Na Masters v Římě chybí opět pouze Federer. Představí se Berdych a Veselý

13. 5. 2017, 19:45
Previews 0
Předcházející podnik série Masters ve španělském Madridu bude dohrán teprve zítra a ve stejný den už startuje poslední akce Masters před druhým grandslamovým turnajem sezony French Open. Rovněž v Římě chybí z Top 10 pouze Roger Federer. Z Čechů se v hlavní soutěži představí česká jednička Tomáš Berdych, jehož čeká Mischa Zverev, a Jiří Veselý, který vyzve Daniela Evanse.
• INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: A. Murray (2-Brit.) - Djokovič (1-Srb.) 6-3 6-3
Nejvýše nasazení: A. Murray (1.), Djokovič (2.), Wawrinka (3.), Nadal (5.), Raonic (6.), Čilič (7.), Nišikori (8.), Thiem (9.)
* osm nejvýše nasazených má v prvním kole volný los
Kategorie: ATP World Tour Masters 1000
Místo konání: Řím, Itálie
Povrch: antuka
Dotace: 4,507.375 eur
• Možná čtvrtfinále •
A. Murray (1-Brit.) - Raonic (5-Kan.) | H2H 9-3
Wawrinka (3-Švýc.) - Čilič (6-Chorv.) | H2H 11-2
Thiem (8-Rak.) - Nadal (4-Šp.) | H2H 1-3
Nišikori (7-Jap.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 2-11
• Česká účast •
Berdych (11-ČR) - M. Zverev (Něm.) | H2H 2-2
Veselý (ČR) - Evans (Brit.) | H2H 0-0
Kompletní los turnaje

 

První čtvrtina
U Andyho Murrayho sice svítí číslo jedna, jenže světová jednička se letos vyjma finálové účasti v Dauhá a triumfu v Dubaji extrémně trápí. Ani antuková sezona zatím loňskému vítězi římského turnaje nevychází.

V Monte Carlu vypadl v osmifinále, v Barceloně se představil v o něco lepší formě a zahrál si semifinále, na poslední akci série Masters v Madridu však opět vyhořel už v osmifinále, ve kterém nestačil na lucky losera Bornu Čoriče.

Hned v úvodním zápase bude Brit, jenž v pondělí oslaví třicáté narozeniny, s největší pravděpodobností čelit domácímu Fabiovi Fogninimu. Ital letos kromě semifinále v Miami jinde nezazářil, nicméně na antuce hrát umí, přestože má letos bilanci 4-7, a Murrayho v minulosti dvakrát porazil.

I v případě úspěchu to bude mít první hráč žebříčku těžší a těžší. V osmifinále by na Murrayho měl čekat Alexander Zverev. Dvacetiletý německý talent získal před týdnem na domácí antuce v Mnichově třetí kariérní titul.

V Madridu porazil Fernanda Verdaska, Marina Čiliče a Tomáše Berdycha. Stopku mu překvapivě ve čtvrtfinále vystavil v životní formě hrající Pablo Cuevas.

V první čtvrtině pavouka je také Tomáš Berdych. Česká jednička po čtyřech letech změří síly s Mischou Zverevem, starším bratrem zmíněného Alexandera Zvereva, který Berdycha vyřadil v Madridu.

Němec je od senzačního postupu do čtvrtfinále Australian Open naprosto z formy. Z šesti letošních antukových utkání vyhrál jediné. Loňský osmifinalista Berdych je naopak konzistentní. V Monte Carlu i Madridu skončil v osmifinále.

Ve druhém kole by jedenatřicetiletý Čech nejspíše, letos potřetí a podruhé během dvou týdnů, narazil na Robina Haaseho. Pokud půjde vše podle plánu, utká se v osmifinále posedmé v kariéře s aktuálně šestým tenistou světového hodnocení Milosem Raonicem.

Kanaďana déle než dva měsíce trápilo zranění zadního stehenního svalu, jež mu znemožnilo bojovat o trofej v Delray Beach, zúčastnit se prestižního podniku v Indian Wells a následně také nastoupit k duelu třetího kola v Miami.

Bývalá světová trojka se nyní zdá být zdravotně konečně v pořádku. V Istanbulu došel Raonic až do finále, ve kterém prohrál s Marinem Čiličem, a v Madridu se sice loučil již v osmifinále, ale měl velmi těžkého soupeře - Davida Goffina.

Tip na čtvrtfinále: A. Zverev (16-Něm.) - Raonic (5-Kan.) | H2H 0-0
Proč A. Zverev? Murraymu se stále nedaří. Jeho výkonnost v jednotlivých zápasech dokonce ani neroste. Proto dáme přednost Zverevovi, jenž v posledních týdnech hraje solidně.
Proč Raonic? Postup do osmifinále je pro Berdycha a Raonice téměř povinností. Pokud bude Kanaďan zdravotně v pořádku, budeme v boji o čtvrtfinále s ohledem na poslední výsledky a vzájemnou bilanci mírně favorizovat jeho.


Druhá čtvrtina
Ještě větší potíže než Murray má letos na antuce Stan Wawrinka. Švýcar si pro své premiérové letošní vystoupení na oranžové drti vybral turnaj Masters v Monte Carlu, kde mu nečekanou porážku v osmifinále připravil Pablo Cuevas.

V Madridu se vítěz French Open 2015 ještě zhoršil, když prohrál hned úvodní zápas proti Benoitovi Pairemu. Přitom na tvrdém povrchu, až na brzké vypadnutí v Dubaji, předváděl solidní výkony. S antukou nikdy výrazné problémy neměl (kariérní bilance 247-112).

Právě Benoitovi Pairemu může ve druhém kole oplatit týden starou porážku, pokud Francouz zvládne derby s Nicolasem Mahutem. Wawrinka možná bude mít nakonec podobnou antukovou sezonu jako loni, kdy se mu také zpočátku nedařilo a poté vyhrál domácí podnik v Ženevě a došel do semifinále French Open.

Životního úspěchu dosáhl letos na antuce Albert Ramos. Španělský tenista si v Monte Carlu poprvé v kariéře zahrál finále akce Masters. Jediný "výpadek" předvedl na domácí půdě v Madridu, kde uhrál jen čtyři gamy proti Diegovi Schwartzmanovi. V Římě by nicméně mohl na předešlé solidní výsledky navázat.

V případě, že Wawrinka poprvé od Miami vyhraje dvě utkání v řadě, měl by ve čtvrtfinále vyzvat Marina Čiliče, nebo Davida Goffina. Oba mají skvělou formu.

Čtvrtfinalista posledních dvou ročníků Goffin postoupil v Monte Carlu do semifinále a na dalším turnaji série Masters v Madridu skončil ve čtvrtfinále na raketě Rafaela Nadala. V Monackém knížectví si vyšlápl na Novaka Djokovičem a Dominika Thiema.

Antuková část sezony vrátila do dění Čiliče. Chorvat na nejpomalejším tenisovém povrchu po nevydařeném úvodu letošní sezony doslova ožil. V Monte Carlu přerušil sérii tří porážek, když došel do čtvrtfinále, a v Istanbulu slavil první letošní a celkově 17. kariérní titul.

V Madridu sice vypadl okamžitě, ovšem jeho soupeřem byl rozjetý Alexander Zverev, který týden předtím také triumfoval - v Mnichově. Jeden z turnajových vítězů tak musel z kola ven.

Souboji Goffin - Čilič by nemělo nic bránit. Belgičan a Chorvat se střetli čtyřikrát. První tři vzájemná měření sil ovládl Goffin, v tom posledním loni v hale v Paříži uspěl Čilič.

Tip na čtvrtfinále: Wawrinka (3-Švýc.) - Goffin (9-Belg.) | H2H 3-1
Proč Wawrinka? Nechce se nám věřit, že i na čtvrtém podniku Masters v řadě skončí švýcarský tenista před branami čtvrtfinále. Los má vcelku příznivý. Pairemu určitě porážku případně oplatit může a s Ramosem má bilanci 7-0.
Proč Goffin? Volili jsme mezi Goffinem a Čiličem. Goffin přece jen letos na antuce porazil kvalitnější soupeře. V Madridu navíc celkem slušně potrápil Nadala. Zrovna letos by nemusel svůj pravidelný postup do čtvrtfinále přerušit.


Třetí čtvrtina
Favoritem na celkové prvenství je opět Rafael Nadal, který římské Masters vyhrál v letech 2005, 2010 a 2013 - 2014. Nadal na antuce letos suverénně kraluje. Ve čtrnácti zápasech ztratil pouhé dva sety, když získal jubilejní 10. titul v Monte Carlu a Barceloně.

Na právě probíhající akci v Madridu je třicetiletý Španěl ve finále. Před pár desítkami minut porazil Novaka Djokoviče a ukončil tak sérii sedmi porážek a patnácti prohraných setů se Srbem.

První těžší zkouška by měla Nadala čekat až ve čtvrtfinále, v němž pravděpodobně narazí na Dominika Thiema. Ten by ve druhém kole mohl absolvovat reprízu dnešního dosud neodehraného semifinále v Madridu s Pablem Cuevasem.

Lehké to nebude mít také v osmifinále, pokud postoupí, jelikož v boji o čtvrtfinále by nejspíše vyzval Lucase Pouilleho, se kterým oba vzájemné duely prohrál.

Rovněž Thiem letos na antuce po roce znovu září. Vše odstartoval triumfem v Rio de Janeiru, v Monte Carlu prohrál třísetovou osmifinálovou bitvu s Davidem Goffinem, v Barceloně nestačil až ve finále na Nadala a v Madridu si dnes zahraje zmíněné semifinále.

Pouille hraje letos na oranžové drti také fantasticky. Kromě nečekaného výpadku s krajanem Pierrem-Huguesem Herbertem v prvním kole v Madridu pravidelně postupoval do závěrečných kol.

V Monte Carlu podruhé v kariéře postoupil na podniku Masters mezi nejlepší čtyři a v Budapešti si došel pro svou druhou kariérní trofej, první na antuce.

Ve třetí čtvrtině najdeme posledního českého zástupce - Jiřího Veselého. Český tenista odstartoval antukovou sezonu skvěle, když v Marrákeši, kde skončil v semifinále na raketě pozdějšího vítěze Borny Čoriče, letos poprvé vyhrál tři utkání v řadě.

Na dalších turnajích už se aktuálně 63. hráči světa tolik nedařilo. Z Monte Carla, Budapešti, Istanbulu i římského challengeru odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky.

V prvním kole čeká třiadvacetiletého rodáka z Příbrami poprvé v kariéře Daniel Evans. V žebříčku o pět pozic výše postavený Brit vypadl v Monte Carlu i Madridu v prvním kole, jediná dvě letošní vítězství na antuce si připsal v Barceloně.

V případě, že Veselý i na osmé akci v řadě zvládne první zápas, zahraje si s antukovým specialistou Diegem Schwartzmanem, nebo turnajovou třináctkou Jackem Sockem. V osmifinále by s největší pravděpodobností čelil Nadalovi.

Tip na čtvrtfinále: Thiem (8-Rak.) - Nadal (4-Šp.) | H2H 1-3
Proč Thiem? Rakušan na antuce prostě hrát umí a s hráči v žebříčku daleko za ním neprohrává. Hodně napoví jeho dnešní semifinálový souboj s Pablem Cuevasem v Madridu, protože se pravděpodobně znovu za pár dní střetnou.
Proč Nadal? Je to jasné. Nadal hraje v pohodě a na antuce zatím nenašel jediného přemožitele. Pokud bude zdravotně v pořádku, jeho vyřazení před branami čtvrtfinále by bylo jednou z největších letošních senzací.


Čtvrtá čtvrtina
Jak je u něj dobrým zvykem, Kei Nišikori také letos, až na výpadek v Rio de Janeiru, postupuje do závěrečných kol. Výjimkou by ještě mohlo být letošní Australian Open, tam nicméně Japonec v osmifinále čelil Rogerovi Federerovi.

Na svém prvním antukovém turnaji v Buenos Aires jen těsně nedosáhl na titul. Na probíhající akci Masters v Madridu se měl ve čtvrtfinále utkat s Novakem Djokovičem, ovšem kvůli zranění pravého zápěstí se těsně před nástupem na kurt odhlásil.

Právě Novak Djokovič může být jeho čtvrtfinálovým soupeřem také v Římě. Čtyřnásobný šampion a loňský finalista se ovšem letos vyjma triumfu v Dauhá výsledkově i herně trápí.

V Madridu postoupil poprvé od prvního lednového týdne do semifinále, ve kterém jasně nestačil na antukového krále letošní sezony Rafaela Nadala. Osmifinále je s ohledem na los tentokrát opravdu povinností.

V něm ale světovou dvojku nečeká lehký soupeř. Bude jím někdo z kvarteta: Pablo Carreño, jenž minulý týden ovládl podnik v Estorilu; Gilles Simon, se kterým měl problémy v Monte Carlu; Nick Kyrgios, jenž Srba letos dvakrát porazil; Roberto Bautista, kterému podlehl loni v Šanghaji.

Rovněž Nišikori bude mít plné ruce práce. Vítěze španělského derby mezi Davidem Ferrerem a Felicianem Lópezem by zvládnout měl, poté však zřejmě vyzve lepšího ze šlágru prvního kola mezi Grigorem Dimitrovem a Juanem Martínem Del Potrem.

Vítěz US Open 2009 Del Potro letos stihl na antuce odehrát jediný zápas. V Estorilu smetl Juičiho Sugitu. K osmifinále proti Ryanovi Harrisonovi nicméně nenastoupil kvůli náhlému úmrtí svého dědečka. Kvůli ztrátě rodinného příslušníka přišel o Masters v Madridu.

Dimitrov prožil nejlepší vstup do sezony ve své kariéře, když ovládl turnaj v Brisbane, probojoval se do semifinále Australian Open, vyhrál domácí podnik v Sofii a v Rotterdamu skončil ve čtvrtfinále.

Na dalších akcích se ovšem bulharské jedničce přestalo dařit. Po výhře nad Michajlem Južným v Indian Wells následovala série čtyř porážek. Dimitrov nepříjemné období přerušil až v Madridu, kde vyřadil Philippa Kohlschreibera a Iva Karloviče. V osmifinále však nevyužil pět mečbolů proti Dominikovi Thiemovi.

Proti Del Potrovi bude v pátém vzájemném duelu usilovat o první vítězství. S Nišikorim má bilanci 1-3, první výhru nad Japoncem zaznamenal letos v Brisbane. Del Potro to má naopak. Nad Nišikorim vede 4-1, ale poslední měření sil loni v Basileji prohrál.

Tip na čtvrtfinále: Del Potro (Arg.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 4-13
Proč Del Potro? Argentinec i po delších pauzách návraty zvládá. Letos prohrál vždy až s členem Top 10 (Delray Beach - Raonic, Acapulko a Indian Wells - Djokovič, Miami - Federer). Pořádný výsledek by si po osobních i zdravotních problémech zasloužil.
Proč Djokovič? Přece jen v Madridu byly náznaky lepší formy než na předchozích turnajích. Djokovič má však k formě z první poloviny loňské sezony stále daleko a může klidně v osmifinále vypadnout s kýmkoli ze zmíněného kvarteta. My mu ale budeme věřit.

A koho tipujete na postup do závěrečných kol vy?

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist