Mužský turnaj opustil další favorit! Čilič prohrál se Schwartzmanem

1. 9. 2017, 20:41
Aktuality 22
US OPEN - Spodní polovina mužského pavouka letošního US Open je každým dnem otevřenější. Po největším favoritovi Alexanderovi Zverevovi ve Flushing Meadows dohrál také pátý nasazený Marin Čilič, který ve třetím kole ve čtyřech setech podlehl Diegovi Schwartzmanovi. Mužský turnaj tak přišel již o čtvrtého člena nejvýše nasazené osmičky.
Profily hráčů
Marin Čilič

Marin Čilič končí na US Open stejně jako loni už ve třetím kole. Pátý nasazený hráč letošního ročníku v něm překvapivě nestačil 6-4 5-7 5-7 4-6 na Diega Schwartzmana a spodní část turnajového pavouka přišla o další velké jméno. Argentinec oplatil chorvatskému favoritovi letošní porážku z Istanbulu a poprvé v kariéře si zahraje grandslamové osmifinále.

Čilič v dnešním utkání vyrobil extrémní počet nevynucených chyb (80), hned 36 z nich přišlo z bekhendu, z něhož Chorvat zahrál jen jeden vítězný míč. Favorit se hodně trápil také na servisu, o který celkem devětkrát přišel. Po druhém podání vyhrál jen 32% výměn. Oba hráči dnes měly obrovské problémy jednotlivé sety doservírovat.

V prvním setu byl lepším hráčem na kurtu Čilič. Chorvat sice v deváté hře nedokázal úvodní dějství dopodávat, nicméně pro vedení 1-0 na sety si došel hned v dalším gamu. Ve druhé sadě naopak tahal za kratší konec a přestože si zvládl vzít ztracený servis zpět a srovnat skóre, další dvě hry prohrál a bylo srovnáno.

Statistiky zápasu
Schwartzman - Čilič
6 esa 14
4 dvojchyby 9
70% 1. podání do kurtu 55%
61% úsp. po 1. podání 73%
50% úsp. po 2. podání 32%
30 vítězné míče 44
48 nevynucené chyby 80
9/15 úspěšnost na síti 20/32
9/20 využité brejkboly 7/21
čas 3:23

Podobný průběh, akorát s více brejky, měl set číslo tři. Čilič opět brejkem dorovnal na 5-5, ale pak ztratil další dva gamy. Ve čtvrtém dějství chybující Čilič prohrával už 2-5. Argentinec měl tak dva brejky v zádech. První šanci zápas dopodávat nevyužil, druhou už ano, když odvrátil tři brejkboly a využil hned první mečbol.

Argentinský antukový specialista si dnes připsal teprve druhou kariérní výhru nad hráčem Top 10. Tu první vybojoval po předchozích 13 nezdarech letos v Montréalu proti Thiemovi. Navíc teprve potřetí v letošní sezoně vyhrál na jednom turnaji tři utkání.

Schwartzman je v osmifinále grandslamového turnaje premiérově. O vylepšení svého maxima na akcích velké čtyřky bude bojovat proti Lucasovi Pouillemu, s nímž se utkal zatím jen jednou a na oblíbené antuce zvítězil. Francouz ve třetím kole porazil 2-6 6-3 6-4 6-4 kvalifikanta Michajla Kukuškina z Kazachstánu.

Čilič se po nevydařeném úvodu letošní sezony postupně dostával do formy. V Istanbulu, kde mimo jiné porazil právě Schwartzmana, získal svůj jediný letošní titul. Další finále, tentokrát neúspěšná, přidal v londýnském Queen's Clubu a ve Wimbledonu. Po skončení nejslavnějšího turnaje světa až do US Open kvůli zranění přitahovače nehrál.

Ve Flushing Meadows se výsledku z All England Clubu ani trochu nepřiblížil. Čilič vyhrál závěrečný grandslam sezony před třemi lety a o rok později došel do semifinále. Letos ovšem stejně jako loni skončil překvapivě již ve třetím kole.

Dolní polovina pavouka je tak každým dnem otevřenější. Turnaj již ve druhém kole opustili čtvrtý nasazený Alexander Zverev a turnajová osmička Jo-Wilfried Tsonga. Dnes se k nim přidal Čilič, který plnil roli nasazené pětky a nahradil v losu dvojku Andyho Murrayho.

Největšími favority třetí čtvtiny jsou domácí John Isner (10. nasazený) a Sam Querrey (17.). Američané ale v případě dnešního vítězství nastoupí v dalším zápase proti sobě. V poslední čtvrtině jsou nejvýše nasazenými přeživšími Pablo Carreño (12.) a Lucas Pouille (16.). Ve čtvrtfinále by se dle papírových předpokladů měli střetnout.

Schwartzman se raduje po výhře nad Čiličem

Pablo Carreño v dnešním utkání třetího kola splnil roli favorita, když porazil 6-3 6-4 6-3 francouzského veterána Nicolase Mahuta, poprvé od čtvrtfinále French Open vyhrál tři zápasy v řadě a premiérově si zahraje osmifinále US Open.

V něm premiérově vyzve Denise Shapovalova. Osmnáctiletý kanadský kvalifikant prožívá životní turnaj a po skreči Kylea Edmunda pro zranění za stavu 3-6 6-3 6-3 0-1 ze svého pohledu si na turnaji velké čtyřky zahraje poprvé v kariéře osmifinále.

Borna Čorič na skalp Alexandera Zvereva nenavázal. Chorvat ve třetím kole nestačil 4-6 3-6 2-6 na Kevina Andersona, se kterým prohrál i třetí vzájemný duel. Jihoafričan si o vyrovnání svého dva roky starého maxima ve Flushing Meadows zahraje s Paolem Lorenzim, s nímž ještě neprohrál. Ital ve třetím kole přehrál 6-2 6-4 6-4 krajana Thomase Fabbiana a poprvé v kariéře postoupil do osmifinále grandslamu.

V dolní polovině pavouka dohrál v posledním duelu pátečního programu další favorit. Desátého nasazeného Johna Isnera vyřadil ve třetím kole po setech 6-4 6-3 7-6 Mischa Zverev, jenž Američana porazil podruhé v řadě a srovnal stav vzájemné bilance. Starší z bratrů Zverevových si poprvé v kariéře zahraje osmifinále ve Flushing Meadows.

V souboji o čtvrtfinále premiérově narazí na dalšího amerického tenistu Sama Querreyho. Ten na rozdíl od svého krajana úlohu favorita splnil, když přehrál 4-6 6-2 6-4 6-4 moldavského kvalifikanta Radu Albota. Querrey je poslední domácí nadějí na úspěch. Do osmifinále se probojoval po dlouhých sedmi letech.

• US OPEN •
USA, tv. povrch, 50,400.000 dolarů
páteční výsledky (1. 9. 2017)
• Dvouhra muži - 3. kolo •
Schwartzman (29-Arg.) - Čilič (5-Chorv.) 4-6 7-5 7-5 6-4
M. Zverev (23-Něm.) - Isner (10-USA) 6-4 6-3 7-6(5)
Carreño (12-Šp.) - Mahut (Fr.) 6-3 6-4 6-3
Pouille (16-Fr.) - Kukuškin (Kaz.) 2-6 6-3 6-4 6-4
Querrey (17-USA) - Albot (Mol.) 4-6 6-2 6-4 6-4
Anderson (28-JAR) - Čorič (Chorv.) 6-4 6-3 6-2
Lorenzi (It.) - Fabbiano (It.) 6-2 6-4 6-4
Shapovalov (Kan.) - Edmund (Brit.) 3-6 6-3 6-3 1-0 / skreč E.
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

22
Přidat komentář
Ondra979
tak se dockame prekvapiheho finalisty, ale kdo to bude? ma na to uz Shapovalov? tot otazka, souperi jsou vsichni hratelni, tak to bude zajimave..v druhe pulce jsou tri GS vitezove ale mozna ze ve finale nebude ani jeden - preju Fedovi ale muj tip je Thiem, uz by bylo nacase aby prorazil
Reagovat
Vojtiik
Diego za 3,77 live dneska, to je sen.. a dal bych ho tam i na finále!
Reagovat
horska.kraslice
Same, ty chceš taky ven?..........
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Lidi, jak se vám to zdá? Pište prosím názory do toho článku nejlépe. Je to jen test, na data moc nekoukejte :) Jde mi čistě o strukturu a celkový dojem :)

http://www.tenisportal.cz/zpravy/preview-test-21531/
Reagovat
Nancy_z
Parádní a vyčerpávající informace :-) Líbí se mi, jak je všechno pěkně pohromeadě. Za mě palec nahoru :-)
Reagovat
Ereinion
Největším favoritem na finalistu je Shapovalov
Reagovat
Pe3k
Coric; lol potenciál :D
Cilic; Rofl
Reagovat
Franky
:D :D kazdy vedel ze s Andersonom zhori jak fakla....
Reagovat
spaniel
Díky a zavři za sebou, loupežníku.
Reagovat
Lunej..
Překvápka pokračují to jsem teda nečekala a teď hodně přeju Mishovi, snad ho Izzy nezadupe do zeme:)
Reagovat
smazaný uživatel
body z 2. podání 32% to je ostuda :D
Reagovat
janek_da
VZTR
Velká Zářijová Tenisová Revoluce
Reagovat
Roger_Federer
Tak urcite..vitezem Nadal nebo Federer.
Reagovat
Marduch
Vydrží zada Fedexovi? Tot otázka.
Reagovat
Empe
To se mi ulevilo. Vyměnila jsem na poslední chvíli ve Fantasy Čiliče za Zvereva, tak jsem si o moc nepohoršila... :D
Reagovat
smazaný uživatel
tak aspon Diego:)
Skvely vykon!
A take slusna sance na QF!
Reagovat
tito
Malý Velký muž. Jsem rád, že mi prognóza s Marinem vyšla :-)
Reagovat
Dobry-den
Potěšilo :-)
Reagovat
D@nny
Favorite padaji jak hrusky, kdo bude dalsi?:)
Reagovat
Kytka
Ale jací favorité tam vlastně ještě jsou? Zejména v druhé půlce. V té prvé to při svých momentálních výkonech nemusí mít jednoduché Federer s Lópezem. Ten nějak ožil.
Reagovat
D@nny
Rafa je dle meho nejvetsi favorit, ktery zustal...
Reagovat
Lina
Lucas
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist