Muster: Nikdy jsem neskončil, těch 11 let byla jen dovolená

29. 4. 2011, 15:42
Aktuality 0
Dávno pryč jsou doby, kdy si Rakušan Thomas Muster jako antukový Terminátor podmaňoval svou levou rukou tenisový svět. Před patnácti lety stál naposledy na vrcholu žebříčku. Nyní přijel do Prahy v 43 letech hrát kvalifikaci challengeru Strabag Open 2011 a jeho jméno je ve světovém pořadí k nalezení o 990 míst níže. Jemu to ale nevadí.
Profily hráčů
Thomas Muster (© pragueopen.cz)

Tenis je Musterovým životem, naplňuje ho, a i proto se loni po 11 letech vrátil. "Každý tvrdí, že jsem se vrátil, ale já nikdy neskončil. Jen jsem byl na dlouhé dovolené," řekl Muster po dnešním tréninku na štvanickém centrkurtu.

Ředitele turnaje Vladislava Šavrdu zkoušel Muster přemluvit, aby mohl nastoupit do hlavní soutěže. Vítěz French Open z roku 1995 se ptal, kdo dostal kartu, a když slyšel, že třeba letošní vítěz juniorky na Australian Open Jiří Veselý, tak se Šavrdu snažil zviklat. "Ten má před sebou ještě dvacet let," citoval Šavrda Musterova slova.

Muster si místo v hlavní soutěži nevyprosil, ale jeho touhu zahrát si dokládá, že kvalifikaci neodmítl. "Kdy jsem hrál kvalifikaci naposledy? Nevím a je to jedno. Chci si zahrát pár dobrých zápasů. Jsem připravený a když vyhraju osmkrát (vyhrál by turnaj), tak to bude skvělé, když jenom jednou, budu taky spokojený," řekl Muster.

Výsledky? Neřeším
Mohlo by se zdát, že účastí na challengerech hazarduje se svou pověstí. Po návratu k tenisu vyhrál pouze jeden z třinácti zápasů. "To neřeším. Tenis je můj život. Umím ho nejlépe, proto hraji," reagoval Muster. Trénuje pět šest hodin denně a challengery hraje i proto, že ho neuspokojovalo pinknout si čtyřikrát za rok na veteránské tour. "To bylo málo, chtěl jsem víc a challengery jsou pro mě velkou výzvou," řekl Muster.

Na kurtu se potkává s hráči, kteří by věkově mohli být jeho syny. "Je to skvělé srovnání, a když s nimi dokážu držet krok, tak je to ještě lepší," usmál se.

Ujistil, že se nevrátil pro peníze, těch jen na odměnách vydělal přes 12 milionů dolarů. "To není ten důvod, určitě ne. Prostě tenis miluju," konstatoval Muster a připustil, že s tenisem pravděpodobně skončí v 45 letech. "Ano, za rok," uvedl.

Tenis miluje, ale o roli trenéra neuvažuje. Předávat bohaté zkušenosti nechce. "Nikdy neříkej nikdy, ale teď to tak je. Nechci být kouč, raději soupeře porážím sám. Nemám trpělivost, abych někoho vedl. Mám hodně zkušeností, ale ty využívám pro sebe. Nechtěl bych jezdit po světě a někoho trénovat," uvažoval Muster.

V Praze před 23 lety získal jeden z 44 titulů na okruhu ATP. Nejvíc jich vyhrál v roce 1995, kdy slavil dvanáctkrát, z toho jedenáctkrát na antuce. Proto se umí vžít do kůže Španěla Rafaela Nadala, který je současným antukovým králem. "Je taky jen člověk a jednou prohraje, ale nebude to znamenat jeho konec, jak si budou mnozí hned myslet. Je teď nejlepší a antukové podmínky mu nejvíce sedí," řekl Muster.

Vedle tenisu se Muster věnuje hraní na bubny, létá v helikoptéře a věnuje se vinici nebo sklárně. "Ale všechno je to jen hobby. Jsem především tenista a tenisem žiju," zopakoval Muster poněkolikáté a ani neplánoval návštěvu Prahy. "Znám to tady dobře. Už jsem tady byl mnohokrát i jen na návštěvě. Je to krásné město, ale mosty určitě stále stojí na svém místě a já jsem tady, abych hrál tenis," řekl Muster.

pva, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist