a první duel sezony pro něj skončil porážkou.

"Samozřejmě jsem tu chtěl být ve finále. Lidé jsou tu přátelští a udělali skvělou atmosféru. Bohužel to nevyšlo, ale důležité turnaje jsou teprve přede mnou," snažil se Federer nedělat s prohry velkou vědu. "Loňský rok nebyl ideální, ale věřím, že letos to bude lepší. Důležité bude chytit začátek sezony," dodal rodák z Basileje.

Švýcarský tenista tedy prohrál už třetí vzájemný duel s Murraym v řadě, přestože v nich pokaždé vyhrál první set.

Murray se díky skvělé formě v druhé polovině loňské sezony dostal na čtvrtou příčku světového žebříčku a během dalších měsíců může "poskočit" ještě výš. "Je to vždy velká výzva hrát proti Rogerovi a jsem rád, že jsem dnes opět uspěl, přestože jsem několikrát ztratil koncentraci. Chci vyhrát nejen na tomto turnaji, ale i na dalších," neskrýval Murray své cíle v nadcházející sezoně.

Nadal změnil image a porazil Davyděnka
Andy Murray se v sobotním finále Capitala World Tennis Championship utká s vítězem druhého semifinále Nadalem.

Loňská povedená sezona skončila pro světovou jedničku zraněním kolena, kvůli němuž přišel o Turnaj mistrů i finále Davisova poháru, ale na nový rok se už španělský tenista stihl dát dohromady. K úvodnímu duelu sezony v Abú Zabí nastoupil Rafael Nadal netradičně v tričku s rukávem a límečkem a neobvykle kratších kraťasech.

Nezvyklá image sice Nadalovi vstup do prvního utkání sezony neusnadnila, jelikož během úvodních dvou gamů proti Nikolaji Davyděnkovi uhrál jediný fiftýn a ve třetí hře odvracel dva brejkboly, ale to byla spíše daň z nerozehranosti. Ruský tenista měl za sebou totiž už včerejší vítězný duel s Roddickem.

Po té, co rodák ze španělského Menacoru protrpěl tři úvodní gamy, začal na kurtu vládnout: vyhrál sedm gamů v řadě a rázem vedl 6-2 a 1-0 ve druhém setu. Další soupeřův servis prolomil v pátém gamu a zápas už dovedl do vítězného konce poměrem 6-2 6-3.

Nadal tak stejně jako Federer nastoupil k prvnímu zápasu sezony proti soupeři, se kterým zakončil loňský rok. Narozdíl od Švýcara dokázal Španěl vyhrát a zajistit si účast v sobotním finále, které se hraje od 14:00 hodin. Nadal bude chtít Murraymu oplatit porážku ze semifinále US Open, kde s ním poprvé po pěti vítězstvích prohrál.

Vítěz premiérového ročníku získá prémii čtvrt milionu dolarů.

ABÚ ZABÍ (Spojené arabské emiráty, tv. povrch) - páteční výsledky:

Dvouhra - semifinále:
Murray (Brit.) - Federer (Švýc.) 4-6 6-2 7-6(6)
Nadal (Šp.) - Davyděnko (Rus.) 6-2 6-3

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Stejně je letos všechny přejede David.
Reagovat
smazaný uživatel
Rogerův výkon nebyl nic moc. Skoro bych řekl, že jeden z nejhorších jaký jsem kdy u něj viděl. Jeho bývalá jistota a razance úderů byla ta tam a Rogerovi spíše než "winery" naskakovali nevynucené chyby. Na volejích byl úplně bez "timingu" a kazil jeden za druhým. No... jako jeho velký fanoušek, jsem byl trošku rozčarován. Kdyby Andy nenastoupil v úvodu, tak vlažně a v posledním setu trošku nepovolil, bylo by jeho vítězství jednoznačnější!
Reagovat
smazaný uživatel
Sice to sem nepatří,ale Rafa hraje s límečkem a dlouhejma rukávamo :(
Reagovat
dabelsobul
Upřesnil bych, že hraje s tričkem si krátkými rukávy, ne dlouhými ;) Ale každopádně to je změna. Naopak u kraťasů zase délku zkrátil :)
Reagovat
smazaný uživatel
Njn ale to je fuk ty rukávy tam jsou :(
Reagovat
smazaný uživatel
treba je mu zima ,)
Reagovat
smazaný uživatel
Prosim davaji Rafu někde na internetu??
vim nepatři to sem ale děkuji moc
diky.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.1w.sk/slovenske-tv.php?tv=stv3
Reagovat
smazaný uživatel
prosim vím že to sem nepatři ale davaji někde na internetu Nadala a Daviděnka???
prosim o adresu na stranky.
děkuji moc..
neboi jak víáte že hraje v dlouhým tričku.
diky všem..
Reagovat
smazaný uživatel
diky mas to u me!!
Reagovat
carolyn
Vždyt už to psali loni že bude mít novej vohoz, ale ten starej byl lepší noo
Reagovat
smazaný uživatel
myslim že je uplne jedno co na sobě bude mít hát bude stejně dobře a to znamená nejlíp ze vsech :P
Reagovat
smazaný uživatel
Těžko se to chápe,pokusím se to vysvětlit.Pro mě je to asi taková změna jako kdyby Roger teď začal hrát s tričkem bez rukávů a dlohejma kalhotama.
Reagovat
carolyn
A nebo a raketou v levé ruce :-D
Reagovat
skott
No aspon ted vypada jako tenista, ty capri kalhoty byly desny:)
Reagovat
smazaný uživatel
mně se ale líbily :-/
Reagovat
carolyn
Já si zas myslím že on jako jedinej vypadal jak tenista, ostatní jak když jdou na procházku s děckem :-)))
Reagovat
skott
Kazdymu se libi neco jinyho, to je jasny, ale ja bych ho treba z Wimbledonu hnal svinskym krokem:)
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby federer hral levou rukou tak si toho ani nevsimnes pro me je nadal jako driv ze ma rukavy je mi uplne jedno pri tenisu se koukam na hru a ne na jeho ruce.
Reagovat
smazaný uživatel
To je sice pravda,ale k Rafovi to triko bez rukávu prostě patřilo.Jinak je jasné že na hře se tím nic nezmění.
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha proč? Byl v bílém. Mě jednou překvapil Stich, výrazný černý pruh na triku nemá ve W co dělat. Kvůli chybějícím rukávům? Vzpomeň, jak se někdy nestydatě dokážou oblíknout ženský. Nevadí mi to, jen se tomu divím.
Souhlasím, snad se Nadal vrátí k původnímu oblečení.
Reagovat
smazaný uživatel
Konecne pochopil , ze v tom starym vypadal jak dement. Dobre Rafa, alespon ted uz budu moct sledovat tvy zapase bez kyble na zvraceni. :/
Reagovat
smazaný uživatel
Jen si ulev, chudáčku. Pubertál ze z Plzně opět ukázal vysokou úroveň svého myšlení.
Reagovat
smazaný uživatel
Stary pardale, jen te upozornim ze zadny Plzenak v zivote ze z Plzne nerekl. Takze kdo si ulevil je nam jasno ;)
Reagovat
skott
Presne tak, podobnou hovadinu snad vymyslel Simek a vsichni se toho jak ovce chytli.
Reagovat
smazaný uživatel
Haha, že by to opravdu byl výmysl? U jednoho západočecha jsem to prokazatelně slyšel, možná to chytil od Šimka. Tutání ale u nich popřít nejde, to je slyšet často.
Reagovat
smazaný uživatel
Tutani ti ale nikdo ani nepopira :P A jinak s tim ze z Plzne nekecej :P
Reagovat
smazaný uživatel
tak jsem si myslel, ze tenisu fandite protoze se Vam (nam) ten sport libi a ne proto jestli mel Federer takove nebo makove... Pak si jeste zacnete nadavat do pubertaku apod. Docela komedie :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist