Muster ukončil kariéru prohrou s o 26 let mladším krajanem

25. 10. 2011, 22:16
Stalo se... 0
ATP VÍDEŇ - Thomas Muster ukončil kariéru. Poté, co se k tenisu vrátil po 'jedenáctileté dovolené', tak učinil ve 44 letech. Bývalá světová jednička se rozloučila na domácí půdě ve Vídni, kde prohrál s talentovaným krajanem Dominikem Thiemem - vítězem letošní juniorky French Open.
Thomas Muster

Thomas Muster patřil v polovině devadesátých let k nejlepším tenistům světa, což v roce 1995 jen potvrdil, když vystoupal na tenisový trůn. Hráč, který o rok dříve v nejlepší sezoně své kariéry vyhrál French Open a na antuce skončil s bilancí 65-2, přestal hrát v roce 1999. Do profesionálního tenisu se vrátil v úctyhodném věku 42 let po - jak sám prohlásil - jedenáctileté dovolené.

Jako veterán se ale mezi mladíky příliš, přesněji řečeno vůbec, nechytal. Odehrál celkem 25 zápasů (pouze tři na turnajích ATP) a vyhrát z nich dokázal jen dva na challengerech - proti neznámému Borutu Pucovi a překvapivě si připsal i skalp Argentince Leonarda Mayera.

Svůj poslední zápas Muster odehrál dnes v rodné zemi na podniku ATP 250 ve Vídni. Ve 44 letech se postavil osmnáctiletému krajanu Dominiku Thiemovi, v současnosti devátému nejlepšímu juniorovi světa a bývalé juniorské dvojce. V utkání zvítězilo mládí nad zkušenostmi, Thiem vyhrál za 63 minut 6-2 6-3 a připsal si první výhru na turnaji ATP. Muster sice ve druhé sadě vedl 3-1, konec kariéry si ale bude pamatovat, jak prohrál pět gamů v řadě.

Musterovu derniéru sledovalo ve vídeňské hale 7.500 diváků a před zápasem i po něm připravilo nejlepšímu tenistovi v historii země bouřlivé ovace. "Na začátku jsem nevěděl, jestli mám plakat, nebo hrát. Bylo to opravdu těžké. Ovace ve stoje si užijete, když vyhrajete nebo odehrajete skvělý zápas. Ale ne v prvním kole a už vůbec ne takhle," řekl Muster.

Muster během své kariéry vyhrál celkem 44 turnajů ATP. Nejcennější trofejí v jeho sbírce je Pohár mušketýrů z již zmíněného French Open. Po Roland Garros v roce 1999 poprvé pověsil raketu na hřebík, aby se po 11 letech vrátil k oficiální rozlučce. "Dnešní den byl skvělý způsob, jak se rozloučit, když jsem tehdy odešel tak trochu polo-oficiálně. Děkuju všem, kteří mě v posledním roce a půl podporovali. Byla to pro mě skvělá zkušenost."

"Návratu rozhodně nelituju. Bylo skvělé sledovat, jak se každým týdnem zase zlepšuju a vyhrát pár zápasů. Ale i trénovat s klukama a každé ráno svou práci," vzpomínal na poslední měsíce kariéry. I když se levoruký rodák z Leibnitzu oficiálně rozloučil, bude ještě v listopadu startovat na challengeru v Salzburku a pravidelně se účastní turnajů pro veterány.

Thiem se ve 2. kole utká s vítězem duelu Davyděnko - Darcis.

Haas postupuje, Karlovič a Robredo vzdali
Z kvalifikace už do 2. kola se dostal aktuálně až 273. hráč žebříčku Tommy Haas, Někdejší světová dvojka, kterou v poslední době trápí různá zranění, dnes vyřadila nasazeného Argentince Juana Ignacia Chelu. Třiatřicetiletý Němec, vítěz turnaje z roku 2001, Argentince udolal 6-7 6-3 7-6. 

Haas ve třetí sadě za stavu 5-3 neudržel podání, nakonec ale v tie-breaku proměnil celkově čtvrtý mečbol. "Úspěch v kvalifikaci mi dnes hodně pomohl. Bylo to velmi těsně až do konce. V tie-breaku jsem vedl už 6-2 a nakonec to bylo jen 6-5. Teď je to skvělý pocit, ale kdybych náskok ztratil, hodně by to bolelo," komentoval Haas.

O první letošní čtvrtfinále se Haas utká s dalším úspěšným kvalifikantem Aljazem Bedenem. Slovinský tenista v premiérovém duelu v hlavní soutěži turnaje ATP vyhrál první set nad Ivem Karlovičem, než chovatský sok kvůli obnoveným bolestem zad skrečoval.

Dvoumetrový Karlovič se na okruh ATP vrátil po dvou vystoupeních na amerických challengerech, které oba - v Sacramentu a Tiburonu - vyhrál.

Už z pátého  z posledních deseti turnajů odstoupil Tommy Robredo. Španělský tenista má znovu potíže s levou nohou, dnes kvůli ní vzdal za stavu 6-7 7-5 1-2 Italu Fabiu Fogninimu.

Jméno svého úvodního soupeře již zná jediný český zástupce v soutěži Radek Štěpánek, jenž měl v úvodním kole jako nasazená čtyřka volný los. O čtvrtfinále si zahraje s německým kvalifikantem Danielem Brandsem, který postoupil po boji s domácím Martinem Fischerem.

- ATP 250 VÍDEŇ -
(Rakousko, tv. povrch / hala, 650.000 eur)
úterní výsledky (25. 10. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Haas (Něm.) - Chela (5-Arg.) 6-7(3) 6-3 7-6(5)
Fognini (8-It.) - Robredo (Šp.) 7-6(7) 5-7 2-1 skreč R.
Brands (Něm.) - Fischer (Rak.) 6-7(3) 6-2 7-6(6)
Bedene (Slovin.) - Karlovič (Chorv.) 7-6(4) skreč K.
Petzschner (Něm.) - Andújar (Šp.) 6-2 6-2
Malisse (Belg.) - Ramos-Vinolas (Šp.) 6-1 6-4
García-López (Šp.) - Blake (USA) 6-2 5-7 6-4
Thiem - Muster (oba Rak.) 6-2 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist