Na US Open jdou dál Kar. Plíšková a Strýcová. Další Češi budou hrát kvůli dešti až ve středu

29. 8. 2017, 18:42
Aktuality 43
US OPEN - Karolína Plíšková odstartovala letošní US Open jednoznačnou výhrou nad Magdou Linetteovou. Barbora Strýcová byla dokonce rychlejší, když o pár minut dříve přehrála Misaki Doiovou. Kateřina Siniaková prohrává 0-1 na sety s favorizovanou Svitolinovou a duel bude dohrávat kvůli dešti až zítra. Na středu byly odloženy také zápasy dalších českých tenistů.
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková svou grandslamovou premiéru v roli světové jedničky zvládla s přehledem. S Polkou Magdou Linetteovou ztratila v prvním kole US Open jen tři hry, přestože vývoj utkání byl občas mnohem vyrovnanější, než skóre 6-2 6-1 napovídá.

Světová jednička a loňská finalistka v něm nastřílela 8 es a 28 vítězných míčů oproti 19 nevynuceným chybám, odvrátila 9 z 10 brejkbolů soupeřky, sama pět nabídnutých šancí využila, po necelé hodině a půl méně aktivní Linetteovou (9-15) potřetí v řadě porazila a zvýšila své vedení ve vzájemné bilanci na 5-1.

V prvním setu střídala lepší momenty s těmi horšími. Do výhody brejku poslala českou jedničku po dvojchybě sama Linetteová. Následovaly ztracené servisy na obou stranách. Plíšková si tak stále držela náskok.

V sedmém gamu prohrávala na podání už 0-40, pěti body v řadě ovšem Polce další brejk nedovolila. V následující hře si vypracovala celkem tři setboly. Prvním dvěma se Linetteová ještě zvládla ubránit, třetí však světová jednička po bekhendovém prohozu proměnila.

Po skončení úvodního dějství se pořadatelé rozhodli nad dvorcem Arthura Ashe zatáhnout střechu. Pokračovalo se tedy v trochu jiných podmínkách. Plíškovou zisk úvodní sady evidentně uklidnil, což bylo na její hře znát.

Na úvod druhého setu předvedla sérii tří vyhraných gamů a v napínavé páté hře zlikvidovala další manko 0-40 a celkem šest brejkbolů. V dalších dvou gamech už neztratila jediný fiftýn. Zápas zakončila dvěma esy, přičemž to poslední přišlo ze druhého podání.

"Ráno jsem byla trochu nervózní, protože loni se mi tady na tom dvorci dařilo. Ale zvládla jsem to solidně," radovala se světová jednička. Její další soupeřkou bude lepší z duelu mezi Veronicou Cepedeovou a domácí kvalifikantkou Nicole Gibbsovou.

Plíšková vstoupila do letošní sezony parádně. Hned v prvním lednovém týdnu triumfovala v Brisbane a na Australian Open poprvé v kariéře postoupila do čtvrtfinále. Další titul získala v únoru v katarském Dauhá. Na prestižních podnicích v Indian Wells a Miami si zahrála shodně semifinále.

Během antukového jara se jí tolik nedařilo, na French Open se však předvedla ve výborné formě a v semifinále jen těsně nestačila na Halepovou. Generálku na Wimbledon zvládla na výbornou. V Eastbourne se po roce znovu probojovala do finále, tentokrát trofej pro vítězku získala a letos ovládla již třetí akci WTA.

V All England Clubu se ale nezadařilo. I přes překvapivé vypadnutí ve druhém kole se ovšem Plíšková po skončení nejslavnějšího turnaje světa stala historicky první českou světovou jedničkou v ženské dvouhře.

V čele žebříčku se udržela dodnes, přestože v Torontu vypadla již ve čtvrtfinále a v Cincinnati po semifinálové prohře neobhájila loňský triumf.

Karolína Plíšková svou grandslamovou premiéru v roli jedničky zvládla

Své úvodní vystoupení na letošním US Open zvládla také Barbora Strýcová. Jednatřicetiletá Češka zvítězila nad Misaki Doiovou hladce 6-1 6-3, potvrdila roli favoritky a Japonku porazila i ve třetím vzájemném duelu.

V úvodní sadě Strýcová excelovala zejména na returnu. Soupeřce dovolila uhrát jen tři fiftýny na jejím podání a využila všechny čtyři brejkboly. O svůj servis nicméně jednou přišla i Češka a "kanára" nakonec příliš chybující Japonce neuštědřila.

Druhý set dokonce zahájila sérií čtyř vyhraných gamů. Poté však lehce zaváhala, ztratila podání a Doiová vzápětí po nucené pauze zaviněné deštěm poprvé udržela servis. Česká tenistka se ale nenechala pauzou ani dvěma ztracenými hrami v řadě rozhodit a v osmém gamu využila na podání hned první mečbol.

"Přerušení bylo hrozně moc nepříjemné. Trošku jsem znejistěla, ale pomohl mi hodně servis. Jsem ráda, jak jsem to doservírovala," řekla Strýcová. Zápas hrála na rušném dvorci číslo pět, kolem kterého z obou stran proudí davy fanoušků. "Periferně lidi vidíte, je proto těžké se soustředit. Tady ten turnaj je obecně velká show, všude je humbuk a nenajdete kousek ticha," podotkla.

Strýcová letos podává opět konzistentní výkony a i díky třem semifinálovým účastem se stále drží v první třicítce žebříčku WTA.

Rodačka z Plzně měla slušnou generálku na závěrečný grandslam sezony. V Torontu prošla do osmifinále, ve kterém ale uhrála jediný game proti neoblíbené soupeřce Halepové. V Cincinnati a New Havenu naopak skončila již v prvním kole, přičemž neuhrála ani set.

Letos tak zvládla na všech grandslamech první kolo. "Dobrý! Je to hezký pocit, ale když jdu na první kolo, tak nemyslím na to, že jsem vyhrála předchozí tři. První kolo je vždycky nejtěžší pro všechny, ať je to Nadal, já nebo kdokoli. Nevím, jestli to něco znamená, ale snaží se hrát bez výkyvů," řekla Strýcová.

Nejlepšího výsledku na grandslamech letos dosáhla v oblíbené Austrálii, kde obhájila loňské osmifinále. Na dalších dvou akcích velké čtyřky skončila shodně ve druhém kole.

Prokletí druhých kol se pokusí prolomit ve čtvrtek ve Flushing Meadows, kdy ji ve druhém kole čeká domácí Jennifer Bradyová, nebo Němka Andrea Petkovicová.

Ve Flushing Meadows postupuje i Strýcová

Zápas prvního kola naopak nestihla před příchodem deště dohrát Kateřina Siniaková. Česká naděje neuhrála se čtvrtou nasazenou Jelinou Svitolinovou v prvním setu jediný game. Ve druhém prohrávala už 3-5, nakonec si ale vybojovala zkrácenou hru, v níž prohrává 1-2. Duel bude dohrán až zítra.

Pořadatelé totiž kvůli dešti a špatné předpovědi v následujících hodinách zrušili všechna utkání na venkovních dvorcích. Úterní program se dohraje pouze na centrálním dvorce Arthura Ashe, který je vybaven zatahovací střechou.

O postup dnes mělo bojovat ještě pět českých zástupců. Všichni se nakonec představí až ve středu. Dlouhodobě nejlepšího českého tenistu Tomáše Berdycha čeká domácí Ryan Harrison, Václav Šafránek absolvuje premiéru v hlavní soutěži grandslamu proti Dimitrovovi, Denisa Allertová se utká s kvalifikantkou Petersonovou, Markéta Vondroušová vyzve osmičku Kuzněcovovou a Lucie Šafářová bude čelit nasazené Kontaveitové.

• US OPEN •
USA, tv. povrch, 50,400.000 dolarů
úterní výsledky (29. 8. 2017)
• Dvouhra ženy - 1. kolo •
Kar. Plíšková (1-ČR) - Linetteová (Pol.) 6-2 6-1
Strýcová (23-ČR) - Doiová (Jap.) 6-1 6-3
Siniaková (ČR) - Svitolinová (4-Ukr.) 0-6 6-6 / odloženo na středu
Wickmayerová (Belg.) - Curenková (28-Ukr.) 6-3 6-1
Cirsteaová (Rum.) - Kerkhoveová (Niz.) 6-1 6-3
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

43
Přidat komentář
EllNino
Jinak musí pochválit Barču, nejen za hru, ale i za pěký outfit, má trochu jiný, než mla včera Makarova (taky ST), ale tenhle je hezčí :)
Reagovat
horska.kraslice
Nevím, jestli tady dnes někdo gratuloval Báře. Doi dovede být nepříjemnou soupeřkou a Bára to zmákla naprosto s přehledem. :-)
Reagovat
tommr
Bára měla smůlu, že dneska hrála souběžně s Karolínou a Katkou takže jí asi moc lidí nevidělo ...
Reagovat
EllNino
já od začátku do konce, souběžně s Katkou :) Káju jsem vynechal, věděl jsem, že to dá s přehledem a její zápasy pro mě nemají takový náboj jako zápasy Katky a Barči
Reagovat
tommr
Karolína jako jediná z našich bojuje o titul i o post jedničky takže si myslím, že její zápasy mají větší náboj než zápasy všech našich ostatních hráček dohromady. Ale chápu, že někdo to může vidět jinak ... :)
Reagovat
EllNino
Kája mě prostě nenadchne při hře, to už musí hrát fakt dobře, jinak mě prostě přijde hrozně jalová, to samé možná horší je její sestra :) Naopak při Petě, Báře, Katce a spol. mám prostě jiskry v očích a jsem daleko nervoznější :D
Reagovat
Lunej..
Měla jsem to podobné, ted naopak je mi Barca protivnejsi, jak jsem psala, od te traparny s Lauren. Takze radeji sleduju klidnou Kaju, i kdyz herne je Barca mnohem zajimavejsi. A snad budu zase vidat i Petru:)
Reagovat
Jabadu
Takže ty nesleduješ zápasy současné královny?! Nevzdáváš hold Jejímu Veličenstvu?!! Své panovnici?!!!
Jak je to možné?! ...
:-)
Reagovat
EllNino
nesleduju, když hrají jiné Češky souběžně, jako to bylo teď, a nějak mi to nevadí :) Bára je pro mě prostě srdeční záležitost a Katku mám taky rád, protože jsem s ní kdysi v hodně mladém věku pinkal do míčku :D

Kája je skvělá, to je jasný, ale ta jiskra tam pro mě není ... tenisově mě prostě nenadchne tak, jako když Petra trefí bekhend cross :) prostě je to tak :D
Reagovat
Jabadu
Petra a její forehand (zejména po lajně) ve mně vzbuzuje pocity podobné orgasmu.
Ten styl, to skládání pák ... mně to přijde jako balet.
:-)
Reagovat
EllNino
jojo ... umělecké dílo :)
Reagovat
Torn
Ta to ten organismus letos prakticky nemáš. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Je to smutná pravda. Karolína - a konec konců i její sestra, která bude do roka v desítce taky, nejsou první ani poslední, které přes žebříčkové výsledky tenisu nepřinesou nic. Jmenovat raději nebudu,abych někoho nerozčílil, ale už i mezi chlapy jich bylo a je nemálo takových.
Reagovat
EllNino
je to ale úplně něco jiného, než jsem napsal já, o tom, jestli tenisu něco přinesou, nikde nepadla ani zmínka, tak jak s tím můžeš souhlasit :D
Reagovat
smazaný uživatel
Napsal jsi to tak... jalová, bez jiskry,nenadchne.. i s tím se v tenise dá vítězit, ale je to pro diváka či začínajícího tenistu k ničemu. Ale nic si z toho nedělej. Je to úplně jedno. A zbytečný se jakkoliv přít či přesvědčovat.
Reagovat
VlS
Každej to má jinak. Mě právě u Káji fascinuje ten klid, ledovej pohled pistolníka. Jinak technicky má taky řadu krásnejch úderů jako Petra, ale souhlasím, pro nezaujatýho diváka je excitovaná Divá Bára asi zajímavější podívaná a lepší zábava.
Reagovat
EllNino
ano, každý to má jinak ... neříkám, že to mají všichni stejně
Reagovat
bIbec
tak favoritky Kim Clijsters (Johanna, Endží) budou asi po prvním kole out. To asi zakřikla nebo co. Ale taky sem těmhle dvěma celkem věřil.
Reagovat
EllNino
já tedy naopak, vzhledem k losu jsem čkal, že obě poletí :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj,
zjistil asi docela zajímavou věc. Pokud Kájina vyhraje titul a porazí Garbine ve finále, znamená to že obě budou mít 7090 bodů. Co se v tuto chvíli stane? Budou poprvé v historii dvě světově jedničky? Bude jednička Muguruza protože M je v abecedě blíž A než P? Bude jedničkou Plíšková, protože hrála o jeden turnaj v roce méně?
Reagovat
Dobry-den
Jedničkou bude Muguruza, protože má odehráno víc turnajů.
Reagovat
smazaný uživatel
Pořád nestrašte s tou Mugu. Ještě nejsou na US open odehrány ani 2 dny a už je pryč Halep, Kerber, Konta.... Na povrchu v Meadows to ještě docela slušně umí Wozniacki, Radwanska a Venus, ale ty ostatní se to dost těžko za rok mohly naučit.Pro Káju jsem optimista i když třeba naivní
Reagovat
EllNino
ano hlavně ta Aga, která tam snad nikdy nebyla ve čtvrtfinále :D ...
Reagovat
blixa
Mejla vstal z hrobu ? :-o
Reagovat
smazaný uživatel
Dík :-)
Reagovat
tommr
myslím si, že v takovém případě by rozhodovaly výsledky na GS, které by měla lepší Muguruza. Stoprocentně jistej si tím ale nejsem ...
Reagovat
Jabadu
Mělo by to tak být. Už to před pár dny psali na Iděs. Nastoupí pomocná kritéria a prvním by měly být výsledky na GS v letošním roce.
:-)
Reagovat
Pavol
Býva pravidlom v iných športoch že obhájca obháji jednotku pri rovnosti bodov.
Reagovat
Kozoroh
Ikdyby k takové kuriózní situaci došlo, nebylo by tomu tak poprvé. Od srpna 1995 do listopadu 1996 měl ženský singlový žebříček dvě královny, Steffi Grafovou a Moniku Selešovou.
Reagovat
EllNino
tak dlouho ?
Reagovat
darek.vrana
Ale jen z hlediska nasazování, jinak se Selešové ty týdny nepočítají myslím.
Reagovat
Kozoroh
Ty týdny se jí počítají, viz Wikipedia a ESPN:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WTA_number_1_ranked_tennis_players
#World_No._1_ranked_players

http://www.espn.com/espnw/news-commentary/article/8291081/espnw-women-no-1-ranking-devalued

Z 178 týdnů na 1. místě jich Selešová 65 strávila v období srpen 1995 - listopad 1996.
Reagovat
EllNino
jak jako mohly být dvě jedničky takhle dlouho ? ...to vždy uhrály stejný počet bodů ?
Reagovat
smazaný uživatel
Nebylo to proto, že se Monika vracela?
Reagovat
Torn
Nebo nehrály :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Stefi vyhrála TM. Monika od finále US nehrála.
Reagovat
Kozoroh
Když se Selešová v srpnu 1995 vrátila na okruh, Navrátilová (tehdejší prezidentka WTA) navrhla, aby se Selešová stala okamžitě světovou jedničkou (a byly jí částečně vykompenzovány ztracené roky kvůli útoku nožem v Hamburku) a sdílela 1. příčku s Grafovou. Ve WTA to tak bylo prosazeno navzdory kritice Sanchezové-Vicariové a Fernandézové, kterým se nelíbilo, že by měly být nasazeny za hráčkou, která za poslední rok neodehrála žádný zápas. Selešová měla rok garantováno, že bude na 1. místě.
Reagovat
EllNino
aha aha ... zajímavé ... díky, to jsem vubec nevěděl, holt jsem mladej zajíc :D
Reagovat
tommr
z hlediska nasazování je myslím úplně jedno jestli je hráčka 1 nebo 2 ...
Reagovat
Kozoroh
Z hlediska prestiže nikoliv...
Reagovat
pockerface
No nevím jestli to je jedno. Podívej na Simonu. O 5 bodů byla druhá a vyfasovala Mášenu. Kdyby byla Karolína dvojka, tak už je možná taky doma.
Reagovat
bIbec
tak Karolína, jakožto jedička, ji mohla dostat taky. Mášu mohla dostat kterákoliv hráčka. Takže prostě smůla, ale s nasazováním to nemá co dělat. Pro jedničku je to stejné jak pro dvojku.
Reagovat
Jabadu
Karolína I. se jen tak nedá, Garbiňe!
Frňák nahoru versus zlověstný klid.
No uvidíme.
:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist