Murrayho post světové jedničky je v ohrožení. Počítám s tím, řekl Brit

15. 6. 2017, 10:40
Aktuality 8
Po fantastické druhé polovině loňské sezony, během níž Andy Murray vyhrál Wimbledon, olympijské hry v Rio de Janeiru, Turnaj mistrů a dalších pět turnajů, se letos třicetiletému Britovi zatím na kurtech nedaří. Proto se nebude aktuálně první hráč světa divit, pokud o post světové jedničky v následujících týdnech přijde.
Profily hráčů
Andy Murray

Loni touto dobou začal Andy Murray na kurtech dominovat. Vše odstartoval triumf na domácí trávě v londýnském Queensu, kde se třicetiletý Brit představí příští týden. Rodák z Dunblane si poté došel pro druhou trofej z Wimbledonu a zahájil neuvěřitelnou jízdu.

Vyhrál také olympijské hry v Rio de Janeiru a obhájil tak zlatou medaili z Londýna. Poté přišly jeho jediné dvě porážky. Ve finále v Cincinnati nestačil na Marina Čiliče a ve čtvrtfinále US Open byl nad jeho síly Kei Nišikori.

Další prohra ve zbytku loňské sezony nepřišla. Murray ovládl Masters v Pekingu, Šanghaji i Paříži, přemožitele nenašel ani ve Vídni a ve finále Turnaje mistrů porazil Djokoviče, čímž si upevnil pozici na tenisovém trůnu.

Letos je ale vše jinak. Murraymu se v první půlce letošní sezony až na triumf v Dubaji, finálovou účast v Dauhá a semifinálovou v Barceloně a na French Open vůbec nedařilo. Před startem akce v londýnském Queen's Clubu je tak v úplně jiné pozici než loni.

"Post světové jedničky s největší pravděpodobností ztratím. Nikdo nebyl světovou jedničkou navždy. Jednou to přijde. Je to nevyhnutelné," řekl Murray, jenž na tenisovém trůnu zatím strávil 32 týdnů.

"Pokud chcete zůstat světovou jedničkou, nemůžete mít tři až čtyři měsíce špatné výsledky jako já. Velké turnaje mi až do French Open vůbec nevycházely," uvedl letošní semifinalista druhého podniku velké čtyřky.

"Takže se to nejspíše stane a je to v pohodě. Nechci ve Wimbledonu vyhrát body do žebříčku, chci trofej. Pokusím se připravit nejlépe, jak umím," dodal.

Murray ve zbytku letošní sezony obhajuje 8 060 bodů. Nadal se po desátém triumfu na French Open posunul na druhé místo žebříčku a na Brita ztrácí 2 605 bodů. V porovnání s Murraym však do konce roku obhajuje "směšných" 370 bodů.

Semifinále na French Open vítěze 45 titulů přece jen povzbudilo. "Začal jsem vyhrávat zápasy, přestože jsem nehrál svůj nejlepší tenis. Udělal jsem na kurtu spoustu věcí lépe, než na předchozích turnajích," řekl Murray.

Trojnásobný grandslamový šampion moc dobře ví, jak těžká úloha ho v následujících týdnech a měsících čeká. Proto brzy po Paříži začal trénovat na oblíbené trávě.

"Jsem pořád celkem daleko od toho, co bych chtěl na kurtech předvádět, a tak jsem se rozhodl po Paříži začít brzy trénovat. Pořád je tu spousta věcí, které mohu zlepšit," svěřil se.

Na domácí prostředí se těší. "Travnatou část sezony si užívám ze všech období tenisové sezony nejvíc. Žiju doma, trávu jako povrch miluju a v minulosti se mi v Queensu i Wimbledonu dařilo."

"Hra na trávě je spíše o psychice, není tak fyzicky náročná jako na antuce. Na trávě může set rozhodnout jediný míček. Musíte se neustále soustředit, protože výměny jsou kratší a pokaženým gamem riskujete ztrátu celého zápasu," srovnával Murray trávu s antukou.

Murray si musí dát pozor hlavně na Federera a Nadala, kteří ovládli první dva grandslamy letošní sezony. Federer vybojoval 18. grandslamový vavřín na Australian Open, Nadal podesáté kraloval pařížské antuce. Murrayho ovšem jejich výkony spíše motivují, než znepokojují.

"Po celou dobu mé kariéry jsem k několika hráčům vzhlížel. Kvůli nim jsem se musel tolik zlepšit. Oba (Federer a Nadal) letos hrají skvěle. Když je sledujete, motivuje vás to. Uvědomuju si, že pokud se nezlepším, nebudu už velké turnaje vyhrávat," přiznal.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

8
Přidat komentář
peggy
Myslim,ze Brit nemusi mit strach,jednickou nebude ani Rafa a ani Federer.
Reagovat
Aussie
... vy si z něho děláte srandu. To se mě, jako rodilého Brita, ale dotýká. Takže pozor!
Reagovat
Bob
Jistě, ze se boji. Ma taky duvod. Svetovou jednickou se letos stane Tomas Berdych.
Reagovat
Aussie
Pravda. Teď právě vyřadil dalšího velkého aspiranta na prvenství Bernarda Tomiče. To mě zase štve jako naturalizovaného Australana. Holt je to den blbec, aspoń pro mne!
Reagovat
Mayo
To je pekne, že s tým ráta :D
Reagovat
Krisboy
Každý ho jednou ztratí, Sire.
Reagovat
Pe3k
A co number one forever?
Reagovat
Krisboy
Hmm, možná by Sir mohl být tím historicky prvním (a posledním). Kdo jiný, než on?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist