Murray: Return je stejně důležitý jako podání

7. 9. 2009, 18:14
Aktuality 12
Není to možná tak líbivá disciplína, jako střílení jednoho esa za druhým, returny ale dokáží vyhrát zápas. Včera se o tom mohl přesvědčit Taylor Dent, na jehož podání našel recept Andy Murray. Chvílemi jsem si připadal, jako bych podával spodem, přiznal po zápase Dent.
Andy Murray

Andy Murray vyrazil do New Yorku splnit misi, kterou nedokončil žádný Brit už 73 let. Vyhrát grandslam, jako to v roce 1936 dokázal Fred Perry. Loni se dostal do finále, letos zatím prochází bez větších problémů. Ty mu nezpůsobil ani hráč s nebezpečným podáním Taylor Dent, kterého skotský tenista včera porazil 6-3 6-2 6-2.

Murray, který vyhrál 56. letošní zápas a vyrovnal tak Novaka Djokoviče, nastřílel 39 vítězných úderů a sedm es, zatímco nevynucené chyby omezil na pouhých 13. Denta, který se dokázal letos vrátit do velkého tenisu po operacích zad, ale udolal především returny.

"On prostě nechybuje," krčil po utkání rameny Američan. "Chvílemi jsem si připadal, jako bych podával spodem. Zkoušel jsem servisy střídat, ale myslím, že je světovou jedničkou v prorážení podání."

Není divu. Murrayův trenér Miles MacLagan na světovou dvojku pálí při trénincích před zápasem podání z místa mezi základní čárou a čárou na podání.

"Tohle trénuju hodně," tvrdí Murray. "Return je podle mě stejně důležitý jako podání. Miles na mě podává kousek za čárou na podání, takže jsem zvyklý vracet tvrdé servisy."

A aby toho nebylo málo, Skot mění při returnu strategii podle soupeře.

"To je nejdůležitější, vracet míč každému soupeři jinak," prozrazuje Murray. "Musíte si být jisti, že mu správně přizpůsobujete svou hru, i když to někdy může trvat. Myslím, že zatím jsem se s tím vypořádal docela dobře a doufám, že v dalších zápasech mi to vydrží."

Jeho příští překážkou bude další hráč s vynikajícím servisem, Chorvat Marin Čilič. Na French Open ho porazil bez ztráty setu, podaří se mu to ale i na tvrdém povrchu?

"Má vynikající podání a na tak vysokého chlapíka dobrý pohyb. Bude to těžký zápas. Musím znovu dobře returnovat a hrát slušně zezadu, protože ani při svém podání nezískám moc laciných bodů," uvědomuje si Murray, který by ve případně ve čtvrtfinále mohl narazit na Juana Martina del Potra a v semifinále na Rafaela Nadala.

Komentáře

12
Přidat komentář
Martinac
Jen nechápu, proč tyhle řeči háže uprostřed turnaje, docela netaktický a hlavně trapný. Až vyhraje US Open, tak ať si říká co chce.
Reagovat
smazaný uživatel
Co je na tom, co rekl, netakticke? A co trapny?.. Ta posledni veta je hodne dobra:)) tenisti se deli na ty, co nesmi mluvit a na ty, co vyhrali USO :)))
Reagovat
D.A.N
A co Roger: Ten je vosk či co ? Ten také bez returnu by nebyl kde je. Vzpomínám jak Roddick měl nejlepší formu na servis a fedex ho dokázal returnovat jak nikdo Andy byl z něho hodně rozmrzelí a to podával rychlostí přes 230 km za hod.wow
Reagovat
smazaný uživatel
omg aby ses neposral furt z elegána...
Reagovat
D.A.N
já se poseru s tebe ty mačo:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Murray je momentalne asi najlepsie returnujuci hrac. Ked mal Rafa formu teda cca rok aj pol tak tiez mal super return, kedysi aj Davydenko. Rafa a Davydenko maju slaby servis nejsu to ranari cize u nich je return jasna vec ale Murray ma aj vysku 1.90m a vie davat esa cize on ma hlavne super strategie a taktiku. Uvidime ako si poradi s Del Potrom ak bude zdravy a neskrecuje kvoli unave alebo chrbtu tak to bude velmi vyrovnany zapas.
Reagovat
smazaný uživatel
No nadalovo podání taky není špatný. Není sice tak rychlé, ale má rotaci z levé strany a to dosti velkou, takže míče skáčou vysoko.
A rotace od leváka je úplně něco jinýho než od praváka.Těm lepším je to možná jedno, ale mě to hrozně vadí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě Ferrer měl dřív výbornej return.. a leváckej servis nedělá dobře skoro nikomu :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal ma iny styl podavania ako vacsina hracov. On nepotrebuje ziskavat priamy bod z podania on si to radsej vybeha a unavi supera. Ale mal som na mysli hlavne rychlost podania:D ze Nadal a Davydenko su nuly oproti Roddickovi ci Karlovicovi. Murray vdaka svojej vyske a fyzicke ktoru si zlepsil patri medzi najlepsie podavajucih hracov vie davat esa vie pridat na rychlosti podania atd. Napr. zaujimavy return podla mna ma Monfils, ten keby nebol stale zraneny by to dotiahol ovela vyssie ako max. bol tusim v top ten ale m ana viac. Ma 193 cm je atlet a dost vybeha tie jeho skoky po lopticku su skvele:D
Reagovat
smazaný uživatel
Jde o to, že Murray se do prvního servu netrefuje tolik a druhý servis je podle mě spíš slabina. Podle mě nepatří do kategorie těch top servismanů.
Reagovat
smazaný uživatel
top servismanov nie:d nemoze sa porovnavat s esovicmi ako su Karlovic, Isner, Roddick, Guccione. Ale mal som na mysli spomedzi tych top hracov patri Murray medzi tych lepsie servirujucich.
Reagovat
smazaný uživatel
vzpomeň si na finále Wimbledonu kolik nasázel Federer es a kolik Rodick já si myslim,že Roger má největší zásobu druhů podání je prostě nejlepší
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist