Na Li: Rok 2015 bude střetem mladší a starší generace

15. 1. 2015, 23:10
Aktuality 11
Minulý rok v Melbourne získala svůj druhý grandslamový titul, v záři ale kvůli problémům s koleny ukončila kariéru. Řeč je o Číňance Na Li. Přečtěte si, jak historicky nejlepší asijská tenistka vidí sezonu 2015. Světová špička se zatím drží, ale postupně přichází mladší generace, říká bývalá světová dvojka.
Profily hráčů
Na Li

Na Australian Open bude letos mezi ženami chybět obhájkyně titulu. Vloni triumfovala na úvodním grandslamu Číňanka Na Li, jež ale začátkem září 2014 oznámila kvůli dlouhodobým problémům s koleny konec kariéry. "Opouštím soutěžní pole a z mého pohledu je to správné rozhodnutí," komentovala svůj konec nejlepší asijská tenistka v historii.

"Je šílené, že je to už rok, co jsem v Melbourne získala svůj druhý grandslamový titul," vzpomíná Na Li na svůj loňský triumf. "I když jsem ukončila kariéru, tak jsem v kontaktu s tenisem hodně často. Neustále sleduju zápasy a snažím se být v obraze."

"Soustředím se hodně na asijské hráče a Kei Nišikori mi na US Open udělal velkou radost. Přála jsem mu titul, ale nevyšlo to. On k němu ale jednou stejně dojde, věřím tomu. Je talentovaný a pracovitý, což je základ pro velké úspěchy. Budu mu držet palce, líbí se mi jeho hra," řekla Na Li na adresu aktuální světové pětky.

"Kei se neustále zlepšuje a pracuje na sobě. Má talent, který umí rozvíjet, a navíc ukázal i psychickou odolnost, která je v tenise potřeba. Rok 2015 pro něj může být velkým zlomem."

"Na ženském okruhu se toho moc nezměnilo, Serena je tam pořád," komentovala s úsměvem situaci na okruhu WTA. "Hrát s ní je velmi těžké. Řekla bych, že ona zůstane na vrcholu tak dlouho, jak se jí bude chtít. Ona se narodila s mozkem šampionky a prostě to umí. Mnohdy to není jen o tenise, ale i o hlavě a to je její velká přednost. Nechci tím snižovat její výkony, to vůbec ne, ale naznačuju, že když se jí nedaří, nezabalí to a bojuje dál. Má to prostě v sobě."

"Myslím si, že letos si dobře povede i Maria Šarapovová. V bojovnosti je hodně podobná Sereně, ale Serena je na tom přeci jen o trochu lépe. Maria hraje výborně a zejména na antuce předvádí úžasné výkony. Doufám, že se bude dařit i Petře Kvitové. Říkala mi, že s novým trenérem hodně pracovali na kondici, což jí podle mě hodně pomůže. Budu jí držet palce, je to skvělý člověk."

Dvojnásobná grandslamová šampionka ale upozornila i na jména z 'vycházející generace'. "Máme tu světovou špičku, ale pak je tu řada mladých hráček, které se derou nahoru - Gabrine Muguruzaová nebo Madison Keysová. Obě hrají výborný tenis a určitě před sebou mají velkou kariéru. Myslím, že to můžou být budoucí vítězky grandslamů. Pro fanoušky je jenom dobře, že vidí nová jména a některé ty holky hrají opravdu skvěle. Rok 2015 může být z tohoto pohledu dost zajímavý."

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Per Chinese press,Li Na is 5 months pregnant and will announce it on 19 Jan.She confirmed it already to a magazine.
Reagovat
freeteepek
Li Na by mohla přiznat, že Serena má ze všech holek prostě největší fyzickou sílu a pokud jde o tu mentální, tak je tak silná, protože má za sebou mnoho vyhraných grand slamů. Má plné právo cítit se neporazitelná. A to jí pomáhá v těžších momentech. V poslední době ale skrz tu její muskulaturu proniká víc na povrch i její ženskost, resp. nevyrovnanost tak typická pro ženský tenis. Marná sláva, věk nezastavíš. Myslím si, že na vrcholu ještě chvíli vydrží, ale jen proto, že mezi ženami není žádná dominantní síla, která by ji mohla nahradit. Nahoru se derou mladší hráčky, jako třeba Karolína, a ty v tom budou dělat trochu bordel. Serenin trůn už se ale otřásá a spíš bych si vsadil, že letos její nadvláda definitivně skončí:-) Uvidíme, jestli Serena vydrží být celý rok zdravá. Jestli ne, její ústup z čela to pochopitelné urychlí.
Reagovat
Patri.k
Reagovat
Patri.k
přímý přenos lovosání AO
Reagovat
FulnekUltras
Vítězit bude letos generace střední - i s pomocí Alexe Stobera... ;-)
Reagovat
blixa
A na Káju zapomněla ...
Reagovat
tommr
nevím odkud TP čerpá, ale já jsem ten rozhovor s Li Na čet v angličtině na portálu tennis.com a Li Na tam o Petře říká něco jinýho než je uvedeno v článku:
Petra Kvitova is definitely going to have a big year, she really worked on her fitness and has gotten so much quicker on the court. She is always the player to beat."
Reagovat
sprchon
Na tento střet se těším. Doufám, že alespoň jedna z těch jmenovaných pušek - Garbine nebo Madison - letos porazí někoho jako je Serena nebo Maria. :)
Reagovat
blixa
Marfušu si bude Garbine dávat k svačině ;-)
Reagovat
FulnekUltras
hlavně pozor na kostičky... ;-)
Reagovat
blixa
Flus, flus .. ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist