Murray přežil sedm mečbolů proti Kohlschreiberovi. Naděje na první titul z Dubaje žije dál

2. 3. 2017, 20:04
Aktuality 26
ATP DUBAJ - Andy Murray má tento týden stále šanci ukončit čekání na svůj první letošní titul. V Dubaji, kde ještě nikdy netriumfoval, mu však v dnešním čtvrtfinále pořádně zatopil Philipp Kohlschreiber,. Německý tenista, který v dramatickém půlhodinovém tie-breaku druhého setu nedokázal v boji o svůj první skalp světové jedničky využít žádný ze sedmi mečbolů.
Andy Murray

Andy Murray po své životní sezoně na první titul v roce 2017 zatím čeká. V Dauhá prohrál finále s Novakem Djokovičem a na Australian Open osmifinále s Mischou Zverevem. Ze hry venku už byl málem i tento týden v Dubaji, ve čtvrtfinále ale 'přežil svou smrt'. 

Devětadvacetiletý Brit v souboji s o čtyři roky starším Němcem Philippem Kohlschreiberem odvrátil celkem sedm mečbolů, než po bezmála 3 hodinách boje zvítězil 6-7 7-6 6-1. Murray vyhrál šestý ze sedmi vzájemných duelů, ale pouze před sedmi lety na Hopman Cupu to dokázal bez ztráty setu.

Dnešní úvodní sadu bez jediného brejku Murray ztratil poté, co v tie-breaku prohrál od stavu 4-2 pět míčků v řadě. V druhém dějství pak neudržel vedení 5-3 a nakonec musel absolvovat svůj suverénně nejdelší a nejdramatičtější tie-break v kariéře. V něm zlikvidoval sedm mečbolů, využil až osmý setbol a zkrácenou hru získal až po 31 minutách poměrem 20-18. 

Tie-breaky se na okruhu ATP hrají od roku 1991 a teprve pošesté se v něm odehrálo 38 výměn, což je rekord. Skóre 20-18 na ukazateli skóre svítilo naposledy na Australian Open 2007, kdy Jo-Wilfried Tsonga udolal Andyho Roddicka.


Kohlschreibera nezvládnutá koncovka druhého setu zlomila. Murray v závěrečném dějství potvrdil roli favorita, od stavu 1-1 získal pět her v řadě a udržel naději na svůj první titul z Dubaje. V té si zahrál jediné finále v roce 2012.

"Vyhrát takový zápas je samozřejmě něco výjimečného. Asi už nikdy nebudu hrát takhle dlouhý tie-break. Na okruhu jsem jedenáct, dvanáct let, ale nic podobného jsem nezažil," řekl Murray. "V tom druhém tie-breaku bylo několik neuvěřitelných bodů, celková úroveň hry byla velmi vysoká. Philipp trefoval tvrdé údery z obou stran, a kdykoliv měl příležitost, útočil."

Třiatřicetiletý Kohlschreiber byl dnes nejblíže svému premiérovému skalpu světové jedničky, ale nakonec úspěch neslavil ani na desátý pokus. Před Murraym prohrál pětkrát s Novakem Djokovičem, jednou s Rafaelem Nadalem, dvakrát s Rogerem Federerem a jednou s Lleytonem Hewittem.



Murray v tie-breaku předvedl i hodně riskantní způsob odvracení mečbolu, když za stavu 8-9 zahrál míček těsně za síť. Po utkání přiznal, že to ideální řešení nebylo.

"To bylo asi nejhorší rozhodnutí, které jsem během celého zápasu udělal. A vidíte, vyplatilo se. Ale pokud bych někoho trénoval, tak bych mu určitě řekl, aby se o takový úder nepokoušel. Byl to hodně extrémní úhel a měl jsem štěstí, že to dopadlo dobře," přiznal Murray.



O finále si Murray zahraje se sedmým nasazeným Lucasem Pouillem, s nímž vyhrál všechny tři vzájemné duely snadno ve dvou setech. Francouz bude hrát se světovou jedničkou poprvé v kariéře, s hráči Top 10 má zatím bilanci 5-8.

Třiadvacetiletý Pouille v posledním čtvrtfinále, které skončilo v 1:46 ráno dubajského času, zdolal 6-4 5-7 7-6 Federerova přemožitele Rusa Jevgenije Donského. Ten sice v rozhodujícím setu odvrátil za stavu 4-5 dva mečboly a za stavu 5-5 a 40-15 měl dva brejkboly, ale využít je nedokázal a včerejší senzační obrat nenapodobil.

Patnáctý hráč světa Pouille bude v pátek usilovat o své dosud největší, celkově čtvrté a druhé finále během dvou týdnů poté, co v neděli v Marseille nestačil na krajana Jo-Wilfrieda Tsongu.

O první místo ve finále se v utkají nenasazení Španěl Fernando Verdasco s Nizozemcem Robinem Haasem.

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.858.530 dolarů
čtvrteční výsledky (02. 03. 2017)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Murray (1-Brit.) - Kohlschreiber (Něm.) 6-7(4) 7-6(18) 6-1
Verdasco (Šp.) - Monfils (4-Fr.) 6-3 7-5
Pouille (7-Fr.) - Donskoj (Rus.) 6-4 5-7 7-6(2)
Haase (Niz.) - Džumhur (Bosna) 6-2 4-6 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Kozoroh
No1e ztratil vyrovnanou 1. sadu, ačkoliv v ní měl 2 setboly. Velký rozdíl je na servisu, Nick nastřílel 19 es, zatímco Novak jen 1. I proto se Novak na příjmu prosazje obtížněji než Gyros.
Reagovat
Dobry-den
Je to břídil.

Taková Lucy Šafářojc umí odvracet klidně až devět medžbolů!
Reagovat
smazaný uživatel
7MB uz tusim Andy odvrátil proti Robredovi svojho času...Asi to je nejaká zvláštna úchylka, naozaj to vyzera, ze sa v tom vyžíva :)

Apropos, kolko z tych 7MB bolo pri Kohliho servise a kolko setballov mal Andy, nez premenil ten svoj?...Pamata si niekto?..
Reagovat
hroutil
koukni se na livesport
Reagovat
Fandina
Je to tady.
http://www.livesport.cz/zapas/Uih1svsS/#prubeh-zapasu;2

Ale Andy měl celkem osm SB a Kohli z těch sedmi dva při svém podání.
Reagovat
Fandina
Kohli z těch 7MB dva při svém vlastním podání.
Reagovat
smazaný uživatel
Dakujem vsetkým..
Reagovat
skott
proti Robredovi to bylo ve dvou turnajích po sobě 5 mečbolů.
Reagovat
weak
...pro mě osobně letos jeden z nejkvalitnějších zápasů, jaké jsem viděl - fantazie nom plus ultra... kohlie přesně odehrál ten jeho jeden životní zápas za sezonu, ale bohužel pro něj na druhé stál brutálně nahecovaný murray, který bojoval o každý míč až do konce...
Reagovat
kada.tom
... byl exkluzivní v podání obou protagonistů :-)
... Andy přežil všechny matchbally a ve 3. setu už to byla docela brnkačka - no v 1. setu to ale byla hrůza, i ve 2. setu Němec hodně, hodně zlobil.

Nakonec vše dopadlo tak jak mělo, tedy výhrou Andyho :-)
Snad ten titul z Dubaje získá - ještě ho nemá!
Reagovat
EllNino
no on těch titulů nemá víc :)
Reagovat
kada.tom
tak samozřejmě, on takovej Federer taky nevyhrál všechny turnyje světa :-D
Reagovat
EllNino
turnyje určitě ne no :) a abys věděl, Federerovi nefandím ... mužský tenis je mi tak nějak u zadku, pokud nehrajou Češi nebo občas Nole ... takže tyhle žabomyší války mě nenaštvou :D
Reagovat
kada.tom
překlep, no :-)
a vidíš, takže nechápu, proč na mě reaguješ :-)
Reagovat
EllNino
:D tak nedokážu pochopit, jak můžeš být takovej krypl
Reagovat
kada.tom
tak krYpl fakt nejsem ;-) :-D
Reagovat
blixa
Takže kripla připouštíš ? :D
Reagovat
kada.tom
nikoliv, reagoval jsem pouze na krypla :-D
kripl taky nejsem, nejsem postiženej :-)
Reagovat
Fandina
Ale některé tvoje názory jsou jako bys byl.
Reagovat
Fandina
Nemyslím postižený ve smyslu nemoci. Ale chováním.
Reagovat
smazaný uživatel
byvalo by se mi sice moc libilo finale Kohli x Nando, ale co uz, kvetak - nekvetak, kazdopadne hlava sampiona.. :-)
Reagovat
svetova.dvojka
Květák je zdravý , obsahuje hodně vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek, takže když má hlavu jako květák, tak se nedivím, že je tak psychicky odolný a zdravý...
Reagovat
Krisboy
Krásná představa, taky by se mi to líbilo...
Reagovat
svetova.dvojka
Je nezničitelný, na kondici a na výdrž ho těžko porazit, jediná možnost je vytřískat ho z kurtu..., jako to dokázal Misha Zverev...
Reagovat
Mayo
neskutočný tajbrejk 2. setu...Andy mentálny titan :D:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist