Murray proměnil letošní Davis Cup ve svoji show. 'Výkonnější' byl už jen McEnroe

29. 11. 2015, 18:29
Aktuality 14
Letošní Davisův pohár se dá s nadsázkou nazvat Murray Cupem. Druhý tenista světa dovedl Brity k zisku Salátové mísy skoro po osmdesáti letech svými suverénními výkony. Vyhrál všech jedenáct zápasů, do nichž nastoupil. Lepší byl už jen John McEnroe.
Profily hráčů
Andy Murray

Osmadvacetiletý skotský rodák Murray v této sezoně týmové soutěže vyhrál všech jedenáct zápasů, do kterých nastoupil - osm dvouher a tři čtyřhry s bratrem Jamiem. Podílel se tak na jedenácti z dvanácti vítězných bodů Británie v cestě za titulem.

"Je ohromující, co Andy dokázal," pochválil svoji jedničku britský kapitán Leon Smith. "Jsme mistry světa a výkon Andyho Murrayho byl úplně parádní," přidal bývalý britský tenista a finalista Davis Cupu John Lloyd pro BBC One.

Perfektní byl Murray i ve finále proti Belgii. Na antuce v Gentu neztratil ve dvouhrách ani set a s bratrem vyhrál čtyřhru. Poslední míč letošní soutěže získal po přesném lobu, po kterém se svalil na zem a poté ho zavalili spoluhráči.

Murray jako první od roku 1995 po Petu Samprasovi vyhrál ve finále tři zápasy za nerozhodnutého stavu. Jedenáct duelů od vzniku Světové skupiny v roce 1981 před ním v jednom ročníku ovládli jen tři tenisté - Američan John McEnroe (s bilancí 12-0), Němec Michael Stich (11-1) a Chorvat Ivan Ljubičič (11-1).

"Nikdy jsme si nemysleli, že dostaneme takovou příležitost, a jsme neskutečně šťastní, že jsme ji využili. Už se to nemusí opakovat," řekl Andy Murray krátce poté, co získal rozhodující bod finále v duelu s domácím Davidem Goffinem.

Zkušenosti chce prodat na 'prokletém' Australian Open
V Davisově poháru má Murray výtečnou bilanci 34 výher a jen sedmi porážek. Musí ale ještě vyhrát jedenáct zápasů, aby se vyrovnal britské legendě Fredu Perrymu. "Když hraju za svoji zemi, předvádím nejlepší tenis," řekl Murray.

Triumfem v soutěži družstev Murray rozšířil svoji sbírku úspěchů, která čítá olympijské zlato z Londýna 2012 a dva grandslamové tituly z US Open a Wimbledonu, kterým ukončil po 77 letech domácí čekání na titul z mužské dvouhry.

Murray doufá, že mu daviscupový úspěch pomůže prolomit osud na Australian Open. V Melbourne už prohrál čtyřikrát ve finále. "Tady (na Davis Cupu) jsem se naučil pár věcí, jak situaci zvládnout. Zkusím to také v Austrálii," plánoval.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
letityfanousek
a je radost sledovat jeho hru, má to hlavu i patu, přeju mu i tu Austrálii
Reagovat
turista
Andy Murray za Velkou Británii hraje ještě o poznání líp než za sebe. Až bude v tenisové penzi bude povýšen na Sira za zásluhy o Velkou Británii.
Reagovat
George_Renel
má první DC .-).
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak
Reagovat
martinezi
Murray je namyšlený blbec nesnáším ho
Reagovat
gigin
Ty ho znáš nějak blíž? Osobně? Nebo je to jenom tvůj špičkový odhad z médií?
Reagovat
smazaný uživatel
Ďalší hater, Nadal a Murray sú dvaja najnenávidenejší hráči na TP.
Reagovat
smazaný uživatel
Tým haterom, samozrejme, nemyslím teba.
Reagovat
smazaný uživatel
Má špinavou nohu a navíc chtěl Skoty odtrhnout z UK !
Reagovat
smazaný uživatel
si trápny
Reagovat
Holahej
Andy je "lidsky" dobrý člověk, kolikrát ho jen dojmul dav fanoušků, jejich přízeň, nebojí se vyjadřovat k veřejným věcem, podporuje charitativní projekty, přírodu a zvířata, vrací vydělané peníze do Skotska, fandí a utěšuje sportovce na sociálních sítích..., není sebestředný, např. tenistky a tenisty z VB, i když hrají na různých místech po světě, tak je povzbuzuje..., je třeba někde vidět, že by Tomáš psal.., tak skvěle Petro, jsi ve finále, tak držím palce, aby jsi porazila Serenu..., jak to dělá Andy Murray
Reagovat
George_Renel
Můžeš uvést kde Murray psal Petře aby porazila Serenu???
Reagovat
gigin
Já bych tipl twitter, Andy je tam hodně aktivní. A je fakt, že když vyhráli teď DC, tak Petra jim taky přála.
Reagovat
slacker
to je blbost aby nekdo gratuloval Petre k finale kde ma porazit Serenu, protoze takova situace se NIKDY nestala, takze si ucelove vymyslite fanouskovsky PR.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist