Nadal a Federer v Šanghaji prolétli do čtvrtfinále. Del Potro vyřadil Zvereva

12. 10. 2017, 15:56
Aktuality 12
ATP ŠANGHAJ - Favorité dnes na Masters v Šanghaji až na jednu výjimku neselhali. Světová jednička Rafael Nadal nedal šanci Fabiovi Fogninimu a hned po něm Roger Federer přehrál svého oblíbeného soupeře Alexandra Dolgopolova. Dvěma nejlepším hráčům světa stačila k postupu hodina hry. S turnajem se naopak v osmifinále rozloučil Alexander Zverev, kterého vyřadil Juan Martín Del Potro.
Rafael Nadal

Rafael Nadal pokračuje ve fantastické formě posledních týdnů. Španěl po triumfu na US Open vyhrál turnaj ATP 500 v Pekingu a na vítězné vlně pokračuje také na akci Masters v Šanghaji, kde ještě nikdy netriumfoval. Nejdále byl ve finále při své premiéře v roce 2009. Na kontě má v tuto chvíli už 14 vítězství v řadě.

Aktuálně první hráč světa ztratil v prvním zápase s Donaldsonem pouhé tři gamy a svému dnešnímu soupeři Fabiovi Fogninimu povolil jen o jednu hru více, Itala porazil popáté v řadě a připsal si proti němu již 10. výhru.

Nadal se ujal rychlého vedení 3-0 a to mu nakonec stačilo k zisku úvodní sady. Rychlým brejkem odstartoval také set číslo dvě. Jediné komplikace na servisu zaznamenal ve čtvrtém gamu druhého dějství, kdy čelil dvěma brejkbolům. S oběma hrozbami si však poradil a v dalším průběhu neztratil jedinou hru.

O semifinále se Nadal utká s Grigorem Dimitrovem, s nímž v deseti soubojích prohrál pouze jednou. Bulhar ve druhém kole přežil tři mečboly Ryana Harrisona a dnes přehrál 6-3 7-6(3) dalšího amerického tenistu Sama Querreyho, kterého porazil i potřetí.

Krátký proces se svým soupeřem udělal také Roger Federer. Letos fenomenální Švýcar hraje v Šanghaji poprvé od US Open a v osmifinálovém souboji nedal sebemenší šanci svému oblíbenému soupeři Alexandrovi Dolgopolovovi, s nímž ani v pátém vzájemném duelu neztratil set.

Federer dnes fantasticky servíroval (80% prvních podání do kurtu) a nasázel 11 es. Šestatřicetiletý Švýcar rozhodl úvodní sadu již v prvním gamu, ve kterém Dolgopolovovi sebral servis. První a nakonec jediné komplikace připustil, když podával na vedení 1-0 na sety. S jediným brejkbolem Ukrajince ale neměl problém.

Ve druhém dějství se majitel 19 grandslamových trofejí zlepšil na returnu a Dolgopolova dostával pod tlak. První brejk však slavil až v pátém gamu. V dalším průběhu utkání už ukrajinskému tenistovi nepovolil jedinou hru.

O semifinále si šampion z roku 2014 zahraje s Richardem Gasquetem, jenž ve francouzském derby po výsledku 7-5 6-7(5) 6-3 vyřadil loňského semifinalistu Gillese Simona. S Francouzem má Federer fantastickou bilanci 15 výher a dvou porážek a v posledních sedmi duelech nezaváhal.

Gasquet je ve čtvrtfinále šanghajského Masters poprvé v kariéře a mezi nejlepší osmičku postoupil na Masters poprvé od domácí akce v pařížské hale Bercy v roce 2015.

Osmifinálovou fázi letošního ročníku naopak nezvládl třetí nasazený Alexander Zverev. Dvacetiletý Němec prohrál premiérový souboj s Juanem Martínem Del Potrem, na něhož nestačil po setech 6-3 6-7(5) 4-6. K vítězství mu nepomohlo ani 22 es.

Přitom Zverev do utkání vstoupil ve velkém stylu. V prvních třech gamech prohrál jen dvě výměny a díky rychlému brejku šel po skončení úvodního dějství do vedení. Druhý set naopak nenabídl jediný brejkbol a rozhodující sadu si Del Potro vynutil v tie-breaku, který vyhrál 7-5. Argentinec si držel podání suverénně i ve třetím setu a Zvereva v pátém gamu brejknul. První dva mečboly sice nevyužil, nicméně pro postup si došel na svém servisu.

Světová čtyřka Zverev tak po roce znovu končí před branami čtvrtfinále. Finalistu ročníku 2013 Del Potra ve čtvrtfinále čeká Viktor Troicki.

Troicki si čtvrtfinále turnaje Masters zahraje po více než šesti letech a teprve podruhé v kariéře. Srbský tenista v osmifinále po setech 6-4 7-6(4) vyřadil nasazenou dvanáctku Johna Isnera, jemuž oplatil nedávnou porážku z Cincinnati a zvýšil své vedení ve vzájemné bilanci. K postupu do premiérové semifinále na Masters bude muset Del Potra poprvé porazit.

Marin Čilič pokračuje beze ztráty setu. Čtvrtý nasazený si v osmifinále poradil 7-6(1) 6-4 se Stevem Johnsonem, kterého porazil i počtvrté, a po pěti letech si v Šanghaji zahraje čtvrtfinále. O vylepšení svého maxima bude bojovat proti Albertovi Ramosovi.

Španěl přehrál 7-6(4) 6-4 Jana-Lennarda Struffa z Německa a čeká ho čtvrtfinálová premiéra na Masters na tvrdém povrchu. Čtvrtfinále si zahraje po téměř tříměsíční odmlce a mezi nejlepší osmičku postoupil na tvrdém povrchu letos teprve podruhé, poprvé od úvodního týdne letošní sezony. S Čiličem se pokusí srovnat účty.

• ATP MASTERS 1000 ŠANGHAJ •
Čína, tv. povrch, 5,924.890 dolarů
čtvrteční výsledky (12. 10. 2017)
• Dvouhra - osmifinále •
Nadal (1-Šp.) - Fognini (It.) 6-3 6-1
Federer (2-Švýc.) - Dolgopolov (Ukr.) 6-4 6-2
Del Potro (16-Arg.) - A. Zverev (3-Něm.) 3-6 7-6(5) 6-4
Čilič (4-Chorv.) - Johnson (USA) 7-6(1) 6-4
Dimitrov (6-Bulh.) - Querrey (10-USA) 6-3 7-6(3)
Troicki (Srb.) - Isner (12-USA) 6-4 7-6(4)
Ramos (Šp.) - Struff (Něm.) 7-6(4) 6-4
Gasquet (Fr.) - Simon (Fr.) 7-5 6-7(5) 6-3
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

12
Přidat komentář
Fandina
Chudák můj Gríšánek. V prvním setu pořád dobré a v předposledním game Rafa zatlačil a pak dopodával set. Tak jsem zvědavá, jestli tak nedopadne i ve druhém. Nicméně, Gríšo go!
Reagovat
a.magerova
https://pbs.twimg.com/media/DLwILa9UQAAozke.jpg:large
Reagovat
sprchon
Podstatná část evropského LC týmu. :)
Reagovat
a.magerova
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/924739-pouto-z-prahy-trva-vitezove-laver-cupu-se-znovu-sesli-v-cine-berdych-ale-chybel.html
Reagovat
Franky
3zapasy - 1/4 job done Rafa...Zajtra Dima
Reagovat
a.magerova
https://twitter.com/TennisTV/status/916624573243764736
Reagovat
Pe3k
Rýsuje se nám finále R vs R alias rychlá rota. Z Džafy jde strach, snad se Roger stihne rozehrát. O jedničce na konci roku je rozhodnuto, je možné, že Nadal prohraje až v Austrálii.
Reagovat
smazaný uživatel
To sa rysovalo aj v NY, ale Delpo Federera vypráskal jak pukaciu antistresovú fóliu..
Reagovat
smazaný uživatel
To víš že jo,drobku
Reagovat
turista
Oba RN a RF vytřískali z neúčasti Djokoviče, Murrayho a dalších marodů naprosté maximum.
Reagovat
Krisboy
Mohli by si s Nov7kem dát repete finále 2012.
Reagovat
a.magerova
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist